Preamp w tzw.międzyczasie z tego co pod ręką.

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Awatar użytkownika
whwp
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 796
Rejestracja: sob, 26 stycznia 2008, 10:41
Lokalizacja: Sopot

Preamp w tzw.międzyczasie z tego co pod ręką.

Post autor: whwp » sob, 16 grudnia 2017, 14:17

Chwilowo utknąłem z budową pieca z innego wątku - przymierzyłem się więc do kolejnego projektu. Pozyskałem obudowę od Andrzeja :) i chyba bingo - wszystko wydaje się pasować. Zawsze chciałem to zrobić więc teraz albo nigdy. No i układ to chyba popularny GTO będzie.. co tu można by jeszcze spróbować?
Wiertło stożkowe się znakomicie sprawdziło w aluminium. :wink:
Załączniki
20171216_140359-2.jpg
20171216_140353-2.jpg
20171216_140425-2.jpg
Wojtek SQ2KRZ

"..Przygoda, przygoda, każdej chwili szkoda.."

Awatar użytkownika
whwp
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 796
Rejestracja: sob, 26 stycznia 2008, 10:41
Lokalizacja: Sopot

Re: Preamp w tzw.międzyczasie z tego co pod ręką.

Post autor: whwp » sob, 16 grudnia 2017, 18:44

Zasilanie się robi. Trochę mało wysokiego - 300V.. hmm, może odwinę parę zwojów z tego trafka podnoszącego na niskim napięciu?
Załączniki
20171216_183443-2.jpg
20171216_183456-2.jpg
Wojtek SQ2KRZ

"..Przygoda, przygoda, każdej chwili szkoda.."

thn.technik
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 428
Rejestracja: pn, 22 kwietnia 2013, 18:38
Lokalizacja: Radom

Re: Preamp w tzw.międzyczasie z tego co pod ręką.

Post autor: thn.technik » ndz, 17 grudnia 2017, 08:20

A ile ci wychodzi na wtórnym pierwszego trafa? Oba trafa są takie same?
Zrób pomiary przy docelowym obciążeniu, dla GTO to będzie jakieś 4mA na 345V i 400mA na 12V (no i jakieś 100mA z 12V na drugie trafo, ale nie trzeba go symulować bo już masz drugie trafo :D ).

Najlepiej jakby pierwsze trafo dawało 9,8V a drugie 8,5V, wtedy by wychodziłoby około 344 i 12,6.

Awatar użytkownika
whwp
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 796
Rejestracja: sob, 26 stycznia 2008, 10:41
Lokalizacja: Sopot

Re: Preamp w tzw.międzyczasie z tego co pod ręką.

Post autor: whwp » ndz, 17 grudnia 2017, 09:37

Na 1. wtórnym ~12V przy obciążeniu. Jak podepnę 2. trafo z wtórnym 9V to jest ok, z zapasem, natomiast 1. zaczyna się grzać, napięcia za to ok, popatrzę czy może jakieś mi się trafi takie z ~11V np. No cóż - junk art. Poszukam czegoś. Czyli rozbiorę   kilka zasilaczy wtyczkowych.. :wink:
Wojtek SQ2KRZ

"..Przygoda, przygoda, każdej chwili szkoda.."

Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3948
Rejestracja: ndz, 6 kwietnia 2008, 15:41
Lokalizacja: 83-130 Pelplin

Re: Preamp w tzw.międzyczasie z tego co pod ręką.

Post autor: AZ12 » ndz, 17 grudnia 2017, 10:03

Witam

Można zastosować transformator sieciowy od urządzenia z lampami gazowanymi nixie.
Ostatnio zmieniony ndz, 17 grudnia 2017, 10:47 przez AZ12, łącznie zmieniany 1 raz.
Ratujmy stare tranzystory!


thn.technik
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 428
Rejestracja: pn, 22 kwietnia 2013, 18:38
Lokalizacja: Radom

Re: Preamp w tzw.międzyczasie z tego co pod ręką.

Post autor: thn.technik » ndz, 17 grudnia 2017, 10:22

Pierwsze trafo powinno dawać jakieś 600mA na wtórnym drugie powinno być małe np 150mA na wtórnym.
AZ12 pisze:...Można zastosować transformator od urządzenia z lampami gazowanymi nixie.
- no najlepiej by było ale kolega chce złożyć "z tego co pod ręką" :D

painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów
Posty: 9594
Rejestracja: wt, 13 kwietnia 2004, 14:42

Re: Preamp w tzw.międzyczasie z tego co pod ręką.

