Logowanie

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3513
Rejestracja: czw, 3 grudnia 2009, 00:01
Lokalizacja: Warszawa

Logowanie

Post autor: TELEWIZOREK52 » śr, 19 kwietnia 2017, 20:36

Witam. Od dluzszego czasu nie moge sie zalogowac bo ukazuje mi sie komunikat ,, polaczenie nie jest zabezpieczone. Wprowadzone dane logowania moga zostac przechwycone,, do tego symbol przekreslonej klodki. Przepraszam ale pisze z telefonu.

Awatar użytkownika
disaster
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 1116
Rejestracja: wt, 5 października 2010, 21:13
Lokalizacja: Łódź

Re: Logowanie

Post autor: disaster » śr, 19 kwietnia 2017, 21:17

Kolego Telewizorek.
Połączenie z naszym forum nie jest szyfrowane, co powoduje, że teoretycznie jakiś szwarccharakter, może zdobyć Twój login i hasło.
Pytani tylko po co?
Tak więc dodaj sobie stronę do wyjątków i ciesz się forum dalej.

Inna sprawa, że kolega GSMOK mógłby certyfikat zainstalować na serwerze, zwłaszcza że od jakiegoś czasu można sobie takowy samemu wystawić: https://technet.microsoft.com/pl-pl/lib ... s.10).aspx
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055

tuxcnc
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 287
Rejestracja: sob, 11 lutego 2017, 22:24

Re: Logowanie

Post autor: tuxcnc » śr, 19 kwietnia 2017, 21:20

Mam to samo po aktualizacji Firefoksa, ale w komputerze można olać ten komunikat i wpisać dane do logowania.
Jednak problem jest denerwujący, bo z jednej strony paranoja, do banku mam prostsze hasło niż na to forum, a z drugiej strony coś zupełnie odwrotnego, czyli nie ważny certyfikat ...

TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3513
Rejestracja: czw, 3 grudnia 2009, 00:01
Lokalizacja: Warszawa

Re: Logowanie

Post autor: TELEWIZOREK52 » czw, 20 kwietnia 2017, 00:19

Witam. Zaryzykowałem i się zalogowałem. Cóż, komputer to nie to samo co radio czy telewizor. :oops:
Dziękuję Koledzy za oświecenie. Moje obawy wynikły stąd że dwa lata temu przez jakiegoś Trojana (?) musiałem kompa wymienić. Jeszcze raz dzięki.

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Posty: 9625
Rejestracja: wt, 12 sierpnia 2003, 09:14
Lokalizacja: Otwock
Kontakt:

Re: Logowanie

Post autor: tszczesn » czw, 20 kwietnia 2017, 12:07

Wymienić? :O W najgorszym razie reinstaluje się system od zera na sformatowanym dysku i się cieszy czystym komputerem :) Zawsze można też korzystać z Linuksa, zwłaszcza do grzebania w Internecie. Nawet instalować nie trzeba, można odpalić wersję live z płyty/USB

Ten komunikat mówił tylko o nieważności certyfikatu i braku szyfrowania, od tego się wirusy nie lęgną, najwyżej ktoś po drodze może podsłuchać login i hasło.


tuxcnc
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 287
Rejestracja: sob, 11 lutego 2017, 22:24

Re: Logowanie

Post autor: tuxcnc » czw, 20 kwietnia 2017, 14:54

tszczesn pisze:najwyżej ktoś po drodze może podsłuchać login i hasło.
W połączeniu z wymaganiem żeby hasło składało się z małych i dużych liter, cyfr oraz innych znaków daje to paranoję. W ogóle żądanie tak wymyślnych haseł sensu nie ma, bo efekt jest tylko taki, że nie da się zapamiętać, więc trzeba sobie na kartce zapisać .... No ale jeśli już ma być paranoja z hasłem, to niech przynajmniej będzie https, bo inaczej to wystarczy że hasło ma sześć znaków i nie jest to "admin" ...

