wartości po prawej to wartość AC z transformatora, a z lewej, na osi Y to DC za prostownikiem? wobec tego zgadza się, przy wyższych wartościach napięć straty również są większe, mój poprzedni zasilacz na tej lampie miał 250 AC, błędnie założyłem podobne straty przy wyższych napięciach. Cóż, trzeba będzie poszukać innego punktu pracy, albo prościej, znaleźć inną lampę do tego prostownika.
Dziękuję za wytłumaczenie charakterystyki, pozdrawiam,
Mikołaj .
KT 88SE
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
kofan777
- 125...249 postów

-
Romekd
- moderator
Re: KT 88SE
Czołem.
Przy pojemnościach jak te podane na schemacie poniżej,

napięcie wyjściowe będzie mogło być nawet niższe od zmiennego napięcia wejściowego, ze względu na bardzo niską pojemność kondensatorów za prostownikiem (przed dławikiem). Pojemność 4 μF, przy prądzie pobieranym z wyjścia równym 200 mA, jest strasznie niska, więc to prawie tak jakby nie było jej wcale. Prostowniki pełnookresowe z filtrem LC na wyjściu cechują się największą zależnością napięcia wyjściowego od prądu obciążenia. No cóż, niektóre typy lamp nie znoszą dużych pojemności przed dławikiem w filtrze CLC, natomiast nie wiem jaką pojemność maksymalną wytrzyma (bez znaczącego skrócenia jej żywotności) użyta tu lampa 5C8S.
Pozdrawiam
Romek
Przy pojemnościach jak te podane na schemacie poniżej,
napięcie wyjściowe będzie mogło być nawet niższe od zmiennego napięcia wejściowego, ze względu na bardzo niską pojemność kondensatorów za prostownikiem (przed dławikiem). Pojemność 4 μF, przy prądzie pobieranym z wyjścia równym 200 mA, jest strasznie niska, więc to prawie tak jakby nie było jej wcale. Prostowniki pełnookresowe z filtrem LC na wyjściu cechują się największą zależnością napięcia wyjściowego od prądu obciążenia. No cóż, niektóre typy lamp nie znoszą dużych pojemności przed dławikiem w filtrze CLC, natomiast nie wiem jaką pojemność maksymalną wytrzyma (bez znaczącego skrócenia jej żywotności) użyta tu lampa 5C8S.
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
AZ12
- 3125...6249 postów

Witam
A czy nie lepiej by było zastosować dwa oddzielne zasilacze tzn. jeden prostownik na lampę mocy? Zaletą jest znaczne zmniejszenie przesłuchów między stopniami końcowymi.
A czy nie lepiej by było zastosować dwa oddzielne zasilacze tzn. jeden prostownik na lampę mocy? Zaletą jest znaczne zmniejszenie przesłuchów między stopniami końcowymi.
Ratujmy stare tranzystory!
-
Marek7HBV
- 3125...6249 postów

Przy cenie zastosowanych elementów wydatek 100 to prawie nic, a można mieć w zapasie 2 szt. Podniesienie pojemności do 8 {jak Kolega zamierzał} czy nawet 16 uF nie powinno mieć zabójczego działania, a załatwi problem spadku napięcia Ważna jest także rezystencja uzwojeń transformatora i należy ją zmierzyć {orientacyjnie}, by móc ocenić wielkość prądu maksymalnego {katalogowo rezystancja nie mniejsza niż 30 omów na anodę}. Całkowity pobór prądu wzmacniacza jest mniejszy od 200 mA i można liczyć na znaczny margines bezpieczeństwa. 
-
kofan777
- 125...249 postów

pewnie byłoby lepiej, ale z powodu żarzenia, niemal 6A nie chciałem dokładać kolejnych Kg do i tak dużego transformatora. Poza tym to już by było ciut przesadzone, 12A żarzenia, żeby zasilić parę KT88. Tym bardziej, że lampa wg karty oferuje 400mA, a ja potrzebuję max 180mA. Lamp 5C8S mam sporo, udało mi się upolować w dobrej cenie na ebay, dlatego wciąż katuję akurat tą.AZ12 pisze: ndz, 28 grudnia 2025, 09:58 Witam
Pomierzę spadek napięcia na uzwojeniach transformatora, powiększę pierwszą pojemność, zobaczymy co z tego wyjdzie.
Pozdrawiam, Mikołaj