Wm bis 101 - pytania amatora

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

wizgot
5...9 postów
5...9 postów
Posty: 5
Rejestracja: pn, 6 lutego 2006, 23:12

Wm bis 101 - pytania amatora

Post autor: wizgot » pn, 6 lutego 2006, 23:36

Witam wszystkich. Juz na wstepie zaznacze, ze nie jestem elektronikiem, a jedynie gitarzysta z mania "lampową", i prosze o wyrozumiale potraktowanie.
Sprawa wyglada tak: mam Bisa 101, w stanie na oko idealnym. Ze wzgledu na moje braki - zanim go uruchomilem, oddalem do osiedlowego zakladu naprawiajacego sprzet RTV, z prosba o uruchomienie. Pan w zakladzie, jak sie okazalo maniak sprzetu lampowego, zrobil to i dziala. Wzmacniacz zostal ustawiony do pracy na 30V, poinstruowano mnie ze opornosc glosnikow powinna wynosic 8ohm, a ich moc RMS 100W. Mam jednak kilka problemow:
1. wzmacniacz gra cicho. W porownaniu do mojego Fendera Roc Pro 700 (hybryda 70w) nawet bardzo. Podlaczam go pod 2 kolumny 4ohm laczone szeregowo, o mocy 200 RMS kazda, na wejsciu jest maly mikser wlasnej konstrukcji, daje ok 1V <- tak tez mi powiedziano ze ma byc..
2. Wzmacniacz na powyzszych ustawieniach brumi.. Z postow na tym forum wyczytalem, ze mozna zredukowac szum ekranujac lampe wejsciowa, i przerywajac petle masy, mozna tez odizolowac gniazdko wejsciowe. Prosze o porade odnosnie tych zabiegow, instrukcje jak to zrobic, zeby nic nie popsuc.
3. mikser, ktory daje na wejscie, to rozwiazanie czasowe, poszukuje dobrego preampu lampowego przeznaczonego pod gitare elektryczna, o nastepujacych parametrach: kanal clean a'laFender (czysty, wyrazisty) , kanal drive a'la Marshall (cieply, jedwabisty, niezbyt silnie przesterowany), EQ, Reverb sprezynowy. Jesli znacie jakies gotowe, w miare nie drogie konstrukcje, dajcie znac, a jesli nie ma gotowych... Baaardzo chetnie wejde w tajemnicze konszachty z profesjonalista z tego forum, zakonczone owiana mgla tajemnicy wymiana towarowo pieniezna :D Przepraszam za dlugiego posta, czekam na pomoc i pozdrawiam wszystkich Uzytkownikow.
Jestem Tylko Ostatecznym Uzytkownikiem :D

Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Posty: 2837
Rejestracja: wt, 1 lipca 2003, 23:26
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Post autor: Vault_Dweller » wt, 7 lutego 2006, 08:55

Kręciłeś potencjometrem ustawiania poziomu na tylnej ściance? Jak nie to ustaw go np. na maksa i wtedy zobacz. Powinno pomóc. A co do brumu to sprawdź czy buczy przy odłączonym mikserze. Jeśli tak- to podejrzewam pętlę masy (o ile mikser jest uziemiony). Najlepszym rozwiązaniem byłoby trafo separujące na linii sygnałowej, możesz też rozciąć masę na kablu sygnałowym (podłączając ją tylko od strony BISa). Co do przedwzmacniaczy gitarowych to zamierzam się wziąć za tę działkę, ale na razie możesz pogadać z Painlustem- zauważyłem, że interesuje się sprzętem dla szarpidrutów :).
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!

painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów
Posty: 9500
Rejestracja: wt, 13 kwietnia 2004, 14:42

Post autor: painlust » wt, 7 lutego 2006, 09:49

Mogę pomóc jeśli chodzi o preampy i małe SE. W temat PP dopiero zaczynam się wkręcać i sam jeszcze potrzebuję pomocy. Jeśli chodzi o BIS 101 to nie miałem doswiadczeń, ale mam taki na oku więc pewnie kiedyś coś zrobię. Mam przykre doświadczenia z końcówkami rozgłoszeniowymi. Właśnie strasznie się namęczyłem nad przebudową ZR100 na gitarową końcówkę mocy, a dokładniej to jeszcze się męczę bo oryginalna konstrukcja też grała cicho. Musiałem przebudować całą konstrukcję (jeszcze nie skończyłem) ale mam nadzieję że się uda. Od jutra jestem na urlopie więc mam nadzieję, że skończę i będzie to grać tak jak trzeba. jak się uda to zamieszczę sprawozdanie na fonarze.

