Aktywność służb "Archeo".
Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn
- Szrot majster
- 125...249 postów
Re: Aktywność służb "Archeo".
Witam!
Dzisiaj w czasie sprzątania strychu przed przeprowadzką do nowego domu, wyrzuciłem dużo pogryzionych przez myszy śmieci i poukładałem to co przedstawia jakąkolwiek wartość.
No i znalazłem to co widać na zdjęciach.
Kupiłem to kiedyś na rynku jako dawcę gniazd bananowych ale żal było niszczyć.
W środku siedzi przekaźnik 12V i kondensator 10 mikrofaradów na 65V.Kondensator zwykły (nie elektrolit) z datą 2:78.
Całość zrobiona z pleksi
Wygląda to na starą płytkę prototypową.
Ktoś nieźle się napracował.
Dzisiaj w czasie sprzątania strychu przed przeprowadzką do nowego domu, wyrzuciłem dużo pogryzionych przez myszy śmieci i poukładałem to co przedstawia jakąkolwiek wartość.
No i znalazłem to co widać na zdjęciach.
Kupiłem to kiedyś na rynku jako dawcę gniazd bananowych ale żal było niszczyć.
W środku siedzi przekaźnik 12V i kondensator 10 mikrofaradów na 65V.Kondensator zwykły (nie elektrolit) z datą 2:78.
Całość zrobiona z pleksi
Wygląda to na starą płytkę prototypową.
Ktoś nieźle się napracował.
Czesc
Same gniazdka by mnie interesowaly, glownie te kolorowe, reszta nie.
Podaj co bys chcial w zamian.
Pozdrowienia
Same gniazdka by mnie interesowaly, glownie te kolorowe, reszta nie.
Podaj co bys chcial w zamian.
Pozdrowienia
- Szrot majster
- 125...249 postów
Witam!
Przed chwilą rozmontowałem płytkę, gniazdka odkręciciłem wraz z nakrętkami.Wszystko jest w woreczku.
A przydała by mi się lampa 6E5C.NOS albo bardzo mało zużyta i dobrze świecąca.Na allegro nie ma tych oczek magicznych,a może koledze zbywa taka lampa.
Mam radiolę z 1954 roku z DDR-u.Wielka skrzynia, kilkanaście lamp, głównie nowale, choć jest EL 12, była AZ 12(potłuczona i wyrzuciłem) i oczko EM11, które słabo świeci.I właśnie tu potrzebuje tą 6E5C.
A jak Kolega nie ma,to przygarnę, może nie lampowy ale retro radioodbiornik Aida AWS 105, koniecznie w drewnianej skrzynce.Nie musi być przestrojony,byle kompletny,zadbany i nie grzabany.
Mogę też (tu zapłacę) kupić sprawny technicznie oscyloskop z lat 70-80 tych,byle nie lampowy.
Proszę podać propozycje na PW
Przed chwilą rozmontowałem płytkę, gniazdka odkręciciłem wraz z nakrętkami.Wszystko jest w woreczku.
A przydała by mi się lampa 6E5C.NOS albo bardzo mało zużyta i dobrze świecąca.Na allegro nie ma tych oczek magicznych,a może koledze zbywa taka lampa.
Mam radiolę z 1954 roku z DDR-u.Wielka skrzynia, kilkanaście lamp, głównie nowale, choć jest EL 12, była AZ 12(potłuczona i wyrzuciłem) i oczko EM11, które słabo świeci.I właśnie tu potrzebuje tą 6E5C.
A jak Kolega nie ma,to przygarnę, może nie lampowy ale retro radioodbiornik Aida AWS 105, koniecznie w drewnianej skrzynce.Nie musi być przestrojony,byle kompletny,zadbany i nie grzabany.
Mogę też (tu zapłacę) kupić sprawny technicznie oscyloskop z lat 70-80 tych,byle nie lampowy.
Proszę podać propozycje na PW
Czesc
Probuje pisac PW i nic.
Pozdrowienia
Probuje pisac PW i nic.
Pozdrowienia
Czesc
Drugi dzien i nic !
Napisz Ty do mnie.
Pozdrowienia
Drugi dzien i nic !
Napisz Ty do mnie.
Pozdrowienia
Lato się kończy i sezon archeo też.Dziś wykopałem takie ,,rondo,,-dla młodszych odkrywców informacja że jest to taki RAM do ruskiego komputera
z czasów przed VLSI M.

- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Ładna rzecz, pamięć akustyczna. Któryś kalkulator z tego korzystał, nawet był tu chyba o nim dyskusja na naszym forum.
-
- 1250...1874 posty
To chyba był bułgarski kalkulator ISKRA.
Zdarzyło mi się zaglądać do środka czegoś takiego gdzieś pomiędzy 1980 a 1990 rokiem.
"Poważne" komputery też kiedyś miewały pamięć w postaci bodajże rur z rtęcią.
(zasada działania ta samo co urządzenia na zdjęciu)
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/