Nietypowe kable połączeniowe marshall'a, niby ekranowane?

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

thn.technik
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 428
Rejestracja: pn, 22 kwietnia 2013, 18:38
Lokalizacja: Radom

Nietypowe kable połączeniowe marshall'a, niby ekranowane?

Post autor: thn.technik » sob, 16 czerwca 2018, 20:59

Witam,

Czy któryś z szanownych kolegów orientuje się może skąd zdobyć takie kable połączeniowe jakie stosuje marshall w DSL'ach?
Wygląda to na kabel w jakiś sposób "ekranowany' ale nie współosiowo jak w standardowym "koncentryku" tylko ekran idzie w pewnej odległości od żyły 'gorącej". Ma ktoś może jakiegoś DSL'a lub TSL'a na warsztacie i chciałby obrać kawałek tego kabla by sprawdzić jaką ten kabel ma budowę? Może sama izolacja jest "przewodząca" od środka...

W klonach DSL'a typu IMG, Randall, Fame, Ashton itd stosowane są kable ekranowane z oplotem i ze względu na ich ilość i ich długość wprowadza to znaczące pojemności do układu które "ubijają" soprany. W moim wzmaku na próbę odpiąłem pętle która jest połączona właśnie takim 4 żyłowym kabelkiem i różnica jest drastyczna w ilości sopranów.(W tych wzmakach gdy do pętli nic nie jest podpięte to sygnał tylko leci do jack'a return i wraca tym samym kablem). Próbowałem zastąpić taki kabel taśma ale taśma niestety "buczy" bez ekranu...
Załączniki
Marshall_Cable.jpg
JCM
Cabel_masa.jpg
Randall
randall_kable.jpg
Randall
jcm_Inside_Head_1.jpg
JCM

michel51
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 190
Rejestracja: sob, 8 maja 2010, 18:02

Re: Nietypowe kable połączeniowe marshall'a, niby ekranowane?

Post autor: michel51 » ndz, 22 lipca 2018, 17:48

Nie mogę nic podobnego znaleźć w całym internecie a wpisuję co mi przyjdzie do głowy . Sam pamiętam podobny typ kabla , dwa przewody w czarnym plastiku delikatnie złączone ze sobą . W jednym była dość gruba linka miedziana w drugim w dodatkowej izolacji cienki drucik . Używałem jako przewodu do gitary w czasach gdy o inne było trudno . Ktoś chyba powinien coś pamiętać ?

endrju
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 229
Rejestracja: wt, 9 października 2007, 19:11
Lokalizacja: Klementowice

Re: Nietypowe kable połączeniowe marshall'a, niby ekranowane?

Post autor: endrju » pt, 27 lipca 2018, 09:52

Wykopałem mojego starego JCM600 . Są w nim takie przewody. Biały kabelek ma na sobie osłonę z folii aluminiowej, która to osłona nigdzie nie jest podłączona. Jak chcesz to mogę kawałek odsłonić i zrobić zdjęcie.
Załączniki
2018-07-27 09.47.28.jpg

thn.technik
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 428
Rejestracja: pn, 22 kwietnia 2013, 18:38
Lokalizacja: Radom

Re: Nietypowe kable połączeniowe marshall'a, niby ekranowane?

Post autor: thn.technik » pt, 27 lipca 2018, 14:19

Jeśli to nie problem to poproszę ;-)

wolah12
75...99 postów
75...99 postów
Posty: 92
Rejestracja: pt, 10 listopada 2006, 17:04
Lokalizacja: Świnoujście

Re: Nietypowe kable połączeniowe marshall'a, niby ekranowane?

Post autor: wolah12 » sob, 28 lipca 2018, 16:28

Znalazłem coś takiego
1.JPG


thn.technik
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 428
Rejestracja: pn, 22 kwietnia 2013, 18:38
Lokalizacja: Radom

Re: Nietypowe kable połączeniowe marshall'a, niby ekranowane?

Post autor: thn.technik » ndz, 29 lipca 2018, 07:56

Wygląda podobnie, gdzie to znalazłeś?

wolah12
75...99 postów
75...99 postów
Posty: 92
Rejestracja: pt, 10 listopada 2006, 17:04
Lokalizacja: Świnoujście

Re: Nietypowe kable połączeniowe marshall'a, niby ekranowane?

Post autor: wolah12 » ndz, 29 lipca 2018, 10:32

W wyszukiwarce grafiki Google wpisałem shield cable with messenger, zawsze to jakiś trop :wink:

thn.technik
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 428
Rejestracja: pn, 22 kwietnia 2013, 18:38
Lokalizacja: Radom

Re: Nietypowe kable połączeniowe marshall'a, niby ekranowane?

Post autor: thn.technik » ndz, 29 lipca 2018, 10:51

Z tego co pisze endrju to ekran żyły gorącej z obu stron jest "luźny" - teraz mam zagwozdkę jak to działa bo zawsze mnie uczono że ekran musi być chociaż z jednej strony podpięty do masy, czasem z obu choć nie zalecane ze względu na pętle masy która w niesprzyjających warunkach robi za antenę, a tu inżynier marshall'a zostawił ekran luźny. Muszę coś poeksperymentować z tymi kablami, odpiąć ekrany z obu stron i masę dać oddzielnie...

Awatar użytkownika
Thereminator
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 5583
Rejestracja: sob, 2 kwietnia 2005, 21:42
Lokalizacja: Nizina Wschodnioeuropejska

Re: Nietypowe kable połączeniowe marshall'a, niby ekranowane?

