Drugie życie (obudów) Tonsil ZG 15 C
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Paczący kot
- 375...499 postów
Drugie życie (obudów) Tonsil ZG 15 C
Nie mogąc zdobyć nowych oryginalnych głośników GDW 6.5/1.5 i maskownic, postanowiłem na bazie starych obudów wykonać małe monitory do sypialni.
Po usunięciu starej fabrycznej okleiny boki obudów okleiłem obłogiem jesionowym grubości 4 mm nabytym na all. Pyty czołowe zostały wykonane na frezarce CNC z resztek bukowego blatu kuchennego. Wytłumienie bitumiczne 6 mm. Obudowy bejcowane i olejowane.
Układ elektryczny pochodzi ze strony DIY Audio - https://ssl.diyaudio.pl/showthread.php/ ... by-Pawel-S .
Dla zainteresowanych rysunki płyt czołowych w formacie akceptowalnym przez większość obrabiarek CNC prześlę mailem - nie mogę dołączyć tu plików w formacie DWG / DXF .(lub coś żle robię)
Po usunięciu starej fabrycznej okleiny boki obudów okleiłem obłogiem jesionowym grubości 4 mm nabytym na all. Pyty czołowe zostały wykonane na frezarce CNC z resztek bukowego blatu kuchennego. Wytłumienie bitumiczne 6 mm. Obudowy bejcowane i olejowane.
Układ elektryczny pochodzi ze strony DIY Audio - https://ssl.diyaudio.pl/showthread.php/ ... by-Pawel-S .
Dla zainteresowanych rysunki płyt czołowych w formacie akceptowalnym przez większość obrabiarek CNC prześlę mailem - nie mogę dołączyć tu plików w formacie DWG / DXF .(lub coś żle robię)
Co ja pacze ?
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Re: Drugie życie (obudów) Tonsil ZG 15 C
A GDW9/15 (stosowanych w późniejszych wersjach ZG15C) lub GDW7/15 nie dało się tam wcisnąć? To praktycznie te same głośniki w różnych koszach.Paczący kot pisze: ↑pt, 29 grudnia 2017, 20:01 Nie mogąc zdobyć nowych oryginalnych głośników GDW 6.5/1.5 i maskownic
Układ elektryczny pochodzi ze strony DIY Audio
A jak to działa? Faktycznie jest sens stosować BR przy tak małej obudowie? Warto było wymieniać oryginalne GDN16/15 na jakieś chińczyki z membranami świecącymi się jak psu na wiosnę? Przecież trafiają się jeszcze na portalach aukcyjnych stare dobre Tonsile na szmatach, i nie trzeba by sobie zaprzątać głowy tzw. regeneracją za kilka lat.
Jeżeli chodzi o układ BR w małych obudowach, to w latach 70-tych w radzieckim "Radiu" ukazał się artykuł na ten temat. Ogólnie stwierdzono, że ze względu na niewielki rozmiar otworu BR, efekty podbicia niskich tonów są niewielkie, ale poprawia się liniowość pracy głośnika. Były tam też nomogramy do obliczania obudów. Jak znajdę ten artykuł to podam link do strony.
Znalazło się - http://www.radioman-portal.ru/magazin/radio/1977/3.php strona 36, oraz http://www.radioman-portal.ru/magazin/radio/1977/4.php - strona 39.
- Paczący kot
- 375...499 postów
Działa przyzwoicie, szczególnie rozdzielczością detali w zakresie tonów średnich bije na głowę jedynie słuszne GDN 16/15Tomek Janiszewski pisze: ↑ndz, 31 grudnia 2017, 11:48 A jak to działa? Faktycznie jest sens stosować BR przy tak małej obudowie? Warto było wymieniać oryginalne GDN16/15 na jakieś chińczyki z membranami świecącymi się jak psu na wiosnę? Przecież trafiają się jeszcze na portalach aukcyjnych stare dobre Tonsile na szmatach, i nie trzeba by sobie zaprzątać głowy tzw. regeneracją za kilka lat.

Skuteczność zestawu jest nieco mniejsza niż tonsilowskiego ZG 15 C , jednak , jak napisałem są to kolumienki do sypialni.
Co ja pacze ?
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Głośniki z ciężką membraną mają niską częstotliwość rezonansową kosztem pasma przenoszenia i skuteczności zwłaszcza jeśli stosowane jest zawieszenie gumowe. Materiał ten ma bowiem duże tarcie wewnętrzne. Dlatego tego typu głośniki o średnicy większej niź 16-20cm trzeba stosować w zestwach trójdrożnych, co byłoby niezbyt dobrym pomysłem w małych pomieszczeniach mieszkalnych.
Głośniki z ciężką membraną mają niską częstotliwość rezonansową kosztem pasma przenoszenia i skuteczności zwłaszcza jeśli stosowane jest zawieszenie gumowe. Materiał ten ma bowiem duże tarcie wewnętrzne. Dlatego tego typu głośniki o średnicy większej niź 16-20cm trzeba stosować w zestwach trójdrożnych, co byłoby niezbyt dobrym pomysłem w małych pomieszczeniach mieszkalnych.
Ratujmy stare tranzystory!
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
A czy to przypadkiem nie powinno trafić do Kącika Audiofilskiego, względnie na Audiostereo?Paczący kot pisze: ↑wt, 2 stycznia 2018, 11:41 Działa przyzwoicie, szczególnie rozdzielczością detali w zakresie tonów średnich bije na głowę

