Miernik lamp uTracer

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1601
Rejestracja: pn, 15 maja 2006, 11:06
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Miernik lamp uTracer

Post autor: Jado » ndz, 13 kwietnia 2014, 09:21

Na radiostacjach radzieckich były takie używane do ustawiania predefiniowanej częstotliwości pracy radiostacji (pamiętam z wojska) - może to z tego zapasu :-)
Pozdrawiam

Jado.

Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3426
Rejestracja: wt, 8 kwietnia 2003, 08:33
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Miernik lamp uTracer

Post autor: gsmok » ndz, 13 kwietnia 2014, 15:36

Całkiem możliwe. Postaram się dodać fotografię.
Pozdrawiam
GSMOK

Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3426
Rejestracja: wt, 8 kwietnia 2003, 08:33
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Miernik lamp uTracer

Post autor: gsmok » czw, 24 kwietnia 2014, 12:58

Tak wyglądają "krosownice".
krosownica.jpg
Krosownice
Pozdrawiam
GSMOK

_idu

Re: Miernik lamp uTracer

Post autor: _idu » czw, 24 kwietnia 2014, 19:39

Thereminator pisze:
bun220 pisze:
bun220 pisze:Nie wiem czy warto sobie nimi głowę zawracać. Nadają się tylko do triod - nie ma zasilania S2.
A co za problem go dorobić ?
Nie ma to jak pogadać sam ze sobą... :mrgreen:
Człek, zwierzę stadne, spragnione kontaktu z innymi ... :mrgreen:

Awatar użytkownika
Bobiq
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 467
Rejestracja: wt, 14 października 2003, 18:04
Kontakt:

Re: Miernik lamp uTracer

Post autor: Bobiq » sob, 3 maja 2014, 22:03

bun220 pisze:
bun220 pisze:Nie wiem czy warto sobie nimi głowę zawracać. Nadają się tylko do triod - nie ma zasilania S2.
A co za problem go dorobić ?
Już odpowiadam:

charakterograf ten podaje na anodę lampy napięcie zmienne. Podczas dodatniego półokresu, pobierane są 64 próbki prądu katodowego (w równych odstępach czasu). Nie da się w prosty sposób dorobić zasilania S2.
Pionier U2


Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3426
Rejestracja: wt, 8 kwietnia 2003, 08:33
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Miernik lamp uTracer

Post autor: gsmok » śr, 11 czerwca 2014, 12:32

Miałem trochę roboty, która uniemożliwiała mi zmontowanie uTracera. W końcu się zmobilizowałem. Zmontowałem go na desce z krosownicą i podstawką dla lamp novalowych. Po skalibrowaniu zrobiłem już trochę pomiarów. W skrócie - rewelacja.

Oto prototyp na tradycyjnej desce
utracer1.jpg
uTracer na desce
I przykładowe charakterystyki dla ECC83 firmy Tungsram (jest w podstawce na zdjęciu). Trzy wartości przedpięcia siatki - dwie połówki lampy mierzone jednocześnie (widać rozrzuty charakterystyk obu triod składowych)
pomiar1.gif
Program - pomiar
Pozdrawiam
GSMOK

Einherjer
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 982
Rejestracja: pt, 22 stycznia 2010, 18:34
Lokalizacja: Wrocław/Nysa

Re: Miernik lamp uTracer

Post autor: Einherjer » śr, 11 czerwca 2014, 12:54

Rewelacja :D Mam coraz większą ochotę sobie taki ufundować.

Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3426
Rejestracja: wt, 8 kwietnia 2003, 08:33
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Miernik lamp uTracer

Post autor: gsmok » śr, 11 czerwca 2014, 13:14

Z mojego doświadczenia w kompletowaniu części polecam przed rozpoczęciem prac sprawdzenie dostępności programowalnych wzmacniaczy operacyjnych, które są tam zastosowane. Ich zakup to prawdziwa masakra :twisted: .

Zapomniałem dodać, że te krosownice, o których pisałem sprawdzają się doskonale :D .
Pozdrawiam
GSMOK

Einherjer
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 982
Rejestracja: pt, 22 stycznia 2010, 18:34
Lokalizacja: Wrocław/Nysa

Re: Miernik lamp uTracer

Post autor: Einherjer » śr, 11 czerwca 2014, 13:49

Chyba wolę się szarpnąć na cały komplet i nie marnować czasu na szukanie części.

Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3426
Rejestracja: wt, 8 kwietnia 2003, 08:33
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Miernik lamp uTracer

Post autor: gsmok » śr, 11 czerwca 2014, 14:20

To naprawdę dobry pomysł.
Postaram się jak najszybciej zmontować jakąś obudowę. Jak będzie gotowa pochwale się jej zdjęciem.
Pozdrawiam
GSMOK

Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3426
Rejestracja: wt, 8 kwietnia 2003, 08:33
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Miernik lamp uTracer

Post autor: gsmok » czw, 26 czerwca 2014, 15:32

Druga wersja obudowy zmontowana. Oto ona (pierwszej nie pokazuję :oops: ). Teraz zastanawiam się nad trzecią.
utracer1.jpg
Druga wersja obudowy miernika
utracer2.jpg
Druga wersja obudowy miernika
Pozdrawiam
GSMOK

bun220
50...74 posty
50...74 posty
Posty: 74
Rejestracja: czw, 1 sierpnia 2013, 20:18

Re: Miernik lamp uTracer

Post autor: bun220 » ndz, 24 sierpnia 2014, 17:17

Thereminator pisze:
bun220 pisze:
bun220 pisze:Nie wiem czy warto sobie nimi głowę zawracać. Nadają się tylko do triod - nie ma zasilania S2.
A co za problem go dorobić ?
Nie ma to jak pogadać sam ze sobą... :mrgreen:
Szanowny Panie ROBOCIE zanim udzielisz odpowiedzi wypadało by wcześniej przeczytać wątek,

bo widocznie go nie czytałeś.

Zwróć uwagę że ktoś zle zacytował i wkleił nie moją wypowiedz a taki "mądry człowiek" jak ty to coś zauważył. Tylko co zauważył ??

Awatar użytkownika
Thereminator
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 5514
Rejestracja: sob, 2 kwietnia 2005, 21:42
Lokalizacja: Nizina Wschodnioeuropejska

Re: Miernik lamp uTracer

Post autor: Thereminator » ndz, 24 sierpnia 2014, 17:38

Czcigodny Panie "Kiepsko czytam, ale za to bez zrozumienia"
Po cytacie z postu powyżej wnioskuję, że to do mnie, chociaż kto tam wie...
bun220 pisze:Zwróć uwagę że ktoś zle zacytował i wkleił nie moją wypowiedz
Od razu zwróciłem. Ów ktoś to "bun220".
Przy okazji gratuluję refleksu.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.

Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3426
Rejestracja: wt, 8 kwietnia 2003, 08:33
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Miernik lamp uTracer

Post autor: gsmok » ndz, 24 sierpnia 2014, 20:07

Panowie - ręce opadają :( :? . Przypominam, że dyskusja dotyczy testera lamp. Kolejne wypowiedzi nie na temat będę przenosił do Kosza :evil: .
Pozdrawiam
GSMOK

Awatar użytkownika
saico
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1615
Rejestracja: pt, 12 lutego 2010, 11:00
Lokalizacja: W-wa
Kontakt:

Re: Miernik lamp uTracer

Post autor: saico » ndz, 1 maja 2016, 14:09


ODPOWIEDZ