salicjonał
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 1236
Rejestracja: ndz, 5 kwietnia 2015, 21:08
Lokalizacja: gromada Baranów

Re: Logowanie

Post autor: salicjonał » czw, 27 kwietnia 2017, 21:12

Do tej pory logowało mnie automatycznie. Teraz muszę się logować za każdym razem. Dlaczego?
Myśl

Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3439
Rejestracja: wt, 8 kwietnia 2003, 08:33
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Logowanie

Post autor: gsmok » pt, 28 kwietnia 2017, 07:14

To raczej nie jest kwestia Forum. Sądzę, że przeglądarka "zgubiła" tą automatykę.
Pozdrawiam
GSMOK

Awatar użytkownika
disaster
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 1116
Rejestracja: wt, 5 października 2010, 21:13
Lokalizacja: Łódź

Re: Logowanie

Post autor: disaster » pt, 28 kwietnia 2017, 18:18

Przeglądarka nic nie zgubiła.
Ostatnie aktualizacje większości przeglądarek wyłączają automatyczne logowanie na stronach bez https.

BTW nie dochodzą też powiadomienia o PW itd.
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055

TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3513
Rejestracja: czw, 3 grudnia 2009, 00:01
Lokalizacja: Warszawa

Re: Logowanie

Post autor: TELEWIZOREK52 » sob, 29 kwietnia 2017, 02:06

salicjonał pisze:Do tej pory logowało mnie automatycznie. Teraz muszę się logować za każdym razem. Dlaczego?
Też miałem automatycznie a teraz muszę za każdym razem. W międzyczasie miałem komunikaty " Właściciel witryny www.trioda.com niepoprawnie ją skonfigurował. Program Firefox nie połączył się z nią aby uchronić użytkownika przed kradzieżą informacji. "

" Połączenie nie jest prywatne. Hakerzy mogą próbować wykraść twoje dane z www. trioda.com. np. hasła, wiadomości lub info o karcie kredytowej."

Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3439
Rejestracja: wt, 8 kwietnia 2003, 08:33
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Logowanie

Post autor: gsmok » sob, 29 kwietnia 2017, 11:08

Postaram się dowiedzieć co z tym zrobić. Ja tylko wykupiłem serwer u jednego z największych krajowych dostawców i przyznaję, że nie za bardzo mi się chce wczytywać i robić jakieś zmoany w domyślnych parametrach. To się może skończyć nie najlepiej. Tak czy inaczej w te wakacje planuję przenieść Forum na nowszą platformę phpBB.
Pozdrawiam
GSMOK

Boguś
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Posty: 2434
Rejestracja: sob, 17 stycznia 2004, 22:10
Lokalizacja: Zawiercie
Kontakt:

Re: Logowanie

Post autor: Boguś » sob, 29 kwietnia 2017, 20:11

Mnie google loguja automatycznie

Janusz
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 656
Rejestracja: wt, 8 listopada 2005, 15:36
Lokalizacja: Bytom

Re: Logowanie

Post autor: Janusz » ndz, 30 kwietnia 2017, 00:56

Też nie mam problemu. Korzystam z Opery, o ile ma to jakieś znaczenie.
785mm

salicjonał
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 1236
Rejestracja: ndz, 5 kwietnia 2015, 21:08
Lokalizacja: gromada Baranów

Re: Logowanie

Post autor: salicjonał » pt, 5 maja 2017, 11:29

Nawet podczas przeglądania forum, lub pisania na nim, chcąc po pewnym czasie wrócić do jakiegoś tematu, pojawia się wylogowana strona.
To bardzo denerwująca przypadłość. Proszę zasugerować, co mogę zrobić. Jestem trochę półanalfabetą jeśli chodzi o bardziej skomplikowane komputerowe prace.
Myśl

tiquet
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 311
Rejestracja: śr, 23 lipca 2014, 21:03

Re: Logowanie

Post autor: tiquet » pt, 5 maja 2017, 19:50

Zainstaluj przeglądarkę Chrome. Będzie działać wszystko bezproblemowo.

ODPOWIEDZ