Bramki logiczne na lampach

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

inoru
50...74 posty
50...74 posty
Posty: 69
Rejestracja: pt, 4 marca 2016, 10:09

Re: Bramki logiczne na lampach

Post autor: inoru » sob, 9 kwietnia 2016, 20:50

Witam
Taka neonówka się nada ?
http://allegro.pl/zarowka-miniaturowa-n ... 58372.html
I chyba nic nie pomyliłem w schemacie ?
Załączniki
nand.png

Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1273
Rejestracja: śr, 10 sierpnia 2005, 23:51
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Bramki logiczne na lampach

Post autor: brys » ndz, 10 kwietnia 2016, 05:43

Przetestowałem przerzutnik RS na takiej bramce lampowej z neonówką. Dodałem jeszcze diody w siatkach pierwszych, aby zabezpieczyć przed pojawieniem się dodatniego napięcia na nich. Teoretycznie można obyć się bez nich i dobrać odpowiednio rezystory w anodach i siatkach, po obu stronach neonówki, ale jest to trudne ponieważ neonówki niezbyt stabilnie trzymają napięcie. Pływa ono o kilka woltów wraz z nagrzewaniem się lampki. Nie do tego zostały stworzone. Teraz na siatkach jest - 15 V przy zatkanej lampie i około + 50 mV przy otwartej. Układ generalnie działa zgodnie z tablicą, ale jest dość wrażliwy na napięcie zasilania. Zbyt duże lub zbyt małe powoduje niedogaszanie lampek lub jakieś samoczynne przerzuty. Oprócz tego mam wrażenie, że neonówki powoli gasną, ale nie mierzyłem już czy to wina układu, czy ich luminofor ma taką długą poświatę. Chcesz to z tym walcz, ja tylko pokazałem że się da.

https://www.youtube.com/watch?v=oYJp_nASJhk

klik

Re: Bramki logiczne na lampach

Post autor: klik » ndz, 10 kwietnia 2016, 08:01

lamposz pisze:A jakby zrobić coś takiego na jakichś lampach miniaturowych ? Np na paluszkowej 1Ż29B ? S3 też ma na osobnym pinie.
Ale, ale, gra idzie o szóstkę, zatem jeśli profesor
był niegdyś w pzpr, to tak :wink: Jak był w opzycji do bolszewików to tyko made in USA!

Vic384
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1312
Rejestracja: śr, 22 lutego 2006, 05:06
Lokalizacja: Toronto

Re: Bramki logiczne na lampach

Post autor: Vic384 » ndz, 10 kwietnia 2016, 09:42

Czesc
Inoru, podaj swoj adres na PW, a o drobnych pogadamy pozniej.
Do reszty dyskutantow: co sadzicie o lampie 6HS8. Z jej aplikacji wynika , ze moze dzialac jako bramka NOR, jako NAND oraz jako funkcja specjalna, cos jak dwa, kontrolowane jednym sygnalem, inwertery. Podobnie bedzie dzialac lampa 6BU8. Jest jeszcze pare innych lamp, o podonych "wlasnosciach", ale chyba jeszcze bardziej "egzotyczne" w Polsce, a tym samym trudniej dostepne.
Pozdrowienia

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Posty: 9647
Rejestracja: wt, 12 sierpnia 2003, 09:14
Lokalizacja: Otwock
Kontakt:

Re: Bramki logiczne na lampach

Post autor: tszczesn » ndz, 10 kwietnia 2016, 12:18

Jak prąd w obwodzie neonówki będzie ograniczony opornikiem anodowym do niewielkiej wartości to nie trzeba zabezpieczać siatek, niewielki prąd siatki nie robi lampom żadnej krzywdy.


inoru
50...74 posty
50...74 posty
Posty: 69
Rejestracja: pt, 4 marca 2016, 10:09

Re: Bramki logiczne na lampach

Post autor: inoru » ndz, 10 kwietnia 2016, 20:31

Lepiej z reguły zabepieczyć bo niby nie powinno być a się okaże że będzie przezorny zawsze ubezpieczony
Kolego brys dziękuje za filmik napewno się przyda

Awatar użytkownika
lamposz
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 814
Rejestracja: pt, 6 marca 2015, 22:14
Lokalizacja: Zakopane
Kontakt:

