Wm bis 101 - pytania amatora

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3451
Rejestracja: śr, 23 marca 2005, 18:28
Lokalizacja: Białystok

Post autor: Zibi » czw, 23 marca 2006, 19:41

Na schemacie, który zamieściłem wtyczka W3 ma dwie pary pinów zwartych "na krzyż" i dokonuje sie nią przełączeń w gnieździe G3. Jeżeli w rzeczywistości jest ich więcej, to zapewne nie są wykorzystane. Jeśli zaś jest inaczej, to zamieść swój schemat, bo nadal będziemy pisać o dwóch różnych urządzeniach.

Awatar użytkownika
LEKTRON
100...124 posty
100...124 posty
Posty: 114
Rejestracja: pn, 1 sierpnia 2005, 20:17
Lokalizacja: prowincja

cd.

Post autor: LEKTRON » czw, 23 marca 2006, 20:08

Cały czas podkreślam, że mowa jest o bisie 101 i jednym schemacie; nie spotklałem sie z inn. tego modelu (w tym zakresie, bo jest bis i bis II, ale tu się nic nie różni)

Twoja idea "uproszczenia" konstrukcji odpada (przynajmniej z tego powodu), bo jest tam w sumie 10 pinów, a wykorzystane dokładnie jak na schemacie: 4; z tą wtyczką zatem nie byłby problemu zrobić 4 sekcje wtórne na równoległo i w szereg -do wyboru; ale tak nie zrobiono; poza tym wtyczka na pewno nie wymusiła takiego rozwiązania, nie tędy droga;

a może to temat na osobny temat, może nie trzeba aż samych konstruktorów, żeby to do końca wyjaśnić

+pozdr.
L.

Boguś
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Posty: 2419
Rejestracja: sob, 17 stycznia 2004, 22:10
Lokalizacja: Zawiercie
Kontakt:

Post autor: Boguś » czw, 23 marca 2006, 20:19

A oto fragment wzmacniacza z trafem od Bisa w innym wzmacniaczu gdzie jest TYLKO wyjscie 9ohm, i poco ta dyskusja ? Przecie Zibi jak juz napisałem udowodnł to prawem ohma. A co Ty LEKTRON chcesz udowodnic? I wogóle o co Tobie chodzi? czy bedzie równolegle połaczone 1 uzwojenie czy dwa czy 4 to przekładnia zawsze będzie jednakowa. A moze masz takiego Bisa i nie mozesz sobie z nim poradzić? A tak nawiasem mówiąc to te wszystkie trafa były na jedno kopyto robione, z wyjątkiem trafa do W-100
Załączniki
Bisowaty.jpg

Awatar użytkownika
LEKTRON
100...124 posty
100...124 posty
Posty: 114
Rejestracja: pn, 1 sierpnia 2005, 20:17
Lokalizacja: prowincja

cd.

Post autor: LEKTRON » czw, 23 marca 2006, 20:50

przypomnienie wątku:

Kol. Boguś nie ma całej racji:

"""Przy włączonej wtyczce na 30V wzmacniacz jest dostosowany do obciązenia około 8-9 omów i ta wtyczka w tej pozycji łączy wszystkie wtórne uzwojenia równolegle"""

1) tak nie jest w bisie 101
2) myślę, również że połączenie tylko 2 równolegle (bo tak jest) nie wynika jedynie z uproszczenia konstrukcji (teza Zibi'ego), ale jeszcze nie wiem z czego to wynika (oprócz geniuszu konstruktorów oczywiście)

+pozdr.
L.

Boguś
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Posty: 2419
Rejestracja: sob, 17 stycznia 2004, 22:10
Lokalizacja: Zawiercie
Kontakt:

Post autor: Boguś » czw, 23 marca 2006, 21:04

Jednym słowem sam niewiesz o co Ci chodzi. A w trafie chodzi o przekładnię, i jak juz wyjasniłem czy bedą połaczone wszystkie uzwojenia czy tylko 2 to przekładnia bedzie taka sama. W tym trafie ilośc zwojów każdej sekcji jak i srednica drutu sa identyczne, a ze połaczone sa wszystkie przedstawiłem we wczesniejszym poscie (fragment schematu) A jesli juz jestes taki skrupulatny i dociekliwy czekam na wyjasnienia


