Lutownice

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Wiech
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 195
Rejestracja: ndz, 14 maja 2017, 20:24

Re: Lutownice

Post autor: Wiech » pn, 22 stycznia 2018, 18:21

Przepraszam, że odgrzewam kotleta, ale co obecnie jest na topie ze stacji bez air do 200- max 250zł?
Czy skośnookie po 100zł są coś warte, jest kilku dostawców tych stacji , mają takie same oznaczenia cyfrowe,
lecz inne loga producenta, którego polecacie?
Czy one wszystkie są z jednego worka, tylko mają różne nazwy.

Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3818
Rejestracja: ndz, 6 kwietnia 2008, 15:41
Lokalizacja: 83-130 Pelplin

Re: Lutownice

Post autor: AZ12 » pn, 22 stycznia 2018, 18:43

Witam

A co będzie lutowane? Stacja nowa, czy używana? Jeśli to drugie to można kupić Elwika.

Więcej informacji można znaleźć w Google.
Ratujmy stare tranzystory!

Wiech
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 195
Rejestracja: ndz, 14 maja 2017, 20:24

Re: Lutownice

Post autor: Wiech » pn, 22 stycznia 2018, 19:11

Głównie technika lampowa, ale też czasem zasilacze impulsowe z PCB o ścieżkach ok 1-2mm.
Pistoletową mi to nie zawsze wychodzi, z resztą moja ma prawie 40 lat, a 60 skośnooka za 12 zł też nie bardzo daje radę, po prostu czasem przegrzewa i rękę, i PCB...

Awatar użytkownika
wosiu1000
100...124 posty
100...124 posty
Posty: 123
Rejestracja: pn, 5 kwietnia 2010, 11:08
Lokalizacja: Wrocław

Re: Lutownice

Post autor: wosiu1000 » pn, 22 stycznia 2018, 21:23

Witam
Kiedyś to jeszcze strasznie narzekano na "koci ogon", czyli sztywny, nieproporcjonalnie do wagi leciutkiej kolbki, kabel. Najprościej to zamiast kabla użyć "sznur". Najmłodszym powiem że sznur to używany w tamtych latach "kabel", tylko w oplocie dzięki któremu nie przypalał się, no i był bardzo elastyczny. Warto poszukać gdzieś na strychu, lub w piwnicy jakieś stare żelazko lub nie używaną kuchenkę elektryczną. No i zamienić to zasilanie.
Woitek

Macck
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 254
Rejestracja: sob, 23 października 2010, 14:01
Lokalizacja: Wroc/Rzesz

Re: Lutownice

Post autor: Macck » wt, 23 stycznia 2018, 14:22

Polecam xytronica, bezawaryjnie użytkuję najtańszą stację z kolbą na 230V od 6 lat. (120 zł)
Obrazek


Awatar użytkownika
Locutus
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 784
Rejestracja: sob, 4 sierpnia 2007, 23:09
Lokalizacja: LubLin

Re: Lutownice

Post autor: Locutus » wt, 23 stycznia 2018, 14:50

Macck pisze:
wt, 23 stycznia 2018, 14:22
Polecam xytronica, bezawaryjnie użytkuję najtańszą stację z kolbą na 230V od 6 lat. (120 zł)
Ja równiez posiadam stację Xytronic (nie produkowany model 369).
Mam ją z 10lat - grzałka oryginalna - wielokrotnie zostawała włączona na noc... :twisted:

Ostatnio kupiłem kombajn ZHAOXIN (kolba + hotair). Widać kopiowanie Xytronic'a - pasuja nawet groty.
Jakościowo w miarę... Jakbyś kupował groty Xytronica to lepsze są te z końcówka JP...