Nie tak dawno na Elektrodzie pisali że STX oferuje chińskie wyroby, jedynie pod własną marką. Tymczasem parę miesięcy temu widziałem na Wolumenie parkę ZG15C z wymienionymi na jakieś chińczyki GDW ale z oryginalnymi GDN na szmatach. Gdyby nie to że mam już 3 pary podobnych zespołów (plus ZG25C również ze szmaciakami) - wziąłbym ją w ciemno za te 40zł. A tak mogłem tylko pocieszyć oferenta, że to bardzo cenne głośniki...Gdzie Kolega widzi chińskie głośniki ???
-
- 2500...3124 posty
A co w nich takiego cennego ? Ta szmata ? Bo jesli chodzi o bas to jest zwykly przeciętny głośnik.Tomek Janiszewski pisze: ↑śr, 3 stycznia 2018, 08:32 A tak mogłem tylko pocieszyć oferenta, że to bardzo cenne głośniki...
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Oczywiście, przynajmniej z punktu widzenia kogoś kto nie chce się stresować czy za 5 lub 10 lat uda mu się znaleźć pasujące gąbkowe zawieszenie.
Czy na pewno współczesne głośniki, zbliżone gabarytowo ale różniące się mocą o rząd wielkości większą... (i efektywnością o niemal 10dB gorszą a tym samym wcale nie grające głośniej) mają w jakimkolwiek stopniu lepszy od niego bas? Bo nie mówimy tu o 15-calowcach, do sypialni cokolwiek za dużych.Bo jesli chodzi o bas to jest zwykly przeciętny głośnik.
-
- 2500...3124 posty
Nie mowie o wspolczesnych tylko porównuje GDN16/15 ( 16/12) na szmacie, piance i gumie. Faktem jest ze i szmata i guma sa niezniszczalne w stosunku do pianki ale pianka, w czystym pomieszczeniu, bez dymu w miare czesto używana padnie pozniej niz ja
A kolumny mam na wszystkich wymienionych tu glosnikach i po 30 latach musialem wymienic pianki - załozylem oryginalne tonsilowskie to teraz mnie przezyją.
A do sypialni 15" też mam (Ravemaster BSW154II) 

Ostatnio zmieniony śr, 3 stycznia 2018, 11:50 przez Boguś, łącznie zmieniany 1 raz.
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Na gumie to były GDN/GDS16/10 tak dla ścisłości.
U mnie pianka w GDS16/15 rozsypała się dużo szybciej, po nieco ponad 5 latach. Kupiłem na ich miejsce GDN16/50 bo tamtych już nie było w sprzedaży - i znów to samo. Tak samo szybko zutylizowały się GDN20/40 wraz z GD12/8 zanim zdążyłem je wykorzystać, i jeszcze na dokładkę GDM10/60 oraz GD10/10 (użyte w samochodowych kratkach ZGS10 ) Więcej już gąbcaków nie kupowałem, wymieniłem tylko gąbkę znajdującą się w nabytych z drugiej ręki ZG15C na szmaciakach. Trzeba było ją wysysać odkurzaczem, bo rwała się pod najlżejszym dotykiem palca! A przecież nie jaram szlugów.pianka, w czystym pomieszczeniu, bez dymu w miare czesto używana padnie pozniej niz jaA kolumny mam na wszystkich wymienionych tu glosnikach i po 30 latach musialem wymienic pianki - załozylem oryginalne tonsilowskie to teraz mnie przezyją.
![]()
-
- 2500...3124 posty
No to bardziej uścislając mają odlewane alamuniowe kosze i kobaltowe magnesyTomek Janiszewski pisze: ↑śr, 3 stycznia 2018, 11:48
Na gumie to były GDN/GDS16/10 tak dla ścisłości.

- akordeonista
- 500...624 posty
Tomek ma rację co do trwałości zawieszeń GDN 16/10 - zwróćcie uwagę na rok produkcji
. Wymieniłem wewnętrzne wygłuszenie ze zwykłej gąbki gumopochodnej - zamieniła się w proszek - na gąbkę poliuretanową i wstawiłem terminale, zamiast kabla przechodzącego przez gumowy przepust, który zamienił się w rozmazanego gluta.
W oryginale jako głośniki wysokotonowe pracowały Audax'y, niestety padły, więc na ich miejsce wstawiłem głośniki kopułkowe Tonsila. Szafa gra! I to jak!

W oryginale jako głośniki wysokotonowe pracowały Audax'y, niestety padły, więc na ich miejsce wstawiłem głośniki kopułkowe Tonsila. Szafa gra! I to jak!
Wszystkie szczelne złącza przeciekają a każda rura po skróceniu jest za krótka - trzecie prawo Murphy'ego.
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Aż przyjemnie popatrzeć na takie zabytkiakordeonista pisze: ↑śr, 3 stycznia 2018, 17:19W oryginale jako głośniki wysokotonowe pracowały Audax'y, niestety padły, więc na ich miejsce wstawiłem głośniki kopułkowe Tonsila. Szafa gra! I to jak!

