Kamera Unitra TP-K162

Dział poświęcony nielampowym urządzeniom, układom i elementom "retrotechnicznym"

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Awatar użytkownika
disaster
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 1117
Rejestracja: wt, 5 października 2010, 21:13
Lokalizacja: Łódź

Re: Kamera Unitra TP-K162

Post autor: disaster » ndz, 4 stycznia 2015, 00:38

Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055

Szymon95
75...99 postów
75...99 postów
Posty: 81
Rejestracja: sob, 23 kwietnia 2011, 10:21
Lokalizacja: Rybnik

Re: Kamera Unitra TP-K162

Post autor: Szymon95 » ndz, 4 stycznia 2015, 14:35

Witam
Ja w swojej kamerze wstawiłem widikon Hitachi 7735A. Po regulacjach działa dużo lepiej niż ten produkcji Polamu, a przede wszystkim na krótszą poświatę.

lukasholownia
2 posty
2 posty
Posty: 2
Rejestracja: sob, 3 stycznia 2015, 16:12

Re: Kamera Unitra TP-K162

Post autor: lukasholownia » ndz, 4 stycznia 2015, 23:11

Szymon95 pisze:Witam
Ja w swojej kamerze wstawiłem widikon Hitachi 7735A. Po regulacjach działa dużo lepiej niż ten produkcji Polamu, a przede wszystkim na krótszą poświatę.
Znalazłem taki sam, nowy. W opisie jest napisane, że przed zamontowaniem należy przeprowadzić wygrzewanie. Robiłeś coś takiego?

Szymon95
75...99 postów
75...99 postów
Posty: 81
Rejestracja: sob, 23 kwietnia 2011, 10:21
Lokalizacja: Rybnik

Re: Kamera Unitra TP-K162

Post autor: Szymon95 » wt, 6 stycznia 2015, 20:36

Wygrzewanie jest istotnie w przypadku wysokonapięciowych lamp nadawczych, mocy. W przypadku widikonu można pominąć, jednak po kilkudziesięciu godzinach pracy należy powtórnie dokonać regulacji.

manicki
3 posty
3 posty
Posty: 3
Rejestracja: pn, 13 kwietnia 2015, 19:25

Re: Kamera Unitra TP-K162

Post autor: manicki » sob, 18 kwietnia 2015, 23:53

Również posiadam taką kamerę.
W środku siedzi widikon Heimann XQ 1293.
Widikon nie wykazuje oznak zapowietrzenia, jednak kamera nie działa.
Ekran pozostaje czarny - przy dotknięciu frontu widikonu, pojawiają się mrówki na ekranie.
Co to może być?


manicki
3 posty
3 posty
Posty: 3
Rejestracja: pn, 13 kwietnia 2015, 19:25

Re: Kamera Unitra TP-K162

Post autor: manicki » ndz, 26 kwietnia 2015, 20:02

Znajomy polecał mi to forum jako miejsce, gdzie znajdę pomoc?
Nikt nie ma pomysłu?

zjawisko
500...624 posty
500...624 posty
Posty: 604
Rejestracja: sob, 27 lutego 2010, 00:22

Re: Kamera Unitra TP-K162

Post autor: zjawisko » wt, 28 kwietnia 2015, 00:19

"Mrówki" wskazują na to, że przynajmniej tor wzmacniacza wizji działa. Tak zachowuje się sprawna kamera. Sprawdziłeś bezpieczniki, ich styki? Mierzyłeś napięcia zasilające? Na płytce zasilacza są podane wartości napięć.

Alku, a czy te nieszczęsne widikony można jakimś domowym sposobem zabezpieczyć przed rozszczelnieniem póki jeszcze są sprawne?

Alek
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 631
Rejestracja: wt, 2 października 2012, 08:40
Lokalizacja: Świat

Re: Kamera Unitra TP-K162

Post autor: Alek » wt, 28 lipca 2015, 10:03

Niestety, klejone widikony raczej nie dadzą się łatwo zabezpieczyć. Przy tej sposobności informuję, że uzupełniłem stronę o inne produkowane w kraju widikony: http://www.pwl.mikrokontroler.pl//tv_re ... ikony.html

Będę także wdzięczny za dobrą fotografię lub zapowietrzony nawet egzemplarz widikonu PWM41A.

Awatar użytkownika
disaster
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 1117
Rejestracja: wt, 5 października 2010, 21:13
Lokalizacja: Łódź

Re: Kamera Unitra TP-K162

Post autor: disaster » ndz, 2 sierpnia 2015, 23:00

Alku, mogę Ci wysłać cały egzemplarz.
Napisz proszę na PW.
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055

Alek
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 631
Rejestracja: wt, 2 października 2012, 08:40
Lokalizacja: Świat

Re: Kamera Unitra TP-K162

Post autor: Alek » pn, 11 lutego 2019, 08:17

Powracam do sprawy, jeśli ktoś ma PWM41A, nawet zapowietrzony to będę wdzięczny. Informacja dla tych, którzy nie mają sprawnego widikonu: Swego czasu zgarnąłem po OBREP-ie znaczną ilość widikonów. Są to jednak próbki, które należałoby gruntownie przetestować. Włożony pierwszy lepszy z brzegu widikon do kamery dał obraz, ale wystąpiły na tym obrazie kropki. A to oznacza, że ten widikon miał defekt płytki światłoczułej. Innych na razie nie sprawdzałem. Wydaje się, że są to w większości widikony PWM21. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że wyprowadzenia w PWM21 i PWM41 są takie same.

ODPOWIEDZ