Taki szybki projekt - charakterograf do oscyloskopu

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Awatar użytkownika
^ToM^
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 373
Rejestracja: sob, 3 stycznia 2009, 22:41
Lokalizacja: Śląsk od zawsze:)

Re: Taki szybki projekt - charakterograf do oscyloskopu

Post autor: ^ToM^ » wt, 20 czerwca 2017, 11:17

tszczesn pisze:Płytka jak widać jest gotowa, mogę zamówić i 20. Jedna (prototyp) kosztowała ok 120zł, przy większej ilości pewnie będzie taniej. Ten układ ma jedną wadę - wymaga trzech niezależnych napięć zasilających - dwa razy po 400V i raz 100V.
To może zbierzmy więcej osób i zamiast 120 zrobi się 50 zł :)
Może niech się chętni wpisują w tym wątku, albo aby nie zaśmiecać dla przyszłego rozwoju tego urządzenia załóżmy nowy tylko do wpisywania się na listę chętnych.
Pozdrawiam!
Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos

Awatar użytkownika
Locutus
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 800
Rejestracja: sob, 4 sierpnia 2007, 23:09
Lokalizacja: LubLin

Re: Taki szybki projekt - charakterograf do oscyloskopu

Post autor: Locutus » wt, 20 czerwca 2017, 13:43

tszczesn pisze:Płytka jak widać jest gotowa, mogę zamówić i 20. Jedna (prototyp) kosztowała ok 120zł, przy większej ilości pewnie będzie taniej.
Wchodzę w to ;)

tszczesn pisze: Ten układ ma jedną wadę - wymaga trzech niezależnych napięć zasilających - dwa razy po 400V i raz 100V.
Zakładam, że 3 x IZS71 wystarczy :?: :lol:

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Posty: 9598
Rejestracja: wt, 12 sierpnia 2003, 09:14
Lokalizacja: Otwock
Kontakt:

Re: Taki szybki projekt - charakterograf do oscyloskopu

Post autor: tszczesn » śr, 5 lipca 2017, 23:51

Jak tylko opędzę OS102 który mi teraz warsztat okupuje to zobaczę czemu mam problemy z częścią do parowania lamp (bo w prototypie na płytce stykowej ładnie działał) i w zależności od wyniku - albo usunę ten moduł (zmniejszając i potaniając płytkę), albo opisze jak poprawnie dobrać elementy. I wtedy zamówię odpowiednie płytki.

kyller
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 175
Rejestracja: ndz, 10 listopada 2013, 09:36
Lokalizacja: leeds UK

Re: Taki szybki projekt - charakterograf do oscyloskopu

Post autor: kyller » śr, 12 lipca 2017, 23:51

jakby co to tez jestem chetny

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Posty: 9598
Rejestracja: wt, 12 sierpnia 2003, 09:14
Lokalizacja: Otwock
Kontakt:

Re: Taki szybki projekt - charakterograf do oscyloskopu

Post autor: tszczesn » śr, 6 września 2017, 00:47



Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Posty: 9598
Rejestracja: wt, 12 sierpnia 2003, 09:14
Lokalizacja: Otwock
Kontakt:

Re: Taki szybki projekt - charakterograf do oscyloskopu

Post autor: tszczesn » wt, 27 marca 2018, 15:05

Dodaję tu czytelniejszy schemat
Załączniki
charakterograf.pdf
Schemat charakterografu
(211.18 KiB) Pobrany 82 razy

wojtus4951
5...9 postów
5...9 postów
Posty: 6
Rejestracja: śr, 18 lipca 2012, 19:40

Re: Taki szybki projekt - charakterograf do oscyloskopu

Post autor: wojtus4951 » ndz, 22 kwietnia 2018, 19:02

Hallo,
mógłby ktoś pochwalić się budową tego urządzenia? czy mogę prosić o fotki?
Mam problemy z projektowaniem obudowy - znaczy gdzie, co?
Można zbudować jako przystawkę czy lepsza kompletna obudowa?

