Brumiąca pętla efektów

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

zbuffer
50...74 posty
50...74 posty
Posty: 55
Rejestracja: ndz, 14 listopada 2010, 21:34

Brumiąca pętla efektów

Post autor: zbuffer » pt, 2 marca 2018, 22:15

Cześć!

Jakiś czas temu zbudowałem dzięki Waszej pomocy wzmacniacz lampowy do cichego grania w domu.
Zapojektowałem własne PCB i jestem super zadowolony z działania. Wzmacniacz jest super cichy jak chodzi o szumy. Brumu nie słyszę w ogóle a delikatny szum pojawia się tylko przy rozkręceniu na maksa, co raczej jest normalne.

Mam tylko jeden problem. Wszystko jest super dopóki nie włączę pętli efektów (projekt Marvel'a). Wtedy pojawia się niezależny od niczego brum o stałej głośności (tylko master może go wyciszyć). Brum jest niezależny od tego co się w pętli dzieje i nie da się go usunąć np. stosując noise gate. Jest tak jakby obok sygnału i dodaje się do niego na wyjściu z pętli.
Podejrzewam, że chodzi o zasilanie pętli.
Doprowadzenie samego sygnału audio nie ma raczej znaczenia bo obojętne czy pętla jest załączona czy nie to sygnał wędruje tymi samymi kablami do przekaźnika na płytce pętli.

Znalazłem tylko jeden temat na triodzie w którym ktoś miał podobny problem i zrozumiałem tyle, że masa pętli powinna być podłączona blisko lampy mocy...? Nie wiem czy o to chodziło, ale próbowałem zmienić miejsce podłączenia i nic to nie dało.
Zmierzyłem multimetrem amplitudę sygnału na zasilaniu pętli i widzę 8V. Domyślam się, że to właśnie słyszę.

Gdzie mam podłączyć zasilanie lub jaki inny trick zastosować żeby usunąć brum?
Mogę z nim żyć ale jestem perfekcjonistą i denerwuje mnie, że bez pętli jest zupełnie cicho a z nią ten głupi brum w tle.
Szególnie, że pętla jest mi niezbędna do efektów typu delay.

Załączam schemat wzmacniacza i płytki oraz zdjęcie. Rysunek płytki był pod mniejszą obudowę, dlatego na zdjęciu układy są inaczej rozmieszczone.

Będę wdzięczny za wszelkie pomysły!

Pozdrawiam!

P.S. Czy da się coś zrobić żeby sygnał wychodzący z przedwzmacniacza miał większą amplitudę? Bo zauważyłem, że za pomocą pętli mogę znacznie zwiększyć głośność całego wzmacniacza i lampy mocy nie są przesterowane.
Załączniki
tube_amp_fx_loop_sch.png
tube_amp_fx_loop.png
IMG_5859.jpg

thn.technik
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 426
Rejestracja: pn, 22 kwietnia 2013, 18:38
Lokalizacja: Radom

Re: Brumiąca pętla efektów

Post autor: thn.technik » sob, 3 marca 2018, 05:29

Po co jest R36? pokaż płytkę tego fx loop, czy tam przypadkiem masa przekaźnika nie spotyka się z masa pętli?

tak przy okazji to PAD4 jako masa przełączania przekaźników powinien przy kondensatorach zasilacza a nie przy wejściu.

ta płytka... :?

zbuffer
50...74 posty
50...74 posty
Posty: 55
Rejestracja: ndz, 14 listopada 2010, 21:34

Re: Brumiąca pętla efektów

Post autor: zbuffer » ndz, 4 marca 2018, 01:25

R36 jest po to żeby ograniczyć prąd na cewce przekaźnika pętli z tego co pamiętam.

Załączam schemat pętli. Nic w niej sam nie grzebałem.
Załączniki
MOSFET_FXLoop_full_SCH.pdf
(24.08 KiB) Pobrany 47 razy

PanG
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 208
Rejestracja: ndz, 3 lipca 2011, 12:30
Lokalizacja: Białystok

Re: Brumiąca pętla efektów

Post autor: PanG » ndz, 4 marca 2018, 02:23

A weź ją wyjmij, oddal od traf i głośnika i napisz, czy brum się zmniejsza.

thn.technik
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 426
Rejestracja: pn, 22 kwietnia 2013, 18:38
Lokalizacja: Radom

Re: Brumiąca pętla efektów

Post autor: thn.technik » ndz, 4 marca 2018, 17:36

Cześć,
jak dla mnie to na początek musisz zrobić porządek z masą, zauważ ze teraz cały prąd z wszystkich stopni wraca się do zasilacza przez gniazdo input co może powodować przydźwięk i wzbudzenia. Przetnij ścieżkę masy pomiędzy PAD4 a wejściem i połącz masę rezystora R19 do masy C20. Scieżka masy powinna być tak prowadzona by w kierunku do zasilacza płynął nią coraz większy prąd. Po tej modyfikacji tak się właśnie stanie. Dzięki takiej przeróbce rozdzieli się tez masa żarzenia i przekaźników od masy "audio".

Rozumiem że druga lampa ma żarzenie połączone z masą tak jak zaznaczyłem?

Zasilanie pętli musisz przepiać za rezystor R30, bo sam rezystor R29 i C18 to jest za mała filtracja.
Załączniki
Thn_GND1.jpg


zbuffer
50...74 posty
50...74 posty
Posty: 55
Rejestracja: ndz, 14 listopada 2010, 21:34

Re: Brumiąca pętla efektów

Post autor: zbuffer » wt, 6 marca 2018, 19:09

Dzięki za szczegółową odpowiedź! Przystępuję do zmian.

Druga lampa ma żarzenie połączone z masą kablem do płytki tej pierwszej lampy... już sobie wyobrażam to zgorszenie... :mrgreen:
Rozumiem że jest lepsze miejsce? Tak jak narysowałeś?

Jeżeli zasilę pętlę z podanego miejsca to jakie mam ustawić napięcie biasu?
Przedtem to miało być 1/2 B+.

thn.technik
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 426
Rejestracja: pn, 22 kwietnia 2013, 18:38
Lokalizacja: Radom

Re: Brumiąca pętla efektów

Post autor: thn.technik » wt, 6 marca 2018, 23:35

1/2 napięcia zasilania pętli :wink:
opis B+ na schemacie pętli tyczy się jej napięcia zasilania, zmierz napięcie na terminalu J5 a potem potencjometrem ustaw połowę tego napięcia w punkcie TP1

ODPOWIEDZ