Przezwojenie transformatora na kształtkach EL ze 120 na 230V

Informacje o pracy i zleceniach związanych z tematyką forum.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

kacperpawluk
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 225
Rejestracja: pn, 4 listopada 2013, 11:26

Przezwojenie transformatora na kształtkach EL ze 120 na 230V

Post autor: kacperpawluk » ndz, 11 września 2016, 11:28

Jak w temacie. Transformator ma wymiary około 6 na 6 cm. Uzwojenia są nawinięte na plastikowym korpusie. Jeżeli jest ktoś kto by się tego podjął (najlepiej z Warszawy lub okolic) to proszę pisać: kacperpawluk(malpa)gmail.com

aftys6
25...49 postów
25...49 postów
Posty: 40
Rejestracja: czw, 21 stycznia 2016, 21:44
Lokalizacja: Warszawa/Lubartów

Re: Przezwojenie transformatora na kształtkach EL ze 120 na

Post autor: aftys6 » pt, 28 października 2016, 16:55

Przezwajanie takich traf mija się z celem. Bardzo często rdzeń jest nie lakierowany i poskładanie blach tak żeby nie grały będzie dość ciężkie.
Sądząc z Twojego opisu jest on małej mocy i raczej lepiej by opłaciło się zakup/zamówienie nowego. Ten sam koszt a jakość wykonania będzie lepsza.

Vic384
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1308
Rejestracja: śr, 22 lutego 2006, 05:06
Lokalizacja: Toronto

Re: Przezwojenie transformatora na kształtkach EL ze 120 na

Post autor: Vic384 » pt, 28 października 2016, 18:29

Czesc
Przy przewijaniu musisz uwzglednic inna czestotliwosc sieci. U nas jest 50Hz, tam 60Hz. Po pierwsze oznacza mniejsza moc transformatora, a po drugie, uzwojenie pierwotne musi miec dwa razy wiecej zwojow plus 10%. Inaczej bedzie sie grzalo. Mowie to z praktyki, bo przewijalem "kilka" trafek do przywiezionego sprzetu.
Pozdrowienia

ballasttube
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 1232
Rejestracja: czw, 25 marca 2010, 00:12

Re: Przezwojenie transformatora na kształtkach EL ze 120 na

Post autor: ballasttube » sob, 29 października 2016, 13:25

Ja bym po prostu dokupił trafo do sprzętu z USA na aukcjach 230 na 120V i z tego całe Kolegi urządzenie zasilił.Chyba co najmniej na zero by wyszło, porównując z oddaniem do przewinięcia we warsztacie przezwajającym.
Inna opcja:dobrze chodzą przestarzałe trafa 380V/230V jako obniżające z 230V na 120V.Sprawdziłem ze sprzętem AGD,choć na opcji mniejszych mocy.Czasem trafa 380/220 chodzą na aukcjach tanio.
Trzecia opcja:nie da się nic podebrać z TS-ów według napięć wyjściowych takiego trafa?
Pozdrawiam Kolegę.
Jacek

Vic384
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1308
Rejestracja: śr, 22 lutego 2006, 05:06
Lokalizacja: Toronto

Re: Przezwojenie transformatora na kształtkach EL ze 120 na

Post autor: Vic384 » sob, 29 października 2016, 14:44

Czesc
Transformator 380/230V nie nadaje sie do pracy jako obnizajacy napiecie, bo na wyjsciu otrzymasz 140V a nie 115 do 120V. Druga sprawa to czestotliwosc, u nas jest 50Hz a nie jak w Ameryce 60Hz. Spowoduje to wzrost pradu jalowego co najmniej o 35%, a tym samym grzanie transformatora. Tak samo o 20% bedzie wieksze napiecie wyjsciowe trafa. Mozna cos takiego dopuscic, jezeli moc jest mala, ponizej 10W, ale jest baaaaardzo nie wskazane dla wiekszych mocy.
Pozdrowienia


TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3513
Rejestracja: czw, 3 grudnia 2009, 00:01
Lokalizacja: Warszawa

Re: Przezwojenie transformatora na kształtkach EL ze 120 na

Post autor: TELEWIZOREK52 » ndz, 30 października 2016, 03:17

Weź jakieś trafo z dzielonym symetrycznie uzwojeniem pierwotnym i podłącz się do jednej sekcji uzwojenia pierwotnego. Będziesz miał połowę napięcia czyli ok. 115V.

ODPOWIEDZ