Tuner FM z RDS.

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

tedikruk111
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 767
Rejestracja: wt, 20 września 2011, 00:14
Lokalizacja: Kraków

Tuner FM z RDS.

Post autor: tedikruk111 » sob, 18 marca 2017, 19:01

Witam.
Proszę o podpowiedź gdzie "znajdę" sam tuner, ewentualnie kompletny radioodbiornik z DUŻYM czytelnym RDS?
Czego oczekuję?
Wielkość raczej nie za duża, wysokość jak najmniejsza, dyktuje wyświetlacz. Dobra czułość przy antenie zewnętrznej. Wyjście m,cz minimum 300mV analogowe. Wyświetlacz tz: oczojebny (przepraszam za określenie) czytelny z 0,5m, bez wpatrywania się.Tylko nie niebieskie tło, Praca ciągła 24/24h. Zmiana częstotliwości FM manualna, żadnego dodatkowego "pilota"!! To ma być coś jak monitoring. Nie głodne na energię. Jak by było odporne na "sieci" typu wifi i dostęp do "komórkowców" to dodatkowy +. W podsumowaniu coś takiego nie istnieje, a może tylko ja o tym nie wiem....
Pozdrawiam
tedi.

Ps Kino domowe mam, zasilanie 0,5 kW. Toroid.
Jutro już nieaktualne 18 III 2017 g 19 piękna burza nad Krakowem się rozwija....

ballasttube
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 1246
Rejestracja: czw, 25 marca 2010, 00:12

Re: Tuner FM z RDS.

Post autor: ballasttube » ndz, 26 marca 2017, 12:12

A radyjko samochodowe z Erdeesem?

tedikruk111
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 767
Rejestracja: wt, 20 września 2011, 00:14
Lokalizacja: Kraków

Re: Tuner FM z RDS.

Post autor: tedikruk111 » czw, 30 marca 2017, 11:02

Witam.
Dobry pomysł Kolego.
I leży Apollo Monza na biurku,podobno na "chodzie" Ponieważ nigdy nie miałem styczności z takim sprzętem mam parę laickich pytań. Nie chcę ingerować w elektronikę w środku a końcówki mocy są zbędne to ściszenie na minimum i bez obciążenia wyjść może tak zostać? Kostka połączeniowa. Jest 2x2 wyjście głośniki. 2x zasilanie + z bezpiecznikami i jeden jakiś przewód czy to - czy antena? Złącze śrubowe obudowy jest osobno. 2 RCA też Jest także coś wyglądające jak gniazdo antenowe i nie wiem czy to jest osłona wyprowadzenia kabla antenowego ( ze środka wychodzi cieniutki drucik) czy żeńskie gniazdo antenowe?
Na razie to tyle
Pozdrawiam
tedi.

Awatar użytkownika
stas2
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 177
Rejestracja: śr, 30 września 2009, 20:52
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Tuner FM z RDS.

Post autor: stas2 » czw, 30 marca 2017, 18:52

tedikruk111 pisze:końcówki mocy są zbędne to ściszenie na minimum i bez obciążenia wyjść może tak zostać?
Może, ale końcówka mocy bez głośników również pobiera jakiś prąd (niepotrzebnie obciążą zasilanie).
tedikruk111 pisze:jeden jakiś przewód czy to - czy antena?
Jeśli jest koloru czarnego i/albo ma metaliczne połączenie z masą/obudową to jest "minus".
tedikruk111 pisze:Jest także coś wyglądające jak gniazdo antenowe i nie wiem czy to jest osłona wyprowadzenia kabla antenowego ( ze środka wychodzi cieniutki drucik) czy żeńskie gniazdo antenowe?
Prawdopodobnie tak. Przydałaby się jakaś fotka, wtedy nie będzie wróżenia :lol:
stas2

ODPOWIEDZ