Miernik lamp DIY - sonda
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Miernik lamp DIY - sonda
Dodałem jeszcze zdjęcia z pomiaru
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Czy możesz pokazać wartości pobierane z katalogu? Pojawią się po wybraniu lampy i przytrzymaniu wciśniętego przycisku).
Tomek
Nie mam teraz możliwości żeby dokładnie pokazać ale są poprawne. Z tego co pamiętam około -13V na G1. Podeślę później.
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
W takim razie sprawdziłbym napięcia zasilające driver 4426 i na linii V5A przy dzielniku R64/R65. Można też sprawdzić napięcie na C30. Przy napięciu -27..28V, czyli poniżej -24V, nie powinny pojawiać się impulsy na CKUG1/DRUG1. Jeśli ich nie ma, to napięcie przychodzi z zewnątrz i wtedy przyjrzałbym się okablowaniu podstawki "A". Tylko nie bardzo mam pomysł skąd miałoby się wziąć ujemne napięcie...
Tomek
Też mnie zastanawia fakt skąd -27 V. I dlaczego przy pomiarze ECC82 jest wszystko ok.
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
A może jednak masz wlutowane rezystory o złych wartościach w dzielniku R64/R65? Napięcie G1 zmienia się dość sensownie w czasie pomiaru. W spoczynku -28V to przypuszczalnie maksymalna wartość jaka można uzyskać z pompy ładunkowej. Czy możesz sprawdzić napięcie G1 w czasie pomiaru ECC82?
Tomek
Jeszcze nie dotarłem do swojego królestwa. Po załączeniu miernika napięcie na G1 jest idealnie -24V. Po naciśnięciu pomiaru nagle wzrasta do tych -27-28 V. Po pomiarze spada do -24V. Tak jak pisałem w przypadku ECC82 jest ok. Z 24V podczas podczas pomiaru zmniejsza się do zaprogramowanej wartości -8,5V. Po pomiarze powraca do -24V. Będę w domu niezwłocznie będę się tym bawił. Dam później info.
Sprawa wygląda tak:
Nóżka 33 ATMEGI UG1 czyli napięcie po dzielniku R64/R65 po załączeniu miernika przed uruchomianiem pomiaru 1,08 V co przekłada się na napięcie -24V. Po uruchomieniu pomiaru po osiągnięciu prądu żarzenia około 900mA napięcia na nóżce 33 spada do 0,46 V co przekłada się na napięcie G1 około 30V. (wrosło w stosunku do wczorajszych 28V bo w sieci jest obecnie wyższe). Jak mierzę napięcie V5A na cewce L1 jest ok. nie przysiada. Zastanawiam się co powoduje że powielacz zaczyna dawać wyższe napięcie. Sprawa niby prosta taktowanie nóżka 3 ATMEGI (CKUG1) następnie 4426 i powielacz...
Nóżka 33 ATMEGI UG1 czyli napięcie po dzielniku R64/R65 po załączeniu miernika przed uruchomianiem pomiaru 1,08 V co przekłada się na napięcie -24V. Po uruchomieniu pomiaru po osiągnięciu prądu żarzenia około 900mA napięcia na nóżce 33 spada do 0,46 V co przekłada się na napięcie G1 około 30V. (wrosło w stosunku do wczorajszych 28V bo w sieci jest obecnie wyższe). Jak mierzę napięcie V5A na cewce L1 jest ok. nie przysiada. Zastanawiam się co powoduje że powielacz zaczyna dawać wyższe napięcie. Sprawa niby prosta taktowanie nóżka 3 ATMEGI (CKUG1) następnie 4426 i powielacz...
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Jedna połówka 4426 jest źródłem impulsów dla powielacza G1. Druga połówka steruje bramką P-MOSFETA zasilacza żarzenia. Czy masz możliwość obejrzenia przebiegów na obu wyjściach 4426?
Tomek
Chyba wiem o co chodzi. Zasiliłem płytkę zewnętrznym zasilaczem napięcia stałego z ograniczeniem prądowym i regulacją napięcia. Nie zasiliłem zasilacza anodowego a co za tym idzie siatki G2. Okazało się że do wartości napięcia zasilania 16 V (w obwodzie zasilania 13V) układ daje sobie radę i mimo tego że po starcie testu napięcie G1 skoczy do wartości 28V to po krótkim czasie spadnie do 24V. Jak napięcie jest wyższe od 16 V układ nie panuje na stabilizacją napięcia G1. Oczywiście przy napięciu za niskim układ nie da rady wytworzyć napięcia 24 V. Oczywiście trzeba wziąć pod uwagę to, że zasilam układ z napięcia stałego więc trzeba uwzględnić spadki napięć na diodach w mostku na płytce.
I wszytko by grało tylko jest jedno ale... dlaczego jak testuję lampę ECC82 po naciśnięciu rozpoczęcia pomiaru pomimo że napięcie jest nawet 17V (na zasilaniu toru 13V) to napięcie na G1 -24 V nawet nie drgnie.
I wszytko by grało tylko jest jedno ale... dlaczego jak testuję lampę ECC82 po naciśnięciu rozpoczęcia pomiaru pomimo że napięcie jest nawet 17V (na zasilaniu toru 13V) to napięcie na G1 -24 V nawet nie drgnie.
gzmnich, czy możesz pokazać zdjęcie pcb panelowej?
Keep calm and believe in ЗСУ!
Героям Слава!
Героям Слава!
Podaję już pewną sprawdzoną informację w zakresie problemów które opisywałem w wcześniejszych postach. (zasilanie G1) Problemem okazał się IX4426N. Zalety tego układu to max zasilania do 35V. Niestety układ ten z nie wiadomych powodów wzbudzał się po załączeniu żarzenia. Podmieniałem dwie nowe sztuki i niestety było tak samo. Układy były zakupione w firmie FARNELL. Po podmianie na TC4426COA układ działa dobrze. Jeżeli miał ktoś taki przypadek proszę o info.
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
To cenna informacja. Ciekawe czy dodanie kilkudziesięcioomowego rezystora antyparazytowego w bramce P-MOSFET by pomogło. Skoro działa, to nie namawiam do eksperymentów. Pamiętaj tylko, że układy TC mają znacznie niższe dopuszczalne napięcie zasilania. Gratuluję udanej lokalizacji nietypowej usterki.
Tomek
Sprawdzę to. Też o tym myślałem. Taki manewr okazał się skuteczny w regulowanym zasilaczu autorstwa Pana Tatusia z jego książki. Też mi się wzbudzał układ. Po dodaniu w szeregu bramki tranzystora rezystora 10 om problem zniknął. Zauważyłem jeszcze że układ ten wprowadza zakłócenia. Na zasilaniu pojawiają się takie szpilki. Próbowałem pokombinować z kondensatorem elektrolitycznym przylutowanym na kondensatorze blokującym 100nF przy układzie ale nie pomogło. Jutro zdam relację po dołożeniu rezystorów.