PCB

Masz się czym pochwalić? Tutaj możesz zamieścić swoją reklamę, w tym czysto komercyjną. Jedyny warunek: trzymaj się tematu forum!!!

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

traxman

Re: PCB

Post autor: traxman » czw, 19 maja 2011, 18:27

painlust pisze:Gość ma konto zawieszone...
Tu jest:
http://allegro.pl/listing.php/user?us_id=76426

painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów
Posty: 9527
Rejestracja: wt, 13 kwietnia 2004, 14:42

Re: PCB

Post autor: painlust » czw, 19 maja 2011, 23:34

Ale to jest markosik20, a nie markosik. Różnica może nie wielka, ale jednak.

Awatar użytkownika
lukasz_t
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 813
Rejestracja: ndz, 5 kwietnia 2009, 15:45
Lokalizacja: Hrubieszów

Re: PCB

Post autor: lukasz_t » sob, 21 maja 2011, 20:55

Ja płytki tnę frezem grubości 1mm z węglika spiekanego na mini szlifierce będącej w uchwycie pionowym.

Awatar użytkownika
kciuq
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 1247
Rejestracja: śr, 14 kwietnia 2010, 17:20
Lokalizacja: Styx/Wrocław/Sobótka/i inne

Re: PCB

Post autor: kciuq » sob, 21 maja 2011, 22:39

Wysublimowana technika ale pewnie się sprawdza ;]
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344

Awatar użytkownika
lukasz_t
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 813
Rejestracja: ndz, 5 kwietnia 2009, 15:45
Lokalizacja: Hrubieszów

Re: PCB

Post autor: lukasz_t » ndz, 22 maja 2011, 08:23

Idzie jak w masło.


fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 4184
Rejestracja: pt, 2 grudnia 2005, 20:47

Re: PCB

Post autor: fugasi » ndz, 22 maja 2011, 10:57

Furman Zenobiusz pisze:roztwór z jakiegoś powodu nie nadaje się do przechowywania.
Nie da się go jakoś regenerować?
_

Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1344
Rejestracja: pn, 11 stycznia 2010, 20:44
Lokalizacja: Brzeziny
Kontakt:

Re: PCB

Post autor: Furman Zenobiusz » ndz, 22 maja 2011, 13:28

A nie wiem, na dnie robił mi się jakby nitkowaty osad, może i dałoby się zregenerować gdybym wiedział czym.

Awatar użytkownika
AndrzejJ
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1642
Rejestracja: pt, 15 października 2010, 19:28
Lokalizacja: Hrubieszów

Re: PCB

Post autor: AndrzejJ » ndz, 22 maja 2011, 13:37

Przeto na ten osad nie trzeba zwracać uwagi, a do pojemnika zlać płyn z nad osadu.
Gdy roztwór osłabnie i przestanie być nasycony po cynowaniu ten osad się rozpuszcza, i znów mamy roztwór nasycony ;) I tak aż osad się podzieje a roztwór nie będzie "chciał" już cynować ;)
Przynajmniej tak się domyślam na podstawie instrukcji (zlewanie roztworu z nad osadu właśnie tam jest)
Pozdrówka

Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1344
Rejestracja: pn, 11 stycznia 2010, 20:44
Lokalizacja: Brzeziny
Kontakt:

Re: PCB

Post autor: Furman Zenobiusz » ndz, 22 maja 2011, 14:26

Gdyby tylko ten roztwór znad osadu działał, to nie byłoby problemu. Tymczasem po upłynięciu przepisowego czasu uzyskana powłoka była tragicznej jakości, w ogóle ciężko mówić o pocynowaniu.

Awatar użytkownika
AndrzejJ
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1642
Rejestracja: pt, 15 października 2010, 19:28
Lokalizacja: Hrubieszów

Re: PCB

Post autor: AndrzejJ » pn, 30 maja 2011, 19:05

Prawdpodobnie nie długo wznowię produkcję PCB :twisted: : http://allegro.pl/rg5-4890-heat-hp-1100 ... 21374.html
Cena nawet, nawet, opłacało się poczekać ;)

Awatar użytkownika
kciuq
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 1247
Rejestracja: śr, 14 kwietnia 2010, 17:20
Lokalizacja: Styx/Wrocław/Sobótka/i inne

Re: PCB

Post autor: kciuq » pn, 30 maja 2011, 19:13

czekamy czekamy.
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344

Awatar użytkownika
AndrzejJ
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1642
Rejestracja: pt, 15 października 2010, 19:28
Lokalizacja: Hrubieszów

Re: PCB

Post autor: AndrzejJ » pn, 30 maja 2011, 19:18

Dobra- kciuq-będziesz miał PCB bez soldermaski :D
Jeśli ktoś ma chęć coś zamawiać- niech zrobi to dzisiaj, PCB wydrukuje w kserze, a kasa na grzałke się przyda :mrgreen:

Awatar użytkownika
AndrzejJ
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1642
Rejestracja: pt, 15 października 2010, 19:28
Lokalizacja: Hrubieszów

Re: PCB

Post autor: AndrzejJ » pn, 10 października 2011, 17:25

Jest ktoś chętny na PCB?
Zaczynam robić metodą fotochemiczną :D
Furman Zenobiusz pisze:Gdyby tylko ten roztwór znad osadu działał, to nie byłoby problemu. Tymczasem po upłynięciu przepisowego czasu uzyskana powłoka była tragicznej jakości, w ogóle ciężko mówić o pocynowaniu.
Kurcze, masz rację, roztwór postał jakieś dwa miesiące, i do wyrzucenia...
A tani specjał to wcale nie jest, ale trzeba będzie kupić.

admaxo1@o2.pl
100...124 posty
100...124 posty
Posty: 113
Rejestracja: wt, 15 lutego 2011, 09:59

Re: PCB

Post autor: admaxo1@o2.pl » pn, 10 października 2011, 19:11

A jak z soldermaską? Masz już?

dolphin123
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 925
Rejestracja: czw, 11 grudnia 2008, 21:41
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: PCB

Post autor: dolphin123 » pn, 10 października 2011, 19:13

Jaka cena pcb do tego projektu?
http://audioton.republika.pl/wzm-se.html
Wysłałem pw.
Pozdrawiam,
Kuba
www.audio.lutuje.se

ODPOWIEDZ