Bramki logiczne na lampach

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

inoru
50...74 posty
50...74 posty
Posty: 69
Rejestracja: pt, 4 marca 2016, 10:09

Bramki logiczne na lampach

Post autor: inoru » pt, 8 kwietnia 2016, 09:46

Witam
Profesor dziś na lekcji mnie zagiął powiedział że jak wykonam bramkę na lampach to dostanę 6 na koniec roku i tutaj moje pytanie jak się za to zabrać i czy to w ogóle jest możliwe

klik

Re: Bramki logiczne na lampach

Post autor: klik » pt, 8 kwietnia 2016, 10:05

Lampy to starsi bracia tranzystorów. weż schemat jakiegoś DTL czy TTL i skopiuj na lampach.

inoru
50...74 posty
50...74 posty
Posty: 69
Rejestracja: pt, 4 marca 2016, 10:09

Re: Bramki logiczne na lampach

Post autor: inoru » pt, 8 kwietnia 2016, 10:08

Witam
Że lampy to dawni bracia tranzystrów to wiem kończę właśnie słuchawkowca i wzmacniacz mocy na pl84 ale czy jak skopiuję ten schemat bramki i oczywiście pozamieniam elementy to czy to ma szanse zadziałać ?

Awatar użytkownika
disaster
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 1116
Rejestracja: wt, 5 października 2010, 21:13
Lokalizacja: Łódź

Re: Bramki logiczne na lampach

Post autor: disaster » pt, 8 kwietnia 2016, 10:57

Bramkę logiczną można zbudować nawet na zaworach wodociągowych.
O mechanicznych implementacjach nie wspomnę.
Dwa wyłączniki schodowe to w istocie bramka XOR.

Tak więc da się i jest to dość proste jak się funkcje logiczne zna i potrafi rozpisać.
W wersji dla leniwych wystarczy w google wbić "vacuum tube and gate" i pooglądać schematy.
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055

Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 708
Rejestracja: sob, 31 grudnia 2005, 15:05
Lokalizacja: Jaktorów

Re: Bramki logiczne na lampach

Post autor: Ukaniu » pt, 8 kwietnia 2016, 11:09

disaster pisze:W wersji dla leniwych wystarczy w google wbić "vacuum tube and gate" i pooglądać schematy.
Najpierw jednak warto pogłówkować bo dziś za to płacą trochę lepiej niż za obsługę googla ;-)

Kolega inicjator nich rozpisze sobie tabelę prawdy dla jakiejś bramki i postara się znając właściwości lampy zaimplementować.
Nie wyjdzie - nie szkodzi, potem trzeba przeanalizować własne błędy/.
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!


inoru
50...74 posty
50...74 posty
Posty: 69
Rejestracja: pt, 4 marca 2016, 10:09

Re: Bramki logiczne na lampach

Post autor: inoru » sob, 9 kwietnia 2016, 01:02

Witam
Bramkę którą chciałbym wykonać to nand razy 4 znalazłem schemat nawet tej bramki na jednej lampie - pentodzie
Tabelę prawdy dla tej bramki znam jedynie pozostaje sprawdzić poprawność schematu czyli testy niestety brak mi lampy która będzie miała 3 siatkę nie połączoną z katodą

http://www.audioasylum.com/forums/tubed ... 74308.html

Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1271
Rejestracja: śr, 10 sierpnia 2005, 23:51
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Bramki logiczne na lampach

Post autor: brys » sob, 9 kwietnia 2016, 04:18

http://allegro.pl/lampa-6z2p-ew-wyprzed ... 07736.html
Ta ma. Jest nawet podane nachylenie dla sterowania w siatce trzeciej - około 0,5 mA/V.

Problemem nie będzie lampa tylko jej polaryzacja. Trzeba to jakoś podobierać dla prądu stałego, bo w tej konfiguracji poziomy wejściowe (dla 6Ж2П) to będzie około -10 V dla "L" i około 0 V dla "H", a na wyjściu pewnie około 20...40 V dla "L" i bliskie zasilania dla "H". Jeśli chcesz tylko oglądać przebiegi na oscyloskopie to nie musisz nic robić, ale jeżeli zamierzasz połączyć takie bramki w jakiś dajmy na to przerzutnik, to już sprawa się komplikuje.

Chociaż to i tak może być łatwiejsze do zrobienia, niż na przykład logika na rdzeniach ferrytowych i diodach :mrgreen:

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Posty: 9598
Rejestracja: wt, 12 sierpnia 2003, 09:14
Lokalizacja: Otwock
Kontakt:

Re: Bramki logiczne na lampach

Post autor: tszczesn » sob, 9 kwietnia 2016, 09:46

Szeregowo opornik + jarzeniówka na napięcie większe od różnicy napięć między minusem siatkowym a anodą włączonej lampy, łączone od anody lampy (jarzeniówka) do minusa polaryzacji (opornik) - ładnie przeniesie potencjały z wyjściowych na wejściowe

inoru
50...74 posty
50...74 posty
Posty: 69
Rejestracja: pt, 4 marca 2016, 10:09

Re: Bramki logiczne na lampach

Post autor: inoru » sob, 9 kwietnia 2016, 17:17

Tomaszu możesz mi to rozrysować bo jakoś nie mogę sobię tego wyobrazić :)
Jedyny bardziej rozbudowany system jaki na takich bramkach to ex-or i nic więcej
I jeszcze pytanie jakie napięcie zasilające na taką pentodę dać czy może być coś z przedziału 50-70V czy muszę wyczytać z katalogu i dobrać sobie po prostu ?

