Pytanie o jakość traf 4pietro4

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Awatar użytkownika
MalKontent
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 450
Rejestracja: śr, 8 marca 2006, 10:58
Lokalizacja: Warszawa

Re: Pytanie o jakość traf 4pietro4

Post autor: MalKontent » ndz, 14 lutego 2010, 09:50

Oczywiście, że jest.

Jednakże przerzucanie odpowiedzialności na odbiorcę (że musi sobie ściągnąć 30MB zestaw filtrów, a potem jeszcze większą łatę do nich, aby móc przeczytać mój załącznik) uważam za arogancję i brak tzw. pomyślunku.
O ile np. w przypadku DJVU doskonałe walory tego formatu usprawiedliwiają zachęcanie do drobnego wysiłku, o tyle w tym przypadku nie ma żadnego uzasadnienia dla zmuszania odbiorcy do dodatkowej pracy.

Wystarczy bowiem, że ktoś bezmyślnie użyje jakiejś funkcji, której starsze aplikacje nie rozumieją - i dupa, przekonwertowany plik już nie będzie wyglądał u odbiorcy tak, jak chciał autor.
Nie wspomnę już o użytkownikach alternatywnych systemów operacyjnych i alternatywnych pakietów biurowych, którzy nie czują potrzeby posiadania zawsze najnowszej wersji...

Nie sztuką jest komunikować się w ogóle, sztuką jest komunikować się zrozumiale i zgodnie ze standardami. Jeśli na tym forum wymagamy chwili namysłu i własnego wysiłku przed zadaniem pytania, oraz w miarę poprawnej ortografii, składni i interpunkcji - wymagajmy też od siebie odrobiny wysiłku, by ułatwić odbiór swojego przekazu.

Przepraszam za OT, ale jak widzę w mailu służbowym załącznik z paroma zdaniami w Wordzie, wysłany jako .docx, to mnie jasny szlag trafia :evil: Mamy korporacyjną licencję na Office 2002 i konta użytkowników z ograniczeniami, więc jako P.O. Admina Lokalnego muszę biegać od kompa do kompa i instalować ów "pakiet zgodności", bo doprosić się o instalację automatyczną przez Group Policy od naszego korporacyjnego IT jakoś nie mogę...
Haha! Ten arszenik był zatruty!...

traxman

Re: Pytanie o jakość traf 4pietro4

Post autor: traxman » ndz, 14 lutego 2010, 10:37

Popieram w całej rozciągłości - dostosowanie narzędzi do wagi problemu......

Brencik

Re: Pytanie o jakość traf 4pietro4

Post autor: Brencik » ndz, 14 lutego 2010, 11:26

A może żeby zadowolić wszystkich zapisywać jeszcze w pliku tekstowym bo ktoś może nie umieć rozczytać xls bądź doc? Albo w Tagu żeby być wstecznie kompatybilnym? Bez przesady... Ktoś nie chce lub nie umie odczytać - nie otwiera. To dobra wola dającego i nikt nikogo nie zmuszą do ściągania załączników, otwierania ich a tym bardziej czytania.

nixie2
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 250
Rejestracja: pn, 5 stycznia 2009, 23:09

Re: Pytanie o jakość traf 4pietro4

Post autor: nixie2 » ndz, 14 lutego 2010, 22:54

MalKontent pisze:
Przepraszam za OT, ale jak widzę w mailu służbowym załącznik z paroma zdaniami w Wordzie, wysłany jako .docx, to mnie jasny szlag trafia :evil: Mamy korporacyjną licencję na Office 2002 i konta użytkowników z ograniczeniami, więc jako P.O. Admina Lokalnego muszę biegać od kompa do kompa i instalować ów "pakiet zgodności", bo doprosić się o instalację automatyczną przez Group Policy od naszego korporacyjnego IT jakoś nie mogę...
Wieczny Malkontent ;) :mrgreen:

Brencik_

Re: Pytanie o jakość traf 4pietro4

Post autor: Brencik_ » pn, 10 października 2016, 13:26

Zawsze się taki znajdzie wśród ogółu.
Wracając do tematu. Czy ktoś badał może inne transformatory 4pietro4? Bo cały czas ma swojej ofercie (m.in. na allegro) różne modele.


robertstarzewski
25...49 postów
25...49 postów
Posty: 27
Rejestracja: pt, 25 marca 2016, 10:03

Re: Pytanie o jakość traf 4pietro4

Post autor: robertstarzewski » pt, 14 października 2016, 19:22

Witam.
Kilka lat temu kupiłem transformatory głośnikowe od 4pietro4 więc jeszcze ze "starej produkcji" o parametrach:
5k/6Ohm
27H indukcyjność
240Ohm oporność uzwojenia pierwotnego
315pF pojemność uzwojenia pierwotnego
Podłączony pod PSE na EF55 w triodę a pasmo ze spadkiem 1.5dB od 20Hz do 20kHz przy 8.5Vpp obciążenie 7.5Ohma.
Robert

Awatar użytkownika
lamposz
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 814
Rejestracja: pt, 6 marca 2015, 22:14
Lokalizacja: Zakopane
Kontakt:

Re: Pytanie o jakość traf 4pietro4

Post autor: lamposz » wt, 1 listopada 2016, 22:57

Transformatory niczego sobie, jakość wykonania budzi respekt- parametry również. W dodatku cena całkiem atrakcyjna. Ogólnie polecam.
Poszukuję lamp nadawczo generacyjnych serii T-0x, TBx/xxx, Q-0x, QBx/xxx
Poszukuję 811A/G811, OT400, 833A, OT100, 6146, QE05/40
Pozdrawiam Andrzej

Awatar użytkownika
saico
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1634
Rejestracja: pt, 12 lutego 2010, 11:00
Lokalizacja: W-wa
Kontakt:

Re: Pytanie o jakość traf 4pietro4

Post autor: saico » wt, 8 listopada 2016, 14:10

Kilka lat temu 4pietro4 nawijał na kształtce 0,3mm bo miał do niej dojście i to były trafa, teraz na 0,5mm i też są niczego sobie.

Brencik_

Re: Pytanie o jakość traf 4pietro4

Post autor: Brencik_ » wt, 8 listopada 2016, 14:34

Ja zamówiłem kilka lat temu od 4pietro4 2 transformatory 7k/8om (a w zasadzie same cewki) pod ECL86, już w czasie gdy używał kształtek 0,5mm. Rdzenie obsadziłem sam własnymi blachami 0,35mm pozyskanymi z demobilu.
Trafa są 9-sekcyjne, standardowo 4pietro4 robił je jako 7-sekcyjne. Do dziś niestety z braku czasu nie uruchomiłem jeszcze wzmacniacza.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
saico
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1634
Rejestracja: pt, 12 lutego 2010, 11:00
Lokalizacja: W-wa
Kontakt:

Re: Pytanie o jakość traf 4pietro4

Post autor: saico » wt, 8 listopada 2016, 16:41

1 dzień roboty by to wszystko połączyć ze sobą :wink:

Brencik_

Re: Pytanie o jakość traf 4pietro4

Post autor: Brencik_ » wt, 8 listopada 2016, 18:39

saico pisze:1 dzień roboty by to wszystko połączyć ze sobą :wink:
Mniej więcej. Ale sekcję zasilania chcę zrobić na płytce drukowanej. Same wzmacniacze zmontowane będą na podstawce lampy.

Awatar użytkownika
lamposz
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 814
Rejestracja: pt, 6 marca 2015, 22:14
Lokalizacja: Zakopane
Kontakt:

Re: Pytanie o jakość traf 4pietro4

Post autor: lamposz » czw, 8 grudnia 2016, 11:52

Brencik_ pisze:Ja zamówiłem kilka lat temu od 4pietro4 2 transformatory 7k/8om (a w zasadzie same cewki) pod ECL86, już w czasie gdy używał kształtek 0,5mm. Rdzenie obsadziłem sam własnymi blachami 0,35mm pozyskanymi z demobilu.
Trafa są 9-sekcyjne, standardowo 4pietro4 robił je jako 7-sekcyjne. Do dziś niestety z braku czasu nie uruchomiłem jeszcze wzmacniacza.
Całkiem ładny mały wzmacniaczyk wyszedł Koledze. Jedyne co, to nie polecam tych gniazd cinch ( jeśli to są te po dosyć atrakcyjnej cenie z allegro ). Mi warstwa "złota" wytarła się po kilku wsadzeniach przewodów. I jeszcze pytanie, dlaczego zasilacz będzie na PCB ?
Poszukuję lamp nadawczo generacyjnych serii T-0x, TBx/xxx, Q-0x, QBx/xxx
Poszukuję 811A/G811, OT400, 833A, OT100, 6146, QE05/40
Pozdrawiam Andrzej

Brencik_

Re: Pytanie o jakość traf 4pietro4

Post autor: Brencik_ » czw, 8 grudnia 2016, 14:47

lamposz pisze:
Całkiem ładny mały wzmacniaczyk wyszedł Koledze. Jedyne co, to nie polecam tych gniazd cinch ( jeśli to są te po dosyć atrakcyjnej cenie z allegro ). Mi warstwa "złota" wytarła się po kilku wsadzeniach przewodów. I jeszcze pytanie, dlaczego zasilacz będzie na PCB ?
Jeszcze daleka droga zanim zagra pewnie.
Gniazda są z TME, nie pamiętam dokładnie jaki model. Chyba http://www.tme.eu/pl/details/cc-222r/zlacza-rca-cinch/ ale kupowałem je kilka lat temu więc mogło się to pozmieniać.

Zasilacz na PCB aby cywilizowanie wyglądał. Będą dwa zasilacze anodowe (dla każdego kanału osobny) z aktywną filtracją napięcia. Dodatkowo układ pomocniczy podciągający potencjał katody lampy ECL86. Więc sporo elementów i trudno je na pająku sensownie pomontować.

jackie01
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 215
Rejestracja: ndz, 16 stycznia 2011, 18:51

Re: Pytanie o jakość traf 4pietro4

Post autor: jackie01 » ndz, 2 września 2018, 13:01

Koledzy czy 4pietro4 nadal nawija transformatory głośnikowe? Nie widzę już go na allegro, macie jakiś kontakt do niego?

ODPOWIEDZ