Post autor: Thereminator » ndz, 29 lipca 2018, 11:09

W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.

endrju
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 229
Rejestracja: wt, 9 października 2007, 19:11
Lokalizacja: Klementowice

Re: Nietypowe kable połączeniowe marshall'a, niby ekranowane?

Post autor: endrju » sob, 4 sierpnia 2018, 11:25

Witam. Właśnie wróciłem z urlopu choć w moim fachu urlopów nie ma. Są tylko strajki pod ministerstwem rolnictwa gdzie barany krzyczą na idiotów i to mówię z pełną świadomością swoich słów. Ale do rzeczy. Aluminiowy ekran nie jest nigdzie podłączony co widać na zdjęciu. Sam jestem ciekawy czemu to służy.. Chodzi o pojemność? A może teoria zwoju zwartego? Kurcze z tym zwojem zwartym to uczyłem się tego na polibudzie a teraz nigdzie tego znaleźć nie mogę. Myślę że warto by było popatrzeć w lekturę. Polecam Alain Charloy Kompatybilność Elektromagnetyczna cztery tomy. Pisałem z tego pracę inżynierską ale same książki mi gdzieś zaginęły. Zdjęcia kiepskie ale chyba widać o co chodzi
Załączniki
2018-08-04 11.12.02.jpg
2018-08-04 11.11.31.jpg

endrju
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 229
Rejestracja: wt, 9 października 2007, 19:11
Lokalizacja: Klementowice

Re: Nietypowe kable połączeniowe marshall'a, niby ekranowane?

Post autor: endrju » sob, 4 sierpnia 2018, 14:38

O słodka naiwności. Rozumie szukający tego co nie widać.. Pomiar dał jednoznaczną odpowiedź... Siwy przewód to nic innego jak wyprowadzenie ekranu z tym że wygląda to jak oddzielny przewód... Gdyby mnie tu jakiś czas nie było, to zapadłem się ze wstydu pod ziemię.. ;)
Załączniki
2018-08-04 14.34.17.jpg

michel51
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 190
Rejestracja: sob, 8 maja 2010, 18:02

Re: Nietypowe kable połączeniowe marshall'a, niby ekranowane?

Post autor: michel51 » pn, 6 sierpnia 2018, 21:50

No dobra . Czyli co zwykły przewód koncentryczny z ,,łatwym'' wyprowadzeniem ekranu żeby nie trzeba było pruć przy lutowaniu jak przy zwykłych koncentrykach ? Ale co z pojemnościa , że ,,tnie'' zauważalnie mniej pasmo ? No bo o to Ci głownie chodziło .
A ten z messendżerem , to to czego ?

Awatar użytkownika
Thereminator
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 5583
Rejestracja: sob, 2 kwietnia 2005, 21:42
Lokalizacja: Nizina Wschodnioeuropejska

Re: Nietypowe kable połączeniowe marshall'a, niby ekranowane?

Post autor: Thereminator » pn, 6 sierpnia 2018, 21:54

Ten z messendżerem jest samonośny do instalacji antenowych.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.

endrju
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 229
Rejestracja: wt, 9 października 2007, 19:11
Lokalizacja: Klementowice

Re: Nietypowe kable połączeniowe marshall'a, niby ekranowane?

Post autor: endrju » wt, 7 sierpnia 2018, 05:34

Rzucałem hasłami, które pamiętam ze szkoły. Samych pomysłów nie próbowałem analizować. Śmiać mi się tylko chce, że wymyślając teorie spiskowe, dopiero po jakimś czasie wpadłem na pomysł podpięcia miernika :D
Czasami najprostsze rozwiązania są najmniej oczywiste.

thn.technik
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 428
Rejestracja: pn, 22 kwietnia 2013, 18:38
Lokalizacja: Radom

Re: Nietypowe kable połączeniowe marshall'a, niby ekranowane?

Post autor: thn.technik » wt, 7 sierpnia 2018, 18:14

Cześć, możesz jeszcze zmierzyć jaką pojemność ma taki kawałek kabelka?
Moje kabelki mają:
24 cm pojedynczego kabla ma 35pF
32 cm podwójnego kabla ma po 45pF od gorącego do ekranu i 24pF pomiędzy żyłami gorącymi.

Kabelek do pętli ma około 30cm jest 3 żyłowy: send, return + sprzężenie zwrotne końcówki - na pewno mu to nie pomaga hehehe...

Chwilowo rozwiązałem problem dając wtórnik prądowy pomiędzy wyjście korektora i kabelek który idzie do pętli. Przy tak niskiej impedancji wyjściowej wtórnika pojemność tego kabla przestała mieć znaczenie. Niestety wtórnik zrobiłem na istniejącym wzmacniaczu operacyjnym który poprzednio korygował basy w sprzężeniu zwrotnym końcówki (tak, jest to tak zrobione też w DSL'u :lol: ) i był w odpowiednim miejscu na płytce tuż obok przyłącza kabla pętli, no ale problem z tym jest taki że napięcie sygnału za korektorem potrafi mieć więcej niż 15V i ten scalak (JRC4558DD) po prostu nie może odwzorować tego sygnału na wyjściu przy zasilaniu +-15V i się zatyka :mrgreen:
Muszę zrobić wtórnik na tranzystorze zasilanym z napięcia anodowego i chyba będzie po problemie :wink: .

ODPOWIEDZ