adam5
100...124 posty
100...124 posty
Posty: 118
Rejestracja: sob, 23 października 2004, 12:19

Post autor: adam5 » wt, 7 lutego 2006, 13:33

Witam! Jeżeli jest to poprawnie zrobione, to powinno szarpać głośnikami jak się patrzy. Jeżeli nie jesteś oprzyrządowany, to zrób prosty pomiar za pomocą multimetru, zmierz najpierw ile wychodzi napięcia zmiennego z tego miksera, jak porządnie uderzysz w struny, powinno być o koło jednego wolta, a następnie podepnij miernik na kolumnę i powtórz eksperyment, powinno pokazać za 30V, jeżeli pokaże, to znaczy, że ewidentnie głośniki, na których grasz mają małą sprawność, ale jeżeli to wyjściowe napięcie będzie poważnie zaniżone, to przyczyn może być kilka, albo źle wyregulował, albo lampy już są poważnie zużyte, ale to w tedy mechanik powinien powiedzieć, albo poleciał w trąbę i nie przepiął uzwojenia wtórnego na równoległe, albo przepiął, a Któreś z tych czterech źle z fazował, trudno powiedzieć, co go boli, ale ten pomiar, powinien wiele wyjaśnić. Mam dwie takie krowy, ale nie ma z tym problemu i zamiast 100W to pokazuje na przyrządach 153W czystej sinusoidy, ale to tylko chyba dla tego, że w sieci mam 250V, a nie 230.
Pozdrawiam

wizgot
5...9 postów
5...9 postów
Posty: 5
Rejestracja: pn, 6 lutego 2006, 23:12

...

Post autor: wizgot » wt, 7 lutego 2006, 23:18

witam,
dzieki za odpowiedzi. Z tego co pamietam z eksploatacji, szumy maleja wraz z oddaleniem miksera od koncowki, prawdopodobnie dlatego ze mikser nie jest uziemiony. Ale kiedy dalsze oddalanie nie przynosi juz efektu, wzmacniacz ciagle daje spory szum. Jutro sprawdze polecone napiecia, a dzis dopisze jeszcze, ze podlaczajac gitare tylko przez ten mikser, uzyskuje bardzo duzo dołu. Czy w zwiazku z tym nalezy sie spodziewac podobnych problemow, jakie jeden z forumowiczow ma z Bisem 105, tj. ze nie bedzie oddawal wyskoich czestotliwosci, nawet po podlaczeniu preampu z korekcja? Skutecznosc kolumn wynosi 98db, wiec nie powinny chyba znaczaco zanizac glosnosci zestawu, racja?
Notabene slyszalem (i tu doczytralem :)), ze przestawienie czegos co wyglada na duza zwore z napisem 30V nie zalatwia problemu z przestawieniem wzmacniacza na 30v w 8 ohm i 100W.. Trzeba jeszcze kombinowac przy transformatorze, prawda? Jesli tak, to moj pan naprawiacz pokpil sprawe, bo o ile pamietam ,nie mowil nic o takich przerobkach...
Jestem Tylko Ostatecznym Uzytkownikiem :D


Boguś
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Posty: 2374
Rejestracja: sob, 17 stycznia 2004, 22:10
Lokalizacja: Zawiercie
Kontakt:

Post autor: Boguś » śr, 8 lutego 2006, 00:29

Nie pokpił , i nic nie trzeba przerabiać przy transformatorze. Przy włączonej wtyczce na 30V wzmacniacz jest dostosowany do obciązenia około 8-9 omów i ta wtyczka w tej pozycji łączy wszystkie wtórne uzwojenia równolegle, natomiast przy napieciu 120V uzwojenia te są połaczone szeregowo (obciązenie około 140om) lub do zasilania lini jakiegos lokalnego radiowęzła.

adam5
100...124 posty
100...124 posty
Posty: 118
Rejestracja: sob, 23 października 2004, 12:19

