Wm bis 101 - pytania amatora

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Posty: 9547
Rejestracja: wt, 12 sierpnia 2003, 09:14
Lokalizacja: Otwock
Kontakt:

Re: cd.

Post autor: tszczesn » sob, 25 marca 2006, 12:57

LEKTRON pisze:jak powinno być poprawnie ?; chętnie się zastosuję w przyszłości (aby prawidłowo odmieniać nick)
Boguś -> Bogusiu, Zenon -> Zenonie itp. Normalnie, po polsku, a nie kalkując angielski.

Awatar użytkownika
LEKTRON
100...124 posty
100...124 posty
Posty: 114
Rejestracja: pn, 1 sierpnia 2005, 20:17
Lokalizacja: prowincja

cd. polonistyka lampowa

Post autor: LEKTRON » sob, 25 marca 2006, 21:26

Tomasz'u będzie, jak chcesz ;)
jednak nie będzie łatwo z każdym nickiem (incl. Twój)

pozdrawiam
Leszek

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Posty: 9547
Rejestracja: wt, 12 sierpnia 2003, 09:14
Lokalizacja: Otwock
Kontakt:

Re: cd. polonistyka lampowa

Post autor: tszczesn » sob, 25 marca 2006, 23:34

LEKTRON pisze:Tomasz'u będzie, jak chcesz ;)
Wyczuwam tu drobną złośliwość ;-)
LEKTRON pisze:jednak nie będzie łatwo z każdym nickiem (incl. Twój)
Akurat (na wyczucie, polonistą nie jestem) mój nick jest nieodmienny.

Awatar użytkownika
LEKTRON
100...124 posty
100...124 posty
Posty: 114
Rejestracja: pn, 1 sierpnia 2005, 20:17
Lokalizacja: prowincja

cd.

Post autor: LEKTRON » ndz, 26 marca 2006, 08:52

potwierdzam, ale tylko drobną, paroohmową ;)

/zresztą i tak dobrze, po tej jatce, co się tu odbyła (sąd nad krosówką bisa)/

pozdrawiam
Leszek

Awatar użytkownika
LEKTRON
100...124 posty
100...124 posty
Posty: 114
Rejestracja: pn, 1 sierpnia 2005, 20:17
Lokalizacja: prowincja

Re: cd.

Post autor: LEKTRON » pn, 3 kwietnia 2006, 17:54

Vault_Dweller pisze:
LEKTRON pisze: - czy Vault_Dweller, kwestionuje, iż tylko 2 uzwojenia a nie 4 - jak twierdził kol. Boguś są połączone do zacisków WY (przy 30V) ?
Nie kwestionuję- tak JEST. Kwestionuję jedynie schemat- na schemacie poprawnie umieszczono kropki przy punktach (czyli w moim opisie w poprzednim poście gwiazdkami oznaczyłem końce uzwojeń), jednakże połączono punkty 5 i 11, a z mojego doświadczenia z BISem 105 połączone były punkty 5 i 12, a 11 szedł do krosówki. Rozkład wyprowadzeń trafa w modelu 101 był taki sam. Tak więc udowodniłem wprost, że w schemacie jest błąd. Były jednak też odmiany BISów 101, gdzie wszystkie uzwojenia wtórne były (oryginalnie!) za pomocą kawałków drutu "na krótko" i bez żadnych wtyków połączone szeregowo i napędzało to linię 120V. Przerabiałem jednego takiego na 30V.
zatem doszliśmy bezsprzecznie do 2 wniosków:
1) przy 30V pracują dwa uzwojenia równolegle
2) na schemacie jest błąd- przy 120 V - wszystkie 4 uzwojenia są w szereg i w żadnym wypadku nie w przeciwfazie

rodzi się zatem pytanie do pkt. 1):
-jak to jest możliwe, z tą mocą 100W - przy "tylko" 2 uzwojeniach równolegle; skąd ten prąd aż taki dobry - otóż mój znajomy (jeszcze nie Forumowicz Triody), który poznał trafo bisa 101 organoleptycznie ;) potwierdza, iż właśnie te 2 uzwojenia są nawinięte grubszym drutem, niż 2 pozostałe - dzięki czemu zapewniają dostarczenie prądu potrzebnego dla mocy 100W i myślę, że ten fakt dyskusję wyczerpuje

pozdrawiam
L.


Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Posty: 2837
Rejestracja: wt, 1 lipca 2003, 23:26
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Post autor: Vault_Dweller » pn, 3 kwietnia 2006, 20:34

Być może z transformatorami głośnikowymi od wczesnych BISów tak było- jednakże później, kiedy już zaczęli ciąć koszty, oszczędzać na rdzeniu i w ogóle- i kiedy powstały modele 104 i 105, trafa od nich (na tych przymałych rdzeniach) mają po cztery uzwojenia wtórne fi 0,7mm i też są dwa łączone równolegle dla napięcia 30V. Tak więc jak na mnie ciutkę przymało. A jaki przekrój mają druty w 101ce?
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!

Awatar użytkownika
LEKTRON
100...124 posty
100...124 posty
Posty: 114
Rejestracja: pn, 1 sierpnia 2005, 20:17
Lokalizacja: prowincja

cd.

Post autor: LEKTRON » pn, 3 kwietnia 2006, 20:56

zanim odpowiem nt. średnicy drutu tr. głosn. 101, o co pyta Kol. Vault_Dweller zapomnijmy na razie o bis 101,

jeśli w następnych bisach jest ta sama średnica (i tylko dwa uzwojenia dla 30V), to znaczy, że uzwojenia nie mają ident. liczby zwojów lub wzm. tych serii nie mają mocy 100W przy 8-9 Ohm obciążenia lub obciążenia radiowęzłowego (?)

L.

Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Posty: 2837
Rejestracja: wt, 1 lipca 2003, 23:26
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Post autor: Vault_Dweller » śr, 5 kwietnia 2006, 09:31

Mam na trafie głośnikowym (i sieciowym też- ale to na razie olejemy ;)) w BISie 105 rozpiskę i stoi tam jak byk, że wszystkie uzwojenia wtórne mają po 106zw. drutu fi 0,7mm. Gdybym miał aparat, to bym cyknął fotki, niewierny Tomaszu :D.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!

Awatar użytkownika
LEKTRON
100...124 posty
100...124 posty
Posty: 114
Rejestracja: pn, 1 sierpnia 2005, 20:17
Lokalizacja: prowincja

cd.

Post autor: LEKTRON » śr, 5 kwietnia 2006, 09:55

zatem nie mają wzm. tych serii 100W przy "30V" - zgoda ?

Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Posty: 2837
Rejestracja: wt, 1 lipca 2003, 23:26
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Post autor: Vault_Dweller » śr, 5 kwietnia 2006, 16:28

Może i mają, ale drucik się musi trochę grzać ;).
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!

Awatar użytkownika
LEKTRON
100...124 posty
100...124 posty
Posty: 114
Rejestracja: pn, 1 sierpnia 2005, 20:17
Lokalizacja: prowincja

Re: Wm bis 101 - pytania amatora

Post autor: LEKTRON » pt, 8 stycznia 2016, 20:51

ależ to była dyskusja, tyle lat temu,
kto ma jeszcze bisy, kto ich słucha? (ja cztery mam),
dobrego roku 2016!
Leszek

Awatar użytkownika
LEKTRON
100...124 posty
100...124 posty
Posty: 114
Rejestracja: pn, 1 sierpnia 2005, 20:17
Lokalizacja: prowincja

Re: Wm bis 101 - pytania amatora

Post autor: LEKTRON » czw, 5 kwietnia 2018, 19:50

cisza, jak makiem zasiał...

a tym czasem 4 bisy - jako końcówki mocy - nadal u mnie funkcjonują
i od wielkiego święta słuchamy na nich stereo z czarnej płyty, cd lub blureja,

czy ktoś słucha, stosuje jeszcze te wzm., jako końcówki do domowego "HI-FI"?...

ODPOWIEDZ