Elektrośmieci
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 1250...1874 posty
Re: Elektrośmieci
Mam w rodzinie miłośnika takich "galerii", który codziennie wyciąga z kontenerów interesujące go rzeczy i przywozi przy użyciu dwukółki do ogrodu, gdzie stoją dwie szopy (z drewna, lecz podmurowane) wypełnione gnijącymi meblami, butelkami, skrzynkami czy lipnym sprzętem elektronicznym. Aktualnie kolekcja przenosi się do mieszkania.
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.
-
- 625...1249 postów
Ale z takiej kolekcji to zawsze możesz coś dla siebie wybrać.
Pozdrawiam
Wiesław
Pozdrawiam
Wiesław
-
- 3125...6249 postów
Witam
Ostatnio znalazłem potencjometry Telpod, te z prawej są nielutowane. Rezystancja 50kΩ-1MΩ.
Ostatnio znalazłem potencjometry Telpod, te z prawej są nielutowane. Rezystancja 50kΩ-1MΩ.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony czw, 23 sierpnia 2018, 19:01 przez AZ12, łącznie zmieniany 1 raz.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 1250...1874 posty
-
- 625...1249 postów
Gdy służyłem w wojsku (nie powiem gdzie dokładnie, bo nie chcę mieć kłopotów - nie wolno publikować takich rzeczy), w jednym miejscu znalazłem składowisko zużytych kineskopów różnych typów i rozmiarów, oraz sporo nieużywanych krajowych potencjometrów starych typów (z lat 60-tych). Co ciekawe, były to potencjometry hermetyczne, zalane jakimś lakierem. Kilka sztuk sobie przywłaszczyłem i mam je do dziś.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
-
- 125...249 postów
Gdy służyłem w wojsku (mniejsza z tym gdzie i kiedy
) a była to jednostka łączności to naszym obowiązkiem w czerwcu było robienie przeglądu sprzętu w tym z ZN (dla mniej zorientowanych - zapas nienaruszalny pewno na wypadek W). W zetenach m.in. były zaparkowane warsztaty łączności na bazie stara 266. W tych warsztatach w drewnianych skrzyniach były części zamienne - cuda a najbardziej mnie zaskoczyły tranzystory w.cz. Motoroli srednicy ok 5 cm złocone i całe mnóstwo innych części z imperialistycznego, zgniłego zachodu (a zestawy z lat 70-tych, opisane itd.). Do tego całe skrzynie lamp elektronowych i innych części które nie wzbudziły wtedy u mnie zainteresowania. Przyznam (a przedawniło się) że zmieniłem miejsce dyslokacji kilku motorolek lecz obecnie stanowią jedynie pamiatke z tamtych lat. Lecz kiedy przypomnę sobie co złomowaliśmy ze sprzetu łączności bez możliwości jakiegokolwiek cywilnego zabezpieczenia to do dziś mnie łamie.

-
- 625...1249 postów
Podobno za tzw. komuny chodziły plotki, że ruskie radia najlepiej odbierają ruskie stacje. Spotkaliście się z tym?
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
-
- 2500...3124 posty
E tam.. ruskie (np. VEF242 ) najlepiej odbierały "Wolną Europe"kaem pisze: pt, 31 sierpnia 2018, 20:59 Podobno za tzw. komuny chodziły plotki, że ruskie radia najlepiej odbierają ruskie stacje. Spotkaliście się z tym?
-
- 3125...6249 postów
Witam
Dzisiaj na złomie były stare radia samochodowe z końca lat 80 w tym jedno z wyświetlaczem LED.
Dzisiaj na złomie były stare radia samochodowe z końca lat 80 w tym jedno z wyświetlaczem LED.
-
- 375...499 postów
owszem, bywało... po woju to do zakładów naprawy łączności wojskowej trafiłem i nieraz szlak mnie trafiał niszcząc na rozkaz części, podzespoły, narzędzia oraz sprzęt - pod okiem starszego oficera ot, gospodarka taka
lubię szum starej płyty
-
- 625...1249 postów
Co do niszczenia sprzętu: mój wujek opowiadał, że w stanie wojennym komisarze wojskowi w zakładach od czasu do czasu kazali niszczyć niepotrzebny sprzęt, by nie mógł posłużyć do wykonania nielegalnego nadajnika radiowego. I tak to trwa do dzisiaj, mimo zmiany ustroju i własności firm, z tym że dziś jest inne tłumaczenie: żeby nikt nie ukradł 

-
- 3125...6249 postów
Witam
Ostatnie nabytki, uratowane z pozostałości spawarki. Trudno jest zdobyć wskaźniki z napisem Fe.
Ostatnie nabytki, uratowane z pozostałości spawarki. Trudno jest zdobyć wskaźniki z napisem Fe.
-
- 100...124 posty
Te wskaźniki pochodzą zapewne z prostownika dużej mocy do ładowania akumulatorów np. do wózka akumulatorowego.
Na 100% nie pochodzą ze spawarki, bo tam żadnych wskaźników nie stosuje się, bo i po co. Spawacz i tak nie ma możliwości ich obserwowania podczas spawania.
Na 100% nie pochodzą ze spawarki, bo tam żadnych wskaźników nie stosuje się, bo i po co. Spawacz i tak nie ma możliwości ich obserwowania podczas spawania.
-
- 3125...6249 postów
Dzięki za info
Dzisiaj na zbiórce odpadów w sąsiedniej gminie znalazłem radio Unitra Diora Amor.
Dzisiaj na zbiórce odpadów w sąsiedniej gminie znalazłem radio Unitra Diora Amor.
-
- 1875...2499 postów
Witam!
Fajne radio tylko,że ciężko znaleźć takie.Kiedyś szukałem,bo podoba mi się design ale nie ma na targu u żuli.Z olx nie będę kupował, bo tam kupa durniów około 20-stki jest i potem Amator Stereo(pierwsza wersja, na UL1405) za 150zł czasem jest.A to jest śmieć, wart 50zł i to z kolumnami.
Układowo identyczny z Amorem jest rzadki odbiornik stereo Pionier-Stereo.Różnica jest w obecności stereodekodera i drugiej końcówki mocy(w obydwu odbiornikach stosowano UL 1401 czy 02 w metalowych obudowach TO-3).Końcówki mocy jak uwalone to nieosiągalne, chyba że z demontażu.
Ale warto odratować.
Gra to chociaż? Bo stan nieciekawy.
Klawisze pasują z Jubilata i Contessy-to prawie to samo.
Fajne radio tylko,że ciężko znaleźć takie.Kiedyś szukałem,bo podoba mi się design ale nie ma na targu u żuli.Z olx nie będę kupował, bo tam kupa durniów około 20-stki jest i potem Amator Stereo(pierwsza wersja, na UL1405) za 150zł czasem jest.A to jest śmieć, wart 50zł i to z kolumnami.
Układowo identyczny z Amorem jest rzadki odbiornik stereo Pionier-Stereo.Różnica jest w obecności stereodekodera i drugiej końcówki mocy(w obydwu odbiornikach stosowano UL 1401 czy 02 w metalowych obudowach TO-3).Końcówki mocy jak uwalone to nieosiągalne, chyba że z demontażu.
Ale warto odratować.
Gra to chociaż? Bo stan nieciekawy.
Klawisze pasują z Jubilata i Contessy-to prawie to samo.