Zgrzewarka punktowa
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Zgrzewarka punktowa
Nie ma ryzyka zwarcia. Zostaje jeszcze sporo zapasu. Co do napędu, to wydaje się, że dobrze jest jak jest.
I oto mam dylemat. Pojawiła się możliwość nabycia zgrzewarki punktowej, jeszcze konstrukcji ZBML (Zakład Budowy Maszyn Lampowych) z 1964r. Do ok. 1993 r. zgrzewarka pracowała w ZWLE, potem pracowała w prywatnym zakładzie.
Zalety: zgrzewarka jest stosunkowo niedroga, dwutorowa (dwa różne prądy zgrzewania), z oświetleniem, historyczna, quasi-trójfazowa ( w istocie wtyczka jest trójfazowa, ale: jedna faza nie wykorzystana, druga zasila oświetlenie, trzecia zasila zgrzewarkę).
Wady: Gabaryty małego biurka, układ czasowy na tyratronach (wymaga włączenia 10 minut przed pracą), pobór średni przy zgrzewaniu 1,5kVA, pobór max 10kVA.
Co tu zrobić...
Zalety: zgrzewarka jest stosunkowo niedroga, dwutorowa (dwa różne prądy zgrzewania), z oświetleniem, historyczna, quasi-trójfazowa ( w istocie wtyczka jest trójfazowa, ale: jedna faza nie wykorzystana, druga zasila oświetlenie, trzecia zasila zgrzewarkę).
Wady: Gabaryty małego biurka, układ czasowy na tyratronach (wymaga włączenia 10 minut przed pracą), pobór średni przy zgrzewaniu 1,5kVA, pobór max 10kVA.
Co tu zrobić...
W domu tego nie podłączysz, ale pokaz zdjęcia, pewnie po wywaleniu części środka i ograniczeniu wielkości zgrzewanych elementów dało by się obniżyć pobór mocy.
-
- 1875...2499 postów
Brać! Masz gotowa całą mechanikę. Transformator i sterowanie zawsze można wymienić, chociaż jak by nie patrzeć to też zabytkowy układ lampowy z 1964 roku...Alek pisze:Pojawiła się możliwość nabycia zgrzewarki punktowej, jeszcze konstrukcji ZBML (Zakład Budowy Maszyn Lampowych) z 1964r. [...]

Tomek
-
- 2500...3124 posty
Wprawdzie odpowiedziałem Ci już na to pytanie w rozmowie na gg, ale na wszelki wypadek jeszcze raz, bardziej szczegółowo może...Alek pisze:I oto mam dylemat. (...) Co tu zrobić...
Co ja bym zrobił na Twoim miejscu...
Po pierwsze to o czym pisze Tomek -> Brać !
Tu nie ma się nad czym zastanawiać

Po drugie...
Jeśli podejść do tego w ten sposób, że małe biurko przyda się w pracowni, to jedna wada zmienia się powoli w zaletę...Alek pisze:Wady: Gabaryty małego biurka, układ czasowy na tyratronach (wymaga włączenia 10 minut przed pracą), pobór średni przy zgrzewaniu 1,5kVA, pobór max 10kVA.
Tylko trzeba dobrze się zastanowić, czy ewentualne modyfikacje maszyny okażą się niezbędne...
( np przesunięcie głowicy ze środka blatu w inne miejsce ) A jeśli tak, to w jakim stopniu maszyna jest na modyfikacje podatna

Po trzecie...
Racja, ale... Tutaj był bym ostrożny...Tomasz Gumny pisze:Transformator i sterowanie zawsze można wymienić, chociaż jak by nie patrzeć to też zabytkowy układ lampowy z 1964 roku...
Najpierw zapoznał bym się z walorami obecnej wersji zgrzewarki... Trochę bym na niej popracował ( jeśli sprawna )...
I próbował bym ocenić przydatność, nie zwracając uwagi na aspekt historyczny ( zabytkową elektronikę )...
To często zwodnicze bywa

Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
Tylko, że przeróbce starego układu sterowania, na nowy półprzewodnikowy, może zyskać cenne kW, aby móc to podłączyć w domu. (Stary układ można zdemontować nieniszcząco i schować w karton - pewnie i tak ma formę bloku)
-
- 2500...3124 posty