Post autor: painlust » ndz, 17 grudnia 2017, 10:29

Ja podejrzewam, że transformator z sonaru radzieckiej łodzi podwodnej też by podpasował... :P

Vic384
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1312
Rejestracja: śr, 22 lutego 2006, 05:06
Lokalizacja: Toronto

Re: Preamp w tzw.międzyczasie z tego co pod ręką.

Post autor: Vic384 » ndz, 17 grudnia 2017, 10:54

Czesc
Kolega chce zlozyc "z tego co pod reka" , ale mimo to jest rozwazana potrzeba odwiniecia paru zwojow z "podnoszacego".
Chinczycy dawno zauwazyli, ze dla pradu jest obojetne czy zwoje sa ulozone rowno-warstwami, czy w "mase", dlatego tez praktycznie wszystkie transformatory o mocy ponizej 50W, nawijaja w ten sposob. Druga sprawa to zakladaja duzo wieksza gestosc pradu, od 4A do 5A/mm^2. Trafo 12V/ 1A jest nawiniete drutem okolo 0.6mm. Prosze sprawdzic. Ponad to, dla ulatwienia sobie roboty, nawijaja pierotne i wtorne na osobnych karkasach.
Majac powyzsze na uwadze, chyba latwiej jest przewinac wtorne niz odwijac i kombinowac z dwoma trafkami. Nawijasz 12V drutem 0.4mm i masz prad do 0.5A, a na wierzchu nawijasz drutem 0.08 lub 0.1mm ze starego przekaznika tyle zwojow, aby uzyskac 150V. Otrzymujesz z powdajacza potrzebne 360 czy 400V przy obciazeniu 5mA. Czego Ci wiecej potrzeba ? Taki transformator nawiniesz "w rekach" w 2 godziny, w tym 1 godzine stracisz na jego rozbieranie.
Pozdrowienia
PS Ja przy takich "przewijaniach" dodaje po 5% zwojow, aby trafo sie mniej grzalo. Ale tez dlatego, ze zawsze mi jedna blaszka zostaje, a nie lubie skladac transformatorow mlotkiem.

Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3948
Rejestracja: ndz, 6 kwietnia 2008, 15:41
Lokalizacja: 83-130 Pelplin

Re: Preamp w tzw.międzyczasie z tego co pod ręką.

Post autor: AZ12 » ndz, 17 grudnia 2017, 11:06

Witam ponownie
Vic384 pisze:Czesc
Kolega chce zlozyc "z tego co pod reka" , ale mimo to jest rozwazana potrzeba odwiniecia paru zwojow z "podnoszacego".
Chinczycy dawno zauwazyli, ze dla pradu jest obojetne czy zwoje sa ulozone rowno-warstwami, czy w "mase", dlatego tez praktycznie wszystkie transformatory o mocy ponizej 50W, nawijaja w ten sposob. Druga sprawa to zakladaja duzo wieksza gestosc pradu, od 4A do 5A/mm^2. Trafo 12V/ 1A jest nawiniete drutem okolo 0.6mm. Prosze sprawdzic. Ponad to, dla ulatwienia sobie roboty, nawijaja pierotne i wtorne na osobnych karkasach.
Tyle że operację trzeba prowadzić ostrożnie gdyż można uszkodzić karkas.
Vic384 pisze:Majac powyzsze na uwadze, chyba latwiej jest przewinac wtorne niz odwijac i kombinowac z dwoma trafkami. Nawijasz 12V drutem 0.4mm i masz prad do 0.5A, a na wierzchu nawijasz drutem 0.08 lub 0.1mm ze starego przekaznika tyle zwojow, aby uzyskac 150V. Otrzymujesz z powdajacza potrzebne 360 czy 400V przy obciazeniu 5mA. Czego Ci wiecej potrzeba ? Taki transformator nawiniesz "w rekach" w 2 godziny, w tym 1 godzine stracisz na jego rozbieranie.
Pozdrowienia
PS Ja przy takich "przewijaniach" dodaje po 5% zwojow, aby trafo sie mniej grzalo. Ale tez dlatego, ze zawsze mi jedna blaszka zostaje, a nie lubie skladac transformatorow mlotkiem.
Jeśli blaszki ulegną skrzywieniu przy demontażu to nic dziwnego że nie chcą potem wszystkie wejść. Może by je tak potraktować gumowym młotkiem?

PS. Wymień klawiaturę bo źle się czyta.
Ratujmy stare tranzystory!

thn.technik
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 428
Rejestracja: pn, 22 kwietnia 2013, 18:38
Lokalizacja: Radom

Re: Preamp w tzw.międzyczasie z tego co pod ręką.

