Atom 18W + Fender + FXloop + cabsim
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Atom 18W + Fender + FXloop + cabsim
Watek zakładam dlatego aby się zmobilizować do szybkiego skończenia projektu. Nie będę ściemniał, że podchodzę do niego jak pies do jeża. Psychicznie jednak nie jestem nastawiony aby robić cokolwiek pod klienta. Tracę czas wpatrując się w to co na zdjęciu i jakoś ruszyć nie mogę. A niewiele czasu mi zostało. Ponieważ zazwyczaj nie robię na PCB w dodatku kilku na raz to będę zmuszony czasem zapytać się was przynajmniej w kwestii prowadzenia masy. Będzie to jak u Marvela gwiazda. Podejrzewam, że będzie to moja ostatnia w życiu gwiazda (aktorki na mnie nie lecą
a PCB już mnie przyprawiają o mdłości więc tykać ich nie zamierzam).

Re: Atom 18W + Fender+FXloop+cabsim
Witam, te wszystkie modyfikacje i dodatki to są wymyślone przez "klyenta"? Uważam, że dużo z tego niepotrzebne. Czy rzeczywiście potrzebna jest pełna regulacja czystego kanału? Tu odpowiem jako gitarzysta (lubie grać w wielu stylach, rock, funky, metal ostatnio groove metal
) jeżeli mam dobry kanał lead ze wzmacniacza to kanał clean może być ograniczony o gain i volume - korekcja eq wspólna z kanałem lead (patrz soldano slo). Pełna regulacja kanału clean jest zrozumiała w tedy, kiedy gitarzysta używa wszelakich efektów, przesterów/multiefektów, które przełażą przez kanał czysty ( nie używa on w tedy przesteru z 2 kanału) znam kilku takich co stosują taką metodę. Zapewne większość gitarzystów korzystających z kanału przesterowanego ustawi czysty kanał raz i więcej nie będzie wykonywało regulacji
tak pewnie jest w większości przypadków. Niech każdy grający na gitarze sam po sobie sprawdzi ile racji jest w tym co piszę (.)
Tak więc wracając do danego projektu, można było się pokusić zrobić wzmaka ala mesa/soldano mając te kilka lamp więcej, tak mamy niby czysty i niby przester (po zrobieniu wzmaka "gość" będzie tak narzekał , że to nie pasuje ,przester słaby że modyfikacje będą na bank robione). Osobiście wykonał bym preamp w kierunku engla 530/625, góra 4 lampy ecc83/6n2pew z fx loopem i inwerterem - tak jak pisałem wyżej kanał lead i clean wspólna korekcja oddzielne gain i vol (dodatkowo małe modyfikacje bright czy sharp), pełny zakres brzmień od pedałkowatego do metalu. Pętle efektów można było zrobić na tych mosfetach, tak jak kiedyś marvel robił i wielu wielu innych - można też było sięgnąć po opeampy itd (dodatkowy zysk na jednej lampie). Jeżeli chodzi o cab simulator to nie wypowiadam się - jeżeli klyent chciał to też ma.
Dodaje 2 pliki jak ktoś modyfikował jet city, może się przydadzą - o modyfikacji jet city jca20 można znaleźć naprawdę wiele
- chyba troszkę nie za bardzo wyszedł im ten wzmak
. Powiedział co wiedział - pozdrawiam 
Warto poprawić ten otwór na trafo - "niewyględnie" to wygląda - po pijaku fleksą lepiej wytnę (taki żart
) - i tu podpowiedź :do wycinania takiego "otworu" "łatwo" użyć fleksy (czytaj szlifierki kontowej) z tarczą o zmniejszonej średnicy (czytaj lekko zużytą). Oczywiście trzeba mieć pewną łapę , jak kto "zdechlak" lepiej niech nie próbuje, bo szlifierka odfrunie odcinając palce i inne członki. Można łatwo stworzyć sobie narzędzie, które ułatwi takie działania - nawet można kupić uchwyty (nie nie , nie do trzymania pyt..
) do fleksy. Tak więc do dzieła , czekam na dalsze wpisy i pozdrawiam serdecznie jeszcze raz.