Na pierwszy rzut oka masz rację

Na drugi i na trzeci też...
Ale rzućmy jeszcze raz

Oto zastanawiamy się nad zakupem ( zasadnością ) zakupu maszyny i w tym kontekście padło jak rozumiem zastrzeżenie
dotyczące "prądożerności" i długiego okresu startu...
Pisząc:
Mam na uwadze to, że propozycja modyfikacji polegająca na wymianie elektroniki jest w zasadzie skrajnie radykalna na obecnym etapie...Racja, ale... Tutaj był bym ostrożny...
Raz dla tego, że nie mamy pewności, że dotychczasowy układ nie może współpracować z siecią w warsztacie Alka...
( Alek ma zabezpieczenia 16 A - nie wiem tylko B czy C - a pobór prądu przez maszynę ma było nie było charakter impulsowy - jak rozumiem )
Dwa dlatego, że taka modyfikacja to też koszty...
Trzy - nie możemy powiedzieć, czy modyfikacja maszyny nie będzie musiała sięgnąć dalej - poza tylko wymianę elektroniki...
( Nie wiemy nawet czy ona się w warsztacie Alka zmieści w obecnym kształcie... Może się zdarzyć nawet taka sytuacja, że wymianę
"elektroniki" zdeterminuje nie tyle oszczędność prądu, co oszczędność miejsca - zmniejszenie gabarytów maszyny )
Uogólniając... Chodzi mi o to, że nie mamy obrazu obecnej funkcjonalności maszyny...
Dlatego szukamy radykalnych sposobów na równie radykalne obawy

Ja bym się z tym tak nie śpieszył... Ani też nie obawiał zbytnio tego "prądożerstwa"

Najpierw wypadało by dokładnie poznać co to truchło jest warte i na ile ( i czy w ogóle ) trzeba go zmodyfikować...
Obawiam się, że nikt na świecie nie wyprodukował jeszcze zgrzewarki do małego warsztatu maniaka lampowego

I w tym stanie rzeczy większość obaw traci na znaczeniu...
Nie mówię, że wymiana elektroniki nie będzie miała sensu... może będzie

Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
Dla przypomnienia: obecnie używaną maszynę wykonał Tomek Gumny. Spisuje się ona bardzo dobrze, nie posiada jednak pewnych możliwości zgrzewarki ZBML.
Największym problemem są wymiary zgrzewarki ZBML: długość 1025 mm, głębokość 560 mm, wysokość 1175 mm (bodaj z lampą), wysokość stołu 790 mm. Ciężar 100kg. Elektronika, jak wspomniałem jest oparta na tyratronach.
Czasy zgrzewania: 0,02-0,08s. Maksymalna grubość zgrzewanych detali 1,2 mm (nikiel).
Nasuwa się jeszcze taka uwaga, że w obecnie używanej maszynie optymalny czas zgrzewania jest w większości przypadków w przedziale 0,2-0,4s, co zapewne wynika wprost z mocy.
Założone obecnie bezpieczniki to B16.
Jestem nastawiony na kupno tej zgrzewarki. Druga taka możliwość może się nie zdarzyć. Jeśli się okaże po krótkim czasie, że jest nieprzydatna po prostu spróbuję ją sprzedać. Wydaje się, że chętny może się łatwo znaleźć z uwagi na zerową ofertę zgrzewarek do małych detali na Allegro.
Tak naprawdę problem ma drugie dno i brzmi: "quo vadis?"
i zostanie szerzej omówiony przeze mnie w kolejnym podsumowaniu rocznym.
Największym problemem są wymiary zgrzewarki ZBML: długość 1025 mm, głębokość 560 mm, wysokość 1175 mm (bodaj z lampą), wysokość stołu 790 mm. Ciężar 100kg. Elektronika, jak wspomniałem jest oparta na tyratronach.
Czasy zgrzewania: 0,02-0,08s. Maksymalna grubość zgrzewanych detali 1,2 mm (nikiel).
Nasuwa się jeszcze taka uwaga, że w obecnie używanej maszynie optymalny czas zgrzewania jest w większości przypadków w przedziale 0,2-0,4s, co zapewne wynika wprost z mocy.
Założone obecnie bezpieczniki to B16.
Jestem nastawiony na kupno tej zgrzewarki. Druga taka możliwość może się nie zdarzyć. Jeśli się okaże po krótkim czasie, że jest nieprzydatna po prostu spróbuję ją sprzedać. Wydaje się, że chętny może się łatwo znaleźć z uwagi na zerową ofertę zgrzewarek do małych detali na Allegro.
Tak naprawdę problem ma drugie dno i brzmi: "quo vadis?"

