Amplituda generatora DDS

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Awatar użytkownika
Koleszek
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 166
Rejestracja: śr, 20 maja 2009, 14:17
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Amplituda generatora DDS

Post autor: Koleszek » pn, 15 lutego 2016, 22:38

Witam!
Z okazji walentynek otrzymałem od swojej lepszej połowy niespodziewany prezent - generator DDS (sinus, prostokąt, trójkąt). Niestety, amplituda wyjściowa sygnałów tego ustrojstwa wynosi tylko ok. 600mV. Jak to można, bez zbędnych zniekształceń, podnieść do poziomu ok. 5V?

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Posty: 9645
Rejestracja: wt, 12 sierpnia 2003, 09:14
Lokalizacja: Otwock
Kontakt:

Re: Amplituda generatora DDS

Post autor: tszczesn » pn, 15 lutego 2016, 22:40

Zrobić wzmacniacz :) jakie pasmo? Bo jak do kilkuset kHz to spokojnie się nadadzą "podręcznikowe" układy na wzmacniaczach operacyjnych. Regulacja składowej stałej gratis.

Awatar użytkownika
Koleszek
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 166
Rejestracja: śr, 20 maja 2009, 14:17
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Amplituda generatora DDS

Post autor: Koleszek » pn, 15 lutego 2016, 22:45

Bez zniekształceń do ok. 3 MHz. To jest zbudowane w Chinach na AD9833.

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Posty: 9645
Rejestracja: wt, 12 sierpnia 2003, 09:14
Lokalizacja: Otwock
Kontakt:

Re: Amplituda generatora DDS

Post autor: tszczesn » pn, 15 lutego 2016, 22:47

To każdy szybszy wzmacniacz poradzi sobie z sinusem. Z trójkątem (ścinanie wierzchołków) i prostokątem (za wolne zbocza) nie wiem, czy przeniosą bez zniekształceń przy najwyższych częstotliwościach, ale jak się dobierze układ z odpowiednio wysokim SR. Generalnie potrzebujesz pasmo rzędu 50MHz, nie jest to coś nieosiągalnego dla współczesnych układów.

Awatar użytkownika
Koleszek
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 166
Rejestracja: śr, 20 maja 2009, 14:17
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Amplituda generatora DDS

Post autor: Koleszek » pn, 15 lutego 2016, 22:58

OK. Dzięki!


Awatar użytkownika
Koleszek
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 166
Rejestracja: śr, 20 maja 2009, 14:17
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Amplituda generatora DDS

Post autor: Koleszek » sob, 20 lutego 2016, 00:18

Witam!
Zastosowałem w końcu AD8052. Pierwszy wzmacniacz jako nieodwracający (dla uzyskania odpowiedniej oporności wejściowej), a drugi odwracający z regulacją wzmocnienia potencjometrem i przy zasilaniu symetrycznym 5V. Dla sinusa i trójkąta ustrojstwo działa bardzo ładnie i podnosi amplitudę przy 3 MHz bez zniekształceń. Problem mam z prostokątem, który jest koszmarny. Przeciąga i zbocze narastające i opadające dając na oscyloskopie obraz przypominający szereg lampek choinkowych, a nie prostokąt. Co może być przyczyną?

Awatar użytkownika
TooL46_2
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1825
Rejestracja: ndz, 20 lipca 2008, 12:06
Lokalizacja: Seattle, WA

Re: Amplituda generatora DDS

Post autor: TooL46_2 » sob, 20 lutego 2016, 01:14

Byc moze sam generator... Popatrz na ten filmik https://www.youtube.com/watch?v=YMXUdIol72I, tak ok. 3:39 zaczyna sie robic dobrze ;)
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Posty: 9645
Rejestracja: wt, 12 sierpnia 2003, 09:14
Lokalizacja: Otwock
Kontakt:

Re: Amplituda generatora DDS

Post autor: tszczesn » sob, 20 lutego 2016, 11:45

AD8502 ma wg. karty katalogowej SR 0.004V/µs - zdecydowanie za mało. O ile nie jest to istotne w twoim zastosowaniu to nie używaj układów mikromocowych, bo będą wolniejsze. Spróbuj zastosować coś szybszego, z pasmem rzędu 50MHz, w notach katalogowych różnych układów można niekiedy spotkać oscylogramy napięcia na wyjściu przy sterowaniu impulsowym.

Awatar użytkownika
Koleszek
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 166
Rejestracja: śr, 20 maja 2009, 14:17
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Amplituda generatora DDS

Post autor: Koleszek » sob, 20 lutego 2016, 12:31

Zastosowałem nie AD8502 tylko AD8052. Ten układ ma SR 150V/µs, czyli ok. 110 MHz. To powinno wystarczyć. Sinus i trójkąt działa bez zarzutu, a kłopot mam z prostokątem i zupełnie nie wiem dlaczego. Nawet przy częstotliwości rzędu kilku kHz prostokąt jest do niczego nie podobny.

maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 951
Rejestracja: śr, 19 listopada 2003, 14:33
Lokalizacja: Grudziądz

Re: Amplituda generatora DDS

Post autor: maciej_333 » sob, 20 lutego 2016, 17:37

Sugerowałbym raczej regulować amplitudę sygnału wejściowego, przed wzmacniaczem zamiast wzmocnienie samego układu. Potencjometry to tylko dodatkowe pojemności i indukcyjności. Zresztą zapewne przez pojemności masz problemy. Żeby jakoś "przenieść" prostokąt 3 MHz potrzeba minimum 9 Mhz pasma. Praktycznie nawet rzędu 30-50 MHz. Do tego przy tak szybkich zmianach jakie daje przebieg prostokątny mogą być problemy z przeładowaniem pojemności i chwilowym nasycaniem układu. W nocie katalogowej: http://www.analog.com/media/en/technica ... 2_8054.pdf na rysunku 7 masz całkiem interesujące charakterystyki. Jaki zastosowałeś Rf ?

Awatar użytkownika
Koleszek
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 166
Rejestracja: śr, 20 maja 2009, 14:17
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Amplituda generatora DDS

Post autor: Koleszek » sob, 20 lutego 2016, 21:11

Rezystor Rf, tak jak jest sugerowane w nocie układu, dałem właśnie 2k.

Awatar użytkownika
Grzesiek
25...49 postów
25...49 postów
Posty: 25
Rejestracja: pn, 21 czerwca 2010, 19:48
Lokalizacja: Sanok

Re: Amplituda generatora DDS

Post autor: Grzesiek » sob, 5 marca 2016, 21:17

Pokaż oscylogramy z wyjścia generatora oraz z wyjść obydwu stopni wzmacniacza, postaram się pomóc. Chciałbym też zobaczyć zdjęcie jak fizycznie wykonałeś układ, to wiele wyjaśni.

Pozdrawiam,
Grzesiek

ODPOWIEDZ