Warsztacik :)

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Wicker
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1254
Rejestracja: pn, 31 grudnia 2007, 14:29
Lokalizacja: 3miasto

Re: Warsztacik :)

Post autor: Wicker » wt, 12 marca 2013, 19:35

Marku, na jakiej częstotliwości hulasz w tym falowodzie ? :D
-Czy słychać jakąś radykalną różnicę między tymi mkse a np range dropami czy mallroyami ?
-Słychać różnicę przy potrzasaniu portfelem. Przy Miflexach jest głośniej.
pozdrawiam,
Paweł

Awatar użytkownika
MarekSCO
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Posty: 2200
Rejestracja: pn, 31 lipca 2006, 22:02
Lokalizacja: Żołynia podkarpackie

Re: Warsztacik :)

Post autor: MarekSCO » śr, 13 marca 2013, 22:47

A bo ja pamiętam... Około 9,8 i cośtam :)
Tam jest generator na diodzie gunna :)
Pozdrawiam
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
MarekSCO
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Posty: 2200
Rejestracja: pn, 31 lipca 2006, 22:02
Lokalizacja: Żołynia podkarpackie

Re: Warsztacik :)

Post autor: MarekSCO » sob, 23 marca 2013, 21:48

Może rozbawię Kolegów niecodziennym widoczkiem ;)
Archiwalna fotka mojego "laboratorium fizyki plazmy" z 2010 roku :lol:
Od tamtego czasu wiele się u mnie zmieniło w tej dziedzinie :lol:
Ale początki były zaiste siermiężne :lol:
Załączniki
plasma1.jpg
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3948
Rejestracja: ndz, 6 kwietnia 2008, 15:41
Lokalizacja: 83-130 Pelplin

Re: Warsztacik :)

Post autor: AZ12 » sob, 23 marca 2013, 22:14

Witam

Co to za urządzenie ze zdjętą częścią obudowy?
Ratujmy stare tranzystory!

Awatar użytkownika
MarekSCO
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Posty: 2200
Rejestracja: pn, 31 lipca 2006, 22:02
Lokalizacja: Żołynia podkarpackie

Re: Warsztacik :)

Post autor: MarekSCO » sob, 23 marca 2013, 22:19

Pierwsza wersja zasilacza plazmotronu w obudowie po oscyloskopie OS150 :)
Zapakowałem tam prostownik, filtr LC, układ kluczowania zaworami gazu...
Zasilacz WN do inicjowania łuku i całą automatykę potrzebną by to piekielne ustrojstwo
nie wybuchło :)
A przynajmniej nie od razu ;)
Dopiero jak ten malutki rezystor widoczny na obudowie zasilacza prądowego niknął
w kłębach dymu, należało bardzo szybko spier...niczać :lol:

Jeszcze zabawniejsze mam :lol:
Do jakiego stopnia udało mi się wyeliminować niebezpieczeństwo eksplozji ;)
w mojej pierwszej instalacji plazmotwórczej ilustruje poniższa fotka :)
Oto już ukończona machina przechowywana jest
w otoczeniu zaiste niezwykle łatwo palnych trocin drewnianych :lol:
Widok, który nie jednego inspektora BHP przyprawił by pewnie o kilka nieprzespanych nocy :lol:

PS: A tak bardziej poważnie, to rezystory na fotce z poprzedniego postu
pozwalały zmniejszyć energię łuku zapalanego wewnątrz plazmotronu i utrzymać go
do czasu transferu...
Niestety w trakcie prób, zanim określiłem jaki prąd będzie optymalnym, zdarzało się
że transfer ( przeniesienie łuku poza plazmotron, na zewnętrzną elektrodę )
nie nastąpił na czas :lol:
Na szczęście miałem tych rezystorów z pół wiadra :lol:
Załączniki
plaza1.jpg
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam


Awatar użytkownika
Andrew
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 246
Rejestracja: śr, 10 października 2007, 10:14
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Warsztacik :)

Post autor: Andrew » ndz, 24 marca 2013, 08:33

Dokładam i ja swoje królestwo zrealizowane w piwnicy w bloku mieszkalnym... Ciasnawo...
2012-03-07 12.46.00.jpg
...omne ignotum pro magnifico.../wszystko nieznane jest nadzwyczajne/.

