Pytanie o jakość traf 4pietro4

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

_idu

Re: Pytanie o jakość traf 4pietro4

Post autor: _idu » pt, 18 grudnia 2009, 10:41

traxman pisze:Nie jest to łatwe zadanie, tym bardziej, że wykorzystanie do pomiarów np. końcówki LM3886 jako drivera, kończy się jej wzbudzeniem, - nie jest w stanie pracować z tak dużą indukcyjnością obciążenia - taki miałem przypadek, niestety.
Nie cierpie tego jak dla mnie badziewnego scalaka (w ukałdzie z jednym napięcie zasilania - dodam układzie zalecanym przez producenta - uderzenie w membranę głośnika kończyło się natychmiastowym uszkodzeniem scalaka). Przereklamowane g.

Wzmacniacz audio skreślam z takiego pomiaru. One nie mogą pracować z niskimi wzmocniami.

Myślałem raczej o typowym OPAmpie. Pomiary przy małych poziomiach sygnału. Przecież pomiarem nie poprawię przenoszonej mocy przez trafo. Raczej mi chodzi o określenie jak przenosi trafo - bo próba podawania czegoś poniżej szczególnie we wzmacniaczu z USZ będzie powodować nadmierne wsterowanie wzmacniacza dla b. niskich częstoltiwośic i w efekcie szybkie przestetrowanie stopnia mocy (o n ei neiskończonego zapasu wzmocnienia). Efekt będzie fatalny niby poszerzymy w dół pasmo ale będzie to mówiać brutalnie 'pierdzieć'

traxman

Re: Pytanie o jakość traf 4pietro4

Post autor: traxman » pt, 18 grudnia 2009, 10:57

Pomiarem nie poprawisz parametrów transformatora, ale sterowanie ze źródła o małej impedancji całkowicie zmienia charakter odpowiedzi, silniej stłumisz ewentualne rezonansy i dopiero przy stopniu lampowym dowiesz się co jest nie tak (a to już jest bardzo późno). Planuje zrobić podobny układ jak na początku wątku do pomiarów SE, prosty wzmacniacz operacyjny + przesuwanie składowej stałej dla polaryzacji, tak aby dawał te 20Vpp (dla EL34), wtedy otrzymane pomiary są najbardziej miarodajne.

_idu

Re: Pytanie o jakość traf 4pietro4

Post autor: _idu » pt, 18 grudnia 2009, 11:26

traxman pisze:Pomiarem nie poprawisz parametrów transformatora, ale sterowanie ze źródła o małej impedancji całkowicie zmienia charakter odpowiedzi, silniej stłumisz ewentualne rezonansy i dopiero przy stopniu lampowym dowiesz się co jest nie tak (a to już jest bardzo późno).
Dla pomiaru przekładni - wskazane byłoby wysterowąc trafo z wtórnika - chyba zę sie mylę.
A po wtórnej dałbym też 8 omów by od razu zmierzyć przekładnię i sprawnośc trafa.

Realną pracę trafa przyblizyć mi powinien wtórnik - rezystor udający rezystancję dynamiczną wzmanciacza. Chodzi mi głównie o określenie dolnej częstotliwośc granicznej. Nierównomierności w środku pasma przenoszenie tak wyrówna USZ - głośnik będzie mieć większe nierównomierności ch-ki..

W realu będzie SRPP (ma on względnie mają impedancje wyjściową - Ra dla stopnia mocy wyjdzie rzedu 2k7 - 3k5 dzielone przez 2) a nie chcę go budować do pomiaru mającego chrakter określenia nawet onrientacyjnego jakie fd dla każdego z istotnych miejsc (kondesatory przy G2, kondesatory katodowe, kodesatory sprzęgajace itd...) wzmacniacza przyjąc.

traxman

Re: Pytanie o jakość traf 4pietro4

Post autor: traxman » pt, 18 grudnia 2009, 11:30

Co do traf radiowęzłowych, to jedyne zastosowanie jakie znalazłem, to było włożenie przekładki, poskładanie E z E,I z I i zaaplikowanie na pałę w gitarowcu zamiast TG2,5.

_idu

Re: Pytanie o jakość traf 4pietro4

Post autor: _idu » pt, 18 grudnia 2009, 12:38

traxman pisze:Co do traf radiowęzłowych, to jedyne zastosowanie jakie znalazłem, to było włożenie przekładki, poskładanie E z E,I z I i zaaplikowanie na pałę w gitarowcu zamiast TG2,5.
Nie chce rozbierać traf bo to bez sensu. SRPP pozwala pozbyć sie skałdowej stałej.


Brencik

Re: Pytanie o jakość traf 4pietro4

Post autor: Brencik » sob, 16 stycznia 2010, 17:00

Witam!
Właśnie złożyłem sobie trafka na cewkach nawiniętych przez szanownego kolegę 4pietro4.
Trafa są 9-sekcyjne, 8om, wyprowadzone odczepy 20% i 40%. Pod ECL86.

Blachy moje, 0,35mm.

