Wm bis 101 - pytania amatora

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Awatar użytkownika
LEKTRON
100...124 posty
100...124 posty
Posty: 114
Rejestracja: pn, 1 sierpnia 2005, 20:17
Lokalizacja: prowincja

wtórne bis'a 101

Post autor: LEKTRON » czw, 23 marca 2006, 11:53

Kol. Boguś nie ma racji; proszę zob. na schemat; dwa wtórne są na stałe w szeregu; /chyba, że mam złe schematy/

ł. pozdr. Leszek

Boguś
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Posty: 2419
Rejestracja: sob, 17 stycznia 2004, 22:10
Lokalizacja: Zawiercie
Kontakt:

Post autor: Boguś » czw, 23 marca 2006, 11:58

skoro są w szeregu to dlaczego w przeciw fazie ?, owszem są połączone lecz koniec z końcem, a to nie może być połaczenie szeregowe> Zreszta logika nawet podpowiada ze skoro 4 szergowe uzwojenia daja 120V to 30 V da 1/4 uzwojeń

Awatar użytkownika
LEKTRON
100...124 posty
100...124 posty
Posty: 114
Rejestracja: pn, 1 sierpnia 2005, 20:17
Lokalizacja: prowincja

cd.cd.cd.

Post autor: LEKTRON » czw, 23 marca 2006, 12:13

faktem jest, że w szeregu i w przeciwfazie; zatem napięcia się (prawie) znoszą, może jeszcze ktoś skomentuje (?)

/warto dyskutować; kol. Boguś właśnie awansował o kolejny szczebel >znczek przy nick'u/

ł.pozdr.
Leszek

Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3451
Rejestracja: śr, 23 marca 2005, 18:28
Lokalizacja: Białystok

Post autor: Zibi » czw, 23 marca 2006, 13:42

P=U^2/R
R=U^2/P
I=U/R
P=100W

1)
U=30V
R=9 omów
I=3.33 A

2)
U=120V
R=144 omy
I=0.83 A

3.33A/0.83A=4
czyli Boguś ma rację

Awatar użytkownika
LEKTRON
100...124 posty
100...124 posty
Posty: 114
Rejestracja: pn, 1 sierpnia 2005, 20:17
Lokalizacja: prowincja

cd.

Post autor: LEKTRON » czw, 23 marca 2006, 14:57

cyt. Boguś:

"łączy wszystkie wtórne uzwojenia równolegle"

uprzejmie podtrzymuję swoje skromne zdanie; przy 30V "pracują" jedynie 2 uzwojenia równolegle: zaciski tr.: 8-7, 9-10 >zob. jak łączy wtyczka (ma 2 pozycje co 180 stopni)

+pozdr.
L.


Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3451
Rejestracja: śr, 23 marca 2005, 18:28
Lokalizacja: Białystok

Post autor: Zibi » czw, 23 marca 2006, 15:20

To by oznaczało, że przez każde z tych uzwojeń płynie prąd dwa razy większy, niż wtedy, gdy są połączone szeregowo. Czyli albo są przeciążone, albo uzwojenia wykonane są drutem o większym przekroju, co z punktu widzenia ekonomii jest niecelowe. Boguś ma rację.

Boguś
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Posty: 2419
Rejestracja: sob, 17 stycznia 2004, 22:10
Lokalizacja: Zawiercie
Kontakt:

Post autor: Boguś » czw, 23 marca 2006, 15:22

Widać akurat w tym modelu jedna para uzwojeń ma większy przekrój drutu.Sa rózne wykonania transformatorów. W innych łączone sa wszystkie cztery, To samo dotyczy wzmacniaczy W-100, też przy 120V jest wszystko szeregowo natomiast przy 30V jest wszystko równolegle. Zresztą Zibi to poparł obliczeniami.

Awatar użytkownika
LEKTRON
100...124 posty
100...124 posty
Posty: 114
Rejestracja: pn, 1 sierpnia 2005, 20:17
Lokalizacja: prowincja

cd.

Post autor: LEKTRON » czw, 23 marca 2006, 16:18

trzymajmy się jednak faktów, konkretnej konstrukcji bis 101 i schematu tego wzm. - o tym rozmawiamy,

+pozdr.
L.

Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Posty: 2837
Rejestracja: wt, 1 lipca 2003, 23:26
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Re: wtórne bis'a 101

Post autor: Vault_Dweller » czw, 23 marca 2006, 16:35

LEKTRON pisze:Kol. Boguś nie ma całej racji:

"Przy włączonej wtyczce na 30V wzmacniacz jest dostosowany do obciązenia około 8-9 omów i ta wtyczka w tej pozycji łączy wszystkie wtórne uzwojenia równolegle, natomiast przy napieciu 120V uzwojenia te są połaczone szeregowo (obciązenie około 140om) lub do zasilania lini jakiegos lokalnego radiowęzła"

moim skromnym zdaniem; przy wtyczce na 30V łączy tylko 2 uzw. wtórne równolegle

pozdrawiam
Leszek
W modelach z krosówką do zmiany napięcia faktycznie dwa uzwojenia są połączone szeregowo na stałe. Przy pracy na linii 30V nie są one dołączone. Nie wiem jak jest z transformatorem od BISa 101, bo strasznie dawno nie miałem tego wzmacniacza na warsztacie, ale w 105tce było przełączanie napięcia wtykiem wyjściowym. Dwa uzwojenia wtórne rzeczywiście połączyli szeregowo "druciakiem", więc na 30V pracowały dwa pozostałe. Przy średnicy drutu 0,7mm trochę się jednak dziwię, że tylko dwa- nie mogli jakoś inaczej przemyśleć układu przełączania linii? W mojej modyfikacji BISa zastosowałem płytkę z 8 zaciskami śrubowymi, ułożonymi tak:
2 4 6 8
o-o-o-o
.\..\..\
o-o-o-o
1 3 5 7
Uzwojenia trafa wyjściowego dochodzą do punktów 1-2, 3-4, 5-6, 7-8. Od punktów 1 i 8 odchodzą przewody do zacisków wyjściowych. Kreski ukośne symbolizują ustawienie zwór dla połączenia wszystkich uzwojeń szeregowo, a poziome- równolegle. Kropki są tylko po to, by się nie rozjeżdżało w lewą stronę (znaczniki < PRE > nie pomogły).
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!

Awatar użytkownika
LEKTRON
100...124 posty
100...124 posty
Posty: 114
Rejestracja: pn, 1 sierpnia 2005, 20:17
Lokalizacja: prowincja

cd.

Post autor: LEKTRON » czw, 23 marca 2006, 16:44

tak, jak wcześniej pisałem, ze schematu wynika, iż przełącznik "krosówka" /ortografia?/ załącza na 30 V tylko dwa uzwojenia równoległe i zgodnie w fazie; kropka to powiedzmy "+" >na schemacie (podałem nr zacisków tr. już wcześniej); przełącznik ten odwraca się o 180 stopni w zależności od rodzaju obc.

+pozdr.
L.

Boguś
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Posty: 2419
Rejestracja: sob, 17 stycznia 2004, 22:10
Lokalizacja: Zawiercie
Kontakt:

Post autor: Boguś » czw, 23 marca 2006, 17:20

W sumie Bisy to wzmacniacze rozgłoszeniowe i były przystosowane głownie do zasilania lini (120V), a 30V to była poprostu dodatkowa opcja, więc w niektórych egzemplarzach poszli najmniejszą linią oporu. Jednak to rozwiazanie nie jest poprawne.

Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3451
Rejestracja: śr, 23 marca 2005, 18:28
Lokalizacja: Białystok

Post autor: Zibi » czw, 23 marca 2006, 17:48

Ze schematu wynika coś takiego (gwiazdką oznaczyłem początki uzwojeń):
W jednym położeniu zwory wyjście jest dołączone do równolegle połączonych sekcji (*9-10) i (*7-8 )
W drugim, do sekcji połączonych szeregowo w następujący sposób:
( 8-7*)-(*12-11)-(5-6*)-(10-9*)
Wniosek: z sekcji wyjściowych dwie: (*9-10) i (*7-8 ) są jednakowe i dają po 30V każda. Różnica napięć sekcji (5-6*) i (*12-11) wynosi 60V.

Rozważania moje i Bogusia dotyczyły trafa złożonego z 4 identycznych 30V sekcji, którego jak widać we wzmacniaczu "Bis 101" nie ma. Przyjęte rozwiązanie było zapewne podyktowane chęcią uproszczenia obsługi wzmacniacza.
Załączniki
wzmacnaicz-zdz-bis101.gif

Awatar użytkownika
LEKTRON
100...124 posty
100...124 posty
Posty: 114
Rejestracja: pn, 1 sierpnia 2005, 20:17
Lokalizacja: prowincja

cd.

Post autor: LEKTRON » czw, 23 marca 2006, 18:32

nie jestem przekonany, czy sposób ten, podyktowany jest chęcią uproszczenia, nie wiem.

+pozdr.
L.

Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3451
Rejestracja: śr, 23 marca 2005, 18:28
Lokalizacja: Białystok

Post autor: Zibi » czw, 23 marca 2006, 18:52

Gdyby uzwojenia były jednakowe, 30V i trzeba by zmienić sposób połączenia z równoległego na szeregowy, to jedna 4-pinowa wtyczka by nie wystarczyła. Jesli transformator ma odczepy dla 30V i 120V, to wystarczy 2- pinowa wtyczka i 2 położenia do wyboru.

Awatar użytkownika
LEKTRON
100...124 posty
100...124 posty
Posty: 114
Rejestracja: pn, 1 sierpnia 2005, 20:17
Lokalizacja: prowincja

cd.

Post autor: LEKTRON » czw, 23 marca 2006, 19:10

problem w tym, że wtyczka jest 10-cio pinowa

+pozdr.
L.

ODPOWIEDZ