Awatar użytkownika
LEKTRON
100...124 posty
100...124 posty
Posty: 114
Rejestracja: pn, 1 sierpnia 2005, 20:17
Lokalizacja: prowincja

Post autor: LEKTRON » czw, 23 marca 2006, 21:16

Boguś
625...1249 postów

Dołączył: 17 Sty 2004
Posty: 814
Skąd: Zawiercie
Wysłany: Sro Lut 08, 2006 1:29 am Temat postu:

--------------------------------------------------------------------------------
Nie pokpił , i nic nie trzeba przerabiać przy transformatorze. Przy włączonej wtyczce na 30V wzmacniacz jest dostosowany do obciązenia około 8-9 omów i ta wtyczka w tej pozycji łączy wszystkie wtórne uzwojenia równolegle, natomiast przy napieciu 120V uzwojenia te są połaczone szeregowo (obciązenie około 140om) lub do zasilania lini jakiegos lokalnego radiowęzła.
---------------------------------------------
---------------------------------------------

- nic tu o przekładni nie jest mówione; a jedynie liczbie połączonych wtórnych przy 30V
a poza tym jak w poprzednim m. poście

zajrzę za pare dni, może ktoś coś doda
+pozdr.
L.

Boguś
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Posty: 2419
Rejestracja: sob, 17 stycznia 2004, 22:10
Lokalizacja: Zawiercie
Kontakt:

Post autor: Boguś » czw, 23 marca 2006, 21:18

wlasnie to połaczenia zmienia tylko przekładnię i nic ponadto
A tak na marginesie wiem kim jestem, ile mam postów, i skad pochodzę

Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3451
Rejestracja: śr, 23 marca 2005, 18:28
Lokalizacja: Białystok

Re: cd.

Post autor: Zibi » czw, 23 marca 2006, 22:01

LEKTRON pisze:Twoja idea "uproszczenia" konstrukcji odpada (przynajmniej z tego powodu), bo jest tam w sumie 10 pinów, a wykorzystane dokładnie jak na schemacie: 4; z tą wtyczką zatem nie byłby problemu zrobić 4 sekcje wtórne na równoległo i w szereg -do wyboru; ale tak nie zrobiono; poza tym wtyczka na pewno nie wymusiła takiego rozwiązania, nie tędy droga
Nigdy nie twierdziłem, że wtyczka wymusiła takie rozwiązanie. To wymusiło życie. Chodziło prawdopodobnie o to, żeby osoba nie posiadająca kwalifikacji, bez otwierania obudowy, używania narzędzi, dokonała przełączenia napięcia wyjściowego.
Jeżeli twierdzisz, że to takie proste, to narysuj nam taki układ połączeń, który przez obrót o 180 stopni 10 pinowej wtyczki, zapewni zmianę sposobu połączenia 4 sekcji z szeregowego na równoległy.

Boguś
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Posty: 2419
Rejestracja: sob, 17 stycznia 2004, 22:10
Lokalizacja: Zawiercie
Kontakt:

Post autor: Boguś » czw, 23 marca 2006, 22:09

Zibi nie trudż się, bo ten człowiek tego nie zrozumie. Lepiej sie zająć wyjasnieniami dla uczestników tego Forum, którzy tego potrzebują i będą mieć z tego jakąś korzyść, a nie dyskutować z człowiekiem który nie może zrozumieć sensu wypowiedzi. Albo niechce ?

Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Posty: 2837
Rejestracja: wt, 1 lipca 2003, 23:26
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Post autor: Vault_Dweller » pt, 24 marca 2006, 08:35

Przestańcie się już wreszcie kłócić, ludzie! Rzuciłem okiem na schemat 101ki i z tak pooznaczanymi początkami uzwojeń to NIE MA prawa działać dla napięcia 120V. Możliwe, że kreślarz się po prostu pomylił w rysowaniu schematu- bo niby po jakiego diabła mieliby nawijać więcej drutu i potem łączyć uzwojenia tak, by pracowały w przeciwfazie? Mam dwie 105tki i wyszło mi, że uzwojenia są tam porobione w taki sposób: (5*-6), (7-8*), (9-10*), (11*-12) przy czym gwiazdka to początek (a może koniec?) uzwojenia. Myślałem, że punkty 7 i 9 to początki uzwojeń- nieźle się na to naciąłem, bo przy uruchamianiu wzmacniacza jakoś w ogóle nie szło z niego mocy wyciągnąć, a lampy się tak jakoś dziwnie grzały ;)- dopiero potem się skapnąłem o co chodzi. Aha, ważna uwaga- pamiętam, że punkty 5 i 12 były (a jakże?) ze sobą połączone druciakiem, i z mojego opisu wynika właśnie, że 5 to początek uzwojenia, a 12 to koniec. Tak więc w złym miejscu kropkę postawili ;).
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!