Obrazek Obrazek
Załączniki
Zeszyt1.rar
(6.69 KiB) Pobrany 173 razy

traxman

Re: Pytanie o jakość traf 4pietro4

Post autor: traxman » sob, 16 stycznia 2010, 19:58

Z ciekawości chciałem popatrzeć do xls'a, ale on jest chyba w wersji 2145, możesz to zapisać w niższej?

Brencik

Re: Pytanie o jakość traf 4pietro4

Post autor: Brencik » sob, 16 stycznia 2010, 20:38

No nie mów że nie umiesz odczytać pliku Excela :shock:

Transformator 1 Transformator 2
Ilość blach 77 szt./0,35mm 77 szt./0,35mm
Waga blach 0,87 kg 0,87 kg
Masa transformatora 1,14 kg 1,135 kg
Indukcyjność:
A - U 12,85 H 12,88 H
A - 40% 4,55 H 4,54 H
A - 20% 8,10 H 8,09 H
U - 20% 0,69 H 0,55 H
U - 40% 2,02 H 2,02 H
W1 - W2 15,2 mH 15,3 mH
A - U zwarte wtórne 17,4 mH 21,7 mH
W1 - W2 zwarte pierwotne 13 uH 19 uH
Napięcie pierwotne 233 V 233 V
Napięcie wtórne 8,09 V 8,10 V
Napięcie wtórne pod obciążeniem 8om 7,03V 7,04V

Indukcyjność zmierzona metoda 3 woltomierzy 26H. (w szereg rezystor 3330om, zasilanie 230V 50Hz sieciowe).

traxman

Re: Pytanie o jakość traf 4pietro4

Post autor: traxman » sob, 16 stycznia 2010, 20:40

W tej wersji niestety nie.

Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3899
Rejestracja: pn, 28 stycznia 2008, 12:37
Lokalizacja: Zamość

Re: Pytanie o jakość traf 4pietro4

Post autor: Marvel » sob, 16 stycznia 2010, 20:41

...
Załączniki
brencik.png
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com

Brencik

Re: Pytanie o jakość traf 4pietro4

Post autor: Brencik » sob, 16 stycznia 2010, 20:49

Dodam że pomiary robiłem miernikiem UT70A (indukcyjność pierwszy pomiar metodą bezpośrednią)

fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 4191
Rejestracja: pt, 2 grudnia 2005, 20:47

Re: Pytanie o jakość traf 4pietro4

Post autor: fugasi » sob, 16 stycznia 2010, 20:53

traxman pisze:Z ciekawości chciałem popatrzeć do xls'a, ale on jest chyba w wersji 2145, możesz to zapisać w niższej?
Internet jest super. Nawet jak ktoś nie ma Excela (jak ja), ani w ogóle nic nie ma poza przegladarką internetową, to może sobie popodgladać za pomocą viewerów online, np. http://sheet.zoho.com/excelviewer
Ja tak czytam pliki Worda, co jest znacznie szybsze niż odpalenie linuksowego Open Office i importowanie dokumentu.
_

Brencik

Re: Pytanie o jakość traf 4pietro4

Post autor: Brencik » sob, 16 stycznia 2010, 20:58

Ja tam mam Excela i inne także i problemów i otwierać najprostszych plików wymyślnymi metodami nie muszę.

Awatar użytkownika
MalKontent
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 450
Rejestracja: śr, 8 marca 2006, 10:58
Lokalizacja: Warszawa

Re: Pytanie o jakość traf 4pietro4

Post autor: MalKontent » ndz, 14 lutego 2010, 01:30

Brencik pisze:Ja tam mam Excela i inne także i problemów i otwierać najprostszych plików wymyślnymi metodami nie muszę.
To cudownie. Gratulacje i fanfary :shock:

Zwróć tylko proszę uwagę, że inni mogą mieć "Excela i inne także", ale niekoniecznie w wersji 2007 i jeśli szanujesz swoich rozmówców na forum, to powinieneś dołożyć trochę starań i zapisywać pliki w wersji wstecznie kompatybilnej (z Office 2000/XP/2003 i 2007), czyli XLS. To naprawdę jest jeden ruch :!: przy zapisywaniu więcej, a szanse że Twój plik rozmówcy otworzą wrastają niepomiernie.

Można też sobie ustawić domyślne zapisywanie we wstecznie kompatybilnym formacie pliku - traci się wówczas możliwość użycia np. 2 milionów wierszy (zamiast 65535), ale to chyba nie jest jakiś wielki problem na codzień, zwłaszcza że jak trzeba, to można również zapisać w nowym formacie.
Haha! Ten arszenik był zatruty!...

Awatar użytkownika
rufio
500...624 posty
500...624 posty
Posty: 526
Rejestracja: pn, 26 listopada 2007, 19:50
Lokalizacja: Poznań

Re: Pytanie o jakość traf 4pietro4

Post autor: rufio » ndz, 14 lutego 2010, 08:08

Koledzy po co ten szum. Jest coś takiego jak pakiet zgodności Office 2007.

Pobieramy to z : http://www.microsoft.com/downloads/deta ... laylang=pl


I potem pliki Office 2007 działają na wcześniejszych wersjach czyli Office XP oraz 2003.

Do wcześniejszych wersji nie ma poprawki. Swoją drogą jak wy się uchowaliście bez tej poprawki :D.

ODPOWIEDZ