Znalezione na Allegro - 2018
Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn
- saico
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Re: Znalezione na Allegro - 2018
Witaj. Kupiona na Aliexpress, wytarłem tylko chińskie "krzaczki" i zamontowałem porządne terminale głośnikowe - https://www.aliexpress.com/item/3295657 ... 4c4dmqQ5rc
saico
a miałeś jakie problemy z urzędem celnym?
jeszcze nie robiłem tam zakupów i mam pewne obawy
a miałeś jakie problemy z urzędem celnym?
jeszcze nie robiłem tam zakupów i mam pewne obawy
- Valdi5
- 625...1249 postów
Możesz spokojnie kupować , takimi kwotami się nikt nie interesuje,,
kiedyś było 350 $ granicą , nie wiem jak teraz, kupowałem po kilka, czy kilkanaście dolarów i nie było problemów.
kiedyś było 350 $ granicą , nie wiem jak teraz, kupowałem po kilka, czy kilkanaście dolarów i nie było problemów.
Poszukuję radia lub szczątki:
-polskie do 45r.,
-cewki do Echo 121Z
-skala do Telef. T4
-gałki do Telef. T6z
majorlwp@onet.eu
-polskie do 45r.,
-cewki do Echo 121Z
-skala do Telef. T4
-gałki do Telef. T6z
majorlwp@onet.eu
A jakie można miec kłopoty z UC

Zdarza się to niezmiernie rzadko z tej prostej przyczyny, że chinole mają 'w głębokim poważaniu' deklarowanie prawdziwych wartości na deklaracjach celnych ...
oraz jeśli wykryją to mogą oskarżyć o import towarów podrobionych za co grozi kilka lat

Sprzedam radio Loewe Opta Bella 67
Sprzedam własny album MIEXES na oxl
Szczegóły na PW
Sprzedam własny album MIEXES na oxl
Szczegóły na PW
Locutus mogą jeszcze wezwać do osobistego stawienia się w urzędzie celnym, ja niestety miałem taką przygodę a to zajmuje dużo czasu i nie ma znaczenia czy wprowadzasz kontener elektroniki czy tak jak ja 10 szt.lamp, procedura jest dokładnie taka sama, a na wezwaniu było przynajmniej 10 paragrafow
Dla osoby prawnej zwolnienie z VATU jest do 22 Euro, z cła do 150 Euro
Dla fizycznej VAT i cło do 45 Euro
Można też napisać wiadomość sprzedawcy i poprosić o "GIFT"
Wezwania?
Jeśli oclą albo będą chcieli oclić przesyłkę zostaje się powiadomionym mailem/listownie
Dla fizycznej VAT i cło do 45 Euro
Można też napisać wiadomość sprzedawcy i poprosić o "GIFT"

Wezwania?

Jeśli oclą albo będą chcieli oclić przesyłkę zostaje się powiadomionym mailem/listownie
Jak kupowałem w sierpniu mostek RLC z Japonii - to dostałem list z UC aby określić wartość transakcji , wysłałem kopię przelewu i kartę z ebay-a po 2 tyg zwrotnie przybyła przesyłka i polecenie zapłaty prawie 100zł - w tym tzw czynności manipulacyjnych 30zł + VAT 23% od wartości transakcji - niecałe 70zl.
Przesyłka pewnie przeszłaby bez opłat, ale sprzedawca zapakował miernik wielkości zwykłego miernika uniwersalnego w pudełko prawie po kozaczkach damskich z wypełnieniem makulaturą - całość ponad 1,5kg wagi- opakowanie dwukrotnie przewyższało wagą sam miernik.
To się już musiało rzucić w oczy na cle.
Aby było ciekawiej to ze śledzenia paczki wynikało że na japońskim cle przesyłka leżała 7 dni , transport do Pl 1 dzień i 3 tygodnie na cle w W-wie
Z Państwa Środka kilka razy sprowadzałem części i inne pierdułki ale nie obudowy, opłat celnych nie płaciłem
Pozdrawiam
Wiesław
Przesyłka pewnie przeszłaby bez opłat, ale sprzedawca zapakował miernik wielkości zwykłego miernika uniwersalnego w pudełko prawie po kozaczkach damskich z wypełnieniem makulaturą - całość ponad 1,5kg wagi- opakowanie dwukrotnie przewyższało wagą sam miernik.
To się już musiało rzucić w oczy na cle.
Aby było ciekawiej to ze śledzenia paczki wynikało że na japońskim cle przesyłka leżała 7 dni , transport do Pl 1 dzień i 3 tygodnie na cle w W-wie
Z Państwa Środka kilka razy sprowadzałem części i inne pierdułki ale nie obudowy, opłat celnych nie płaciłem
Pozdrawiam
Wiesław
tiguet
ja też się lubię pośmiać i buźki są fajne ale wtedy mi nie było do śmiechu wylicytowałem na ebayu piękne nos-y, na wezwaniu była adnotacja że w razie braku zgłoszenia w ciągu 14 dni przesyłka wraca do adresata
nawet w urzędzie celnym byli zdziwieni że w sprawie przesyłki wartej 50 USD ciągają mnie do osobistego wstawiennictwa
a zaczęło się tak , wylicytowałem lampy za 50 albo 60 USD , a sprzedawca głąb na przesyłce nie wiedzieć czemu napisał wartość 200 USD
i się zaczęło...
ja też się lubię pośmiać i buźki są fajne ale wtedy mi nie było do śmiechu wylicytowałem na ebayu piękne nos-y, na wezwaniu była adnotacja że w razie braku zgłoszenia w ciągu 14 dni przesyłka wraca do adresata
nawet w urzędzie celnym byli zdziwieni że w sprawie przesyłki wartej 50 USD ciągają mnie do osobistego wstawiennictwa
a zaczęło się tak , wylicytowałem lampy za 50 albo 60 USD , a sprzedawca głąb na przesyłce nie wiedzieć czemu napisał wartość 200 USD
i się zaczęło...
- saico
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
To prawda, atakują przesyłki warte już 40 - 50 USD. Dlatego jak tylko się da, to piszę sprzedawcom spoza UE by zaniżali deklarację wartości przesyłki do 25 - 35 USD. Wtedy przechodzi bez cła. Nie każdy na to idzie - boją się. Niestety bywa też tak (poczta polska), że potrafią zajrzeć do przesyłki bez twojej zgody, głównie większych by ustalić co w niej się znajduje, co można później poznać po taśmie klejącej "poczta polska" i jak coś wartego, to wysyłają list polecony z prośbą o dokumentację z zakupu potrzebną do oclenia towaru. Gorzej jak sprzedawca wrzuci wydruk z aukcji do środka, to już nie ma co kombinować.
PS. Zakup tej obudowy z Aliexpress odbył się bez cła. Chińczyk wysłał "tanio".
PS. Zakup tej obudowy z Aliexpress odbył się bez cła. Chińczyk wysłał "tanio".