Stabilizator wysokiego napięcia o wydajności 0,5A

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

sztyga20
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 470
Rejestracja: sob, 23 września 2006, 17:33
Lokalizacja: Przeworsk/Kraków

Re: Stabilizator wysokiego napięcia o wydajności 0,5A

Post autor: sztyga20 » wt, 11 września 2018, 20:43

A gdyby tak zwiększyć wydajność prądową np. PL504 stosująć tranzystorowe źródło prądowe zasilane od strony anody?
Załączniki
Bez tytułu.png

Awatar użytkownika
kubafant
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 264
Rejestracja: sob, 11 stycznia 2014, 20:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: Stabilizator wysokiego napięcia o wydajności 0,5A

Post autor: kubafant » wt, 11 września 2018, 21:03

A w jaki sposób zwiększy to wydajność prądową PL504 (ograniczoną mocą admisyjną anody/maksymalnym prądem emisyjnym katody - co zajdzie pierwsze)?

Bez wątpienia wpłynie to dodatnio na jakość regulacji, bo zwiększy się wzmocnienie wzmacniacza błędu.

sztyga20
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 470
Rejestracja: sob, 23 września 2006, 17:33
Lokalizacja: Przeworsk/Kraków

Re: Stabilizator wysokiego napięcia o wydajności 0,5A

Post autor: sztyga20 » wt, 11 września 2018, 21:24

Umożliwiłoby to pracę z prądem siatki limitowanym wydajnością źródła prądowego, można by wydusić więcej mA przy niższym spadku napięcia na lampie regulacyjnej:)

Awatar użytkownika
kubafant
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 264
Rejestracja: sob, 11 stycznia 2014, 20:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: Stabilizator wysokiego napięcia o wydajności 0,5A

Post autor: kubafant » wt, 11 września 2018, 21:32

A tu Kolega ma rację, bardzo ciekawy pomysł!

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Posty: 9647
Rejestracja: wt, 12 sierpnia 2003, 09:14
Lokalizacja: Otwock
Kontakt:

Re: Stabilizator wysokiego napięcia o wydajności 0,5A

Post autor: tszczesn » wt, 11 września 2018, 21:41

sztyga20 pisze:
wt, 11 września 2018, 21:24
Umożliwiłoby to pracę z prądem siatki limitowanym wydajnością źródła prądowego, można by wydusić więcej mA przy niższym spadku napięcia na lampie regulacyjnej:)
Ale do tego wystarczy postulowane źródło prądowe zastąpić rezystorem. Jak lampa wzmacniacza błędu będzie odpowiednio zatkana, to i tak prąd siatki PL504 popłynie, ograniczony tylko wartością opornika.


sztyga20
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 470
Rejestracja: sob, 23 września 2006, 17:33
Lokalizacja: Przeworsk/Kraków

Re: Stabilizator wysokiego napięcia o wydajności 0,5A

Post autor: sztyga20 » wt, 11 września 2018, 21:55

No tak ale stosując źródło prądowe będzie mniejsze przenikanie tętnień na lampę wykonawczą, oraz lepsza stabilność prądowa stabiliwoltu w katodzie lampy wzmacniacza błędu. No i zakładając np. spadek napięcia na lampie wykonawczej 60V przy oporniku anodowym 100k lampy wzmacniacza błędu (rozsądna wartość ) prąd siatki będzie ograniczony do 0,6mA, czyli w praktyce możne się okazać że będziemy mieć np. tylko +1V na siatce, przy źródle prądowym można dać większe wartości i może warto.


Można by też zrobić źródło prądowe na lampie (trochę więcej kombinowania, np. odzielnie uzwojenie żarzenia), i gorsze parametry źródła... ale czemu nie spróbować, np. 6s3p powinna dać ok. 4mA przy napięciu zasilania (czyli spadku napięcia na lampie wykonawczej) 40V.

A może jako wzmacniacz błędu zastosować kaskode? Np 6n3p na wartości dopuszczalne Ukh +150 - -250V.

Wiech
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 236
Rejestracja: ndz, 14 maja 2017, 20:24

Re: Stabilizator wysokiego napięcia o wydajności 0,5A

Post autor: Wiech » śr, 12 września 2018, 10:51

Poniżej praktyczny układ z sąsiedniego forum e........pl.
Wg autora ,który to zamieścił wraz z wykonaniem praktycznym, ponoć działa i bez problemu można wstawić kolejną PL504
Pozdrawiam
Wiesław
Załączniki
stabilizator pl504.jpg

Vic384
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1312
Rejestracja: śr, 22 lutego 2006, 05:06
Lokalizacja: Toronto

Re: Stabilizator wysokiego napięcia o wydajności 0,5A

Post autor: Vic384 » śr, 12 września 2018, 15:02

Czesc
Dobry uklad tylko trzeba zamienic lampy EL504 na EL509, poniewaz w oryginalnym ukladzie jest tracone 33W na lampe. Dla pradu 0.5A potrzeba by bylo co najmniej 5 lamp typu EL509.
Pozdrowienia

