Mój miernik lamp - budowa.

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów
Posty: 9640
Rejestracja: wt, 13 kwietnia 2004, 14:42

Re: Mój miernik lamp - budowa.

Post autor: painlust » czw, 10 grudnia 2009, 17:14

Mam specjalizowaną podstawkę dla EM84/87 skonfigurowaną jak przejściówka Traxmana z 470k.

painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów
Posty: 9640
Rejestracja: wt, 13 kwietnia 2004, 14:42

Re: Mój miernik lamp - budowa.

Post autor: painlust » pt, 11 grudnia 2009, 17:45

Posuwam się cały czas naprzód. Cały czas walczę z obudową aby przystosować ją do miernika...
Załączniki
20091211375.jpg
20091211374.jpg
20091211373.jpg

COB
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 391
Rejestracja: pt, 13 listopada 2009, 17:00
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Mój miernik lamp - budowa.

Post autor: COB » pt, 11 grudnia 2009, 19:22

Trochę szkoda się męczyć z tym frontem. Myślę, że warto by było kupić kawałek blachy aluminiowej 1,5mm i go chociażby przykryć. Łatwiej jest coś rozplanować na płaskim froncie i byłaby możliwość uzyskania znośnego wyglądu.

painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów
Posty: 9640
Rejestracja: wt, 13 kwietnia 2004, 14:42

Re: Mój miernik lamp - budowa.

Post autor: painlust » pt, 11 grudnia 2009, 19:28

no właśnie u mnie w mieście nie ma możliwości kupienia alu blachy... więc kombinuję... ale spoko, uzyskam znośny wygląd. A przynajmniej akceptowalny przeze mnie.

painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów
Posty: 9640
Rejestracja: wt, 13 kwietnia 2004, 14:42

Re: Mój miernik lamp - budowa.

Post autor: painlust » sob, 12 grudnia 2009, 09:44

Ponieważ w obudowie mam sporo miejsca postanowiłem (jak na lampiarza przystało) złożyć układy zasilania Ua i Ug po lampowemu czyli na łączówkach :) Będzie czad :twisted:


traxman

Re: Mój miernik lamp - budowa.

Post autor: traxman » sob, 12 grudnia 2009, 10:04

I to dosłownie, Ci się IRF wzbudzi.

painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów
Posty: 9640
Rejestracja: wt, 13 kwietnia 2004, 14:42

Re: Mój miernik lamp - budowa.

Post autor: painlust » sob, 12 grudnia 2009, 10:11

IRFP chciałem dać bezpośrednio na radiatorze i pociągnąć kablami... czyżby głupi pomysł?

traxman

Re: Mój miernik lamp - budowa.

Post autor: traxman » sob, 12 grudnia 2009, 20:14

Do bramki to warto mieć krótkie przewody, inaczej będziesz się mordować tak jak ja w charakterografie.

painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów
Posty: 9640
Rejestracja: wt, 13 kwietnia 2004, 14:42

Re: Mój miernik lamp - budowa.

Post autor: painlust » sob, 12 grudnia 2009, 22:49

Zrobiłem coś wbrew sobie - zainstalowałem Eagle'a wersję darmową (a ja tak nienawidzę PCB... ) Narazie mam problem ze znalezieniem symbolu GND, ale sobie poradzę. Problemem może być ze zmuszeniem programu do projektowania PCB bo schemat już udało mi się nanieść.

COB
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 391
Rejestracja: pt, 13 listopada 2009, 17:00
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Mój miernik lamp - budowa.

Post autor: COB » sob, 12 grudnia 2009, 23:13

Eagle raczej sam z siebie nic nie zaprojektuje. Nawet ścieżki sam moim zdaniem bardzo słabo prowadzi. Program jest dobry, ale trzeba liczyć na własne umiejętności i doświadczenie.

painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów
Posty: 9640
Rejestracja: wt, 13 kwietnia 2004, 14:42

Re: Mój miernik lamp - budowa.

Post autor: painlust » ndz, 13 grudnia 2009, 07:51

Znaczy się nie konwertuje on schematu do PCB? Doświadczenia to u mnie nie ma żadnego...

geguś

Re: Mój miernik lamp - budowa.

Post autor: geguś » ndz, 13 grudnia 2009, 08:22

Konwertuje ależ owszem. Lecz robi to w sposób nie do przyjęcia. I tak czeka cię poprawka tego co zobaczysz.

COB
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 391
Rejestracja: pt, 13 listopada 2009, 17:00
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Mój miernik lamp - budowa.

Post autor: COB » ndz, 13 grudnia 2009, 09:19

On przerzuca elementy ze schematu na widok projektowania PCB. Z tego co wiem to nie ma opcji żeby samodzielnie je rozmieścił. Nawet gdyby była to zrobiłby to zapewne bez większego sensu.

fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 4191
Rejestracja: pt, 2 grudnia 2005, 20:47

Re: Mój miernik lamp - budowa.

Post autor: fugasi » ndz, 13 grudnia 2009, 11:36

Painlust, tzw. autoruting i autoplacing działa nędznie nawet w tak profesjonalnych i potężnych pakietach jak Altium. Przy jakiejś cyfrówce i wielowarstwowych PCB to jeszcze ale nie wymagaj od głupiego, cyfrowego bydlęcia, żeby ci ułożyło w sposób optymalny wrażliwe połączenia dla czułego lampowego stopnia, sensownie poprowadziło masę itp.
Trzeba ręcznie rzeźbić, nie ma wyjścia.
_

Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Posty: 8655
Rejestracja: pn, 30 czerwca 2003, 12:38
Lokalizacja: Kraków, Ślusarska 9
Kontakt:

Re: Mój miernik lamp - budowa.

Post autor: Piotr » ndz, 13 grudnia 2009, 12:51

Niestety, takie życie. Korzystam z DipTrace, skądinąd calkiem niezłego programu. Zrobiłem taki eksperyment. Po zrobieniu płytki usunąłem wszystkie połączenia i kazałem programowi zrobić autorouting z możliwością przestawiania elementów.
Po chwili otrzymałem komunikat:
"Unable to place all components to the board. Do you want to continue?"
I później:
"Unable to find valid placement variant. Please change placement settings or board outline."
Akurat ręcznie projektuje według identycznych "placement settings", więc na pewno zrobić się da.
Następnie wróciłem do mojego ustawienia elementów, aby program porysował sobie ścieżki. W efekcie zrobił cztery błędy i opuścił jedno połączenie, bo mu wyszło, że się nie da.
Wniosek taki, że jeszcze przez parę lat będziemy lepiej projektować płytki od automatów 8)

ODPOWIEDZ