Moje pomiary trafa radiowęzłowego TGR 6/68

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

_idu

Moje pomiary trafa radiowęzłowego TGR 6/68

Post autor: _idu » pn, 28 grudnia 2009, 14:37

Witam,

Pierwsze podejście do pomiarów trafa radiowęzłowego TGR 6/68.
Najpierw przekładnia.

Schemat w którym dokonano pomiaru:
Wariant 1 - wtórnik napięcia na trafie rzędu 1V.
SchPrzekl01.png
Wariant 2 - wzmacniacz - sygnały na trafie rzędu 5V. Z ciekawości wykonane pomiary w tym układzie by wyzbyć się błędów pomiaru małych napięć zmiennych.
SchPrzekl02.png
Mierzyłem multimetrem cyfrowym - podano w jego danych technicznych że mierzy napięcia zmienne dla 50Hz jak i 400Hz. Klasa cenowa - 350PLN.
Wyniki:
WynPrzekl.png
Pierwsza rzecz to niestety szybko rosnąca wartość przekładni dla częstotliwości powyżej 400Hz. Indukcyjnośc rozproszenia? - chyba nie to... Obliczona przekładnia z założenia równej mocy i 100% sprawności - dane trafa 6W, 8 omów, we 100V wyszła = 14,43 a dla sprawności 90% wyszła = 15,21. Zakładając, że dla f do 50 do 400Hz jest miarodajny pomiar wyszła mi z pomiarów przekładnia 15,40 - 15,50.
{Pierwsza seria wykonana w układzie pomiarowym 1 druga w układzie pomiarowym 2.
Wydaje mi się że muszę jednak zrobić prostownik i mierzyć napięcie wyprostowane a nie wykorzystywać multimetr z V AC.

A teraz pasmo przenoszenia...
Układ pomiarowy 1 - pierwsza seria pomiarów dla Rwy = 13,5k
SchPasmo01.png
Układ pomiarowy 2 - pozostałe sierie dla Rwy = 8k2 i k68.
SchPasmo02.png
Małe oszustwo nie mierzyłem napięcia na wtórnym uzwojeniu ale na pierwotnym Tylko z powodu małych poziomów sygnału na wtórnym uzwojeniu - chciałem unnąc zakłocen i błędów pomiaru - spowodowanych błędami miernika. Do dyskusji czy to dobrze....

Sposób wyliczenia. Obliczam ilorazy - pomierzonej wartości napięcia przez wartość napięcia dla f = 500Hz. Potem obliczam decybele.
Od decybeli dla napięcia wyjściowego odejmuje decybele dla napięcia wejściowego (pomijam nierównomierność pasma przenoszenia źródła sygnału - komputer + generator sygnałów z Sony Sound Forge - oczywiście sinusoida)

Najpierw wykresiki a potem tabelka z liczbami...
TrafoPasmo.png
WynPasmo.png
Wyniki wygładają sensownie. Co ciekawe poniżej pewnej Rwy zmiana pasma jest już nieznaczna.
Deklarowane pasmo producenta trafa wynosi 80Hz - 15kHz.
Orientacyjnie dla Rwy = 13.5k -> fd = 100Hz, Rwy = 8k2 -> fd = 50Hz, Rwy = k68 -> fd = 30Hz

Oczekuję na wszelkie uwagi i sugestie...

Awatar użytkownika
jethrotull
moderator
Posty: 3838
Rejestracja: sob, 3 czerwca 2006, 21:51
Lokalizacja: Poznań :) nareszcie w domu

Re: Moje pomiary trafa radiowęzłowego TGR 6/68

Post autor: jethrotull » pn, 28 grudnia 2009, 15:46

W tym trafie jest szczelina? Jeśli tak, to jaki jest maksymalny prąd stały uzwojenia pierwotnego (przed nasyceniem rdzenia)?

_idu

Re: Moje pomiary trafa radiowęzłowego TGR 6/68

Post autor: _idu » pn, 28 grudnia 2009, 17:06

jethrotull pisze:W tym trafie jest szczelina? Jeśli tak, to jaki jest maksymalny prąd stały uzwojenia pierwotnego (przed nasyceniem rdzenia)?
Nie ma szczeliny. To trafo dla głośnika radiowęzłowego czyli pracujące bez składowej stałej.