Awatar użytkownika
lamposz
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 814
Rejestracja: pt, 6 marca 2015, 22:14
Lokalizacja: Zakopane
Kontakt:

Re: Bramki logiczne na lampach

Post autor: lamposz » sob, 9 kwietnia 2016, 17:41

A jakby zrobić coś takiego na jakichś lampach miniaturowych ? Np na paluszkowej 1Ż29B ? S3 też ma na osobnym pinie.
Poszukuję lamp nadawczo generacyjnych serii T-0x, TBx/xxx, Q-0x, QBx/xxx
Poszukuję 811A/G811, OT400, 833A, OT100, 6146, QE05/40
Pozdrawiam Andrzej

inoru
50...74 posty
50...74 posty
Posty: 69
Rejestracja: pt, 4 marca 2016, 10:09

Re: Bramki logiczne na lampach

Post autor: inoru » sob, 9 kwietnia 2016, 17:49

Też można czemu nie to tylko chodzi o to aby s3 bylo na osobnym pinie ale czy da się to zasilać anodowym mniejszym od 100V bo jak zrobię to zostanie to w szkole więc jakby ktoś kombinował to żeby za bardzo nie posmyrało :)

Awatar użytkownika
lamposz
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 814
Rejestracja: pt, 6 marca 2015, 22:14
Lokalizacja: Zakopane
Kontakt:

Re: Bramki logiczne na lampach

Post autor: lamposz » sob, 9 kwietnia 2016, 18:04

1Ż29B chodzi perfekcyjnie przy Ua=60V , Us2=45V
Poszukuję lamp nadawczo generacyjnych serii T-0x, TBx/xxx, Q-0x, QBx/xxx
Poszukuję 811A/G811, OT400, 833A, OT100, 6146, QE05/40
Pozdrawiam Andrzej

Vic384
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1299
Rejestracja: śr, 22 lutego 2006, 05:06
Lokalizacja: Toronto

Re: Bramki logiczne na lampach

Post autor: Vic384 » sob, 9 kwietnia 2016, 19:36

Czesc
Mysle, ze taka bramka musi miec zasilanie i plusowe i minusowe, np: +100V i -25V.
Jesli chodzi o lampy, to glowne typy stosowane w komputerach, byly: 1216, 1217 i 2033. Przynajmniej w komputerze IBM. 1216 i 2033 to triody, podobne do ECC91, a 1217 to heksoda "dual control". Nastepna ze znanych i w audio, to 6211. Za zwrot kosztow wysylki, moge kostruktorowi czyli "inoru", wyslac 5 sztuk 2033.
Pozdrowienia

inoru
50...74 posty
50...74 posty
Posty: 69
Rejestracja: pt, 4 marca 2016, 10:09

Re: Bramki logiczne na lampach

Post autor: inoru » sob, 9 kwietnia 2016, 20:04

Witam
Na wstępie podziękuje za wszystkie odpowiedzi i zainteresowanie moim tematem.
A teraz do rzeczy napięcie ujemne mogę podać z lm337 jeśli mnie pamięć nie myli i mogę je ustalić na poziomie jakim będę chciał więc nie ma problemu a z tymi 60V na anodzie i 45V na siatce 2 może być myślę że trzeba będzie wstawić jakieś zabezpieczenia przeciwko wścibskim pierwszoklasistom.
Kolego vic384 a ile będzie kosztowała wysyłka tegoż cuda ?

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Posty: 9598
Rejestracja: wt, 12 sierpnia 2003, 09:14
Lokalizacja: Otwock
Kontakt:

Re: Bramki logiczne na lampach

Post autor: tszczesn » sob, 9 kwietnia 2016, 20:16

Schematu na razie nie narysuję, bo nie mam chwilowo jak. Najwcześniej w poniedziałek wieczór. Ale połączenie jest proste - anoda neonówki do anody lampy (wyjście bramki), opornik od katody neonówki do minusa siatkowego. Wyjście bramki to punkt połączenia opornika i neonówki. Opornik musi być sporo większy od opornika anodowego lampy, ale na tyle mały, aby jego prąd przez niego płynący wystarczył do podtrzymania wyładowania w neonówce. Działanie jest proste - jak lampa jest wyłączona to przez opornik anodowy nie płynie prąd, na anodzie jest duże napięcie, napięcie na neonówce jest większe od napięcia zapłonu, neonówka przewodzi i na wyjściu jest napięcie dodatnie takie jak napięcie zasilające anodzie lampy, mniejsze o napięcie neonówki. Jak lampa przewodzi, napięcie na anodzie jest małe, napięcie na neonówce jest mniejsze od napięcia pracy neonówki, neonówka jest wyłączona i na wyjściu jest napięcie ujemne równe napięciu zasilania siatek. Zamiast neonówki możesz dać diodę Zenera, ale to nie będzie wtedy czysto lampowy układ :)

ODPOWIEDZ