Mój miernik lamp - budowa.

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów
Posty: 9501
Rejestracja: wt, 13 kwietnia 2004, 14:42

Re: Mój miernik lamp - budowa.

Post autor: painlust » czw, 28 kwietnia 2011, 20:11

Schemat leży tutaj:

viewtopic.php?f=25&t=12421

Na razie mam dość tego miernika... Niestety, ale jest on tak zbudowany, że właściwie nie można dokonać pomiarów.

traxman

Re: Mój miernik lamp - budowa.

Post autor: traxman » czw, 28 kwietnia 2011, 20:15

Pokaż zdjęcie.

painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów
Posty: 9501
Rejestracja: wt, 13 kwietnia 2004, 14:42

Re: Mój miernik lamp - budowa.

Post autor: painlust » pt, 29 kwietnia 2011, 08:44

Zdjęcia tego mojego miernika. Jak widać to tymczasowo zaślepiłem miejsca na ustroje pomiarowe i dałem wyprowadzenia na zewnętrzne mierniki. Układ Ua i Ug2 mają wspólny zasilacz, a więc i masę. Masę do punktu wspólnego na obudowie pociągnąłem tylko z Ug2, ale mam nadzieję, że nie jest to jakiś problem.
Załączniki
20110429766.jpg
20110429767a.jpg
20110429768.jpg

traxman

Re: Mój miernik lamp - budowa.

Post autor: traxman » pt, 29 kwietnia 2011, 08:49

Po co ta płytka do której idzie ten tysiąc przewodów? Mogłeś zenerki zamontować na przełącznikach i do płytki zasilacza doprowadzić skrętką.

painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów
Posty: 9501
Rejestracja: wt, 13 kwietnia 2004, 14:42

Re: Mój miernik lamp - budowa.

Post autor: painlust » pt, 29 kwietnia 2011, 09:04

A przeszkadza to czemuś? Mnie było łatwiej wykalibrować to na takiej matrycy. A może wymienić wszystkie półprzewodniki w tym układzie? Akurat mam takowe.


Awatar użytkownika
TooL46_2
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1823
Rejestracja: ndz, 20 lipca 2008, 12:06
Lokalizacja: Seattle, WA

Re: Mój miernik lamp - budowa.

Post autor: TooL46_2 » pt, 29 kwietnia 2011, 09:50

Eh... i moj 666 post wlasnie poszedl w dym :evil: :twisted:

'No ladne cacko' w koncu wyszlo ;)
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com

traxman

Re: Mój miernik lamp - budowa.

Post autor: traxman » pt, 29 kwietnia 2011, 10:08

painlust pisze:A przeszkadza to czemuś?
Doprowadź do siatki lampy sygnał nieekranowanym 50cm przewodem - to ta sama zasada.

painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów
Posty: 9501
Rejestracja: wt, 13 kwietnia 2004, 14:42

Re: Mój miernik lamp - budowa.

Post autor: painlust » pt, 29 kwietnia 2011, 10:15

Ale Ug2 działa OK... W starym mierniku był gorszy bajzel a działało bez problemu. Widać nie mam szczęścia do tego typu konstrukcji. Wolę już robić wzmacniacze... przynajmniej mi wychodzą :)

traxman

Re: Mój miernik lamp - budowa.

Post autor: traxman » pt, 29 kwietnia 2011, 11:22

To weź miernik i zmierz czy nie jest uszkodzony tranzystor z zabezpieczenia i daj link do tego schematu, bo ja już nie wiem o który chodzi.
PS. A miałem takie ładne płytki do tego miernika (nieco lepszej wersji) to nikt nie chciał...

painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów
Posty: 9501
Rejestracja: wt, 13 kwietnia 2004, 14:42

Re: Mój miernik lamp - budowa.

Post autor: painlust » pt, 29 kwietnia 2011, 12:02

Link podałem wyżej. Jest to ta twoja pierwsza wersja mikołajkowa z tym, że mam skok co 10V od 90 - 300V.

traxman

Re: Mój miernik lamp - budowa.

Post autor: traxman » pt, 29 kwietnia 2011, 12:10

R5/Q2, Q2 już gdzieś pisałem że lepiej zamienić na BD139, a R5 jakiś porządny odporny na chwilowe przeciążenia np. GX4R

painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów
Posty: 9501
Rejestracja: wt, 13 kwietnia 2004, 14:42

Re: Mój miernik lamp - budowa.

Post autor: painlust » pt, 29 kwietnia 2011, 12:27

Tak, wiem, że to pisałeś, ale druga wersja twojego miernika powstała po tym jak miałem już polutowane PCB. Nawet się zastanawiałem czy nie kupić od ciebie PCB wersji drugiej, ale odpuściłem sobie. Być może był to błąd. Właśnie pomierzyłem swoje EL84 i 6P14P podając na anodę i G2 napięcie z jednej sprawnej sekcji... Za naprawę wezmę się jak mi wkurzenie przejdzie. A R5 mam 5W i sprawdziłem, jest sprawny.
Ostatnio zmieniony pt, 29 kwietnia 2011, 12:29 przez painlust, łącznie zmieniany 1 raz.

traxman

Re: Mój miernik lamp - budowa.

Post autor: traxman » pt, 29 kwietnia 2011, 12:29

Płytka była w SMD, więc raczej humoru Ci nie poprawię...

Awatar użytkownika
tomasz6662
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 435
Rejestracja: czw, 20 listopada 2008, 20:57
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Mój miernik lamp - budowa.

Post autor: tomasz6662 » czw, 26 maja 2011, 22:18

Dałem radę zmieścić ten miernik w obudowie po zasilaczu komputerowym. Służy mi niezawodnie już dłuższy czas. Też miałem duże problemy z uruchomieniem i doprowadzeniem do stanu używalności, ile ja wysłałem do nieba icl7107 :( . Pomiarów do dziś mogę dokonywać tylko w kuchni. Jak podłączę miernik do sieci w innym pomieszczeniu to mi lata ostatnia cyfra na mierniku prądu anodowego. Pewnie coś z filtracją zasilania miernika ale puki działa to nie grzebię i godzę się na pomiary w kuchni. Życzę powodzenia w uruchamianiu i wiele, wiele cierpliwości.
miernik 005.jpg
pozdrawiam
wszyscy jesteśmy nienormalni, tylko nie wszyscy zdiagnozowani

painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów
Posty: 9501
Rejestracja: wt, 13 kwietnia 2004, 14:42

Re: Mój miernik lamp - budowa.

Post autor: painlust » czw, 8 marca 2012, 09:50

Wreszcie wziąłem się za naprawę uszkodzonej sekcji. Wymieniłem wszystkie półprzewodniki i dla pewności zatrudniłem tę sekcję w obsłudze Ug2, a sprawną sekcję w obsłudze Ua. Chodzi, ale nawet sprawny układ przysiada gdy próbuję ciągnąć z niego więcej niż 100mA. Wymiana wspomnianego tranzystora na mocniejszy ze względu na PCB raczej nie możliwa. Chyba musi tak zostać. Dobrać EL34 w pary można, choć uzyskanym wynikom już raczej nie można wierzyć, ale odchyłki rzędu 5% przeżyję.

ODPOWIEDZ