Awatar użytkownika
Bartek.K
50...74 posty
50...74 posty
Posty: 62
Rejestracja: pt, 10 lutego 2012, 22:49
Lokalizacja: Łódź

Re: Warsztacik :)

Post autor: Bartek.K » ndz, 24 marca 2013, 09:06

Mało miejsca to ja mam :lol: Piwnica pod schodami :(
Troszkę bałagan,ale zdjęcie stare w trakcie porządków.
Załączniki
27032012553.jpg
Nie ma rzeczy nie możliwych, są tylko trudne do wykonania.

UNITRA

Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3948
Rejestracja: ndz, 6 kwietnia 2008, 15:41
Lokalizacja: 83-130 Pelplin

Re: Warsztacik :)

Post autor: AZ12 » ndz, 24 marca 2013, 15:56

Poruszając się w tak ciasnym miejscu można coś uszkodzić.
Ratujmy stare tranzystory!

Awatar użytkownika
szalony
moderator
Posty: 1561
Rejestracja: wt, 14 sierpnia 2007, 14:15
Lokalizacja: Kraków/Zielona Góra

Re: Warsztacik :)

Post autor: szalony » pn, 6 maja 2013, 20:29

MarekSCO pisze:Może rozbawię Kolegów niecodziennym widoczkiem ;)
Archiwalna fotka mojego "laboratorium fizyki plazmy" z 2010 roku :lol:
Od tamtego czasu wiele się u mnie zmieniło w tej dziedzinie :lol:
Ale początki były zaiste siermiężne :lol:

Wygląda na urządzenie z solidną wydajnością prądową :) Masz tylko plzamę powietrzną, czy TIG też ? Na uczelni mam przyjemność używać mającego już parę lat KEMPPI Master TIG. Spawam nim w miedzi i kwasówce, ale fachowcy nawet biżuterie nim naprawiali (zapala od 4 amperów). Piękne urządzenie. Dla mnie "na własność" nieosiągalne, cena pięciocyfrowa. "Komfort" pracy jest świetny, zupełnie inna praca niż autogenem. W zasadzie to poniżej 70A to nawet w domu na biurku można by tym tigiem spawać.

Когда постарею,
Пойду к палачу,-
Пусть вздернет скорее,
А я заплачу

Awatar użytkownika
MarekSCO
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Posty: 2200
Rejestracja: pn, 31 lipca 2006, 22:02
Lokalizacja: Żołynia podkarpackie

Re: Warsztacik :)

Post autor: MarekSCO » pn, 6 maja 2013, 21:42

Więcej tego badziewia mam na utrzymaniu ;) ( Tzn więcej spawarek zarabia na moje utrzymanie czasem ;) )
Mam plazmową przecinarkę powietrzną... Plazmową spawarkę powietrzno gazową ( niedokończona jeszcze ale czasami używam )
Ze dwa inwertery MMA, Spory automat mig/mag...
I większość własnej roboty, lub odremontowane ze złomu :)
Co do TiG to doskonale wiem o czym mówimy ;)
Mam dwa takie ustrojstwa ( jeden DC, drugi tylko AC ) i to podstawowe spawarki u mnie są :)
Można nimi wszystko naprawić właściwie... Czasem, jak nie chce mi się gazowego palnika odpalać, to nawet płytki
do noży tokarskich lutuję ( właściwie to lutospawanie :) ) "na miedź" TiGiem :)
szalony pisze:Dla mnie "na własność" nieosiągalne, cena pięciocyfrowa
Nie jest tak źle... Można sobie pozwolić przy odrobinie samozaparcia...
Ja zrobiłem tak.
Kupiłem zdewastowanego Citotiga firmy Oerlikon... Masz go na pierwszej fotce...
To maszyna o możliwościach podobnych do tego co opisałeś. Bardzo precyzyjna.
spawać możesz prądem od 4 A z możliwością manualnego przełączania dwu wartości
manipulatorem na palniku... Pracuje tylko w czterotakcie :)
( płynną regulację prądu podczas pracy możesz osiągnąć przez zastosowanie manipulatora nożnego )
Koszt pozyskania naprawy i przeróbki zamknął się w kwocie 900 PLN...
Przeróbka ograniczała się własciwie tylko do palnika...
Oryginalne "obsady" do tego typu palnika są drogie i naprawdę trudno dostępne ( przynajmniej ja nie znalazłem tanich )...
Wykonałem zatem modyfikacje którą możesz "podziwiać" na drugiej fotce.
Do zacisku nożowego palnika ( palnik ma wymienne całe główki ) dostosowałem giętką końcówkę
klasycznego palnika "europejskiego" ( po prawej ), zaś do oryginalnej ( po lewej ) "główki" dotoczyłem gwintowaną przejściówkę na
klasyczne obsady...
Dorobiłem też przystawkę impulsową do niego ale że nie spawam większych długości, to w zasadzie jeszcze chyba
jej nie używałem :)
szalony pisze:(...) ale fachowcy nawet biżuterie nim naprawiali (...)
Jak masz możliwość to próbuj pobawić się plazmową ( mikroplamą ) w takie spawania...
Różni się tym, że nie musi zapalać łuku do spawanego detalu...
Naprawdę zapiera dech przy precyzyjnych robotach :)
Załączniki
oerlikon1.jpg
wu.jpg
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
dziubdziu
500...624 posty
500...624 posty
Posty: 595
Rejestracja: wt, 3 stycznia 2012, 16:51
Lokalizacja: Bartoszyce