Awatar użytkownika
LEKTRON
100...124 posty
100...124 posty
Posty: 114
Rejestracja: pn, 1 sierpnia 2005, 20:17
Lokalizacja: prowincja

cd.

Post autor: LEKTRON » pt, 24 marca 2006, 09:02

witam,

o mamy rzeczową wypowiedź:

- kol. Vault_Dweller poddał pod wątpliwość poprawność schematu;
gdyby ktoś wziął i sprawdził na oryginale (na sprzęcie) - jak to faktycznie jest ?

- czy Vault_Dweller, kwestionuje, iż tylko 2 uzwojenia a nie 4 - jak twierdził kol. Boguś są połączone do zacisków WY (przy 30V) ?

memento:
kol. Boguś'u forum jest dla pasjonatów (myślę), którzy chcą wiedzieć , jak rzeczywiście jest i dlaczego- jeśli forumowicze popełniają błędy, powinni się przyznać - nie sprawdziłeś, jak jest z tymi 4 uzwojeniami i tyle - najwyższy czas, żeby ktoś "rozebrał bis'a" i sprawdził - jeśli nie mam racji z przyjemnością się z tym pogodzę, bo wtedy wiemy jak rzeczywiście jest z WY w bisi'e 101

+Pozdr.
L.

Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Posty: 2837
Rejestracja: wt, 1 lipca 2003, 23:26
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Re: cd.

Post autor: Vault_Dweller » pt, 24 marca 2006, 09:41

LEKTRON pisze: - czy Vault_Dweller, kwestionuje, iż tylko 2 uzwojenia a nie 4 - jak twierdził kol. Boguś są połączone do zacisków WY (przy 30V) ?
Nie kwestionuję- tak JEST. Kwestionuję jedynie schemat- na schemacie poprawnie umieszczono kropki przy punktach (czyli w moim opisie w poprzednim poście gwiazdkami oznaczyłem końce uzwojeń), jednakże połączono punkty 5 i 11, a z mojego doświadczenia z BISem 105 połączone były punkty 5 i 12, a 11 szedł do krosówki. Rozkład wyprowadzeń trafa w modelu 101 był taki sam. Tak więc udowodniłem wprost, że w schemacie jest błąd. Były jednak też odmiany BISów 101, gdzie wszystkie uzwojenia wtórne były (oryginalnie!) za pomocą kawałków drutu "na krótko" i bez żadnych wtyków połączone szeregowo i napędzało to linię 120V. Przerabiałem jednego takiego na 30V.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!

Boguś
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Posty: 2419
Rejestracja: sob, 17 stycznia 2004, 22:10
Lokalizacja: Zawiercie
Kontakt:

Post autor: Boguś » pt, 24 marca 2006, 12:43

Ja zaś podałem fragment schematu gdzie jest TYLKO połaczenie na 30V! ( wszystkie uzwojenia połaczone równolegle) i z tym akurat miałem osobiscie do czynienia, bo wymieniałem trafo i musiałem wszystko ręcznie łączyć, bo zadnego PRZEŁĄCZNIKA w nim NIE BYŁO. Połączenia lutowane na trafie zaś w nim były oryginalne, nawet jak to dawniej robiono, punkty połączeń na trafie zalane jakimś zielonym lakierem.

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Posty: 9599
Rejestracja: wt, 12 sierpnia 2003, 09:14
Lokalizacja: Otwock
Kontakt:

Re: cd.

Post autor: tszczesn » pt, 24 marca 2006, 23:46

LEKTRON pisze: kol. Boguś'u
Co to ma być???

Awatar użytkownika
LEKTRON
100...124 posty
100...124 posty
Posty: 114
Rejestracja: pn, 1 sierpnia 2005, 20:17
Lokalizacja: prowincja

cd.

Post autor: LEKTRON » sob, 25 marca 2006, 07:48

jak powinno być poprawnie ?; chętnie się zastosuję w przyszłości (aby prawidłowo odmieniać nick)

ł. pozdr.
L.

ODPOWIEDZ