Tak więc wracając do danego projektu, można było się pokusić zrobić wzmaka ala mesa/soldano mając te kilka lamp więcej, tak mamy niby czysty i niby przester (po zrobieniu wzmaka "gość" będzie tak narzekał , że to nie pasuje ,przester słaby że modyfikacje będą na bank robione). Osobiście wykonał bym preamp w kierunku engla 530/625, góra 4 lampy ecc83/6n2pew z fx loopem i inwerterem - tak jak pisałem wyżej kanał lead i clean wspólna korekcja oddzielne gain i vol (dodatkowo małe modyfikacje bright czy sharp), pełny zakres brzmień od pedałkowatego do metalu. Pętle efektów można było zrobić na tych mosfetach, tak jak kiedyś marvel robił i wielu wielu innych - można też było sięgnąć po opeampy itd (dodatkowy zysk na jednej lampie). Jeżeli chodzi o cab simulator to nie wypowiadam się - jeżeli klyent chciał to też ma.
Dodaje 2 pliki jak ktoś modyfikował jet city, może się przydadzą - o modyfikacji jet city jca20 można znaleźć naprawdę wiele

Warto poprawić ten otwór na trafo - "niewyględnie" to wygląda - po pijaku fleksą lepiej wytnę (taki żart

Re: Atom 18W + Fender+FXloop+cabsim
Założenie jest takie aby do Marvelowego PCB pod Atoma 18W (dostarczył klient) dobudować kanał czysty, pętle oraz żeby można było podłączyć pod to słuchawki. Otwór pod trafo zrobiłem wyzynarką z brzeszczotem do metalu. Że nie jest ładnie... widać tego nie będzie.. przynajmniej z zewnątrz.
Re: Atom 18W + Fender + FXloop + cabsim
Ok to już wszystko zrozumiałe .
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Fajne mody, piękne jak 0,5 d... zza krzaka, szczególnie ten drugi z efektem "przeciwpancernym, ładuj - ognia!!!" przy zmianie kanałów...
PS. Wspomniana "szlifierka kontowa" to zapewne, jak sugeruje nazwa, narzędzie przeznaczone do prucia kas podczas obrabiania banków?
PS. Wspomniana "szlifierka kontowa" to zapewne, jak sugeruje nazwa, narzędzie przeznaczone do prucia kas podczas obrabiania banków?
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Prawie wszystko ustawiłem na chassis. Niewiele da się już zmienić.
No i pojawiło się masę pytań odnośnie łączenia do kupy PCB. Największy problem mam z masą gniazda wejściowego i potencjometru master oraz zasilaniem pętli i kanału czystego. Jesli ktoś robił coś podobnego, a wiem że robił niech oświeci. Przepraszam za odręczny schemat, ale tak było szybciej. na tę chwile podłaczenie cabsima oraz całego układu przełączającego sobie darujmy.
- Razor89
- 500...624 posty
Wzmacniacz, który robisz jest trochę podobny do Black Hawk 50W , który jest na forum. U mnie jest tak:
-kanał czysty i przesterowany mają jedną szynę masy, czyli do początku masy kanału przesterowanego (od strony wejścia) jest podłączona masa kanału czystego. Masa gniazda wejściowego podłączona jest do początku masy kanału czystego.
-szyna masy podłączona jest u mnie akurat do płytki zasilacza w okolicach filtru, który filtruje napięcie dla całego preampu, ale może być też do wspólnego punktu masy.
-masa pętli podłączona jest do wspólnego punktu masy. Anodowe brane jest z filtru 3 i 4 stopnia. Na płytce pętli jest osobny filtr dla pętli.
-masa potencjometru volume jest podłączona do szyny preampu od strony wspólnego punktu masy (pomiędzy inwerterem a preampem).
-masa master volume podłączona jest w okolicach masy inwertera. (inwerter oraz cały preamp posiada jedną szynę masy wspomnianą wcześniej)
-Kanał czysty zasilam z napięcia anodowego 1 stopnia kanału przesterowanego (oczywiście jest dodatkowy filtr RC)
-Masa końcówki do wspólnego punktu masy
-Masy z wszystkich pozostałych PCB podłączam do wspólnego punktu masy.
Działa to bardzo dobrze, bez brumu itp.
Myślę, że to chociaż trochę pomoże
-kanał czysty i przesterowany mają jedną szynę masy, czyli do początku masy kanału przesterowanego (od strony wejścia) jest podłączona masa kanału czystego. Masa gniazda wejściowego podłączona jest do początku masy kanału czystego.
-szyna masy podłączona jest u mnie akurat do płytki zasilacza w okolicach filtru, który filtruje napięcie dla całego preampu, ale może być też do wspólnego punktu masy.
-masa pętli podłączona jest do wspólnego punktu masy. Anodowe brane jest z filtru 3 i 4 stopnia. Na płytce pętli jest osobny filtr dla pętli.
-masa potencjometru volume jest podłączona do szyny preampu od strony wspólnego punktu masy (pomiędzy inwerterem a preampem).
-masa master volume podłączona jest w okolicach masy inwertera. (inwerter oraz cały preamp posiada jedną szynę masy wspomnianą wcześniej)
-Kanał czysty zasilam z napięcia anodowego 1 stopnia kanału przesterowanego (oczywiście jest dodatkowy filtr RC)
-Masa końcówki do wspólnego punktu masy
-Masy z wszystkich pozostałych PCB podłączam do wspólnego punktu masy.
Działa to bardzo dobrze, bez brumu itp.
Myślę, że to chociaż trochę pomoże