Re: Warsztacik :)

Post autor: dziubdziu » czw, 13 czerwca 2013, 17:42

To ja też pochwalę się swoją ''pracownią elektrotechniczną'' zlokalizowaną na strychu obok komina.
Ogólnie to panuje to wielki burdello, ale na wiosnę posprzątałem i nie zdążyłem się tu przenieść z domu.
warsztacik1.jpg
warsztacik2.jpg

Awatar użytkownika
staku
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 833
Rejestracja: czw, 17 czerwca 2010, 13:29
Lokalizacja: Nad Sanem

Re: Warsztacik :)

Post autor: staku » pt, 14 czerwca 2013, 08:21

No to i ja pokażę moją "stajnię Augiasza". W kilku fotkach, aby zobrazować jak wyglada miejsce gdzie sobie dłubię.
1.JPG
2.JPG
Składowisko przydatnego szmelcu:
3.JPG
Druga ściana z wejściem do "magazynu".
4.JPG
Magazyn:
5.JPG
6.JPG

Awatar użytkownika
dziubdziu
500...624 posty
500...624 posty
Posty: 595
Rejestracja: wt, 3 stycznia 2012, 16:51
Lokalizacja: Bartoszyce

Re: Warsztacik :)

Post autor: dziubdziu » pt, 14 czerwca 2013, 18:14

Fajne radyjka. Żeby jeszcze były sprawne...
W tym tygodniu(po niedzieli) zamierzam odwiedzić po raz drugi warsztacik to pokarzę kilka zdjęć na forum. TV i radyj na tony nie na sztuki :P

Awatar użytkownika
MarekSCO
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Posty: 2200
Rejestracja: pn, 31 lipca 2006, 22:02
Lokalizacja: Żołynia podkarpackie

Re: Warsztacik :)

Post autor: MarekSCO » sob, 15 czerwca 2013, 15:56

:) Poznaję te wnętrza :)
Tak. To tam piłem kawę w miłym towarzystwie dwu Panów K. :)

Niedawno nowy wydział w warsztacie utworzyłem :)
Mianowicie szwalnię :lol:
Za niewielkie pieniądze i przy nikłym nakładzie pracy poskładałem pierwsze zdaje się na świecie...
Maszyny do szycia ciężkiego, w formie...
Przystawek do wiertarki Celma :lol: :lol: :lol:
Załączniki
szw4.jpg
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1609
Rejestracja: sob, 17 października 2009, 23:04
Lokalizacja: Okolice Lublina

Re: Warsztacik :)

Post autor: jacekk » sob, 15 czerwca 2013, 22:25

Kurczę, jak ja Wam zazdroszczę, zwłaszcza tych klimatycznych poddaszy.

ODPOWIEDZ