Awatar użytkownika
kubafant
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 264
Rejestracja: sob, 11 stycznia 2014, 20:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: Stabilizator wysokiego napięcia o wydajności 0,5A

Post autor: kubafant » śr, 12 września 2018, 20:40

EL509 są trochę za drogie jak na woły do zasilacza... moim faworytem jest tutaj PL504, która będąc jeszcze dość tanią lampę, oferują dużą moc admisyjną i niskie napięcie nasycenia. Zawsze zamiast łączenia kilku lamp równolegle można zostać przy 2-3 i po prostu zmniejszyć spadek napięcia na lampie, choćby sprzęgając regulację napięcia wyjściowego z przełącznikiem zmieniającym odczepy na transformatorze.

Vic384
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1312
Rejestracja: śr, 22 lutego 2006, 05:06
Lokalizacja: Toronto

Re: Stabilizator wysokiego napięcia o wydajności 0,5A

Post autor: Vic384 » śr, 12 września 2018, 21:51

Czesc
Pamietaj ze EL504 ma tylko 16W, a Ty przy pradzie 0.5A i napieciu wyjsciowym 120V, bedziez tracil na lampach jakies 160W. Mam na mysli ten powyzszy zasilacz. Tak wiec 10 lamp bedzie "na styk". Mozesz co prawda dmuchac na lampy na styl amerykanski i wtedy te lampy pracuja stabilnie przy 20W na anodzie. Jezeli dasz odczepy na trafie, to zmniejszysz moc strat na lampie szeregowej, ale nie bedziesz mial plynnej regulacji tylko skokowa.
Pozdrowienia
Ostatnio zmieniony śr, 12 września 2018, 21:56 przez Vic384, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kubafant
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 264
Rejestracja: sob, 11 stycznia 2014, 20:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: Stabilizator wysokiego napięcia o wydajności 0,5A

Post autor: kubafant » śr, 12 września 2018, 21:56

Połączona w triodę ma 20 W... co nie zmienia faktu, że wytracanie kilkuset V przy prądzie 0,5 A to poroniony pomysł. Rozwiązanie podsunąłem wyżej.

Vic384
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1312
Rejestracja: śr, 22 lutego 2006, 05:06
Lokalizacja: Toronto

Re: Stabilizator wysokiego napięcia o wydajności 0,5A

Post autor: Vic384 » śr, 12 września 2018, 22:09

Czesc
Mam jeszcze jedna sugestie: sprawdz jakie jest napiecie "nasycenia" dla triodowanej EL504 i np: dla pradu 100mA. Na przyklad lampa EL84 w triodzie, dla 100 mA ma 160V. Jest to tez minimalne napiecie pracy w tych warunkach.
Pozdrowienia

Awatar użytkownika
kubafant
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 264
Rejestracja: sob, 11 stycznia 2014, 20:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: Stabilizator wysokiego napięcia o wydajności 0,5A

Post autor: kubafant » czw, 13 września 2018, 09:06

Proszę uprzejmie. Przy napięciu siatki 0 V (początek pracy z prądem siatki) - 50 V.

Uściślę informację o mocy admisyjnej PL504 w układzie triody: katalog Philipsa podaje 17 W jako "design centre value" i 24 jako "design max. value". 20 W, które podałem poprzednio wziąłem z wykresu przedstawiającego dopuszczalny zakres pracy, na osi rzędnych Wg2, na osi odciętych Wa.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3948
Rejestracja: ndz, 6 kwietnia 2008, 15:41
Lokalizacja: 83-130 Pelplin

Re: Stabilizator wysokiego napięcia o wydajności 0,5A

Post autor: AZ12 » czw, 13 września 2018, 09:54

Witam
sztyga20 pisze:
wt, 11 września 2018, 21:55
A może jako wzmacniacz błędu zastosować kaskode? Np 6n3p na wartości dopuszczalne Ukh +150 - -250V.
Lampy przeznaczone do wzmocnienia w. cz. nie są dobre we wzmacniaczach prądu stałego pracujących ze sprzężeniem zwrotnym ze względu na małe wzmocnienie, co może pogorszyć działanie stabilizatora. Lepszym pomysłem jest zastosowanie lampy ECC83 (E83CC). Informacja zaczerpnięta z książki autorstwa Cykina "Wzmacniacze Elektroniczne".
Ratujmy stare tranzystory!

Vic384
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1312
Rejestracja: śr, 22 lutego 2006, 05:06
Lokalizacja: Toronto

Re: Stabilizator wysokiego napięcia o wydajności 0,5A

Post autor: Vic384 » czw, 13 września 2018, 10:16

Czesc
Moj tester jest praktycznie zdemontowany: przygotowalem nowy transformator, ale go jeszcze nie zainstalowalem, nie moge wiec sam sprawdzic jakie jest to napiecie. Czy dla pradu 100mA w ukladzie triody wystarcza 50V ?
Pozdrowienia

ODPOWIEDZ