Post autor: thn.technik » ndz, 17 grudnia 2017, 11:11

Też kiedyś zrobiłem taki patent z trafem i podwajaczem - ma to niestety jedną wadę małe wahania napięcia w sieci 230V mocno szarpią napięcie za podwajaczem.

Vic384
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1312
Rejestracja: śr, 22 lutego 2006, 05:06
Lokalizacja: Toronto

Re: Preamp w tzw.międzyczasie z tego co pod ręką.

Post autor: Vic384 » ndz, 17 grudnia 2017, 12:16

Czesc
Podwajacz ma duzo wieksza opornosc wewnetrzna. Do prawidlowej pracy dla danego pradu, potrzeuje 4 x wieksze pojemnosci jak mostek, znaczy sie pierwsze kondensatory po diodach. Co nawiasem mowiac nie jest obecnie problemem, bo sa latwo dostepne z zasilaczy komputerowych. To zreszta i tak ma wplyw tylko na stopnie koncowe, bo zmiana napiecia zasilania stopnia wejsciowego np: z 250V na 255V, czyli bezposrednio na lampie o 2V, jest raczej niezauwazalna.
Pozdrowienia

Vic384
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1312
Rejestracja: śr, 22 lutego 2006, 05:06
Lokalizacja: Toronto

Re: Preamp w tzw.międzyczasie z tego co pod ręką.

Post autor: Vic384 » ndz, 17 grudnia 2017, 12:42

Czesc
Wiem, ze sie zle czyta, ale nie umie przekakiwac z jednej klawiatury na druga, a ponad to, po Polsku pisze, praktycznie, tylko na Forum Triody. Zauwazylem, ze na Elektrodzie mozna "dobierac" litery czy symbole, jak "usmieszki". Trioda nie ma takiej opcji, a szkoda. Uproscilo by to zycie nie tylko mnie.
Wracajac do meritum, to jeszcze nie udalo mi sie uszkodzic karkasu w takim trafie, a blaszki zawsze dobijam gumowym mlotkiem.
Nie wiem czy zauwazyles, ze przed rozebraniem transformator mial na przyklad prad jalowy 50mA a po zlozeniu nawet wszystkich blaszek, wzrosl do ponad 60mA ? To jest jeden powod zwiekszenia ilosci zwojow, drugim jest to, ze takie trafo z dodatkowymi zwojami, jest troche "sztywniejsze", no i jak pisalem wczesniej, mniej sie grzeje.
Pozdrowienia

Awatar użytkownika
Thereminator
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 5581
Rejestracja: sob, 2 kwietnia 2005, 21:42
Lokalizacja: Nizina Wschodnioeuropejska

Re: Preamp w tzw.międzyczasie z tego co pod ręką.

Post autor: Thereminator » ndz, 17 grudnia 2017, 13:33

whwp pisze: układ to chyba popularny GTO będzie.. co tu można by jeszcze spróbować?
Obrazek
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.

Awatar użytkownika
whwp
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 796
Rejestracja: sob, 26 stycznia 2008, 10:41
Lokalizacja: Sopot

Re: Preamp w tzw.międzyczasie z tego co pod ręką.

Post autor: whwp » ndz, 17 grudnia 2017, 14:02

No właśnie. Trzystopniowiec też może zupełnie wystarczyć do moich celów. Pomyślałem też wcześniej o tonestack-u więc zostawiłem miejsce na potencjometry. Poeksperymentuję. Co do traf to odwinięcie jest niewykonalne - zalane na amen między karkasem a rdzeniem. Zasada "pod ręką" pozostaje. Można oczywiście kupić mały toroid. Ale można też przecież kupić kit z pozaginanymi końcówkami elementów pod gotowy turretboard itd.. :wink: Tylko gdzie tu radość i zabawa hobbysty ?
Wojtek SQ2KRZ

"..Przygoda, przygoda, każdej chwili szkoda.."

Awatar użytkownika
Thereminator
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 5581
Rejestracja: sob, 2 kwietnia 2005, 21:42
Lokalizacja: Nizina Wschodnioeuropejska

Re: Preamp w tzw.międzyczasie z tego co pod ręką.

Post autor: Thereminator » ndz, 17 grudnia 2017, 14:11

Czasem trafiają się ciekawe transformatory w sam raz na anodowe do preampa:

https://archiwum.allegro.pl/oferta/tran ... 84653.html
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.

ODPOWIEDZ