Miernik lamp uTracer

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3426
Rejestracja: wt, 8 kwietnia 2003, 08:33
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Miernik lamp uTracer

Post autor: gsmok » pt, 21 marca 2014, 12:33

Witam
Na stronie http://www.dos4ever.com/uTracer3/uTracer3.html można sobie poczytać na temat bardzo interesującego miernika lamp współpracującego z komputerem i umożliwiającego zdejmowanie charakterystyk lamp elektronowych. Autor oferuje zaprogramowany mikrokontroler, płytkę oraz ewentualnie cały zestaw elementów do zmontowania tego miernika.
Po chwili (parę miesięcy :wink: ) skusiłem się i go dzisiaj skończyłem montować i wstępnie testować.
Oto płytka z zamontowanymi wstępnie obwodami do współpracy z RS232 i regulatorami napięć 5V i 15V:
1.jpg
uTracer - początek montażu
a oto płytka po zamontowaniu wszystkich elementów testera:
2.jpg
uTracer - koniec montażu
Uruchomienie i pomiary testowe przebiegły bez większych problemów :) . Teraz zajmuję się kalibracją i zastanawiam nad obudową. Bardziej szczegółowy opis postaram się zamieścić w najbliższym czasie w Serwisie Trioda.
Pozdrawiam
GSMOK

Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1601
Rejestracja: pn, 15 maja 2006, 11:06
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Miernik lamp uTracer

Post autor: Jado » pt, 21 marca 2014, 17:36

No ładne cacko ;-)
Mnie osobiście najbardziej podoba się obudowa walizkowa - jakich kilka przewijało się w prezentacjach konstrukcji nabywców kitu. Ale oczywiście każdy ma swój gust :-)
Szkoda, że nie ma wejścia USB, bo współczesne komputery są pozbawione tego portu - ale może dałoby się wykorzystać scalaczki FTDI do emulacji RS'a, a jednocześnie korzystać z USB?
Coraz częściej współczesny przyrząd pomiarowy = komputer + trochę niezbędnego hardware'u + program na PC.
Pozdrawiam

Jado.

Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3426
Rejestracja: wt, 8 kwietnia 2003, 08:33
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Miernik lamp uTracer

Post autor: gsmok » pt, 21 marca 2014, 17:46

Jado pisze:...Szkoda, że nie ma wejścia USB, bo współczesne komputery są pozbawione tego portu - ale może dałoby się wykorzystać scalaczki FTDI do emulacji RS'a, a jednocześnie korzystać z USB?..
Oczywiście nie ma najmniejszego problemu, aby miernik lamp sterować za pomocą USB :) . Ja korzystam bezpośrednio z RS232 bo takowy port mam w swoim komputerze i nie było sensu "na siłę" podłączać go przez USB.
Pozdrawiam
GSMOK

Awatar użytkownika
Thereminator
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 5514
Rejestracja: sob, 2 kwietnia 2005, 21:42
Lokalizacja: Nizina Wschodnioeuropejska

Re: Miernik lamp uTracer

Post autor: Thereminator » pt, 21 marca 2014, 20:15

W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.

Awatar użytkownika
Bobiq
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 467
Rejestracja: wt, 14 października 2003, 18:04
Kontakt:

Re: Miernik lamp uTracer

Post autor: Bobiq » sob, 22 marca 2014, 22:39

Pionier U2


Awatar użytkownika
Thereminator
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 5514
Rejestracja: sob, 2 kwietnia 2005, 21:42
Lokalizacja: Nizina Wschodnioeuropejska

Re: Miernik lamp uTracer

Post autor: Thereminator » sob, 22 marca 2014, 22:59

W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.

Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3426
Rejestracja: wt, 8 kwietnia 2003, 08:33
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Miernik lamp uTracer

Post autor: gsmok » ndz, 23 marca 2014, 08:04

Panowie,
naprawdę wszyscy to doceniają :) . Ten wątek założyłem, bo mam zamiar podać tu trochę szczegółów z eksploatacji tego testera, a wygląda na to, że jak dotychczas jestem jedynym jego posiadaczem w kraju. Do tego celu nie nadaje się dział Linki. Odnośniki zostały podane i "gitara", jak mawia Ferdek Kiepski :wink:
Pozdrawiam
GSMOK

Awatar użytkownika
Thereminator
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 5514
Rejestracja: sob, 2 kwietnia 2005, 21:42
Lokalizacja: Nizina Wschodnioeuropejska

Re: Miernik lamp uTracer

Post autor: Thereminator » ndz, 23 marca 2014, 09:36

To tylko takie żartobliwe przekomarzanki... Można usunąć bez szkody dla wątku.
Gratuluję (i trochę zazdroszczę) nabytku. Z niecierpliwością czekam na relację z zakończenia prac.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.

bun220
50...74 posty
50...74 posty
Posty: 74
Rejestracja: czw, 1 sierpnia 2013, 20:18

