Bramki logiczne na lampach

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

inoru
50...74 posty
50...74 posty
Posty: 69
Rejestracja: pt, 4 marca 2016, 10:09

Re: Bramki logiczne na lampach

Post autor: inoru » czw, 6 kwietnia 2017, 20:51

Witam ponownie
Ostatnio miałem czas dokładnie umowiłem się z profesorem i robię bramki tylko że bramka na.jednej pentodzie co miała być nandem jest or-em A przerzutnik w ogóle nie.działa :/ zastosowana lampa to ef183 nap. Zasilana 160V napięcie ujemne około 20V

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Posty: 9599
Rejestracja: wt, 12 sierpnia 2003, 09:14
Lokalizacja: Otwock
Kontakt:

Re: Bramki logiczne na lampach

Post autor: tszczesn » czw, 6 kwietnia 2017, 21:56

EF183 to selektoda, nie powinno to mieć tu wielkiego znaczenia, ale może się niewystarczająco wyłącza. Siatka trzecia w normalnych pentodach jest dość mało czuło, może -20V to za mało aby zatkać tą lampę siatką trzecią. Do tego celu lepiej użyć lamp specjalnie przeznaczonych do pracy jako klucze - np. E81H lub ECH84.

inoru
50...74 posty
50...74 posty
Posty: 69
Rejestracja: pt, 4 marca 2016, 10:09

Re: Bramki logiczne na lampach

Post autor: inoru » czw, 6 kwietnia 2017, 23:17

Przepraszam wprowadziłem trochę zamieszania pomyliło mi się że stan na wejściu -20V to H a przecież to jest L czyli to rzeczywiście to jest nand przepraszam :oops: jutro jeszcze raz na spokojnie zrobię przerzutnik rs i zobaczę czy działa

ballasttube
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 1227
Rejestracja: czw, 25 marca 2010, 00:12

Re: Bramki logiczne na lampach

Post autor: ballasttube » czw, 6 kwietnia 2017, 23:28

Może będę miał w zapasie jakiś dekatron.
Na wiadomych aukcjach często pojawiają się podwójne triody,np.ECC190 itp.
podawane w katalogach, jako od "maszyn liczących". Były na nich robione przerzutniki.
Ładnie się wizualizuje przerzutnik astabilny na dwóch okach magicznych, np.EM80.

inoru
50...74 posty
50...74 posty
Posty: 69
Rejestracja: pt, 4 marca 2016, 10:09

Re: Bramki logiczne na lampach

Post autor: inoru » czw, 6 kwietnia 2017, 23:45

Na obecną chwilę muszę ogarnąć ten przerzutnik RS i będzie 6 a później może trochę sobię pokombinuję i jakiś cpu na lampach będzie co robić
:mrgreen:


inoru
50...74 posty
50...74 posty
Posty: 69
Rejestracja: pt, 4 marca 2016, 10:09

Re: Bramki logiczne na lampach

Post autor: inoru » ndz, 9 kwietnia 2017, 01:49

Witam
Kolega brys udostępnił filmik z działającym przerzutnikiem RS no i chciałem go zrobić Ale u mnie pokazuje cały czas na obydwu lampach stan wysoki bez reakcji na.przycisk jedyne czego nie dałem to duodiody bo nie mam podstawki pod nią A z czego kojarzę ma.ona zabezpieczyć przed pojawieniem się prądu siatki
Załączniki
1491695340471-1359380672.jpg

Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1271
Rejestracja: śr, 10 sierpnia 2005, 23:51
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Bramki logiczne na lampach

Post autor: brys » ndz, 9 kwietnia 2017, 12:18

inoru pisze:Witam
Kolega brys udostępnił filmik z działającym przerzutnikiem RS no i chciałem go zrobić Ale u mnie pokazuje cały czas na obydwu lampach stan wysoki bez reakcji na.przycisk jedyne czego nie dałem to duodiody bo nie mam podstawki pod nią A z czego kojarzę ma.ona zabezpieczyć przed pojawieniem się prądu siatki
Cześć!