ATM
500...624 posty
500...624 posty
Posty: 574
Rejestracja: pn, 2 lutego 2004, 09:55

Re: Moje pomiary trafa radiowęzłowego TGR 6/68

Post autor: ATM » pn, 28 grudnia 2009, 17:29

Czyli jest tak jak pisałem. Przekładnię można mierzyć również przy f=50Hz.
Nie wiem dlaczego tak strasznie upierałeś się by używać klasycznych wzmacniaczy operacyjnych a nie kostek audio (nie wiem jaki wzmacniacz w efekcie zastosowałeś). W swoim układzie, stosujesz wzmocnienie ok.8V/V. Układ LME49810, może pracować z minimalnym wzmocnieniem 10V/V, więc prawie to samo. Oczywiście, wtórnika na nim byś nie zrobił, jednak oporność wyjściowa LME, jest dostatecznie niska do pomiarów transformatorów. Za to, dysponowałbyś znacznie większą amplitudą sygnału sterującego, nawet z samego scalaka. Oczywiście, by mieć odpowiednią obciążalność, trzeba by na jego wyjściu zastosować „parkę” Umożliwi to uzyskanie wyższego sygnału na wtórnym i dokonywanie pomiarów właśnie w tym miejscu, w pełnym zakresie częstotliwości. Oczywiście bardzo pomocnym był by lepszy woltomierz V541 lub V640. Wtedy, można by pomierzyć również i górę pasma. Wyniki dołu, takie jak by się można spodziewać, im niższa oporność źródła, tym lepszy „dół”
Co do składowej stałej na wyjściu wzmacniacza, myślę że można, przy tak małym wzmocnieniu nie brać jej pod uwagę.
Oczywiście, same pomiary nie zmienią właściwości transformatora, jednak warto wiedzieć, czego można się po nim spodziewać w realnym układzie i ewentualnie zastosować dodatkową petlą NFB by uzyskać niższą oporność wyjściową stopnia.

_idu

Re: Moje pomiary trafa radiowęzłowego TGR 6/68

Post autor: _idu » pn, 28 grudnia 2009, 17:38

ATM pisze: Nie wiem dlaczego tak strasznie upierałeś się by używać klasycznych wzmacniaczy operacyjnych a nie kostek audio (nie wiem jaki wzmacniacz w efekcie zastosowałeś). W swoim układzie, stosujesz wzmocnienie ok.8V/V. Układ LME49810, może pracować z minimalnym wzmocnieniem 10V/V, więc prawie to samo.
Oczywiście, wtórnika na nim byś nie zrobił, jednak oporność wyjściowa LME, jest dostatecznie niska do pomiarów transformatorów. Za to, dysponowałbyś znacznie większą amplitudą sygnału sterującego, nawet z samego scalaka.
Zastosowałęm TL072.... A chodzi o cenę. Po co mi jakiś LME na który wydam kasę i będzie potem leżał w szufladzie... no i jeszcze problem stabilności kostek audio - one niestety nie dorównują wzmacniaczom operacyjnym w tym względzie.
ATM pisze: Oczywiście, same pomiary nie zmienią właściwości transformatora, jednak warto wiedzieć, czego można się po nim spodziewać w realnym układzie i ewentualnie zastosować dodatkową petlą NFB by uzyskać niższą oporność wyjściową stopnia.
Ma byc układ SRPP. dwa stopnie wstępne, inwerter i para SRPP. Jedna pętla 'przed trafem' obejmująca drugi stopień, inwerter i stopień mocy - mam niejako już mniejsza impedancję stopnia mocy, a druga płytsza pętla obejmujaca całość wraz trafem.