Re: Miernik lamp uTracer

Post autor: bun220 » ndz, 23 marca 2014, 20:01

Zakupiłem kiedyś podobnie działający kit miernika analizatora trochę prostszy w budowie ale w działaniu z podobnymi funkcjami.
Niestety pożyczyłem go koledze zanim go uruchomiłem i tyle go widzieli :(
Był znacznie tańszy z 5 lat temu zapłaciłem 250 zł W załączniku zrzut z programu w którym się ustawiało parametry.
Również miał wyjście na oscyloskop.
Załączniki
ekran.jpg

Awatar użytkownika
Bobiq
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 467
Rejestracja: wt, 14 października 2003, 18:04
Kontakt:

Re: Miernik lamp uTracer

Post autor: Bobiq » pn, 24 marca 2014, 14:45

bun220 pisze:Zakupiłem kiedyś podobnie działający kit miernika analizatora trochę prostszy w budowie ale w działaniu z podobnymi funkcjami.
Niestety pożyczyłem go koledze zanim go uruchomiłem i tyle go widzieli :(
Był znacznie tańszy z 5 lat temu zapłaciłem 250 zł W załączniku zrzut z programu w którym się ustawiało parametry.
Również miał wyjście na oscyloskop.
http://www.ebay.fr/itm/DIGITAL-TUBE-TES ... 3cbf3c1ace
Oraz
http://www.ebay.fr/itm/LAMPEMETRE-TRACE ... 3a6f550125
Nie wiem czy warto sobie nimi głowę zawracać. Nadają się tylko do triod - nie ma zasilania S2.

Cały kit ze strony http://www.dos4ever.com/ kosztuje około 200 a sam procesor tylko 20 Euro. Można więc trochę zaoszczędzić wykonując płytkę samemu.
Pionier U2

Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3426
Rejestracja: wt, 8 kwietnia 2003, 08:33
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Miernik lamp uTracer

Post autor: gsmok » pn, 24 marca 2014, 19:30

Jak słusznie zauważyłeś, można kupić sam zaprogramowany mikrokontroler za 20 euro. Cena jest więc naprawdę atrakcyjna :) . Sam na to wpadłem i swego czasu skorzystałem z tej opcji. Udostępniona dokumentacja jest tak szczegółowa, że nie ma problemu, aby zmontować ten tester własnoręcznie. Ja "poległem" na kompletowaniu części :? . Okazało się, że są one "porozrzucane" pomiędzy tak wielu dostawców, że sumaryczny koszt przesyłek dosłownie mnie powalił. Szukanie najlepszego wariantu zakupu trwało (i nadal trwa) tak długo, że stwierdziłem, że w międzyczasie skorzystam z pełnej wersji z kompletem części. Oczywiście nie zarzucam pierwszego wariantu (w końcu nie pozwolę aby mikrokontroler pozostał bezczynny na półce), ale teraz mogę zbierać niezbędne części bez pośpiechu - przy okazji doceniłem fakt, że zebranie wszystkich niezbędnych elementów wraz z poświęconym temu czasem też są sporo warte :) .
Pozdrawiam
GSMOK

bun220
50...74 posty
50...74 posty
Posty: 74
Rejestracja: czw, 1 sierpnia 2013, 20:18

Re: Miernik lamp uTracer

Post autor: bun220 » pt, 11 kwietnia 2014, 08:49

bun220 pisze:Nie wiem czy warto sobie nimi głowę zawracać. Nadają się tylko do triod - nie ma zasilania S2.
A co za problem go dorobić ?

Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Posty: 2007
Rejestracja: śr, 11 sierpnia 2004, 15:51
Lokalizacja: Goteborg, Szwecja
Kontakt:

Re: Miernik lamp uTracer

Post autor: VacuumVoodoo » pt, 11 kwietnia 2014, 11:29

http://ampgarage.com/forum/viewtopic.php?t=21903 - reportaz z budowy, uruchamiania, poprawek itd.
Aleksander Niemand
_______________________________________
Wzmacniacz ma sie do gitary tak jak smyczek do skrzypiec - AN

Awatar użytkownika
Thereminator
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 5514
Rejestracja: sob, 2 kwietnia 2005, 21:42
Lokalizacja: Nizina Wschodnioeuropejska

Re: Miernik lamp uTracer

Post autor: Thereminator » sob, 12 kwietnia 2014, 00:43

bun220 pisze:
bun220 pisze:Nie wiem czy warto sobie nimi głowę zawracać. Nadają się tylko do triod - nie ma zasilania S2.
A co za problem go dorobić ?
Nie ma to jak pogadać sam ze sobą... :mrgreen:
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.

Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3426
Rejestracja: wt, 8 kwietnia 2003, 08:33
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Miernik lamp uTracer

Post autor: gsmok » ndz, 13 kwietnia 2014, 07:48

W międzyczasie zacząłem już mierzyć lampy uTracer-em. Jest naprawdę OK. Cały czas pracuję nad jakąś obudową. Udało mi się zdobyć na Wolumenie "krosownicę" z jakiegoś radzieckiego przyrządu pomiarowego. Taka "kratownica" 10x10 z wkładanymi kołeczkami zwierającymi, podobna do stosowanych w testerach lamp. Nie pochodzi jednak z testera ale innego typu urządzenia - jakiego? Tego sprzedający krosownicę niestety nie wiedział :? .
Pozdrawiam
GSMOK

ODPOWIEDZ