Woltoomomierz elpo U716

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Markwa
25...49 postów
25...49 postów
Posty: 46
Rejestracja: sob, 28 lipca 2018, 14:21

Woltoomomierz elpo U716

Post autor: Markwa »

Witam.
Mam problem z naprawą wyżej wymienionego urządzenia. Po włączeniu, niezależnie od wybranego zakresu wskazówka wychodzi poza zakres. Na funkcji pomiaru napiecia zmiennego i ujemnego wskazówka ucieka w prawo a na funkcji pomiaru napięcia dodatniego i rezystancji wskazówka ucieka w lewo. Próba regulacji potencjometrami nic nie zmienia. Napięcia przy funkcji pomiaru napięcia dodatniego i na zakresie 1V wynoszą: Ua=106V, Us (trioda po lewej stronie) -0,8V , Us (trioda po prawej stronie) -2,4V. Pomiary przeprowadziłem bez włożonej baterii 4,5V, jednak nie powinna mieć ona na nie wpływu. W załącznikach dodaję schemat i spis elementów urządzenia.
Załączniki
Scan_0002.pdf
(374,34 KiB) Pobrany 62 razy
Scan_0003.pdf
(403,72 KiB) Pobrany 52 razy

Awatar użytkownika
Marek7HBV
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1483
Rejestracja: wt, 1 grudnia 2015, 19:26

Re: Woltoomomierz elpo U716

Post autor: Marek7HBV »

Sprawdzić R14{pr}.Połączyć siatki obu triod i ustawić PR29 {prawie}identyczne napięcie na katodach.To w pierwszej kolejności. :D

Markwa
25...49 postów
25...49 postów
Posty: 46
Rejestracja: sob, 28 lipca 2018, 14:21

Re: Woltoomomierz elpo U716

Post autor: Markwa »

R14 jest sprawny, za pomocą R29 można ustawić równe napięcie na katodach przy zwartych siatkach, wynosi ono wtedy 2,5V. Przy zwartych siatkach wskazówka nie wybija poza zakres a za pomocą R29 można ustawić 0.

Awatar użytkownika
Marek7HBV
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1483
Rejestracja: wt, 1 grudnia 2015, 19:26

Re: Woltoomomierz elpo U716

Post autor: Marek7HBV »

To w takim razie R32 lub związana z nim sekcja przełącznika zakresów{sprawdzić masę}. :D

Markwa
25...49 postów
25...49 postów
Posty: 46
Rejestracja: sob, 28 lipca 2018, 14:21

Re: Woltoomomierz elpo U716

Post autor: Markwa »

Właśnie udało mi się naprawić miernik. Powodem był ułamany przewód między R31 a przełącznikiem. Mam jednak problem z kalibracją urządzenia. O ile jestem w stanie ustawić za pomocą potencjometrów na zewnątrz obudowy zakres omomierza który działa idealnie, to mam problem z pomiarem napięcia. Po pierwsze, zero trzeba ustawiać osobno dla każdego zakresu. Nie wiem czy powinno tak być. Po drugie, i to już poważniejszy problem, po ustawieniu potencjometrem kalibracji woltomierza, skrajne napięcia w zakresie są dobre, jednak gdy na zakresie 10V woltomierz wskazuje 5V w rzeczywistości to napięcie wynosi 4,8V. Zakres do 3V już wcale nie pokrywa się z rzeczywistością. To samo dzieje się na pomiarze napięć zmiennych. Nie wiem też do czego służy R14, więc go nie ruszałem, robił to jednak ktoś przede mną. Do R14 był też przylutowany szeregowo rezystor 3M ohm jednak jako że nie było go na schemacie usunąłem go.

Awatar użytkownika
Marek7HBV
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1483
Rejestracja: wt, 1 grudnia 2015, 19:26

Re: Woltoomomierz elpo U716

Post autor: Marek7HBV »

Ustawianie zera jest konieczne na każdym zakresie.Opornik 3 M to R6,R14 korygowanie wskazań dla pomiarów napięć zmiennych.Wypadałoby sprawdzić rezystory w dzielnikach-czy trzymają zadane wartości{na zakresie 10V błąd 2 procentowy to i tak sukces :P }. :D

ODPOWIEDZ