Minerva 395

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Mateusz
100...124 posty
100...124 posty
Posty: 106
Rejestracja: sob, 21 października 2017, 14:52
Lokalizacja: Nowogard

Minerva 395

Post autor: Mateusz » ndz, 10 grudnia 2017, 08:53

Witam , jakis czas temu stałem sie posiadaczem radia minerva 395, niestety niewiele znalazlem na temat tego radia, może na forum jest ktoś kto ma tekie radio lub wie cos wiecej o tym modelu.

gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1682
Rejestracja: czw, 2 czerwca 2011, 19:43
Lokalizacja: Wrocław - Krzyki

Re: Minerva 395

Post autor: gustaw353 » ndz, 10 grudnia 2017, 11:51


Mateusz
100...124 posty
100...124 posty
Posty: 106
Rejestracja: sob, 21 października 2017, 14:52
Lokalizacja: Nowogard

Re: Minerva 395

Post autor: Mateusz » ndz, 10 grudnia 2017, 12:07

Minerwa 395U sieciowy

Awatar użytkownika
Marek7HBV
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 139
Rejestracja: wt, 1 grudnia 2015, 19:26

Re: Minerva 395

Post autor: Marek7HBV » ndz, 10 grudnia 2017, 14:03


gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1682
Rejestracja: czw, 2 czerwca 2011, 19:43
Lokalizacja: Wrocław - Krzyki

Re: Minerva 395

Post autor: gustaw353 » ndz, 10 grudnia 2017, 19:06

Marek7HBV pisze:http://bee.mif.pg.gda.pl/ciasteczkowypo ... 5/395u.gif
W obwodzie detektora ARW brakuje kondensatora 30 pF.


Mateusz
100...124 posty
100...124 posty
Posty: 106
Rejestracja: sob, 21 października 2017, 14:52
Lokalizacja: Nowogard

Re: Minerva 395

Post autor: Mateusz » ndz, 10 grudnia 2017, 19:48

Mam maly problem ze swoia minerva, mianowicie po wlaczeniu przewodu sieciowego do gniazka radio odrazu uruchamia sie, przekręcenie tej wiekszej galki nie powoduje wylaczenia radia tak samo jak przekrecanie tego mniejszego takze z lewej strony , wylaczenie radia powoduje dopiero wyciagniecie wtyczki ,wyciagalem chassis sa tam jeszcze takie dwa wlaczniki ??? W lampowcach jestem poczatkujacy a caly mechanizm jest troche skomplikowany jak dla mnie. Postaram sie za jakis czas porobic zdjecia i dodac tutaj

Mirabelka
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 175
Rejestracja: sob, 16 stycznia 2016, 22:46
Kontakt:

Re: Minerva 395

Post autor: Mirabelka » ndz, 10 grudnia 2017, 21:23

Prawdopodobnie w radiu uszkodzony był włącznik, który jest montowany razem z potencjometrem od siły głosu, więc serwisant zwarł na stałe styki i radio odpala po włożeniu wtyczki. Obecnie takie (nowe) potencjometry są już nie do kupienia. Chyba, że jest tam potencjometr z wyłącznikiem, który włącza się przez wciśnięcie lub wyciągnięcie gałki... Taki jak np ten Tesli
tesla.jpg

Mateusz
100...124 posty
100...124 posty
Posty: 106
Rejestracja: sob, 21 października 2017, 14:52
Lokalizacja: Nowogard

Re: Minerva 395

Post autor: Mateusz » ndz, 10 grudnia 2017, 22:00

Ciezko powiedziec , w tygodniu postaram sie dodac zdjecia bo troche to pokomplikowane

Mateusz
100...124 posty
100...124 posty
Posty: 106
Rejestracja: sob, 21 października 2017, 14:52
Lokalizacja: Nowogard

Re: Minerva 395

Post autor: Mateusz » ndz, 10 grudnia 2017, 22:55

Zdjecie nie jest moje , dodalem foto podobnego potencjometru, moj jest bardzo podobny tylko na tej wewnetrznej osi znajduje sie przykrecana krzywka ktora steruje dwoma wlacznikami znajdujacymi sie po bokach oraz linka idaca do metalowego kubka znajdujacego sie na chassi jest to chyba jakas ruchoma cewka od barwy glosu ??
Załączniki
s-l640.jpg

chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Posty: 2289
Rejestracja: sob, 2 lutego 2008, 19:18

