Tr. sieciowy Korting dziwne wartości

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Awatar użytkownika
lamposz
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 814
Rejestracja: pt, 6 marca 2015, 22:14
Lokalizacja: Zakopane
Kontakt:

Re: Tr. sieciowy Korting dziwne wartości

Post autor: lamposz » śr, 19 kwietnia 2017, 13:46

Troszkę "przymaławo", nawet jak na kenotron próżniowy. Pewnie ma słabą emisję . Z nową lampą myślę, że było by jakieś 15V więcej.
Jednej części uzwojenia można używać, trzeba jednak pamiętać, że wtedy mamy dwukrotnie mniejszy prąd nominalny takiego uzwojenia w stosunku do prostowania naprzemiennego połówek przez duodiodę .
Poszukuję lamp nadawczo generacyjnych serii T-0x, TBx/xxx, Q-0x, QBx/xxx
Poszukuję 811A/G811, OT400, 833A, OT100, 6146, QE05/40
Pozdrawiam Andrzej

tuxcnc
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 287
Rejestracja: sob, 11 lutego 2017, 22:24

Re: Tr. sieciowy Korting dziwne wartości

Post autor: tuxcnc » śr, 19 kwietnia 2017, 13:55

lamposz pisze:Jednej części uzwojenia można używać, trzeba jednak pamiętać, że wtedy mamy dwukrotnie mniejszy prąd nominalny takiego uzwojenia w stosunku do prostowania naprzemiennego połówek przez duodiodę .
Teoretycznie prawda, w praktyce bez sensu. Żeby uzyskać prostowanie dwupołówkowe z połówki uzwojenia trzeba zastosować mostek, używając obu połówek trzeba zastosować dwie diody. Jakby nie liczyć, wykorzystując tylko połówkę uzwojenia nie będzie ani taniej, ani lepiej.

Awatar użytkownika
czapa tranzystor
500...624 posty
500...624 posty
Posty: 502
Rejestracja: sob, 2 kwietnia 2011, 09:54
Lokalizacja: Poland

Re: Tr. sieciowy Korting dziwne wartości

Post autor: czapa tranzystor » śr, 19 kwietnia 2017, 17:57

Sprawdzałem jeszcze na innej AZ4 i jest tak samo :P :P :P

Po obciążeniu kondem 220uf /400V jest lekko ponad 440V :idea: I na tym na razie poprzestanę dopóki nie zaopatrze się w w mocniejsze kondensatory :arrow:

Boguś
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Posty: 2419
Rejestracja: sob, 17 stycznia 2004, 22:10
Lokalizacja: Zawiercie
Kontakt:

Re: Tr. sieciowy Korting dziwne wartości

Post autor: Boguś » śr, 19 kwietnia 2017, 18:49

czapa tranzystor pisze: dopóki nie zaopatrze się w w mocniejsze kondensatory :arrow:
Chcesz lampę popsuć ?

tuxcnc
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 287
Rejestracja: sob, 11 lutego 2017, 22:24

Re: Tr. sieciowy Korting dziwne wartości

Post autor: tuxcnc » śr, 19 kwietnia 2017, 21:09

Boguś pisze:
czapa tranzystor pisze: dopóki nie zaopatrze się w w mocniejsze kondensatory :arrow:
Chcesz lampę popsuć ?
Wypadało by wyjaśnić ...
Otóż przed włączeniem zasilania kondensator jest rozładowany i po włączeniu urządzenia przez chwilę stanowi zwarcie. Prostowniki krzemowe radzą sobie z tym impulsem prądu, lampy znoszą to stanowczo gorzej.
Dlatego bezpośrednio po prostowniku lampowym nie daje się kondensatora większego niż 200µF. Większy kondensator można włączyć przez opornik ograniczający prąd, na którym z kolei odkłada się pewne napięcie ... i tutaj wracamy do pytania dlaczego transformator daje wyższe napięcie "niż potrzeba".
Bo część tego napięcia jest tracona na prostowniku i filtrze zasilania.
Mierzenie napięcia na nieobciążonym transformatorze "lampowym" ma taki sens, jak obserwacja prędkościomierza samochodu stojącego na cegłach ...
Ponawiam prośbę do kolegi czapa tranzystor, żeby zaczął czytać co piszemy, nawet po kilka razy jeśli potrzeba, bo inaczej nigdy niczego się nie nauczy, a my tylko czas tracimy ...

ODPOWIEDZ