PCB

Masz się czym pochwalić? Tutaj możesz zamieścić swoją reklamę, w tym czysto komercyjną. Jedyny warunek: trzymaj się tematu forum!!!

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

pierwszy

Re: PCB

Post autor: pierwszy » pn, 2 maja 2011, 22:43

Tak, bardzo trudno :evil:

Awatar użytkownika
AndrzejJ
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1642
Rejestracja: pt, 15 października 2010, 19:28
Lokalizacja: Hrubieszów

Re: PCB

Post autor: AndrzejJ » pn, 9 maja 2011, 17:14

Pierwsze pcb dla Wickera, drugie się trawi :D
To pcb jest na laminacie 35um, drugie będzie na 70um
Załączniki
DSC00176.JPG

Awatar użytkownika
kciuq
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 1247
Rejestracja: śr, 14 kwietnia 2010, 17:20
Lokalizacja: Styx/Wrocław/Sobótka/i inne

Re: PCB

Post autor: kciuq » pn, 9 maja 2011, 17:38

trochę spore podtrawienia ścieżek
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344

Awatar użytkownika
AndrzejJ
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1642
Rejestracja: pt, 15 października 2010, 19:28
Lokalizacja: Hrubieszów

Re: PCB

Post autor: AndrzejJ » pn, 9 maja 2011, 18:31

To spore i czarne to jeszcze nie dotarty toner.
Załączniki
DSC00177.JPG

Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Posty: 2308
Rejestracja: ndz, 23 grudnia 2007, 20:35
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: PCB

Post autor: Michał_B » pn, 9 maja 2011, 18:37

Zastanawiam się tylko po co na płytce są martwe polygony(nie połączone z masą). Ja zawsze daję opcję "Remove dead cooper" i program sam usuwa niepodłączone polygony.

Dodatkowo mam pytanie czemu jest to kratownica(i to coś bardzo duże oczka ma) a nie zwykłe pole masy?

Pozdrawiam
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu


Awatar użytkownika
kciuq
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 1247
Rejestracja: śr, 14 kwietnia 2010, 17:20
Lokalizacja: Styx/Wrocław/Sobótka/i inne

Re: PCB

Post autor: kciuq » pn, 9 maja 2011, 18:37

a to co innego, użyj drobniejszego papieru :)
Czym zabezpieczasz pcb przed utlenianiem?
Doszła paka do Ciebie ?
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344

Awatar użytkownika
AndrzejJ
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1642
Rejestracja: pt, 15 października 2010, 19:28
Lokalizacja: Hrubieszów

Re: PCB

Post autor: AndrzejJ » pn, 9 maja 2011, 21:15

Paczki nie ma, narazie niczym, jeśli ktoś wyrazi taką wolę(całkowicie bezpłatnie) to zabezpieczę kalafonią w rozpuszczalniku, jeśli ktoś nie chce, to sam może w jakiś sposób zabezpieczyć.
Za jakiś czas dojdzie opcja cynowania chemicznego, ale to za jakiś czas...(ja wiem, tydzień-dwa)

Właściwie, to Wicker podesłał mi pcb bez polygonów, ale dogadaliśmy się, że zrobię polygony, co by płytka wyglądała bardziej pokazowo :D
A według mnie kratka jest ładniejsza i (podobno) ma mniejszą pojemność.
@edit
Zainwestowałem w interes, prawdopodobnie Twoje (kciuqa) slo100 będzie miało płytki pocynowane chemicznie :D

Posty scalono.
[Romek]

Awatar użytkownika
AndrzejJ
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1642
Rejestracja: pt, 15 października 2010, 19:28
Lokalizacja: Hrubieszów

Re: PCB

Post autor: AndrzejJ » wt, 10 maja 2011, 18:55

Ogólnie rzecz ujmując...jestem uziemiony, grzałka w mojej drukarce (hp LJ1100) zdechła jednym słowem, płytek za bardzo nie zrobię, bo pozostaje ksero, a jakość z ksera jest wiadoma...

(kciuq- nie martw się, dla Ciebie jakoś zmęczę to PCB, w miare :D)

Awatar użytkownika
qdlaczian
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 496
Rejestracja: pt, 15 lutego 2008, 21:06
Lokalizacja: Białystok

Re: PCB

Post autor: qdlaczian » wt, 10 maja 2011, 21:30

Ceramiczna listwa grzejna, czy cały fuser ?
NOBODY expects the Spanish Inquisition!
https://www.flickr.com/photos/qdlaczian/

Awatar użytkownika
AndrzejJ
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1642
Rejestracja: pt, 15 października 2010, 19:28
Lokalizacja: Hrubieszów

Re: PCB

Post autor: AndrzejJ » wt, 10 maja 2011, 22:08

Poszukuję samej listwy.
Jeden sprzedający na allegro obiecał że poszuka jakiejś używki, bo nowych niewidać, ani na alledrogo, ani na e-bayu...
(gwoli ścisłości: trochę jej pomoglłem się ułamać :roll: )

Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3451
Rejestracja: śr, 23 marca 2005, 18:28
Lokalizacja: Białystok

Re: PCB

Post autor: Zibi » czw, 12 maja 2011, 21:28


Awatar użytkownika
AndrzejJ
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1642
Rejestracja: pt, 15 października 2010, 19:28
Lokalizacja: Hrubieszów

Re: PCB

Post autor: AndrzejJ » czw, 12 maja 2011, 21:37

Ooo, dziękować :P
Liczę że obiecaną używaną dostanę taniej, chociaż ta za 49 aż taka droga nie jest...
btw. ktoś wie co się z Marvelem dzieje?

pierwszy

Re: PCB

Post autor: pierwszy » ndz, 15 maja 2011, 22:58

pirat12552 pisze: A według mnie kratka jest ładniejsza i (podobno) ma mniejszą pojemność.
Ciekawa teoria, wzgledem czego ma mniejsza pojemnosc?

Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Posty: 2308
Rejestracja: ndz, 23 grudnia 2007, 20:35
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: PCB

Post autor: Michał_B » ndz, 15 maja 2011, 23:20

Ewentualnie mniejszą pojemność względem ścieżek z drugiej strony druku..
Przy b.w.cz może mieć to znaczenie.
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu

pierwszy

Re: PCB

Post autor: pierwszy » ndz, 15 maja 2011, 23:35

Michał_B pisze:Ewentualnie mniejszą pojemność względem ścieżek z drugiej strony druku..
Przy b.w.cz może mieć to znaczenie.
To akurat wiem co sie dzieje przy wcz, klopot w tym, ze to nie wcz, a z praktyki wiem, ze na cm2 przy laminacie dwustronnym mozna liczyc ok 1 pF przy FR4/1,6mm o grubosci miedzi 35um.
Jak widac jest to jednak plytka jednostronna.
Nawet jednak, jakby to byla plytka dwustronna z masa po drugiej stronie, jaka moze byc pojemnosc tej kratki podlaczonej do tego samego potencjalu co masa?
Przy mcz?

ODPOWIEDZ