Re: Minerva 395

Post autor: chrzan49 » śr, 13 grudnia 2017, 11:33

Z reguły wyłamywal sie koniec sprężynki przerzucającej plytkę kontaktową.Można szukac podobnych na All albo u Kolegów w zapasach.Linka powinna dochodzic do filtrow ale taki ori potek to cud do zdobycia.Czy linka była ciągnięta przez wyciągnecie ośki czy przez obrót?
Czasami udaje sie dopasować wylącznik z rozbiórki starych potkow ale to b.trudne bo inne wymiary.
Tomasz

Mateusz
100...124 posty
100...124 posty
Posty: 106
Rejestracja: sob, 21 października 2017, 14:52
Lokalizacja: Nowogard

Re: Minerva 395

Post autor: Mateusz » śr, 13 grudnia 2017, 12:14

Linka naciagana jest przez obrót potencjometrem, dodam zdjecia w stosownym czasie teraz niestety nie ma kiedy zajac sie radyjkiem ☺ wszystko przez zblizajace sie swieta , wiadomo kobiety sa w tym czasie bardzo nerwowe to wole nie dolewac oliwy do ognia zwlaszcza ze mialem juz przestroge ze strony zony ze moje radia wyleca przez okno ☺

Mateusz
100...124 posty
100...124 posty
Posty: 106
Rejestracja: sob, 21 października 2017, 14:52
Lokalizacja: Nowogard

Re: Minerva 395

Post autor: Mateusz » pt, 15 grudnia 2017, 11:42

Problem z włącznikiem rozwiazany ☺ zaciąl sie skubaniec , niby dzwigienka poruszala sie jak powinna i slychac bylo charakterystyczny ,,pstryk " ale w srodku ruchome styki nie poruszały sie, wyjecie i wyczyszczenie stykow oraz kropla oliwy zalatwiło sprawe
Załączniki
20171215_101931-1.jpg
20171215_101553-1.jpg
20171215_101931-1.jpg

Mateusz
100...124 posty
100...124 posty
Posty: 106
Rejestracja: sob, 21 października 2017, 14:52
Lokalizacja: Nowogard

Re: Minerva 395

Post autor: Mateusz » pt, 15 grudnia 2017, 12:07

Weryfikujac stan radia dostrzegłem niestety brak blaszki , kulki ? Dociskowej w mechanizmie przełącznika zakresów , na oko ze zdjecia identyczny jest w elektricie gloria , może ktos z kolegow ma zwłoki takiego przełacznika na zbyciu lub moglby podeslac zdjecia z wymiarami
Załączniki
20171215_103137-1.jpg

Mateusz
100...124 posty
100...124 posty
Posty: 106
Rejestracja: sob, 21 października 2017, 14:52
Lokalizacja: Nowogard

Re: Minerva 395

Post autor: Mateusz » pt, 15 grudnia 2017, 17:47

A to radyjko w calej okazałosci , narazie robie srodek a może w lato wazmę sie za skrzynke chociaż nie wiem czy to dobry pomysl jednak co oryginal to oryginał
Załączniki
20171212_171641-1.jpg

Mateusz
100...124 posty
100...124 posty
Posty: 106
Rejestracja: sob, 21 października 2017, 14:52
Lokalizacja: Nowogard

Re: Minerva 395

Post autor: Mateusz » ndz, 7 stycznia 2018, 21:01

gustaw353 pisze:
ndz, 10 grudnia 2017, 19:06
Marek7HBV pisze:http://bee.mif.pg.gda.pl/ciasteczkowypo ... 5/395u.gif
W obwodzie detektora ARW brakuje kondensatora 30 pF.
Jakie bylyby objawy niesprawnych kondensatorow elektrolitycznych 4 uf i 8uf ? Nie mierzylem ich wartosci ale jeden wyglada na uszkodzony , slady po wycieku elektrolitu

ODPOWIEDZ