Generator Wavetek 20 -- nie dziala :(

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 949
Rejestracja: śr, 19 listopada 2003, 14:33
Lokalizacja: Grudziądz

Re: Generator Wavetek 20 -- nie dziala :(

Post autor: maciej_333 » czw, 5 maja 2016, 21:30

Faktycznie piny 3 i 4 są zamienione. Początkowo myślałem, że to jakaś nietypowa aplikacja z "odwrotnym" zasilaniem, ale to jednak błąd.

Wyprowadzenie 7 to sprzężenie zwrotne, nie napięcie referencyjne. Wewnętrzny komparator porównuje napięcie referencyjne 1,31 V z napięciem na wyprowadzeniu 7. Jest to trochę nietypowa przetwornica. Działa to na takiej zasadzie, że gdy napięcie na wyprowadzeniu 7 spadnie poniżej 1,31 V to na wyjściu komparatora mamy zero. To z kolei pozwala na podanie zanegowanego sygnału prostokątnego z oscylatora RC (punkt B) do tranzystora wewnętrznego. Jeżeli natomiast napięcie z wyprowadzenia 7 wzrośnie powyżej 1,31 V, to tranzystor zostanie zatkany. Napięcie wyjściowe zależy od tego jak długo jest załączony klucz i tym samym jest proporcjonalne do wypełnienia. Wynika też z tego wszystkiego, że dla poprawnie pracującej przetwornicy na pinie 7 będzie też 1,31V.

Pozostaje pytanie, czy będzie to działać z buforem bez negacji ? Niestety nie. Jeżeli wypełnienie będzie miało się zmniejszyć (napięcie wyjściowe wzrosło) to efekt będzie odwrotny. Napięcie wyjściowe wzrośnie jeszcze bardziej.

Awatar użytkownika
TooL46_2
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1824
Rejestracja: ndz, 20 lipca 2008, 12:06
Lokalizacja: Seattle, WA

Re: Generator Wavetek 20 -- nie dziala :(

Post autor: TooL46_2 » czw, 5 maja 2016, 23:36

Aaaah no teraz to ma sens! :) Dzieki za wyjasnienie i cierpliwosc :)
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com

Awatar użytkownika
TooL46_2
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1824
Rejestracja: ndz, 20 lipca 2008, 12:06
Lokalizacja: Seattle, WA

Re: Generator Wavetek 20 -- nie dziala :(

Post autor: TooL46_2 » czw, 12 maja 2016, 17:00

Apdejt ;)

Wymienilem U11 i wsio ruszylo! :) Musiala byc strzelona bramka ktora napedzala MOSFETa. Napiecia na JP1, JP2, JP3 oraz JP4 zgadzaja sie z tymi, ktore sa podane na schemacie i generator generuje sygnal.

Musze przyznac, ze calkiem niezle daje rade ten generator -- sinus wyglada normalnie w calym pasmie generatora 0.2Hz - 2MHz przy niskich znieksztalcenia (ocenianych 'na oko' patrzac na FFT mojego oscyloskopu). Prostokat przestaje byc prostokatem powyzej ~200kHz co dla moich zastosowan zupelnie wystarczy :) Ponadto, amplituda wyjsciowa tego generatora to max. 20V :shock:

Macieju -- jeszcze raz serdecznie dziekuje za pomoc i cierpliwosc!
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com

maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 949
Rejestracja: śr, 19 listopada 2003, 14:33
Lokalizacja: Grudziądz

Re: Generator Wavetek 20 -- nie dziala :(

Post autor: maciej_333 » czw, 12 maja 2016, 18:02

Bardzo dobrze, że wszystko działa. Skoro przebiegi są poprawne, to tym lepiej. Sinusoida tylko ją tu udaje. To nie jest tak naprawdę sinus. W rzeczywistości sygnał ten powstaje tak, jak pisałem już wcześniej - tzn. z pomocą odpowiedniego układu nieliniowego. Przebieg prostokątny przestaje nim być przy większych częstotliwościach, bo najprawdopodobniej pomiar jest robiony niewłaściwie. Możliwe przyczyny:
-brak stosowania sondy 1:10, lub zła jej kompensacja,
-oscyloskop w trybie sprzężenia AC.

Ponadto bramka padła, prawdopodobnie dlatego, że steruje ona bezpośrednio kluczem. Przy ładowaniu i rozładowaniu pojemności bramki tego klucza płyną chwilowo duże prądy. Warto przeciąć ścieżkę i wstawić rezystor w bramkę klucza - np. 47 Ohm.

Awatar użytkownika
TooL46_2
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1824
Rejestracja: ndz, 20 lipca 2008, 12:06
Lokalizacja: Seattle, WA

Re: Generator Wavetek 20 -- nie dziala :(

Post autor: TooL46_2 » czw, 12 maja 2016, 18:12

Super! Dzieki za sugestie -- mam gdzies 47R SMD wiec moze wieczorem wstawie.