Jak masz głowicę zgrzewającą, to przy rozsądnych rozmiarach i chęci nie przekroczenia mocy przydzielonej (następne zabezpieczenie jest na słupie i za wymianę trzeba płacić) warto pomyśleć nad pracą buforową z baterii akumulatorów, tylko powiedz mi jakie napięcia musisz mieć przy zgrzewaniu. Konstrukcja jest w miarę prosta, typowy zasilacz PC przekręcony na 14.4V do ładowania, a cały prąd idzie z akumulatorów. Raczej 1000 zgrzewów nikt nie będzie robił w jednym ciągu, a do kilkunastu wystarczy.
-
- 1875...2499 postów
Mniej kłopotliwe byłyby baterie kondensatorów...traxman pisze:[...]warto pomyśleć nad pracą buforową z baterii akumulatorów
Tomek
Następne zabezpieczenie jest na klatce schodowej
. Tam jest 20 lub 25A
.

Tam już jest gL/gG, żebyś nie spalił kabla zasilającego, w starej tablicy domowej będziesz miał gł/gG 16A, czyli kawałek drutu, w nowej S191B16A, czyli normalny, ale prądu udarowego to on nie przetrzyma i wyzwoli. W dalszym ciągu brakuje mocy, to zaledwie 30% tego co potrzebne, pod warunkiem że wyłączysz inne odbiorniki w domu.
-
- 500...624 posty
Cześć
Przymierzam się do budowy zgrzewarki i mam problem z:
-dostaniem pręta miedzianego-czy ktoś wie czy na terenie 3-miasta można go zdobyć poza złomowcami i firmą "metalzbyt"?
-transformatorem. Nie mam fabrycznego na 4V i moc ok 200W, a nie potrafię dobrze przewinąć transformatora. Czy gdzieś za rozsądną kwotę można dostać takowy? Mam transformator na 5V, ale tylko 5A...
Zgrzewarkę będę wykorzystwał do zgrzewania drobnych detali nie grubszych niż 1mm.
Pozdrawiam
Przymierzam się do budowy zgrzewarki i mam problem z:
-dostaniem pręta miedzianego-czy ktoś wie czy na terenie 3-miasta można go zdobyć poza złomowcami i firmą "metalzbyt"?
-transformatorem. Nie mam fabrycznego na 4V i moc ok 200W, a nie potrafię dobrze przewinąć transformatora. Czy gdzieś za rozsądną kwotę można dostać takowy? Mam transformator na 5V, ale tylko 5A...
Zgrzewarkę będę wykorzystwał do zgrzewania drobnych detali nie grubszych niż 1mm.
Pozdrawiam
Potrzebna chłodnica ze szlifem na termometr i szlifem męskim 29 na zbiornik cieczy destylowanej i żeńskim 29 lub 19 na odbiornik. Mile widziany deflegmator
Pozdrawiam Maciej
Pozdrawiam Maciej
-
- 6250...9374 posty
W latach siedemdziesiątych(?) Szwedzi produkowali dla jubilerów zgrzewarki kondensatorowe,miałem w ręku prospekt reklamowy,zadziwiał minimalizmem danych konstrukcyjnych(żadnych schematów,dokładniejszych danych elektrycznych).Cały układ zgrzewający (w niektórych modelach ,,ręcznych"?) przypominał do pewnego stopnia nieco większe szczypce/kombinerki,elektronika(?)wielkości pudełka na buty stała na stole podłączona do szczypiec dwoma przewodami.Z opisu wynikało,że to typoszereg zgrzewarek kondensatorowych.Tomasz Gumny pisze: Mniej kłopotliwe byłyby baterie kondensatorów...
-
- 75...99 postów
FOTKI ZAŁACZAM NA ZYCZENIE KOMORNIK..
trafo toroid 650W pierwotne DNE 0.65mm wtórne 25mm2 (z obliczeń powinno być 50mm2 -
ale działa) czas regulowany 0.05 - 0.8s napiecie biegu jałowego 2.2V prąd zwarciowy max. teoretyczny > 700A z pomiarów > 400A - zakres miernika sie skończył. prąd minimalny ok. 50A, elektrody wymienne średnica końca 1,5 i 2mm
Urządzenie modelowe - do sprawdzenia koncepcji rozwiązania mechano-elektrycznego,komornik12_old pisze:Cześć
Przymierzam się do budowy zgrzewarki i mam problem .. -transformatorem. Nie mam fabrycznego na 4V i moc ok 200W, a nie potrafię dobrze przewinąć transformatora.
trafo toroid 650W pierwotne DNE 0.65mm wtórne 25mm2 (z obliczeń powinno być 50mm2 -
ale działa) czas regulowany 0.05 - 0.8s napiecie biegu jałowego 2.2V prąd zwarciowy max. teoretyczny > 700A z pomiarów > 400A - zakres miernika sie skończył. prąd minimalny ok. 50A, elektrody wymienne średnica końca 1,5 i 2mm
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.