Pozdrawiam
wojtus4951

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Posty: 9598
Rejestracja: wt, 12 sierpnia 2003, 09:14
Lokalizacja: Otwock
Kontakt:

Re: Taki szybki projekt - charakterograf do oscyloskopu

Post autor: tszczesn » ndz, 22 kwietnia 2018, 21:41

A jakich wskazówek odnośnie obudowy potrzebujesz?

wojtus4951
5...9 postów
5...9 postów
Posty: 6
Rejestracja: śr, 18 lipca 2012, 19:40

Re: Taki szybki projekt - charakterograf do oscyloskopu

Post autor: wojtus4951 » pn, 23 kwietnia 2018, 19:46

Hallo,
jakoś nie mogę sobie zbyt skojarzyć co wszystko jest do urządzenia potrzebne.
Sam transformator sieciowy ma wymiary 120x100x85mm i waży 3,5kg.
Dochodzą podstawki - z każdego rodzaju pewnie po dwie - to znaczy 2x Noval, 2x Oktal,
tak samo Locktalowe, Stalowe no i Miniaturowe.
Dochodzą potencjometry, przełączniki itd.
Jako przyrządy pomiarowe można użyć cyfrowe moduły - ale potrzeba ich 6,
o ile chcę wszystkie dane jednocześnie mierzyć.
Będzie to więc nie małe, ale brak mi pomysłu jak to logicznie poustawiać.
Można by ewentualnie podstawki zrobić jako osobny element - np. jako przystawkę połącznoną z urządzeniem głównym pasującą wtyczką.
Ale tak daleko jeszcze nie jestem - na razie zbieram części.

Pozdrawiam
wojtus4951

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Posty: 9598
Rejestracja: wt, 12 sierpnia 2003, 09:14
Lokalizacja: Otwock
Kontakt:

Re: Taki szybki projekt - charakterograf do oscyloskopu

Post autor: tszczesn » wt, 24 kwietnia 2018, 13:06

Potrzebujesz włożyć do urządzenia transformator dostarczający napięcia dla zasilaczy siatek i anody (trzy niezależne napięcia), ewentualnie transformator dostarczający napięcie żarzenia. Na płycie czołowej zamontować elementy regulacyjne, przełączniki, gniazda wyjściowe do oscyloskopu (BNC) i ewentualnie gniazda do podłączenia mierników i lampy (bananki).

Ja założyłem, że w przyrząd nie wbudowuje się mierników, ale, gdy nie wystarcza dokładność ze skali na gałce potencjometrów - podłącza się miernik kabelkami i nastawia napięcie wg wskazań miernika. Analogicznie z lampą - nie planowałem u siebie podstawek, ale gniazda bananowe A, K, S1 i S2/A2, do podłączenia potrzebnej podstawki. Chyba, że zamierzasz wykorzystywać urządzenie tylko do pomiarów kilku typów lamp, to wtedy można umocowac odpowiednio okablowane podstawki na stałe.

wojtus4951
5...9 postów
5...9 postów
Posty: 6
Rejestracja: śr, 18 lipca 2012, 19:40

Re: Taki szybki projekt - charakterograf do oscyloskopu

Post autor: wojtus4951 » ndz, 29 kwietnia 2018, 17:21

Kolega "Kyller" pyta odnośnie transformatora o typ.
Więc jest to transformator ze starego wzmacniacza - bliżej mi niezanym - z lampą prostowniczą.
Wyprowadzenie wtórne udało mi się rozdzielić i takim sposobem otrzymałem dwa osobne
napięcia po 350 Volt, każde daje około 100 mA. Po wyprostowaniu około 2 x 500 Volt bez obciążenia, przy obciążeniu 90 mA wychodzą 2 x 450Volt.
Ponadto ma trafo 0-4-6,3 V/3A i 6,3 V/5A z których zrobione będzie żarzenie lamp, zarówno jako napięcie zmienne jak i stałe.
Jako że transformator ma wejście pierwotne na 220 Volt więc wlączyłem taki mały transformatorek oszczędnościowy który ściąga 230 Volt na 220.
Napięcie siatki pierwszej daje osobny transformatorek 230/100 - 0,1VA.

Myślę że zrobię układ na płytce jako osobny zasilacz warsztatowy z możliwością podłączania lamp do próby na osobnym module.

ODPOWIEDZ