Prostokat testowalem uzywajac sondy 10x. Wydaje mi sie, ze jest to koniec pasma i moze dlatego... Sprobuje wieczorem zrobic zrzut z ekranu (przy okazji testujac ta funkcje oscyloskopu ;))
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com


Awatar użytkownika
TooL46_2
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1824
Rejestracja: ndz, 20 lipca 2008, 12:06
Lokalizacja: Seattle, WA

Re: Generator Wavetek 20 -- nie dziala :(

Post autor: TooL46_2 » pt, 13 maja 2016, 06:28

Tyle mi sie udalo wrzucic na dzis :)
Załączniki
Sin_1kHz_5V+FFT.pdf
(201.2 KiB) Pobrany 76 razy
Sin_1MHz_5V+FFT.pdf
(199.74 KiB) Pobrany 67 razy
Sin_20Hz_5V+FFT.pdf
(200.11 KiB) Pobrany 58 razy
Sin_100Hz_5V+FFT.pdf
(202.92 KiB) Pobrany 58 razy
Sq_1kHz_5V+FFT.pdf
(187.71 KiB) Pobrany 59 razy
Sq_1MHz_5V+FFT.pdf
(200.88 KiB) Pobrany 64 razy
Sq_20Hz_5V_FFT.pdf
(200.6 KiB) Pobrany 60 razy
Sq_100Hz_5V+FFT.pdf
(194.75 KiB) Pobrany 62 razy
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com

maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 949
Rejestracja: śr, 19 listopada 2003, 14:33
Lokalizacja: Grudziądz

Re: Generator Wavetek 20 -- nie dziala :(

Post autor: maciej_333 » pt, 13 maja 2016, 12:00

Oglądałem te wyniki. Odnośnie FFT, to słabo konfigurujesz oscyloskop. Widać przeciek i aliasing. Jaką funkcję okna ustawiłeś ? Zresztą FFT ładnie wychodzi, kiedy jest dużo próbek i to z wielu okresów sygnału. Radziłbym ustawić znacznie wolniejszą podstawę czasu, wybrać jakąś funkcję okna (np. Hamminga) i poeksperymentować z tymi ustawieniami. Dla przebiegu sinusoidalnego coś tam nawet widać, dla prostokątnego nic z tego FFT nie wynika. Ponadto możesz ustawić oscyloskop na DC i dodać składową stałą (offset). Zobaczysz jak to wpłynie na FFT. Możesz wtedy zmieniać wartość składowej stałej, częstotliwość sinusoidy i jej amplitudę. Zaobserwujesz ciekawe sprawy i lepiej zrozumiesz co to jest widmo amplitudowe sygnału. Fazowego tu nie obserwujesz. Warto podobne eksperymenty przeprowadzić na przebiegu prostokątnym i trójkątnym. Pamiętaj tylko o oknie i znacznie wolniejszej podstawie czasu. Jako zadanie polecam Ci ustalić jakie są częstotliwości kolejnych składowych widma sygnału prostokątnego i trójkątnego. Jak mają się one do składowej podstawowej ?

Co to za oscyloskop ?

Przepraszam za taką dydaktykę, ale to wynika ze spraw zawodowych.

Awatar użytkownika
TooL46_2
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1824
Rejestracja: ndz, 20 lipca 2008, 12:06
Lokalizacja: Seattle, WA

Re: Generator Wavetek 20 -- nie dziala :(

Post autor: TooL46_2 » sob, 21 maja 2016, 23:25

Troche mnie wywialo ale to z przyczyn niezaleznych ode mnie...

'Przegwizdalem' generator jeszcze raz -- w zalaczeniu FFT dla roznych czestotliwosci sinusa i prostokata. Sinus jest czysty w calym pasmie: od 0.2Hz do 2MHz. Prostokat jest OK do ok. 100kHz a potem zaczyna sie 'rozjezdac' i dla 1MHz kolejna harmoniczna to juz ~3.7MHz a nie 3MHz.

Jak pisalem, miedzy 20Hz a 100kHz prostokat jest ok. Wiecej mi nie potrzeba :) Zwlaszcza, ze za ten generator zaplacilem moze jakies $40 ;) Ciesze sie i tak, ze udalo sie go postawic na nogi! Jeszcze raz dziekuje za pomoc!
Załączniki
FFT_Sin_1kHz_5V.pdf
(188.39 KiB) Pobrany 56 razy
FFT_Sin_1MHz_5V.pdf
(188.13 KiB) Pobrany 57 razy
FFT_Sin_100Hz_5V.pdf
(188.13 KiB) Pobrany 55 razy
FFT_Sq_1kHz_5V.pdf
(188.36 KiB) Pobrany 58 razy
FFT_Sq_1MHz_5V.pdf
(188.36 KiB) Pobrany 57 razy
FFT_Sq_10Hz_5V.pdf
(189.63 KiB) Pobrany 63 razy
FFT_Sq_100Hz_5V.pdf
(189.09 KiB) Pobrany 59 razy
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com

Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1271
Rejestracja: śr, 10 sierpnia 2005, 23:51
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Generator Wavetek 20 -- nie dziala :(

Post autor: brys » ndz, 22 maja 2016, 05:14

TooL46_2 pisze:zaczyna sie 'rozjezdac' i dla 1MHz kolejna harmoniczna to juz ~3.7MHz a nie 3MHz.
Tak się nie da zrobić. Muszą być generowane dwie częstotliwości, albo sam pomiar był niedokładny.

