Pierwszy wzmacniacz ECL 86 Nie działa :(

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Crobe
10...14 postów
10...14 postów
Posty: 12
Rejestracja: pn, 2 stycznia 2017, 07:21

Pierwszy wzmacniacz ECL 86 Nie działa :(

Post autor: Crobe » śr, 26 kwietnia 2017, 18:53

Witam forumowiczów mam problem z wzmacniaczem na początek z dostępnych części (z Klawesyna )
Zrobiłem wzmacniacz według schematu ze strony:
http://tubeamp.sk/se_pcl_ecl_86_tube_af_amplifier.html

zmiany w sekcji zasilania żarzenia lampy dałem mostek i kondensator 1000uF .
Oraz rezystor R9 jest na 3W zamiast 1 W.

Problem polega na tym ze po włączeniu wzmacniacz gra fajnie a po 10 sekundach jak lampa się nagrzeje głośność spada o polowe i zaczyna metalicznie stukać traci bas i ogólnie jak z komórki :).

Proszę o rady :(

tuxcnc
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 287
Rejestracja: sob, 11 lutego 2017, 22:24

Re: Pierwszy wzmacniacz ECL 86 Nie działa :(

Post autor: tuxcnc » śr, 26 kwietnia 2017, 19:31

Crobe pisze:zmiany w sekcji zasilania żarzenia lampy dałem mostek i kondensator 1000uF
Tak sobie po prostu wstawiłeś mostek i kondensator ?
No to teraz sprawdź jakie jest tam napięcie.

Crobe
10...14 postów
10...14 postów
Posty: 12
Rejestracja: pn, 2 stycznia 2017, 07:21

Re: Pierwszy wzmacniacz ECL 86 Nie działa :(

Post autor: Crobe » śr, 26 kwietnia 2017, 19:38

Wstawiłem mostek i kondensator żeby przerobić żarzenie na DC i żeby napięcie spadło po przejściu na 230V teraz jest 6.17 V.

Po przeszukaniu internetu podejrzewam ze lampa może się zatykać bo gniazdo już stare teraz szukam jak oczyścić gniazdo .... :(

tuxcnc
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 287
Rejestracja: sob, 11 lutego 2017, 22:24

Re: Pierwszy wzmacniacz ECL 86 Nie działa :(

Post autor: tuxcnc » śr, 26 kwietnia 2017, 19:51

Crobe pisze:teraz jest 6.17 V.
No to coś tu nie gra.
A jakie jest napięcie anodowe ?

Crobe
10...14 postów
10...14 postów
Posty: 12
Rejestracja: pn, 2 stycznia 2017, 07:21

Re: Pierwszy wzmacniacz ECL 86 Nie działa :(

Post autor: Crobe » śr, 26 kwietnia 2017, 21:00

Poprwaka

jak się rozgrzewa (gra fajnie )

6,33 V DC
i 266 -280 V DC

jak się rozgrzeje (po 3-5 min) ( nie gra )

6,2 V DC
215 V DC

nie wiem co może być przyczyna takiego przysiadania napięcia ;/


Boguś
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Posty: 2459
Rejestracja: sob, 17 stycznia 2004, 22:10
Lokalizacja: Zawiercie
Kontakt:

Re: Pierwszy wzmacniacz ECL 86 Nie działa :(

Post autor: Boguś » śr, 26 kwietnia 2017, 23:22

A lampa nie zaczyna sie 'wstydzić' ?

TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3526
Rejestracja: czw, 3 grudnia 2009, 00:01
Lokalizacja: Warszawa

Re: Pierwszy wzmacniacz ECL 86 Nie działa :(

Post autor: TELEWIZOREK52 » czw, 27 kwietnia 2017, 01:31

A jakie napięcie na 8 nóżce lampy??

Crobe
10...14 postów
10...14 postów
Posty: 12
Rejestracja: pn, 2 stycznia 2017, 07:21

Re: Pierwszy wzmacniacz ECL 86 Nie działa :(

Post autor: Crobe » czw, 27 kwietnia 2017, 08:11

Lampa się grzeje ale chyba tak ma być .... ale grzeje dość mocno.

Na 8 nóżce 16V ( nie gra ) rośnie powoli po 3-5 V przestaje grac .
Ostatnio zmieniony czw, 27 kwietnia 2017, 08:45 przez Crobe, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
slawekmod
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 727
Rejestracja: czw, 14 stycznia 2010, 16:30
Lokalizacja: Warszawa/Ostrowiec Św.

Re: Pierwszy wzmacniacz ECL 86 Nie działa :(

Post autor: slawekmod » czw, 27 kwietnia 2017, 08:29

Napięcie na nóżce 8 ma 16V? Zmierz napięcie pomiędzy masą (minusem) a katodą. Jeżeli rośnie do 16V to całkiem prawdopodobne że lampa jest do wyrzucenia. 16V na oporniku katodowym 150omów to 100mA a max dla tej lampy to Ik 55mA. Anoda nie świeci na czerwono? Miałem tak w EL 34 że prąd katody rósł do bardzo dużych wartości i lampa okazała się zagazowana, dodatkowym efektem była intensywna niebieskawo zielonkawa poświata wewnątrz anody. Nadawała się do śmieci. Sprawdź jeszcze oporniki R6 i R8 czy są dobrze włączone, czy nie mają przerwy albo ścieżki nie mają gdzieś przerwy. To prostacki układ który przy sprawnym trafie głośnikowym i lampie działa " od kopa"
C2 masz stary czy nowy?

