Kosmos K99

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Awatar użytkownika
Marek7HBV
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 207
Rejestracja: wt, 1 grudnia 2015, 19:26

Re: Kosmos K99

Post autor: Marek7HBV » ndz, 4 listopada 2018, 11:23

Należy wykonać pomiar na C5-jeżeli jest rzędu 10V ujemne,to hipoteza o sprzężeniu kolegi moderatora się sprawdzi.Pomiar wykonać miernikiem o Rwew większym niż 1 Mom.Wcześniej należy się upewnić że R5 jest sprawny-przerwa spowoduje wzrost ujemnego napięcia ARW. M.

Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Posty: 2590
Rejestracja: czw, 2 października 2008, 09:48
Lokalizacja: Kraków

Re: Kosmos K99

Post autor: zagore1 » ndz, 4 listopada 2018, 12:27

Marek7HBV pisze:
ndz, 4 listopada 2018, 11:23
Należy wykonać pomiar na C5-jeżeli jest rzędu 10V ujemne,to hipoteza o sprzężeniu kolegi moderatora się sprawdzi.Pomiar wykonać miernikiem o Rwew większym niż 1 Mom.Wcześniej należy się upewnić że R5 jest sprawny-przerwa spowoduje wzrost ujemnego napięcia ARW. M.
[/quoteNa razie wymieniłem na inne R5 i R9 bez zmian. Co ciekawe podłączenie jednym końcem 20 cm przewodu ( drugi koniec luźny ) do siatki 1 EF9 powoduje odetkanie lampy. Podmienię jeszcze EBL1 na inną....
Ludzie dzielą się na tych co posiadają RADMORA 5102 i tych co chcą go posiadać :-)

Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Posty: 2590
Rejestracja: czw, 2 października 2008, 09:48
Lokalizacja: Kraków

Re: Kosmos K99

Post autor: zagore1 » ndz, 4 listopada 2018, 12:28

zagore1 pisze:
ndz, 4 listopada 2018, 12:27
Marek7HBV pisze:
ndz, 4 listopada 2018, 11:23
Należy wykonać pomiar na C5-jeżeli jest rzędu 10V ujemne,to hipoteza o sprzężeniu kolegi moderatora się sprawdzi.Pomiar wykonać miernikiem o Rwew większym niż 1 Mom.Wcześniej należy się upewnić że R5 jest sprawny-przerwa spowoduje wzrost ujemnego napięcia ARW. M.
[/quote
Na razie wymieniłem na inne R5 i R9 bez zmian. Co ciekawe podłączenie jednym końcem 20 cm przewodu ( drugi koniec luźny ) do siatki 1 EF9 powoduje odetkanie lampy. Podmienię jeszcze EBL1 na inną....
Ludzie dzielą się na tych co posiadają RADMORA 5102 i tych co chcą go posiadać :-)

Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Posty: 2590
Rejestracja: czw, 2 października 2008, 09:48
Lokalizacja: Kraków

Re: Kosmos K99

Post autor: zagore1 » ndz, 4 listopada 2018, 12:28

zagore1 pisze:
ndz, 4 listopada 2018, 12:28
zagore1 pisze:
ndz, 4 listopada 2018, 12:27
Marek7HBV pisze:
ndz, 4 listopada 2018, 11:23
Należy wykonać pomiar na C5-jeżeli jest rzędu 10V ujemne,to hipoteza o sprzężeniu kolegi moderatora się sprawdzi.Pomiar wykonać miernikiem o Rwew większym niż 1 Mom.Wcześniej należy się upewnić że R5 jest sprawny-przerwa spowoduje wzrost ujemnego napięcia ARW. M.
[/quote
Na razie wymieniłem na inne R5 i R9 bez zmian. Co ciekawe podłączenie jednym końcem 20 cm przewodu ( drugi koniec luźny ) do siatki 1 EF9 powoduje odetkanie lampy. Podmienię jeszcze EBL1 na inną....
Ludzie dzielą się na tych co posiadają RADMORA 5102 i tych co chcą go posiadać :-)

Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Posty: 2590
Rejestracja: czw, 2 października 2008, 09:48
Lokalizacja: Kraków

Re: Kosmos K99

Post autor: zagore1 » ndz, 4 listopada 2018, 12:29

[/quote]
Na razie wymieniłem na inne R5 i R9 bez zmian. Co ciekawe podłączenie jednym końcem 20 cm przewodu ( drugi koniec luźny ) do siatki 1 EF9 powoduje odetkanie lampy. Podmienię jeszcze EBL1 na inną....
[/quote]
Ludzie dzielą się na tych co posiadają RADMORA 5102 i tych co chcą go posiadać :-)


Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Posty: 2590
Rejestracja: czw, 2 października 2008, 09:48
Lokalizacja: Kraków

Re: Kosmos K99

Post autor: zagore1 » ndz, 4 listopada 2018, 12:29

Na razie wymieniłem na inne R5 i R9 bez zmian. Co ciekawe podłączenie jednym końcem 20 cm przewodu ( drugi koniec luźny ) do siatki 1 EF9 powoduje odetkanie lampy. Podmienię jeszcze EBL1 na inną....
Ludzie dzielą się na tych co posiadają RADMORA 5102 i tych co chcą go posiadać :-)

Awatar użytkownika
Marek7HBV
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 207
Rejestracja: wt, 1 grudnia 2015, 19:26

Re: Kosmos K99

Post autor: Marek7HBV » ndz, 4 listopada 2018, 15:59

zagore1 pisze:
ndz, 4 listopada 2018, 12:29
Co ciekawe podłączenie jednym końcem 20 cm przewodu ( drugi koniec luźny ) do siatki 1 EF9 powoduje odetkanie lampy. Podmienię jeszcze EBL1 na inną....
To się nazywa ,,neutralizacja przypadkowa,, :lol: Brak ujemnego napięcia na C5 w czasie odbioru faktycznie może świadczyć o uszkodzeniu diody ARW i ustawieniu wzmocnienia EF9 na maksa i wzbudzaniu się toru. [moja wina-nie doczytałem że Kolega mierzył napięcie na C5]M.

Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Posty: 2590
Rejestracja: czw, 2 października 2008, 09:48
Lokalizacja: Kraków

Re: Kosmos K99

Post autor: zagore1 » ndz, 4 listopada 2018, 16:32

Marek7HBV pisze:
ndz, 4 listopada 2018, 15:59
zagore1 pisze:
ndz, 4 listopada 2018, 12:29
Co ciekawe podłączenie jednym końcem 20 cm przewodu ( drugi koniec luźny ) do siatki 1 EF9 powoduje odetkanie lampy. Podmienię jeszcze EBL1 na inną....
To się nazywa ,,neutralizacja przypadkowa,, :lol: Brak ujemnego napięcia na C5 w czasie odbioru faktycznie może świadczyć o uszkodzeniu diody ARW i ustawieniu wzmocnienia EF9 na maksa i wzbudzaniu się toru. [moja wina-nie doczytałem że Kolega mierzył napięcie na C5]M.
Podmieniłem wszystkie lampy z sprawnego ph470a. EF9 owinąłem folią aluminiową,sprawdziłem czy folia ma masę... bez rezultatu. Co może być uszkodzone w tym nieszczęsnym ARW??
Ludzie dzielą się na tych co posiadają RADMORA 5102 i tych co chcą go posiadać :-)

Awatar użytkownika
Marek7HBV
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 207
Rejestracja: wt, 1 grudnia 2015, 19:26

Re: Kosmos K99

Post autor: Marek7HBV » ndz, 4 listopada 2018, 19:10

zagore1 pisze:
ndz, 4 listopada 2018, 16:32


Podmieniłem wszystkie lampy z sprawnego ph470a. EF9 owinąłem folią aluminiową,sprawdziłem czy folia ma masę... bez rezultatu. Co może być uszkodzone w tym nieszczęsnym ARW??
Na C5 powinno być napięcie ujemne proporcjonalne do siły odbieranego sygnału[nawet bez sygnału użytkowego coś powinno być w wyniku detekcji szumu i zakłóceń] rzędu kilku woltów.Brak tego napięcia sugeruje przerwę w obwodzie lub uszkodzoną diodę.Jeżeli pomiar rezystorów wykazał ich sprawność,podmiana EBL sprawność diody,to istnieje możliwość braku sprzężenia przez kondensator Cx zaznaczony jako opcja linią przerywaną na schemacie.Brak tego kondensatora spowoduje słabe działanie ARW[sprzężenie będzie przez pojemności pasożytnicze] i jego wysoką czułość co mogło być kiedyś zaletą, a obecnie w epoce silnych sygnałów zakłócających i ogólnego marnego stanu odbiornika wywołanego starzeniem się może być przyczyną kłopotu.Więc;czy jest Cx zamontowany?.Jeżeli nie ,to dać kilkadziesiąt pf.Atak praktycznie.Naprawa starego rozjechanego odbiornika jest trudna,bo mogą wystąpić wszystkich rodzajów usterki skumulowane i często niezależne.Kolega moderator oblatany w tych sprawach kiedyś napisał że może być wszystko i w takim razie zostało jeszcze do sprawdzenia:masy,korozja,strojenie obwodów i inne :roll: .Naprawa odbiornika w dobrym stanie w którym często występują typowe awarie to tylko rutyna,nuda i ew kasa.Nie wiem jakim sprzętem Kolega dysponuje,ale przy wielu zmiennych trudno na oko coś zrobić nawet gdy potem okaże się że to pryszcz.Powodzenia M.

Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Posty: 2590
Rejestracja: czw, 2 października 2008, 09:48
Lokalizacja: Kraków

Re: Kosmos K99

Post autor: zagore1 » ndz, 4 listopada 2018, 19:39

Marek7HBV pisze:
ndz, 4 listopada 2018, 19:10
zagore1 pisze:
ndz, 4 listopada 2018, 16:32


Podmieniłem wszystkie lampy z sprawnego ph470a. EF9 owinąłem folią aluminiową,sprawdziłem czy folia ma masę... bez rezultatu. Co może być uszkodzone w tym nieszczęsnym ARW??
Na C5 powinno być napięcie ujemne proporcjonalne do siły odbieranego sygnału[nawet bez sygnału użytkowego coś powinno być w wyniku detekcji szumu i zakłóceń] rzędu kilku woltów.Brak tego napięcia sugeruje przerwę w obwodzie lub uszkodzoną diodę.Jeżeli pomiar rezystorów wykazał ich sprawność,podmiana EBL sprawność diody,to istnieje możliwość braku sprzężenia przez kondensator Cx zaznaczony jako opcja linią przerywaną na schemacie.Brak tego kondensatora spowoduje słabe działanie ARW[sprzężenie będzie przez pojemności pasożytnicze] i jego wysoką czułość co mogło być kiedyś zaletą, a obecnie w epoce silnych sygnałów zakłócających i ogólnego marnego stanu odbiornika wywołanego starzeniem się może być przyczyną kłopotu.Więc;czy jest Cx zamontowany?.Jeżeli nie ,to dać kilkadziesiąt pf.Atak praktycznie.Naprawa starego rozjechanego odbiornika jest trudna,bo mogą wystąpić wszystkich rodzajów usterki skumulowane i często niezależne.Kolega moderator oblatany w tych sprawach kiedyś napisał że może być wszystko i w takim razie zostało jeszcze do sprawdzenia:masy,korozja,strojenie obwodów i inne :roll: .Naprawa odbiornika w dobrym stanie w którym często występują typowe awarie to tylko rutyna,nuda i ew kasa.Nie wiem jakim sprzętem Kolega dysponuje,ale przy wielu zmiennych trudno na oko coś zrobić nawet gdy potem okaże się że to pryszcz.Powodzenia M.
No właśnie zastanawiałem się nad tym Cx... u mnie to goły drut winiety dookoła przewodu idącego do anody lampy EF9. Może z wiekiem zmieniły się parametry przewodu wokół którego jest owinięty?? Nigdy się nie spieszę - natrafiam na problem, pytam, analizuję i odstawiam na przyszłość jak nie widzę rozwiązania.. pośpiech to zły doradca:-)
Ludzie dzielą się na tych co posiadają RADMORA 5102 i tych co chcą go posiadać :-)

Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Posty: 2590
Rejestracja: czw, 2 października 2008, 09:48
Lokalizacja: Kraków

Re: Kosmos K99

Post autor: zagore1 » wt, 6 listopada 2018, 19:20

Znalazłem, znalazłem, znalazłem !!
Dzięki wskazówkom jednego z Kolegów sprawdziłem elektrolity, Były kiedyś wymieniane . Jeden do masy miał 0 om, a drugi 10kom. Odlutowałem,,oczyściłem miejsce styku elektrolitu z chassis, przylutowałem i radio gra :-). Ktoś już kiedyś szukał chyba tej usterki, bo otworzył filtr... A przyczyna była banalna...
Ludzie dzielą się na tych co posiadają RADMORA 5102 i tych co chcą go posiadać :-)

ballasttube
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1254
Rejestracja: czw, 25 marca 2010, 00:12

Re: Kosmos K99

Post autor: ballasttube » sob, 17 listopada 2018, 02:29

Proszę spróbować R4,R9 i R5.
I czy kondensator Cx w anodzie diody nie puszcza napięcia stałego.

ballasttube
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1254
Rejestracja: czw, 25 marca 2010, 00:12

Re: Kosmos K99

Post autor: ballasttube » sob, 17 listopada 2018, 02:31

Sorry,przeoczyłem ciąg dalszy odpowiedzi.

ODPOWIEDZ