Wzmacniacz najbardziej podobny jest do wzmacniacza kolegi Optimus Prime tylko u niego jest 4xEL84 oraz Krank zamiast Atoma w kanale przesterowanym. Liczę tu najbardziej na jego pomoc. Jeśli możesz to swoje propozycje Razor zaznacz na rysunku. Pismo obrazkowe przemawia do mnie najbardziej 

- Razor89
- 500...624 posty
Mój jest podobny tylko pod względem układu, czyli dwa odrębne kanały, pętla i końcówka. To, że są inne nie ma za bardzo znaczenia. Postaram się narysować moją propozycję.
Edit: Nie wiem dokładnie jak biegną ścieżki na PCB z Atoma i nie chciałem tego byle gdzie rysować. Narysowałem to na przykładzie mojego wzmacniacza. Topologia jest podobna, tylko inne kanały i końcówka. U mnie jest to bardziej skomplikowane, ale specjalnie nie ma na tym rysunku układu przełączającego.
Edit: Nie wiem dokładnie jak biegną ścieżki na PCB z Atoma i nie chciałem tego byle gdzie rysować. Narysowałem to na przykładzie mojego wzmacniacza. Topologia jest podobna, tylko inne kanały i końcówka. U mnie jest to bardziej skomplikowane, ale specjalnie nie ma na tym rysunku układu przełączającego.
Akurat u ciebie cały preamp jest na jednej PCB, więc problemu z masą gniazda wejściowego nie masz. Resztę muszę przeanalizować. Nawet pomyślałem aby odpalać wzmacniacz po kolei czyli rozbudowywać go a nie budować od razu w całości.
- Razor89
- 500...624 posty
Masz rację. Możesz spróbować połączyć te kanały tak jak u mnie tylko przewodami. Powinno działać 

Tak się składa, że pomagałem Optimusowi przy projektowaniu jego wzmacniacza tak więc mogę udzielić kilku informacji.
Koncepcja masy jest tam zrobiona na takiej zasadzie, że każda płytka ma swoją indywidualną "szynę" masy, które następnie są podłączone do wspólnego punku czyli jak w gwieździe. Gniazdo wejściowe jest podpięte do szyny masy kanału czystego.
Koncepcja masy jest tam zrobiona na takiej zasadzie, że każda płytka ma swoją indywidualną "szynę" masy, które następnie są podłączone do wspólnego punku czyli jak w gwieździe. Gniazdo wejściowe jest podpięte do szyny masy kanału czystego.
Dzisiaj kombinowałem jak odpalić wzmacniacz bez montowania elementów na panelu w którym nie ma otworów pod potencjometry (brak grawerowanego panelu, więc nie odważe się wiercić otworów bez niego) i wymyśliłem
pokaże to na zdjęciach jak tylko skończę...

- Razor89
- 500...624 posty
Ja zawszę najpierw wiercę otwory, a potem rysuję projekt paneli do grawerowania. Przy skomplikowanym wzmacniaczu, który się robi pierwszy raz ma to taką zaletę, że wszystko do siebie potem idealnie pasuje