Macck
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 254
Rejestracja: sob, 23 października 2010, 14:01
Lokalizacja: Wroc/Rzesz

Re: Lutownice

Post autor: Macck » wt, 23 stycznia 2018, 14:54

Mam tę samą, nic nie wskazuje zeby miała pasc, a grot dopiero raz musiałem wymienic
Obrazek

Vic384
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1275
Rejestracja: śr, 22 lutego 2006, 05:06
Lokalizacja: Toronto

Re: Lutownice

Post autor: Vic384 » wt, 23 stycznia 2018, 16:11

Czesc
Mam pare grotow do stacji Skylab. Szukam jakich dokladniejszych danych. Troche znalazlem na internecine, ale nie wszystko.
Wiem, ze pracuje z napieciem 24V, a bez stacji przy 8V. Jest tylko taka sprawa, ze z stacja rozgrzewa sie w 10 sekund, a przy 8V potrzebuje ponad minute. Interesowala by mnie tez rekojesc-uchwyt. Dorobic trudno, bo grot zawiera w sobie grzalke oraz termopare do kontroli temperatury, a "cokolik"z wyprowadzeniami ma srednice tylko 4mm.
Jak by ktos mial uchwyt lub cala niesprawna stacje, to odkupie lub wymienie na dobra elektroniczne.
Pozdrowienia

Wiech
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 195
Rejestracja: ndz, 14 maja 2017, 20:24

Re: Lutownice

Post autor: Wiech » wt, 23 stycznia 2018, 19:32

Produkty ZHAOXIN są w moim zasięgu cenowym, ale nie mam pojęcia co z tą numeracją modeli jest i 929 i 936 i jeszcze inne numery,
Z mocą to raczej będę celował w 70-80W, nie wiem tylko czy bajer w postaci np wyświetlacza się przydaje

Co co używanych np Elwików to sumarycznie wychodzą drożej niż nowe np na Olx sama stacja RT24: 140 + porto 20 + kolba z przesyłką 170 ( 155+15) to mamy 330 - za tyle to na wolumenie w pawilonach kupię nową.
Wellery używane też podobnie wychodzą.

Awatar użytkownika
Szrot majster
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 194
Rejestracja: śr, 12 listopada 2003, 15:57
Lokalizacja: Dolna Grupa(wioska)

Re: Lutownice

Post autor: Szrot majster » wt, 23 stycznia 2018, 21:36

Witam!
Ja ostatnio kupiłem lutownicę gazową Aries w zestawie za 150zł.Kupiłem do niej gaz-i ten gaz rozwalił żarnik z siatką.Kupiłem najtańszy gaz w kiosku i teraz muszę kupić nowy żarnik,który kosztuje 20zł+przesyłka(lepiej ze 2 kupię) I NIGDY WIĘCEJ TAKIEGO GAZU!!!Lepiej kupić gaz RONSON który,choć droższy,to przynajmniej czysty.Od tego syfu przeżarło siatkę i cała też była w czarnej sadzy.Tak więc gaz gazowi nierówny :D
Co do stacji z Allegro,tych właśnie"skośnookich"-mam WEP 937D z cyfrowym wyświetlaczem LED,Kupiłem ją w 2014 roku i niewiele używałem,bo nie mam miejsca na warsztat-robię właściwie"na kolanach".Dostałem do niej kilka grotów-mam w słoiczku.Lutownica trochę za słaba do retro,do PCB dobra.No i te cholerne kable.....oczywiście za krótkie :evil: I ten od kolby i sieciowy też za krótki-ale sieciowy można dorobić z elektrośmieci i mam takich kabli całe zwoje.
Ta lutownica kosztowała jakieś 100zł.
Mam też oporową 40W z wbudowanym w rączkę termostatem elektronicznym.Jest to taka kolba z przeźroczystą obudową,na 230V.Kosztowała 45zł.Ale też za słaba.
Miałem nową ZDZ 75/45W,ale urwała się śruba od przykręcania grota.Oczywiście nie dało się jej wykręcić,urwała się :evil: :evil: :evil:
Dałem ją jednemu magikowi do naprawy,urwanej śruby nie dało się wykręcić.Ten gość obciął kawałek uzwojenia i zrobił ładne mocowanie grota.Ale"posiał" gdzieś ten preszpan spomiędzy uzwojenia i powiedziałem mu,że ma to poszukać.Już rok mi to robi :evil:
Chyba zrobię to zrobię z uszczelki od silnika.Jutro dzwonię do niego i ma to przynieść,bo nie mam czym lutować.
WEP,ZHAOXIN czy inna-jeden ciul,w środku to samo.Kolby dostępne i grzałki na allegro.

ODPOWIEDZ