ATM
500...624 posty
500...624 posty
Posty: 574
Rejestracja: pn, 2 lutego 2004, 09:55

Re: Moje pomiary trafa radiowęzłowego TGR 6/68

Post autor: ATM » pn, 28 grudnia 2009, 17:44

Rozumiem, rachunek ekonomiczny, to ważna sprawa.
Niestety, nie uda się w tym układzie pomierzyć pasma przenoszenia przy większej mocy, no i drugiego ciekawego parametru, zniekształceń harmonicznych dla pełnej mocy transformatora.
Dla proponowanego przez Ciebie układu SRPP, osiagi wzmacniacza mogą być calkiem przyzwoite.

ianoosh
50...74 posty
50...74 posty
Posty: 62
Rejestracja: sob, 31 stycznia 2004, 20:25
Lokalizacja: Wroclaw

Re: Moje pomiary trafa radiowęzłowego TGR 6/68

Post autor: ianoosh » śr, 20 stycznia 2010, 17:47

Podepnę się pod wątek,

posiadam trafka radiowęzłowe ( sporo ) jak na załączonych fotkach.
Sam pomiarów nie jestem w stanie wykonać, może ktoś byłby w stanie takowe zrobić.
Czy te trafa mogą mieć jakieś inne zastosowanie niż to do którego były przeznaczone?
A może są warte tylko tyle ile ważą?
Załączniki
Trafo Dynacord 01.jpg

_idu

Re: Moje pomiary trafa radiowęzłowego TGR 6/68

Post autor: _idu » śr, 20 stycznia 2010, 18:26

ianoosh pisze:Podepnę się pod wątek,

posiadam trafka radiowęzłowe ( sporo ) jak na załączonych fotkach.
Sam pomiarów nie jestem w stanie wykonać, może ktoś byłby w stanie takowe zrobić.
Czy te trafa mogą mieć jakieś inne zastosowanie niż to do którego były przeznaczone?
A może są warte tylko tyle ile ważą?

Wszystko zależy od przekładni. Nie nadadzą się do stopnia mocy SE - bo brak szczeliny, klasyczne PP w 99% odpada (chyba że szczęsliwym trafem ma odczep w 50%). Za to super dla stopnia mocy pracującego w układzie SRPP.

ianoosh
50...74 posty
50...74 posty
Posty: 62
Rejestracja: sob, 31 stycznia 2004, 20:25
Lokalizacja: Wroclaw

Re: Moje pomiary trafa radiowęzłowego TGR 6/68

Post autor: ianoosh » śr, 20 stycznia 2010, 19:59

STUDI pisze:
Za to super dla stopnia mocy pracującego w układzie SRPP.



To brzmi bardzo ciekawie!
A czy jest szansa żeby użyć ich w sprzyjających okolicznościach jako miedzystopniowe?

Chętnie oddam 2 szt w ramach gratyfikacji osobie która podejmie się pomiarów.

Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Posty: 2837
Rejestracja: wt, 1 lipca 2003, 23:26
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Re: Moje pomiary trafa radiowęzłowego TGR 6/68

Post autor: Vault_Dweller » śr, 20 stycznia 2010, 23:46

Piszę się. Po sesji [w lutym] zreperuję generator i będę w stanie obmierzyć.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!

ianoosh
50...74 posty
50...74 posty
Posty: 62
Rejestracja: sob, 31 stycznia 2004, 20:25
Lokalizacja: Wroclaw

Re: Moje pomiary trafa radiowęzłowego TGR 6/68

Post autor: ianoosh » czw, 21 stycznia 2010, 13:58

Vault_Dweller pisze:Piszę się. Po sesji [w lutym] zreperuję generator i będę w stanie obmierzyć.
Dzięki za chęć pomocy.
Podaj proszę na PW adres, wyślę parę trafek.

Awatar użytkownika
AnTech
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 423
Rejestracja: pt, 5 grudnia 2008, 09:36
Lokalizacja: Kutno

Re: Moje pomiary trafa radiowęzłowego TGR 6/68

Post autor: AnTech » pn, 9 stycznia 2012, 11:30

Dwa lata minęły a w temacie cisza :?
Może jednak zobaczymy wyniki pomiarów?
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡

Awatar użytkownika
rufio
500...624 posty
500...624 posty
Posty: 521
Rejestracja: pn, 26 listopada 2007, 19:50
Lokalizacja: Poznań

Re: Moje pomiary trafa radiowęzłowego TGR 6/68

Post autor: rufio » śr, 31 maja 2017, 07:35

Pomiary trafa Dynacord od kolegi ianoosh.
Załączniki
Dynacord.jpg
Napięcie wyjściowe normalizowane dla 4KHz.
Dynacord Tabela.jpg
Tabela pomiarów napięć
Dynacord OUT.jpg
Napięcia wyjściowe dla 1kHz 1V p-p podane na pierwotne.

ODPOWIEDZ