Re: Bramki logiczne na lampach

Post autor: lamposz » ndz, 10 kwietnia 2016, 21:16

A czemu nie powinno być ? Istnieją wzmacniacze ( a nawet jest ich dużo w tym gronie) w.cz. w których lampa pracuje z prądem siatki - ba nawet niektóre lampy w m.cz. dają pożądane efekty tylko z plusem na siatce.
Poszukuję lamp nadawczo generacyjnych serii T-0x, TBx/xxx, Q-0x, QBx/xxx
Poszukuję 811A/G811, OT400, 833A, OT100, 6146, QE05/40
Pozdrawiam Andrzej

inoru
50...74 posty
50...74 posty
Posty: 69
Rejestracja: pt, 4 marca 2016, 10:09

Re: Bramki logiczne na lampach

Post autor: inoru » ndz, 10 kwietnia 2016, 22:57

A czy mogę zamiast eaa91 zastosować ey86 w schemacie tego przerzutnika którego widziałem na filmiku ?

Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1273
Rejestracja: śr, 10 sierpnia 2005, 23:51
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Bramki logiczne na lampach

Post autor: brys » ndz, 10 kwietnia 2016, 23:02

lamposz pisze:A czemu nie powinno być ? Istnieją wzmacniacze ( a nawet jest ich dużo w tym gronie) w.cz. w których lampa pracuje z prądem siatki - ba nawet niektóre lampy w m.cz. dają pożądane efekty tylko z plusem na siatce.
Filigranowa siatka s1 lampy 6Ж2П to nie jest coś w co chciałbym ładować prąd, zwłaszcza że w papierach nie ma nic o dopuszczalnych parametrach.
inoru pisze:A czy mogę zamiast eaa91 zastosować ey86 w schemacie tego przerzutnika którego widziałem na filmiku ?
To bez sensu. Porównaj sobie jakie napięcie na anodzie osiąga EY86 a jakie EAA91 przy tych około 2 mA prądu neonówki.

Vic384
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1312
Rejestracja: śr, 22 lutego 2006, 05:06
Lokalizacja: Toronto

Re: Bramki logiczne na lampach

Post autor: Vic384 » pn, 11 kwietnia 2016, 09:07

Czesc
Wg katalogu, ktory mam, to szczytowy prad na polowke wynosi 54mA, a prad ciagly 9mA. Paaare lat temu zrobilem przedwzmacniacz na 12AU7 plus 6BQ7, ktory mial zasilacz na 6AL5 z pradem wyjsciowym okolo 15mA. 6AL5 to amerykanska nazwa EAA91.
Pozdrowienia

inoru
50...74 posty
50...74 posty
Posty: 69
Rejestracja: pt, 4 marca 2016, 10:09

Re: Bramki logiczne na lampach

Post autor: inoru » wt, 12 kwietnia 2016, 12:55

Opracowałem dwa schematy który jest bardziej poprawny?
Załączniki
14604584160081758048761.jpg

inoru
50...74 posty
50...74 posty
Posty: 69
Rejestracja: pt, 4 marca 2016, 10:09

Re: Bramki logiczne na lampach

Post autor: inoru » wt, 12 kwietnia 2016, 12:56

Albo ten
Załączniki
1460458549761-1499890415.jpg

Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1273
Rejestracja: śr, 10 sierpnia 2005, 23:51
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Bramki logiczne na lampach

Post autor: brys » wt, 12 kwietnia 2016, 14:36

A co chcesz osiągnąć, że łączysz w drugim wyjście bramki z jednym jej wejściem?

W pierwszym jest wszystko ok. To jest wprost to samo co ja wymodziłem robiąc przerzutnik. Powinno ci ruszyć od razu, tyle że to układ bez wyjścia. Jedyną oznaką działania będzie świecenie, lub nie, neonówki.

inoru
50...74 posty
50...74 posty
Posty: 69
Rejestracja: pt, 4 marca 2016, 10:09

Re: Bramki logiczne na lampach

Post autor: inoru » wt, 12 kwietnia 2016, 23:22

Czyli ta nenówka będzie pokazywała stan logiczny L lub H ?

stdi
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 305
Rejestracja: ndz, 12 lipca 2015, 17:05

Re: Bramki logiczne na lampach

Post autor: stdi » wt, 9 sierpnia 2016, 09:47

Bramki logiczne na lampach.
Proszę zaznajomić się z tym artykułem. Ogrom cennych informacji pomiędzy wierszami.
Potem warto poczytać sobie np. o dekatronach a nawet lampach pamięciowych używanych w radarach.

http://www.jogis-roehrenbude.de/Leserbr ... renuhr.htm

ODPOWIEDZ