EDIT: Biorę za pewnik że nie zmieniałeś wartości oporników i zrobiłeś zgodnie ze schematem. Ciekawe czy nie dochodzi do wzbudzenia wzmacniacza.
Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/

Crobe
10...14 postów
10...14 postów
Posty: 12
Rejestracja: pn, 2 stycznia 2017, 07:21

Re: Pierwszy wzmacniacz ECL 86 Nie działa :(

Post autor: Crobe » czw, 27 kwietnia 2017, 11:28

Jeżeli to nóżka numer 7 to też na 16 V ;/

Wiec lampa ?

Awatar użytkownika
slawekmod
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 727
Rejestracja: czw, 14 stycznia 2010, 16:30
Lokalizacja: Warszawa/Ostrowiec Św.

Re: Pierwszy wzmacniacz ECL 86 Nie działa :(

Post autor: slawekmod » czw, 27 kwietnia 2017, 16:37

Rozumiem że rezystor w katodzie masz 150omów i jest on sprawny. W siatce S1 masz 10k i 680k . Wyjmij lampę i i zmierz rezystancję miernikiem pomiędzy masą a pinem 7 lampy, powinno być 150 omów. Pomiędzy masą a pinem 8 powinno być około 690komów. Jeżeli tak jest to odłącz kondensator C2. Włóż lampę. Jeżeli napięcie na katodzie względem masy będzie wynosiło około 6-7V to znaczy że zwalony jest kondensator C2 i należy wymienić go na nowy. Jeżeli nadal będzie 16V to lampa nadaje się do kosza. Zakładam że trafko głośnikowe jest sprawne.
Tak jak pisałem wcześniej, 16 V na katodzie to prąd płynący przez lampę wynosi około 106mA a powinien być maksymalnie 55mA.
Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/

Crobe
10...14 postów
10...14 postów
Posty: 12
Rejestracja: pn, 2 stycznia 2017, 07:21

Re: Pierwszy wzmacniacz ECL 86 Nie działa :(

Post autor: Crobe » pt, 28 kwietnia 2017, 07:50

Witam rezystory na swoich miesiącach i oporności tak jak powinny, kondensatora nie wlutowuje bo są nowe widocznie lampa ;/
Transformator głośnikowy nie sprawdzałem nie nam jego rezystancji.

No nic trzeba będzie kopić PLC 86 i popróbować :)

Do PLC 86 tylko wystarczy zwiększyć napięcie zarżenia?nie trzeba w jakiś sposób ograniczać prądu zarżenia?

cirrostrato
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3190
Rejestracja: sob, 5 listopada 2005, 15:51
Lokalizacja: Warszawa

Re: Pierwszy wzmacniacz ECL 86 Nie działa :(

Post autor: cirrostrato » pt, 28 kwietnia 2017, 12:28

Do zastosowania PCL86 zamiast ECL86 musisz zmienić napięcie żarzenia (prądem się nie przejmuj, lampa weźmie ile potrzebuje) na ok. 13V, zrobiłem próbę, trafo sieciowe TS30 (Sarabanda i podobne) ma żarzenie (dwie sekcje) nawinięte na dwóch kolumnach i połączone równolegle, trzeba je rozlutować (bez rozbierania rdzenia oczywiście) i połączyć szeregowo, przy zasilaniu trafa napięciem sieciowym 230V dostajesz napięcie żarzenia ok. 13V, sprawdzone. Ostatni wysyp PCL86 zaowocował ,,dramatycznym'' spadkiem cen. Powodzenia.
Jeśli masz kwadrę wnucząt i przechodząc na emeryturę wydaje ci się, że będziesz miał mnóstwo wolnego czasu, to ci się wydaje....

Awatar użytkownika
slawekmod
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 727
Rejestracja: czw, 14 stycznia 2010, 16:30
Lokalizacja: Warszawa/Ostrowiec Św.

Re: Pierwszy wzmacniacz ECL 86 Nie działa :(

Post autor: slawekmod » pt, 28 kwietnia 2017, 18:00

Jak masz LM350 pod ręką to możesz zrobić z niego źródło prądowe 300mA i zasilać żarzenie przez to źródło z około 18V stałego . W sumie dwa elementy. To taka alternatywa gdybyś nie miał pod ręką odpowiedniego transformatora do żarzenia.
Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/

Awatar użytkownika
lamposz
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 814
Rejestracja: pt, 6 marca 2015, 22:14
Lokalizacja: Zakopane
Kontakt:

Re: Pierwszy wzmacniacz ECL 86 Nie działa :(

Post autor: lamposz » sob, 29 kwietnia 2017, 18:05

cirrostrato pisze:Do zastosowania PCL86 zamiast ECL86 musisz zmienić napięcie żarzenia (prądem się nie przejmuj, lampa weźmie ile potrzebuje) na ok. 13V, zrobiłem próbę, trafo sieciowe TS30 (Sarabanda i podobne) ma żarzenie (dwie sekcje) nawinięte na dwóch kolumnach i połączone równolegle, trzeba je rozlutować (bez rozbierania rdzenia oczywiście) i połączyć szeregowo, przy zasilaniu trafa napięciem sieciowym 230V dostajesz napięcie żarzenia ok. 13V, sprawdzone. Ostatni wysyp PCL86 zaowocował ,,dramatycznym'' spadkiem cen. Powodzenia.
Właśnie no odwrót :) Proszę zwrócić uwagę na to , że w różnych katalogach jest podawane różne napięcie dla PCL86, ale musi być prąd 300mA. Najrozsądniejsze jest źródło na stabilizatorze z serii LM3xx ustawione na 300mA.
Poszukuję lamp nadawczo generacyjnych serii T-0x, TBx/xxx, Q-0x, QBx/xxx
Poszukuję 811A/G811, OT400, 833A, OT100, 6146, QE05/40
Pozdrawiam Andrzej

ODPOWIEDZ