Awatar użytkownika
TooL46_2
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1824
Rejestracja: ndz, 20 lipca 2008, 12:06
Lokalizacja: Seattle, WA

Re: Generator Wavetek 20 -- nie dziala :(

Post autor: TooL46_2 » ndz, 22 maja 2016, 06:25

Pomiaru wszystkich czestotliwosci dokonywalem dokladnie ta sama metoda: poprawnie skompensowana sonda 10x na wyjsciu generatora. Wszystkie inne czestotliwosci sa ok.

Gdzie zatem tkwi blad bym mogl go poprawic?
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com

maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 949
Rejestracja: śr, 19 listopada 2003, 14:33
Lokalizacja: Grudziądz

Re: Generator Wavetek 20 -- nie dziala :(

Post autor: maciej_333 » ndz, 22 maja 2016, 14:12

brys pisze:
TooL46_2 pisze:zaczyna sie 'rozjezdac' i dla 1MHz kolejna harmoniczna to juz ~3.7MHz a nie 3MHz.
Tak się nie da zrobić. Muszą być generowane dwie częstotliwości, albo sam pomiar był niedokładny.
Teoretycznie się da coś takiego osiągnąć. Jest coś takiego, jak sygnały prawie okresowe. Mają to do siebie, że ich widmo jest prążkowe, a nie ciągłe jak ma to miejsce w sygnałach nieokresowych. Natomiast ich składowe mają częstotliwości rzeczywiste, a nie wielokrotności składowej podstawowej. Zresztą suma dwóch sygnałów okresowych nie musi być sygnałem okresowym.

Tu jednak pewnie był to błąd pomiaru. Pewnie niepoprawnie wyznaczono wartość składowej podstawowej, co mogło mieć np. związek z nastawą na skali mechanicznej generatora. Inna możliwość to nastawa podstawy czasu oscyloskopu i częstotliwość jego próbkowania. Funkcja okna dla FFT dalej nie wiadomo jaka jest. Czy nie jest to przypadkiem okno prostokątne (brak funkcji okna) ? Dalej też nie wiadomo jaki jest typ tego oscyloskopu.

Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1271
Rejestracja: śr, 10 sierpnia 2005, 23:51
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Generator Wavetek 20 -- nie dziala :(

Post autor: brys » ndz, 22 maja 2016, 15:34

maciej_333 pisze:
brys pisze:
TooL46_2 pisze:zaczyna sie 'rozjezdac' i dla 1MHz kolejna harmoniczna to juz ~3.7MHz a nie 3MHz.
Tak się nie da zrobić. Muszą być generowane dwie częstotliwości, albo sam pomiar był niedokładny.
Teoretycznie się da coś takiego osiągnąć. Jest coś takiego, jak sygnały prawie okresowe. Mają to do siebie, że ich widmo jest prążkowe, a nie ciągłe jak ma to miejsce w sygnałach nieokresowych. Natomiast ich składowe mają częstotliwości rzeczywiste, a nie wielokrotności składowej podstawowej. Zresztą suma dwóch sygnałów okresowych nie musi być sygnałem okresowym.
No właśnie, musiałyby powstawać dwie częstotliwości. Tego w generatorach serwisowych nie lubimy 8)
Nie da się wyciągnąć z 1 MHz prostokąta żadnych innych częstotliwości niż jego harmoniczne, zwłaszcza nieparzyste. Jeśli zamiast 3 MHz pojawiło się 3,7 MHz to coś z pomiarem musi być nie w porządku. Nie wiem co, bo na FFT się nie znam.

Awatar użytkownika
TooL46_2
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1824
Rejestracja: ndz, 20 lipca 2008, 12:06
Lokalizacja: Seattle, WA

Re: Generator Wavetek 20 -- nie dziala :(

Post autor: TooL46_2 » wt, 24 maja 2016, 21:49

Znow mnie wywialo...

Oscyloskop to Rigol 40MHz -- chinski, okno Hamminga, sprzezenie DC oraz poprawanie skompensowana sonda 1:10.
maciej_333 pisze:Tu jednak pewnie był to błąd pomiaru.
Dalej nie rozumiem, jak to moze byc mozliwe skoro wszystkie pozostale pomiary sa takie, jak powinny byc? Sinus mierzony dla 1MHz wyglada dobrze. Prostokat mierzony ta sama metoda przy 100kHz wyglada 'prostokatnie'.

Wydaje mi sie, ze juz teraz kruszymy kopie ;) Panowie, nie zapominajcie ze moja domena amatorskich zainteresowan jest audio, wiec jesli kiedykolwiek bede 'przegwizdywal' wzmacniacz to daleko poza nawet te 100kHz nie wyjade. A do tej czestotliwosci ten generator dziala doskonale :)
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com

ODPOWIEDZ