Uzyskuje się w tej zwrotnicy podział na częstotliwości 4,6kHz, nieco niżej niż w oryginale (5,1kHz) ale powinno to zapewnić bezpieczeństwo GDWK9/40 ze znacznym zapasem (w starych publikacjach podawano że przy częstotliwości podziału 4kHz i filtracji 12dB/okt może on być użyty w zespołach o mocy do 40W). Zupełnie inna natomiast jest charakterystyka toru niskotonowego. W oryginalnym rozwiązaniu stosowało się w szereg z grupą GDN-ów cewkę 600uH, co z uwzględnieniem wypadkowej indukcyjności pasożytniczej (wynoszącej ok. 430uH) dawało częstotliwość graniczną 610Hz(!) powyżej której zaczynał się spadek prądu płynącego przez cewkę GDN z nachyleniem 6dB/okt. Tak więc należy oczekiwać zauważalnego upośledzenia tonów z zakresu 0.6kHz-5kHz, ale najwidoczniej takie brzmienie, przypominające odtwarzanie ze skrajnymi częstotliwościami podbitymi przy użyciu regulatorów barwy podobało się użytkownikom. W proponowanym rozwiązaniu, ze względu na brak jakiejkolwiek cewki w szereg z GDN spadek prądu w jego obwodzie rozpoczyna się dopiero przy 1,5kHz i również z nachyleniem 6dB/okt, za to powyżej częstotliwości podziału, dzięki obecności kondensatora C1 staje się szybszy, tj 12dB/okt, co powinno skutecznie wyeliminować wpływ rezonansów z zakresu w których GDN pracować nie powinien. Dalsze wyrównanie charakterystyki odtwarzania zespołu wyposażonego w GDN-y o tak znacznej indukcyjności byłoby niestety możliwe już tylko poprzez uzupełnienie ich o GDM.
Zwroć uwagę na oszczędności na cewkach jakie się tu uzyskuje: wypada cewka z toru niskotonowego, w wysokotonowym zaś, dzięki zastosowaniu struktury szeregowej cewka ma dwukrotnie mniejszą indukcyjność niż w klasycznej strukturze równoległej. Mniejsza jest zatem i jej rezystancja, a to właśnie przez tą cewkę przepływa cały prąd zasilający GDN. Ceną za powyższe jest konieczność zastosowania kondensatorów o dwukrotnie większej pojemności, ale dziś to problemu nie stanowi: nawet najlepsze kondensatory polipopylenowe MKP są dostępne aż do nominału 220uF. W swoich kolumnach w roli cewek zwrotnicy użyłem ze względu na bardzo małą potrzebną indukcyjność... częściowo odwiniętych telewizyjnych dławików przeciwzakłóceniowych 170µH/1A/666 (były kiedyś NOS-y na nieodżałowanej pamięci Promenadzie) choć wskazane byłoby je przezwoić grubszym drutem co zapewne niebawem uczynię, zaś oryginalne cewki 600uH wykorzystałem w zespołach trójdrożnych z tematu http://www.trioda.com/forum/viewtopic.php?f=20&t=28167 - w roli filtrów dla GDN25/40 przy częstotliwości podziału 800Hz. I tam jak widać w roli filtrów dla GDWK9/40 użyłem przezwojonych dławików telewizyjnych.
Oczywiście analogiczna zwrotnica (przy uwzględnieniu innej impedancji zespołu) może być użyta również w tematycznych ZG15C (z oryginalnymi lub podmienionymi głośnikami) o ile nie chce się poprzestać na najprostszym włączeniu GDW przez kondensator. W każdym razie ma ona większy sens niż zastosowana w którejś wersji poprzednika tych zespołów, mianowicie ZGZ10 podręcznikowo-kalkulatorowa równoległa zwrotnica 12dB/okt gdzie w ogóle nie uwzględniono istnienia indukcyjności pasożytniczych głośników.
- Paczący kot
- 375...499 postów
Na magnesach głośników i na opakowaniach głośników są naklejki " Made in Poland". komu wierzyć ?Tomek Janiszewski pisze: ↑śr, 3 stycznia 2018, 08:32A czy to przypadkiem nie powinno trafić do Kącika Audiofilskiego, względnie na Audiostereo?Paczący kot pisze: ↑wt, 2 stycznia 2018, 11:41 Działa przyzwoicie, szczególnie rozdzielczością detali w zakresie tonów średnich bije na głowę![]()
A w jakich jednostkach powinienem w/g Kolegi zmierzyć brzmienie - toż to wartość subiektywna .Zresztą w Kolegi konstrukcjach też występują elementy audiofilskieNie tak dawno na Elektrodzie pisali że STX oferuje chińskie wyroby, jedynie pod własną marką.Gdzie Kolega widzi chińskie głośniki ???
Co ja pacze ?