Internet

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Boguś
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Posty: 2444
Rejestracja: sob, 17 stycznia 2004, 22:10
Lokalizacja: Zawiercie
Kontakt:

Internet

Post autor: Boguś » sob, 1 września 2018, 22:46

Witam.
Założono mi swiatłowód i teraz mam zagwozdkę. Na laptopie po wi-fi mam transfer 50/50 mega , po kablu 100/100mega. Natomiast w komputerze stacjonarnym tylko 10mega. Karta sieciowa w nim jest (chyba?) gigabitowa ( Realtek RTL8168/8111 Family PCI-E Gigabit Ethernet NIC) jednak przełącznie jej we wlasciwosciach na 100mega czy 1giga nie daje zadnego efektu, ciagle idzie do 10 mega. Gdzie szukac przyczyny tak niskiego transferu ?
Załączniki
Schowek02.jpg

Awatar użytkownika
Marek7HBV
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 166
Rejestracja: wt, 1 grudnia 2015, 19:26

Re: Internet

Post autor: Marek7HBV » ndz, 2 września 2018, 12:29

Sprawdz transfer SPEEDTEST. M.

Boguś
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Posty: 2444
Rejestracja: sob, 17 stycznia 2004, 22:10
Lokalizacja: Zawiercie
Kontakt:

Re: Internet

Post autor: Boguś » ndz, 2 września 2018, 19:47

Marek7HBV pisze:
ndz, 2 września 2018, 12:29
Sprawdz transfer SPEEDTEST. M.
No a niby skąd ja wiem ze taki jest ?

staszeks
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1816
Rejestracja: sob, 18 września 2004, 19:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Internet

Post autor: staszeks » ndz, 2 września 2018, 22:34

koledzy mówią o tym:
http://www.speedtest.pl/
są i inne.
Kiedyś inicjowałem rozmawialismy na podobny temat tu:
http://www.bielsko.biala.pl/forum/viewt ... =2&t=90219
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/

Awatar użytkownika
Marek7HBV
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 166
Rejestracja: wt, 1 grudnia 2015, 19:26

Re: Internet

Post autor: Marek7HBV » pn, 3 września 2018, 09:58

Boguś pisze:
ndz, 2 września 2018, 19:47
No a niby skąd ja wiem ze taki jest ?
Sprawdzenie trwa krócej niż napisanie posta ,a wynik wyjaśni problem i zapewne Cię zaskoczy. M.


Boguś
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Posty: 2444
Rejestracja: sob, 17 stycznia 2004, 22:10
Lokalizacja: Zawiercie
Kontakt:

Re: Internet

Post autor: Boguś » pn, 3 września 2018, 15:59

Faktycznie, napisanie posta trwalo dluzej niz wczesniejsze sprawdzenie transferu. Ale jak bys przeczytal pierwszego mojego posta dokladnie i ze zrozumieniem to byś się napewno domyslił ze sprawdzalem i bez powodu nie zadałem pytania
Boguś pisze:
sob, 1 września 2018, 22:46
Na laptopie po wi-fi mam transfer 50/50 mega , po kablu 100/100mega. Natomiast w komputerze stacjonarnym tylko 10mega

staszeks
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1816
Rejestracja: sob, 18 września 2004, 19:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Internet

Post autor: staszeks » pn, 3 września 2018, 19:27

Takie głupie pytanie.
A próbowałeś użyć kabelka, którym podpinałeś laptopa?
I wpiąć go tam gdzie był wpięty laptop.
(ale to pewnie przećwiczyłeś)
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/

Boguś
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Posty: 2444
Rejestracja: sob, 17 stycznia 2004, 22:10
Lokalizacja: Zawiercie
Kontakt:

Re: Internet

Post autor: Boguś » pn, 3 września 2018, 22:10

staszeks pisze:
pn, 3 września 2018, 19:27
Takie głupie pytanie.
A próbowałeś użyć kabelka, którym podpinałeś laptopa?
I wpiąć go tam gdzie był wpięty laptop.
(ale to pewnie przećwiczyłeś)
Pytanie wcale nie jest głupie.
No próbowałem na kabelku DIY, a potem kupiłem nowy i nadal było to samo, laptop dużo, blaszak mało, mimo że w blaszaku karta sieciowa była gigabitowa. Znalazłem w "przydasiach" jakąś starą antyczną kartę sieciowa PCI 10/100Mbps, założyłem i poniżej jest tego efekt. W komputerze kiedyś padła zintegrowana karta muzyczna i pewnie tez sieciowa, ale ze Neostradą szla jak szła niby do 10 Mbps a w praktyce do 5-6 to net jakoś działał. Teraz po zwiększeniu szybkości wyszło szydło z worka. Trzeba się rozejrzeć za jakąś niedroga kartą sieciową, najlepiej na PCIe x1, bo takie mam dostępne gniazda w płycie.
Załączniki
net.jpg

ODPOWIEDZ