Pierwszy wzmacniacz ECL 86 Nie działa :(

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Crobe
10...14 postów
10...14 postów
Posty: 12
Rejestracja: pn, 2 stycznia 2017, 07:21

Re: Pierwszy wzmacniacz ECL 86 Nie działa :(

Post autor: Crobe » wt, 2 maja 2017, 09:19

Ok ale w schematach jakie mam w radiu klawesyn nie ma żadnego ograniczenia prądowego ... chyba ze sam transformator jest ograniczeniem ....

Na ograniczenie 300 mA wystarczy LM 317 tylko czy jest konieczny ...


PS.

Jak myślicie na all**o te lampy PCL86 w pudełeczkach są nie używane ?

I jaki głośnik ( tańszy ) polecacie mam oryginał z klawesyna (Polski) ale podobno nie były najlepszej jakości .

Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3885
Rejestracja: ndz, 6 kwietnia 2008, 15:41
Lokalizacja: 83-130 Pelplin

Re: Pierwszy wzmacniacz ECL 86 Nie działa :(

Post autor: AZ12 » wt, 2 maja 2017, 09:42

Crobe pisze:Ok ale w schematach jakie mam w radiu klawesyn nie ma żadnego ograniczenia prądowego... chyba że sam transformator jest ograniczeniem...
W sprzęcie powszechnego użytku przy nie stosowano ograniczenia prądu żarzenia przy połączeniu równoległym grzejników lamp, gdyż tak jak napisałeś jego rezystancja wewnętrzna ogranicza prąd udarowy.
Crobe pisze:Na ograniczenie 300 mA wystarczy LM 317 tylko czy jest konieczny...


Ten układ scalony ma dość duży spadek napięcia, informacje do znalezienia w karcie katalogowej.
Crobe pisze:Jak myślicie na all**o te lampy PCL86 w pudełeczkach są nie używane?
Zależy od sprzedawcy. :P
Zamiast lampy PCL86 możesz użyć lampy ECL82, ich cena jest jeszcze znośna w porównaniu do ECL86.
Crobe pisze:I jaki głośnik (tańszy) polecacie mam oryginał z klawesyna (Polski) ale podobno nie były najlepszej jakości.
Głośnik z radioodbiornika może mieć zbyt dużą dolną częstotliwość graniczną. Można zastosować głośnik szerokopasmowy (niechiński) o średnicy ponad 16cm.

viewtopic.php?f=20&t=28257

Można też zastosować popularne głośniki Tonsil GDS 16/10 lub GDS 20/10, trzeba jednak zwrócić uwagę na impedancję.
Ratujmy stare tranzystory!

Awatar użytkownika
slawekmod
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 673
Rejestracja: czw, 14 stycznia 2010, 16:30
Lokalizacja: Warszawa/Ostrowiec Św.

Re: Pierwszy wzmacniacz ECL 86 Nie działa :(

Post autor: slawekmod » wt, 2 maja 2017, 13:30

Przecież napisałem, że gdy nie ma się pod ręką odpowiedniego transformatora, można zastosować LM350, bo w 3 minuty można zapewnić lampie optymalny prąd żarzenia. Oczywiście 317-tka też wystarczy. Gdybym nie miał odpowiedniego trafa, a zleżało by mi na uruchomieniu wzmacniacza, to zastosowałbym źródło prądowe. Tyle.
Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/

Crobe
10...14 postów
10...14 postów
Posty: 12
Rejestracja: pn, 2 stycznia 2017, 07:21

Re: Pierwszy wzmacniacz ECL 86 Nie działa :(

Post autor: Crobe » pt, 5 maja 2017, 21:19

Witam ponownie :) na początek chciałem podziękować użytkownikom, którzy pomogli mi z tym wzmacniaczem :)

Dzisiaj przyszła PCL86 i wreszcie gra :wink: jeszcze nie wiem jak bo podłączony do gołego gd 14-9/3 ale zapowiada się dobrze :)

Zastosowałem taki podwajacz napięcia:

Obrazek

Prąd zarżenia na rozgrzanej lampie 280 mA, startuje od 560 mA.

Jeszcze muszę sprawdzić jaki będzie dźwięk w obudowie, ale to przyszłość :mrgreen:

Crobe
10...14 postów
10...14 postów
Posty: 12
Rejestracja: pn, 2 stycznia 2017, 07:21

Re: Pierwszy wzmacniacz ECL 86 Nie działa :(

Post autor: Crobe » ndz, 7 maja 2017, 16:42

No i gd 14-9/3 się rozlazł :( membrana słaba jak papier toaletowy :/

Macie jakieś propozycje zamiennika ? bo chyba głośnika tej klasy nie opłaca się naprawiać.

Myślałem o kolumnie otwartej na głośniku monacor-sp-205-8- ale to 8 Ohm :(

Czy taki 4 Ohm będzie ok czy za dużo Wat, ma to być do sypialni wiec nie potrzeba dużej głośności ...

https://monacor.pl/produkty/sp-10-4s


Awatar użytkownika
slawekmod
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 673
Rejestracja: czw, 14 stycznia 2010, 16:30
Lokalizacja: Warszawa/Ostrowiec Św.

Re: Pierwszy wzmacniacz ECL 86 Nie działa :(

Post autor: slawekmod » pn, 8 maja 2017, 08:03

Transformator głośnikowy masz dostosowany do 4 czy 8 omów? Nie bardzo chyba rozumiesz rolę transformatora głośnikowego we wzmacniaczu lampowym. Jeżeli transformator głośnikowy jest dostosowany do 8 omów to nie można od tak sobie podłączyć głośnika 4omowego .Dlaczego? Poczytaj http://fonar.com.pl/audio/projekty/traf ... /trans.htm
Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/

ODPOWIEDZ