Wycieraczki VU analogowe DIY

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer

namor
250...374 postów
250...374 postów

Re: Wycieraczki VU analogowe DIY

Post autor: namor »

rezasurmar pisze: pt, 12 czerwca 2026, 11:20
namor pisze: śr, 10 czerwca 2026, 20:11 Pisałem już w innym wątku, na Ali można kupić (19zł) gotowe moduły ze wzmacniaczem logarytmicznym AD8310, zakres dynamiki 95dB!
Robiłem na nich próby, działają świetnie, wskazówki ruszają się nawet przy cichym słuchaniu.
Aplikacja prosta jeżeli ma się odpowiednie wskaźniki (wzmacniacz ma parametry wyjściowe: min. Rl - 100 Om, max Iout - 0,5 mA).
Jednak problemem jest właśnie ten ogromny zakres dynamiki, bo wskazówki unosiły się bez sygnału, wzmacniacz wzmacnia również szumy.
Prawdopodobnie wystarczyłby na wejściu odpowiedni do audio, filtr dolnoprzepustowy, wzmacniacz ma pasmo 440MHz.
Robiąc próby nie pomyślałem o tym.
Masz może linka do tych modułów.

I jak wyląda kwestia tych chińckich wskaźników analogowych, warto? czy jednak szukać sprzętu z demobilu na części.
Po prostu wpisz w wyszukiwarkę Ali - AD8310, moduły z tym układem są sprzedawane jako wzmacniacze w.cz. do różnych zastosowań np. pomiarów.
Do prób zastosowałem wskaźniki chyba Polskiej produkcji, z jakiegoś magnetofonu kasetowego.
Chińskich nie miałem.
Podaję link, ale na pewno wkrótce zrobi się nieaktualny: https://pl.aliexpress.com/item/32958116092.html