OR Maria R-801 a podwójna przemiana KF
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 100...124 posty
OR Maria R-801 a podwójna przemiana KF
Witam!
Od niedawna stałem się posiadaczem Marii R-801. Analizując schemat wnioskuję, że fale krótkie (41m oraz krótsze) odbierane są z podwójną przemianą częstotliwości, ale nie stałą I p.cz., lecz znajdującą się w pewnym przedziale. Na wejściu odbiornika znajduje się przystawka PK-3 z selektorem pasm, ale znajdujacy się tam oscylator nie jest strojony, lecz jedynie przełączany. Czyli taki konwerter pasm 41m-13m. Czy ktoś miał do czynienia z krótkimi w Marii i może potwierdzić, że nie ma tam stałej I p.cz (nie wypatrzyłem filtru, jedynie obwód wyglądający na FDP (L305, C39)) ? Ciekawi mnie, jakiego rzędu jest "I p.cz". Schemat jest tutaj: https://www.oldradio.pl/karta.php?numer=769
Swoją drogą szkoda, że nie zrobili tak jak w Radmorze (warikapowe krótkie), zwłaszcza, że FM jest strojony przez BB104-ki. Może obawa przed zakłóceniami do toru AM od przetwornicy UL1520L dostarczającej +33V?
Pozdrawiam
Olgierd
Od niedawna stałem się posiadaczem Marii R-801. Analizując schemat wnioskuję, że fale krótkie (41m oraz krótsze) odbierane są z podwójną przemianą częstotliwości, ale nie stałą I p.cz., lecz znajdującą się w pewnym przedziale. Na wejściu odbiornika znajduje się przystawka PK-3 z selektorem pasm, ale znajdujacy się tam oscylator nie jest strojony, lecz jedynie przełączany. Czyli taki konwerter pasm 41m-13m. Czy ktoś miał do czynienia z krótkimi w Marii i może potwierdzić, że nie ma tam stałej I p.cz (nie wypatrzyłem filtru, jedynie obwód wyglądający na FDP (L305, C39)) ? Ciekawi mnie, jakiego rzędu jest "I p.cz". Schemat jest tutaj: https://www.oldradio.pl/karta.php?numer=769
Swoją drogą szkoda, że nie zrobili tak jak w Radmorze (warikapowe krótkie), zwłaszcza, że FM jest strojony przez BB104-ki. Może obawa przed zakłóceniami do toru AM od przetwornicy UL1520L dostarczającej +33V?
Pozdrawiam
Olgierd
Re: OR Maria R-801 a podwójna przemiana KF
Konwerter przesuwa dodatkowe pasma do zakresu 49m. 

- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Jak się do niej dokopię to mogę zeskanować serwisówkę Marii, tam jest schemat i opis strojenia wraz z częstotliwościami. Konwerter AFAIR przesuwa krótkie na inną częstotliwość, pomiędzy średnimi a pasmem 49m. ale jak to mówią "memoria fragilis est".
-
- 100...124 posty
L306 to oscylator II p.cz. (w tym radiu z podwóją przemianą akurat przestrajany), dzięki któremu produkty z konwertera PG-3 przenoszone są do 465 kHz. Ciekaw jestem ewentualnych konsekwencji wynikających z braku filtracji I p.cz. Lustrzane, wiadomo, będą osłabione przez sam fakt pierwszej pośredniej rzędu MHz, ale chciałbym dopytać. Gdy tylko serwisówka będzie dostępna (z góry dziękuję!) to wiele się wyjaśni.
Przeliczyłem w międzyczasie zakres przestrajania obwodu z L306 (cewka ma 3,82 uH wg katalogu)- wychodzi ok. 3,8...4,2 MHz. Czyli jest tak, jak wspomniał Tomek - pierwsza pośrednia mniej więcej pomiędzy średnimi a krótkimi w tym odbiorniku (tylko, czy ten oscylator stroi na I p.cz. plus 465 kHz, czy I p.cz. minus 465 kHz - to już do dalszej analizy/lektury serwisówki)
Pozdrawiam
Przeliczyłem w międzyczasie zakres przestrajania obwodu z L306 (cewka ma 3,82 uH wg katalogu)- wychodzi ok. 3,8...4,2 MHz. Czyli jest tak, jak wspomniał Tomek - pierwsza pośrednia mniej więcej pomiędzy średnimi a krótkimi w tym odbiorniku (tylko, czy ten oscylator stroi na I p.cz. plus 465 kHz, czy I p.cz. minus 465 kHz - to już do dalszej analizy/lektury serwisówki)
Pozdrawiam
302 to długie,303 średnie,304 krótkie-zakres 49m no i 306 pozostałe krótkie{z konwertera}.Można zmierzyć realny zakres pracy{albo poczekać na serwisówkę}.
PS 2MHz http://forum.unitra-fan.pl/unitra-eltra ... vt3640.htm

-
- 100...124 posty
Pożyczyłem Degena 1103 i udało mi się namierzyć oscylator pierwszej przemiany: 13 m - 25465 kHz, 16 m - 21676 kHz, 19 m - 19100 kHz. Częstotliwości są stałe w obrębie każdego (13m-41m) z pasm KF. Patrząc na granice w/w pasm KF wynika, że poszukiwana I p.cz. jest w okolicach 4 MHz. (max ok. 4 MHz i szeroka na min. 350 kHz, bo tyle ma najszerszy odbierany podzakres-19m) Opis z unitra-fan do korekty zatem
Taka moja teza - ale zobaczymy, co pokaże tabela strojenia, czy wykaz parametrów technicznych z serwisówki (gdy będzie dostępna). W sumie potrzebne są tylko te dwie strony.

- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Pierwsza p.cz. fal fal krótkich to 3.52MHz ÷ 3.965MHz
Załącznik zawiera serwisówkę. Duża kompresja, bo plik nie chciał wejść na serwer Triody. Bez schematów i rysunków płytek na razie, bo mają duży format i nie miałem już czasu bawić się w skanowanie i składanie z fragmentów
Załącznik zawiera serwisówkę. Duża kompresja, bo plik nie chciał wejść na serwer Triody. Bez schematów i rysunków płytek na razie, bo mają duży format i nie miałem już czasu bawić się w skanowanie i składanie z fragmentów
- Załączniki
-
- maria_r801.pdf
- Pół instrukcji serwisowej Maria R801
- (2.86 MiB) Pobrany 162 razy
- ^ToM^
- 625...1249 postów
Tomasz, dzięki za skany. Sam szukałem tego manuala. Gdyby się udało Tobie jeszcze zrobić skany reszt to poprosimy. 

Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
-
- 100...124 posty
Bardzo dziękuję za te skany! Będą bardzo pomocne w pracy nad tym radiem.
Całkiem dobry skan samego schematu dostępny jest tutaj: https://www.oldradio.pl/foto_schematy/0 ... G_0109.JPG
Pozdrawiam!
Olgierd
Całkiem dobry skan samego schematu dostępny jest tutaj: https://www.oldradio.pl/foto_schematy/0 ... G_0109.JPG
Pozdrawiam!
Olgierd
Z jednej strony to żle dla odbierających na 80m,a z drugiej może cieszyć posiadaczy RBM-1
. 

- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Schematy, rysunki płytek i inne grafiki. Troche upierdliwe jest skanowanie kartek A2 jak ma się tylko skaner A4, więc gdzieniegdzie widać łączenia.