Zastosuj diody krzemowe jeśli nie masz podstawki pod EAA91 i zobacz czy coś się zmieni.
Załączniki
schemat.jpg

inoru
50...74 posty
50...74 posty
Posty: 69
Rejestracja: pt, 4 marca 2016, 10:09

Re: Bramki logiczne na lampach

Post autor: inoru » ndz, 9 kwietnia 2017, 15:03

Jak na złość układ nie pamięta stanu poprzedniego.
Jak włączę układ na wejsciach są dwie jedynki i pokazuje mi dwa zera po przyciśnięciu przyciskiu jedno wyjście wskakuje na logiczną jedynkę Ale jak puszczę jedynka znika i znowu są dwa zera na wyjściu

Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1271
Rejestracja: śr, 10 sierpnia 2005, 23:51
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Bramki logiczne na lampach

Post autor: brys » ndz, 9 kwietnia 2017, 15:13

W końcu użyłeś 6Ж2П czy EF183?

inoru
50...74 posty
50...74 posty
Posty: 69
Rejestracja: pt, 4 marca 2016, 10:09

Re: Bramki logiczne na lampach

Post autor: inoru » ndz, 9 kwietnia 2017, 15:17

Ef183 bo na obecną chwilę nie mam nic innego

tuxcnc
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 287
Rejestracja: sob, 11 lutego 2017, 22:24

Re: Bramki logiczne na lampach

Post autor: tuxcnc » ndz, 9 kwietnia 2017, 15:20

Dla uniknięcia nieporozumień nie pisz o zerach i jedynkach, tylko przycisk zwarty/rozwarty i neonówka świeci/nie świeci.
Zakładając, że nie popełniłeś błędu w montażu, to elementem krytycznym i najprawdopodobniej odpowiedzialnym za niedziałanie układu są neonówki.
Sprawdź napięcie zapłonu i gaśnięcia neonówek. Najprościej zrobisz to budując generator relaksacyjny i obserwując piłę na oscyloskopie.
Potem w układzie z wymontowanymi neonówkami zmierz napięcie na anodzie lampy dla przycisku zwartego i rozwartego. Będzie można wtedy ocenić czy układ w ogóle ma prawo działać przy danym napięciu zasilania i zastosowanych wartościach elementów.

Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1271
Rejestracja: śr, 10 sierpnia 2005, 23:51
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Bramki logiczne na lampach

Post autor: brys » ndz, 9 kwietnia 2017, 16:04

inoru pisze:Ef183 bo na obecną chwilę nie mam nic innego
No to chyba musisz cały układ przeliczyć na nowo. Poza tym nie widzę nic o sterowaniu siatką trzecią tej lampy w danych katalogowych.

inoru
50...74 posty
50...74 posty
Posty: 69
Rejestracja: pt, 4 marca 2016, 10:09

Re: Bramki logiczne na lampach

Post autor: inoru » ndz, 9 kwietnia 2017, 16:21

Dobra po kolei
Napięcie na siatki -22.5V
Napięcie anodowe 165V
Napięcie na rezystorze anodowym przy rozwartym przycisku 37.5V
Napięcie na rezystorze anodowym przy zwartym przycisku 124V
Napięcie zapłonu neonówek jakieś 85V

tuxcnc
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 287
Rejestracja: sob, 11 lutego 2017, 22:24

Re: Bramki logiczne na lampach

Post autor: tuxcnc » ndz, 9 kwietnia 2017, 16:33

inoru pisze:Napięcie na rezystorze anodowym przy rozwartym przycisku 37.5V
Napięcie na rezystorze anodowym przy zwartym przycisku 124V
Nie wiem co mierzysz, ale takich napięć nie umiem sobie wyobrazić.
Mierz zawsze między masą i wskazanym punktem, albo się nigdy nie dogadamy.

inoru
50...74 posty
50...74 posty
Posty: 69
Rejestracja: pt, 4 marca 2016, 10:09

Re: Bramki logiczne na lampach

Post autor: inoru » ndz, 9 kwietnia 2017, 16:41

Te dwa napięcia są mierzone na anodzie przepraszam że źle napisałem

ODPOWIEDZ