PCB

Masz się czym pochwalić? Tutaj możesz zamieścić swoją reklamę, w tym czysto komercyjną. Jedyny warunek: trzymaj się tematu forum!!!

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Awatar użytkownika
AndrzejJ
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1642
Rejestracja: pt, 15 października 2010, 19:28
Lokalizacja: Hrubieszów

Re: PCB

Post autor: AndrzejJ » czw, 7 kwietnia 2011, 20:12

"BARDZO TANIO" :D
BARDZO SOLIDNIE :D
Tylko u mnie :D (taki żart :D szybko,tanio, i w miare solidnie :D)
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czw, 7 kwietnia 2011, 20:21 przez AndrzejJ, łącznie zmieniany 1 raz.

traxman

Re: PCB

Post autor: traxman » czw, 7 kwietnia 2011, 20:19

Marvel pisze:
Michał_B pisze:W firmach robią bardzo tanio a do tego bardzo solidnie.
Podaj namiary na firmę. Bo ja jeszcze nie trafiłem na taką, która zrobi tanio, solidnie i szybko...
Dokładnie, sam jestem ciekaw, szczególnie że z mojego doświadczenia każdy z tych przymiotników wyklucza się.

Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3899
Rejestracja: pn, 28 stycznia 2008, 12:37
Lokalizacja: Zamość

Re: PCB

Post autor: Marvel » czw, 7 kwietnia 2011, 20:27

pirat12552 pisze:Tylko u mnie :D (taki żart :D szybko,tanio, i w miare solidnie :D)
Dla mnie problemem jest w tej chwili Twoje ograniczenie do rozmiarów A4. Potrzebuję płytkę ok. 32x8 cm...

Co do przymiotników, to może nie każdy się wyklucza, ale więcej niż dwa razem nie występują na pewno... :oops:
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com

Awatar użytkownika
AndrzejJ
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1642
Rejestracja: pt, 15 października 2010, 19:28
Lokalizacja: Hrubieszów

Re: PCB

Post autor: AndrzejJ » pt, 8 kwietnia 2011, 15:52

Marvel---->No niestety, max to ~290mm.
Aż tylu chętnych jest? :O

Awatar użytkownika
kciuq
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 1245
Rejestracja: śr, 14 kwietnia 2010, 17:20
Lokalizacja: Styx/Wrocław/Sobótka/i inne

Re: PCB

Post autor: kciuq » pt, 8 kwietnia 2011, 16:06

Jak jest dobry wytwórca i ceny przyzwoite to dlaczego miało by nie być chętnych. :)
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344


Awatar użytkownika
AndrzejJ
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1642
Rejestracja: pt, 15 października 2010, 19:28
Lokalizacja: Hrubieszów

Re: PCB

Post autor: AndrzejJ » pt, 8 kwietnia 2011, 16:44

No tak, ale moje płytki to takie "domowe" są:D
Brakuje im bajerów... jak porządnej soldermaski, metalizacji otworów, ścieżki minimum 16-20mils...

Awatar użytkownika
kciuq
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 1245
Rejestracja: śr, 14 kwietnia 2010, 17:20
Lokalizacja: Styx/Wrocław/Sobótka/i inne

Re: PCB

Post autor: kciuq » pt, 8 kwietnia 2011, 17:13

No dobrze, ja też robię płytki w domowym zaciszu chyba jak każdy.
Ale nie zawsze się chce, i tutaj wkraczasz że tak powiem :P.
Pokażesz zdjęcia, dasz cenę i się okaże - czy opłaca się robić samemu.
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344

Awatar użytkownika
AndrzejJ
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1642
Rejestracja: pt, 15 października 2010, 19:28
Lokalizacja: Hrubieszów

Re: PCB

Post autor: AndrzejJ » wt, 12 kwietnia 2011, 13:05

Narazie płytki ograniczone do 250x60mm lub 100x140mm

Awatar użytkownika
AndrzejJ
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1642
Rejestracja: pt, 15 października 2010, 19:28
Lokalizacja: Hrubieszów

Re: PCB

Post autor: AndrzejJ » czw, 14 kwietnia 2011, 20:53

Ot, mniej-więcej tak wyglądają(tylko bez podtrawień-o te 2h za długo siedziały w wytrawiaczu :D )

Oczekuję opinii- będę wiedział co należy zrobić, poprawić itp.
Załączniki
DSC00163.JPG
DSC00162.JPG

Awatar użytkownika
AndrzejJ
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1642
Rejestracja: pt, 15 października 2010, 19:28
Lokalizacja: Hrubieszów

Re: PCB

Post autor: AndrzejJ » sob, 30 kwietnia 2011, 11:36

Witam.

Narazie za bardzo rynku nie poznałem, i jeśli ktoś chciałby płytkę to podsyła wzór płytki i cenę jaką może zapłacić, bo są sytuacje (już pare), mówię np 35zł, a ktoś inny płytkę zrobi za 30zł, i klienci uciekają :D.
Na forum raczej są sensowni ludzie, i sądzę że za tyle ile zaoferują za tyle zrobię płytkę.

Poza tym pcb robię jak narazie wyłącznie na laminacie o warstwie miedzi 70um.

I sprawa nr.2:
Jaki laminat według Was jest najlepszy, pod wszelkiego rodzaju piecyki, zasilacze i ogólnie urządzenia narażone na wysokie temperatury?
Laminaty typu CEM (białe, w przeciwieństwie do FR kruszą się czasem, ale za to są sztywne)
Czy szklano epoksydowe, FR (przeźroczyste, chyba każdy zna)
Jakieś inne?
Bo zamierzam zakup większej ilości, i tak się zastanawiam.

Tak wygląda większość moich pcb
Załączniki
DSC00170.JPG

Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3899
Rejestracja: pn, 28 stycznia 2008, 12:37
Lokalizacja: Zamość

Re: PCB

Post autor: Marvel » sob, 30 kwietnia 2011, 11:47

70um to jest wypasss :-) Gdybyś jeszcze miał laminat FR 2mm to byłoby super.

Mam kolejne płytki do zrobienia, zaraz podeślę PDF-y.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com

Awatar użytkownika
AndrzejJ
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1642
Rejestracja: pt, 15 października 2010, 19:28
Lokalizacja: Hrubieszów

Re: PCB

Post autor: AndrzejJ » sob, 30 kwietnia 2011, 11:56

Mam 1.6 mm.

Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3899
Rejestracja: pn, 28 stycznia 2008, 12:37
Lokalizacja: Zamość

Re: PCB

Post autor: Marvel » sob, 30 kwietnia 2011, 12:03

OK. Może być 1,6mm. Ale pytałeś, co byłoby najlepsze, więc napisałem, że wg. mnie 2 mm :-)
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com

pierwszy

Re: PCB

Post autor: pierwszy » pn, 2 maja 2011, 20:55

Marvel pisze:70um to jest wypasss :-) Gdybyś jeszcze miał laminat FR 2mm to byłoby super.
:shock:
Co to jest FR 2mm?
FR-4 to oznaczenie laminatu szklano epoksydowego.
http://pl.wikipedia.org/wiki/FR-4
Grubosc nic do tego nie ma.
Ani laminatu ani miedzi.

Awatar użytkownika
AndrzejJ
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1642
Rejestracja: pt, 15 października 2010, 19:28
Lokalizacja: Hrubieszów

Re: PCB

Post autor: AndrzejJ » pn, 2 maja 2011, 22:23

Laminat fr-4 o grubosci 2mm, az tak trudno sie domyslic? :x

ODPOWIEDZ