Post autor: adam5 » śr, 8 lutego 2006, 10:09

Witam! Jeżeli faktycznie już jest wyprowadzone do podłączenia równoległego i szeregowego, to Kolega Boguś ma racje, nie da się pomylić. 98 db. To według głośników, jakie są montowane w piecach gitarowych, to nie wiele, za zwyczaj mają ponad 100db. A to już jest dwa razy głośniej, zakładając, że dany głośnik faktycznie ma te 98 db., Co jest rzadkością w śród wielu firm, jakie są na rynku, jak by nie patrzeć to wydaje mi się, że powinieneś zrobić ten pomiar. Co do nadmiernej ilości basu, to najprawdopodobniej, jest to mikser z przeznaczeniem, dyskotekowym, lub domowym, gdzie stosunek basu, do jednego kiloherca, wynosi 250% i taki mikser absolutnie nie nadaje się pod gitarę, gitarowe korektory, są robione wręcz odwrotnie, zależności od danej firmy. Zerżnij coś z Marszale, Fendera, na pewno będziesz zadowolony.
Pozdrawiam

wizgot
5...9 postów
5...9 postów
Posty: 5
Rejestracja: pn, 6 lutego 2006, 23:12

Post autor: wizgot » sob, 11 lutego 2006, 16:37

a wiec:
- mikser daje 1,2 V. czyli powinno wystarczyc do wysterowania lamp, zreszta na maksymalnym ustawieniu moge nim sprzesterowac bis'a. pytanie, czy 1.2 to nie za duzo? w srodku miks. jest potencjometr, mozna zmniejszyc..
- napiecia wyjsciowego nie udalo mi sie zmierzyc, mam kiepski miernik, po przylozeniu do wyjsc (+do+, -do-) nie pokazal nic :), ale..
- po podaniu na wejscie liniowe miksera sygnalu z discmana, osiagnalem stan trzesienia sie scian, wiec "na ucho" poszlo te 100W
- lampy El34 zarza sie raczej ciemno pomaranczowo, wszystkie tak samo, a obudowa grzeje sie koszmarnie - czy to objaw zuzycia? (na lampie wejsciowej Tesla EZ80 jest napis "made in Czechoslovakia", przypuszczam ze lampy w tym bisie nie byly zmieniane od nowosci)
Czy w zwiazku z tym, ostateczny wniosek jest taki, ze przyczyna cichogrania jest taka, ze lampy sa stare, a glosniki nie do gitary i maja za niska skutecznosc? Moge zamiescic zdjecia bis'a, takze podczas pracy, jesli to cos pomoze..
Jestem Tylko Ostatecznym Uzytkownikiem :D

Boguś
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Posty: 2374
Rejestracja: sob, 17 stycznia 2004, 22:10
Lokalizacja: Zawiercie
Kontakt:

Post autor: Boguś » sob, 11 lutego 2006, 18:19

lampa EZ80 nie jest lampą wejsciowa tylko duodiodą prostowniczą, a w tym wzmacniaczu służy do załączania przekażnika opóżniającego załączanie napięcia anodowego. A co do wysterowania, jesli mówisz ze zatrzęsło scianami to raczej moc swoją ma, jest tylko poprostu nie wysterowany

Awatar użytkownika
Pyra
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 673
Rejestracja: ndz, 22 stycznia 2006, 19:38
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Pyra » sob, 11 lutego 2006, 19:38

Przepraszam, że się wtrącę.
Sam zaznaczyłeś, że jesteś początkujący, więc może popełniłeś pewien błąd...
Czy aby napewno ustawiłeś miernik na pomiar napięcia przemiennego??
Bo po ustawieniu na napięcie stałe, miernik mógł pokazać jakąś składową stałą napięcia wyjściowego miksera, a po dołączeniu do trafa już nic, bo tam napięcia stałego nie ma...
Jest jeszcze jedna możliwość, tańsze wersje mierników używają pojedyńczej diody na wejściu i nie odcinają składowej stałej ale po zamianie końcówek, wskazanie powinno być wtedy inne. Zresztą, przy pomiarach napięcia przemiennego + i - nie mają znaczenia przy podłączaniu, czasami warto końcówki zamienić miejscami i pomierzyć jeszcze raz.
Powodzenia
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?

