Kabel sieciowy IEC C9

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

kaf
25...49 postów
25...49 postów
Posty: 29
Rejestracja: ndz, 3 kwietnia 2011, 13:04

Kabel sieciowy IEC C9

Post autor: kaf » ndz, 17 czerwca 2018, 10:57

Zakupiłem dziś taki oto przewód sieciowy, dwupinowy bez uziemienia. Oznaczenie IEC C9 /na wtyczce jest napis A 22/. Stosowany m. in. w zagranicznych instrumentach muzycznych. Jednakże ten kabel jest produkcji polskiej. W jakich polskich urządzeniach stosowano takie złącze?
Załączniki
DSC_0861.JPG

Awatar użytkownika
Romekd
moderator
Posty: 3932
Rejestracja: pt, 11 kwietnia 2003, 23:47
Lokalizacja: Zawiercie

Re: Kabel sieciowy IEC C9

Post autor: Romekd » ndz, 17 czerwca 2018, 11:17

Witam.
A czy podałbyś przybliżone wymiary tego wtyku (rozstaw i szerokość otworów oraz wymiary zewnętrzne wtyku)?

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^

kaf
25...49 postów
25...49 postów
Posty: 29
Rejestracja: ndz, 3 kwietnia 2011, 13:04

Re: Kabel sieciowy IEC C9

Post autor: kaf » ndz, 17 czerwca 2018, 12:27

Wymiary otworów 2,5x5mm, rozstaw otworów ok 7mm. Wszystkie pomiary z dokładnością + - 0,5mm.
Załączniki
wm5.jpg

Awatar użytkownika
Thereminator
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 5514
Rejestracja: sob, 2 kwietnia 2005, 21:42
Lokalizacja: Nizina Wschodnioeuropejska

Re: Kabel sieciowy IEC C9

Post autor: Thereminator » ndz, 17 czerwca 2018, 13:12

Głowy nie dam, że identyczne, ale ZTCP bardzo podobne były w zasilaniu wzmacniaczy inż. Pisarka.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.

gruhaa
50...74 posty
50...74 posty
Posty: 50
Rejestracja: pt, 3 listopada 2017, 21:20

Re: Kabel sieciowy IEC C9

Post autor: gruhaa » ndz, 17 czerwca 2018, 14:44

Czy aby czasami nie będzie ten kabelek pasował do miernika lamp P-507? Chętnie bym się z takim kabelkiem zaprzyjaźnił. Gdzie to to można nabyć?


Awatar użytkownika
Thereminator
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 5514
Rejestracja: sob, 2 kwietnia 2005, 21:42
Lokalizacja: Nizina Wschodnioeuropejska

Re: Kabel sieciowy IEC C9

Post autor: Thereminator » ndz, 17 czerwca 2018, 14:46

W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.

staszeks
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1775
Rejestracja: sob, 18 września 2004, 19:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Kabel sieciowy IEC C9

Post autor: staszeks » ndz, 17 czerwca 2018, 15:07

Kiedyś takiego kabla szukałem, ale już nie pamiętam do czego.
Wymieniłem gniazdo na komputerowe, bo takich kabli było już pod dostatkiem.
Prawdopodobnie było to mostek jak na zdjęciu bo w nim mam właśnie komputerowe gniazdo.
Musiałbym rozebrać aby się upewnić, ale w czasie gdy go produkowano PC-ty
chyba jeszcze w Polsce nie były obecne.
Załączniki
mostek.jpg
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/

Boguś
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Posty: 2373
Rejestracja: sob, 17 stycznia 2004, 22:10
Lokalizacja: Zawiercie
Kontakt:

Re: Kabel sieciowy IEC C9

Post autor: Boguś » ndz, 17 czerwca 2018, 17:32

Chyba tez był taki w mierniku lamp BM 215A Tesli. Też wymieniłem na komputerowe z brak owego kabelka.

kaf
25...49 postów
25...49 postów
Posty: 29
Rejestracja: ndz, 3 kwietnia 2011, 13:04

Re: Kabel sieciowy IEC C9

Post autor: kaf » ndz, 17 czerwca 2018, 18:03

W Tesli wtyczka mogła być taka https://www.flickr.com/photos/132762513 ... 745170031/

Mostek E314 według zdjęć ma wtyk okrągły z wcięciem i dwoma pinami.

Awatar użytkownika
akordeonista
500...624 posty
500...624 posty
Posty: 513
Rejestracja: czw, 10 marca 2011, 13:40
Lokalizacja: Warszawa

Re: Kabel sieciowy IEC C9

Post autor: akordeonista » ndz, 17 czerwca 2018, 18:37

Przed chwilą zmierzyłem wtyk siedzący w pedale maszyny do szycia "Łucznik", takim czarnym, bakelitowym z dwoma stosami węglowych pastylek. Pasuje, jest tylko prosty, a nie kątowy, jak na zdjęciu. W.
PS. Wtyk z linku w poprzednim poście był stosowany w różnych urządzeniach pomiarowych produkcji NRD - generatorach, mostkach itp.
Załączniki
gen_02.JPG
gen_05.JPG
Wszystkie szczelne złącza przeciekają a każda rura po skróceniu jest za krótka - trzecie prawo Murphy'ego.

kaf
25...49 postów
25...49 postów
Posty: 29
Rejestracja: ndz, 3 kwietnia 2011, 13:04

Re: Kabel sieciowy IEC C9

Post autor: kaf » ndz, 17 czerwca 2018, 19:19

Ciekawe czy wtyk z Tesli pasowałby zamiast normalnego C9. Bez tych blaszek oczywiście.

Rzeczywiście, w Łuczniku było kilka tych rodzajów kabli, lecz ja zawsze widziałem dwie wtyczki na jednym kablu - jedna szła do zadajnika nożnego, a druga do silnika. Ja natomiast mam jedno złącze.....
Załączniki
L1.JPG
L2.JPG

Awatar użytkownika
Szrot majster
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 194
Rejestracja: śr, 12 listopada 2003, 15:57
Lokalizacja: Dolna Grupa(wioska)

Re: Kabel sieciowy IEC C9

Post autor: Szrot majster » pn, 18 czerwca 2018, 19:19

Witam!
Kiedyś kupiłem za 5zł(sprawny i w idealnym stanie) kalkulator na NIXIE marki OLYMPIA,wyprodukowany w Japonii.Rocznik 1972.
Zastosowano tam gniazdo identyczne z IEC,takim jak w kompach ALE bez styku ochronnego.Zwykły kabel od komputera pasuje.
A podobne jak pokazane gniazdo widziałem we wzmacniaczu Dynacord Eminent i w wielu starych instrumentach klawiszowych.Było to na pchlim targu(Flohmarkt) w Hamburgu,ale ja złomu nie mam zamiaru znosić i na cholerę mi stary pseudo-Hammond na germanowych tranzystorach czy inny śmieć.

Winetu
100...124 posty
100...124 posty
Posty: 104
Rejestracja: śr, 10 października 2007, 22:23
Lokalizacja: Górny Śląsk

Re: Kabel sieciowy IEC C9

Post autor: Winetu » pn, 9 lipca 2018, 02:02

W takie złącze był wyposażony arytmometr Mesko 3101.

ODPOWIEDZ