Mostek Eureka STF

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Posty: 9970
Rejestracja: wt, 12 sierpnia 2003, 09:14
Lokalizacja: Otwock
Kontakt:

Mostek Eureka STF

Post autor: tszczesn » sob, 21 września 2019, 21:34

Dzięki uprzejmości Alka stałem się posiadaczem tytułowego przyrządu. Stan niezły, trochę brudny w środku. Elektronika działa - generator tonu pomiarowego i wzmacniacz sygnału niezrównoważenia.

Problem polega na tym, że mostek, czyli sam układ pomiarowy, zasadniczo nie działa. Schemat mam dzięki koledze "zjawisko", to co jest u mnie (zrysowałem z natury) jest podobny, ale jednak trochę inny. O ile pomiar oporności daje sensowne wyniki, choć mostek traci tak z półtora rzędu wielkości na czułości (po prostu w tym zakresie nie reaguje na zmianę wartości opornika dekadowego), to na zakresie indukcyjności i pojemności nie pokazuje nic sensownego w ogóle. Tak sobie oglądam schemat i nie widzę jak w pozycji np. "C" układ miałby się zrównoważyć. Schemat samego mostka załączam - TR2 to zasilanie mostka z generatora, TR3 - wyjście do wzmacniacza. Na ile byłem w stanie stwierdzić wszystkie przełączniki u mnie mają dobry styk, a sam układ jest niegrzebany. W sumie nie wiem już czego szukać, bo teoretycznie akurat to proste powinno być
Załączniki
mostek.png

Awatar użytkownika
Marek7HBV
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1254
Rejestracja: wt, 1 grudnia 2015, 19:26

Re: Mostek Eureka STF

Post autor: Marek7HBV » wt, 24 września 2019, 21:11

Może spróbować uprościć schemat :lol: dla pomiaru ,,C,,
P2340038.JPG

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Posty: 9970
Rejestracja: wt, 12 sierpnia 2003, 09:14
Lokalizacja: Otwock
Kontakt:

Re: Mostek Eureka STF

Post autor: tszczesn » wt, 24 września 2019, 21:43

Tak to już sobie rozrysowałem, ale z błędem. Teraz wygląda trochę rozsądniej. Choć nadal nie mam pojęcia do czego służy ten dodatkowy "potencjometr" do masy dodawany do układu tylko dla pojemności. Przecież on wraz z tymi przełączanymi opornikami jest wpięty równolegle do zasilania mostka i nie jest częścią mostka, nie bierze udziału w pomiarze.

Mój egzemplarz ma trzy zmiany w stosunku do tego schematu - dodatkowy mały opornik włączony w szereg z lewym gniazdem CX, doprowadzenie do wibratora (ten drut od opornika R44) wpięty nie do styku R przełącznika a do punktu wspólnego przełącznika (ale to akurat nie robi różnicy), oraz odwrócenie dwójnika z R42, R43, C23 i przełącznikami. Ale to akurat nie powinno robić różnicy.

Zobaczę, czy w weekend będę miał trochę czasu to może będę go dalej męczył.

zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 684
Rejestracja: sob, 27 lutego 2010, 00:22

Re: Mostek Eureka STF

Post autor: zjawisko » śr, 25 września 2019, 09:04

A nie jest to ten potencjometr od tg stratności? Tam chyba była taka gałka. Nie mam teraz jak zerknąć do instrukcji.

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Posty: 9970
Rejestracja: wt, 12 sierpnia 2003, 09:14
Lokalizacja: Otwock
Kontakt:

Re: Mostek Eureka STF

Post autor: tszczesn » śr, 25 września 2019, 09:44

Tak, to ten potencjometr. Wcześniej sobie rozrysowałem ten uproszczony schemat sam, ale błędnie i nie widziałem tam opcji zrównoważenia mostka, bo fazy mi się nie zgadzały, teraz teoretycznie powinno się dać - kondensator mierzony i wbudowany w układ mostka tworzą jedno ramię, przełączany zakresami opornik i "potencjometr" drugie. Ale co ma robić trzecie ramię mostka to nadal nie wiem.


zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 684
Rejestracja: sob, 27 lutego 2010, 00:22

Re: Mostek Eureka STF

Post autor: zjawisko » śr, 25 września 2019, 20:01

A sprawdziłeś czy generator działa poprawnie? Wzmacniacz selektywny? Wychodzi na to, że całość musi stroić na częstotliwościach pomiarowych.

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Posty: 9970
Rejestracja: wt, 12 sierpnia 2003, 09:14
Lokalizacja: Otwock
Kontakt:

Re: Mostek Eureka STF

Post autor: tszczesn » śr, 25 września 2019, 22:55

Generator działa, nawet naregulowałem go dokładnie na częstotliwości 80Hz, 800Hz i 8kHz. Wzmacniacz pracuje, choć ma sporo przydźwięku na wyjściu. Pomacam go jeszcze raz dokładniej w weekend.

Awatar użytkownika
^ToM^
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 473
Rejestracja: sob, 3 stycznia 2009, 22:41
Lokalizacja: Śląsk od zawsze:)

Re: Mostek Eureka STF

Post autor: ^ToM^ » pt, 27 września 2019, 13:24

tszczesn pisze:
śr, 25 września 2019, 22:55
Generator działa, nawet naregulowałem go dokładnie na częstotliwości 80Hz, 800Hz i 8kHz. Wzmacniacz pracuje, choć ma sporo przydźwięku na wyjściu. Pomacam go jeszcze raz dokładniej w weekend.
Bardzo możliwe, że akurat w tym urządzeniu przydźwięk sieciowy nie ma żadnego znaczenia, gdyż układ pomiarowy pracuje na innych frekwencjach.

Pozdrawiam!
Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos

ODPOWIEDZ