wizgot
5...9 postów
5...9 postów
Posty: 5
Rejestracja: pn, 6 lutego 2006, 23:12

Post autor: wizgot » pn, 13 lutego 2006, 00:59

dzieki za pomoc. Sprobuje raz jeszcze z tym pomiarem.
Sciany sie zatrzesly, ale czemu kiedy dalem discmana, a gdy daje gitare, ktora moge nawet sprzesterowac koncowke, to mimo wszystko jest cicho?
Kwestia czestotliwosci wzmacnianych przez mikser?
Sprobuje podlaczyc piec Fendera z wyjscia liniowego na mikser, a potem na bis'a.
i sie okaze, tak?
Jestem Tylko Ostatecznym Uzytkownikiem :D

adam5
100...124 posty
100...124 posty
Posty: 118
Rejestracja: sob, 23 października 2004, 12:19

Post autor: adam5 » pn, 13 lutego 2006, 09:19

wizgot pisze:dzieki za pomoc. Sprobuje raz jeszcze z tym pomiarem.
Sciany sie zatrzesly, ale czemu kiedy dalem discmana, a gdy daje gitare, ktora moge nawet sprzesterowac koncowke, to mimo wszystko jest cicho?
Kwestia czestotliwosci wzmacnianych przez mikser?
Sprobuje podlaczyc piec Fendera z wyjscia liniowego na mikser, a potem na bis'a.
i sie okaze, tak?
Witam! Sprawa jest prosta, diskmen ma odpowiednie napięcie wyjściowe, a gitara za małe, najlepiej zrobisz podchodząc do tego bisa z wyjściem liniowym z pieca, to powinno wiele wyjaśnić, jak ścianami trzęsło, to na pewno jest sprawny, może pozostać tylko kwestia odpowiedniej regulacji czułości tej końcówki.
Pozdrawiam

KaW
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 1188
Rejestracja: ndz, 13 listopada 2005, 11:14
Lokalizacja: lodz

Post autor: KaW » sob, 4 marca 2006, 14:17

najprosciej to jest na wyjsciu podlaczyc zarowki 24V-o lacznej mocy
100 W i podlaczyc sygnal z miksera -nie przejmowac sie -i uruchomic te piekielna machine-
Jak bedzie slaba to sie od razu zobaczy.

MOZNA ZACZAC OD POLOWY WYSTEROWANIA...
moga to byc inne zarowki np. 4 szt na 220 -100-tki.
Na jednej setce mozna zobaczyc czy para ze wzmacniacza nie idzie na jakies wzbudzanie sie /rzadko-ala bywa/.

Czlowiek meczy sie sluchaniem-i to jest najprostszy patent -w miare obiektywny.Beda lampy slabe - na pewno to wyjdzie po paru minutach
jako ogon ze slabnacej energi dzwieku...

Awatar użytkownika
LEKTRON
100...124 posty
100...124 posty
Posty: 114
Rejestracja: pn, 1 sierpnia 2005, 20:17
Lokalizacja: prowincja

wtórne bis'a 101

Post autor: LEKTRON » czw, 23 marca 2006, 11:41

Kol. Boguś nie ma całej racji:

"Przy włączonej wtyczce na 30V wzmacniacz jest dostosowany do obciązenia około 8-9 omów i ta wtyczka w tej pozycji łączy wszystkie wtórne uzwojenia równolegle, natomiast przy napieciu 120V uzwojenia te są połaczone szeregowo (obciązenie około 140om) lub do zasilania lini jakiegos lokalnego radiowęzła"

moim skromnym zdaniem; przy wtyczce na 30V łączy tylko 2 uzw. wtórne równolegle

pozdrawiam
Leszek

Boguś
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Posty: 2374
Rejestracja: sob, 17 stycznia 2004, 22:10
Lokalizacja: Zawiercie
Kontakt:

Post autor: Boguś » czw, 23 marca 2006, 11:47

Kolega Boguś ma całą rację :D
Kolega Boguś sprawdzał, a po drugie to co za róznica czy dwa czy cztery, przekładnia bedzie taka sama, natomiast na dwóch nie wyrobił by się prądowo na pełnej mocy, ot tyle.

ODPOWIEDZ