Nowy projekt 50W - dwa kanały

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów
Posty: 10189
Rejestracja: wt, 13 kwietnia 2004, 14:42

Re: Nowy projekt 50W - dwa kanały

Post autor: painlust » wt, 14 stycznia 2020, 14:35

Wymieniłem potencjometr ale nic to nie dało. Czeka mnie wymiana podstawki i pewnie okablowania.

Awatar użytkownika
Ghost
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 965
Rejestracja: sob, 21 listopada 2009, 00:06

Re: Nowy projekt 50W - dwa kanały

Post autor: Ghost » wt, 14 stycznia 2020, 19:42

Jak wymienisz podstawkę i zacznie działać to się wcale nie zdziwię :P

painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów
Posty: 10189
Rejestracja: wt, 13 kwietnia 2004, 14:42

Re: Nowy projekt 50W - dwa kanały

Post autor: painlust » śr, 15 stycznia 2020, 14:47

Znalazłem zimny lut na podstawce inwertera, mniej przerywa ale zdarza się. Wymienię ją. Wymieniłem podstawkę w preampie i nadal jest to samo, czyli podstawka była ok. Cały czas jest dziwny objaw grania stopnia drugiego ze zwartą siatką do masy... Nie rozumiem tego.

Awatar użytkownika
TooL46_2
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1857
Rejestracja: ndz, 20 lipca 2008, 12:06
Lokalizacja: Seattle, WA

Re: Nowy projekt 50W - dwa kanały

Post autor: TooL46_2 » śr, 15 stycznia 2020, 17:06

Masz jak zrobic zdjecie?
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com

painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów
Posty: 10189
Rejestracja: wt, 13 kwietnia 2004, 14:42

Re: Nowy projekt 50W - dwa kanały

Post autor: painlust » śr, 15 stycznia 2020, 19:23

Jeśli trzeba to zrobię jutro, ale nie wiem czy cokolwiek na nim będzie widać.


Awatar użytkownika
haterkmp
500...624 posty
500...624 posty
Posty: 601
Rejestracja: wt, 19 sierpnia 2008, 13:42
Lokalizacja: Wałbrzych

Re: Nowy projekt 50W - dwa kanały

Post autor: haterkmp » śr, 15 stycznia 2020, 22:49

Czegoś w tym przełączniku kanałów nie porąbałeś? Może gdzieś przechodzi sygnał? Ja bym odłączył kanał przesterowany w ogóle. Jak robiłem slorecto moje gówniane to też było coś słychać nie wiadomo skąd. Masz jakiś schemat tego jako całości?
in gain we trust
kupię: wtyczkę sieciową Graetz Radio brązową

painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów
Posty: 10189
Rejestracja: wt, 13 kwietnia 2004, 14:42

Re: Nowy projekt 50W - dwa kanały

Post autor: painlust » czw, 16 stycznia 2020, 10:29

Przełacznik kanałów działa bo po przełaczeniu na czysty i podaniu sygnału na siatkę drugiego stopnia sygnał jest słyszalny w głosniku. Pytanie tylko dlaczego jest słyszalny przy zwartej siatce do masy. Położenie suwaka potencjometru volume nie wpływa w ogóle na głosność tego stopnia. Gdy dodałem za pierwszym stopniem kondensator 22n+1M do masy i puściłem sygnał na inwerter bezpośrednio to stopień ten był głośniejszy niż stopień drugi choć są takie same.

EDIT:

Testy były przeprowadzane także bez lamp kanału przesterowanego. Dziś zrobie jeszcze jeden eksperyment, a mianowicie odepnę wyciszanie kanału przesterowanego. Wycisza go ten sam przekaźnik... i to jest jedyny związek z przekaźnikiem przy przełączaniu kanałów.

Awatar użytkownika
haterkmp
500...624 posty
500...624 posty
Posty: 601
Rejestracja: wt, 19 sierpnia 2008, 13:42
Lokalizacja: Wałbrzych

Re: Nowy projekt 50W - dwa kanały

Post autor: haterkmp » czw, 16 stycznia 2020, 12:52

Może w tym miejscu się gdzieś przedostaje sygnał. Lampy są osobne dla obydwu kanałów? Spróbuj odłączyć całkiem drugi kanał - gdzieś na początku się łączą i może jakimiś pojemnościami sygnał przechodzi do kanału pierwszego. Spróbuj uziemić przesterowany w kilku miejscach.
in gain we trust
kupię: wtyczkę sieciową Graetz Radio brązową

painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów
Posty: 10189
Rejestracja: wt, 13 kwietnia 2004, 14:42

Re: Nowy projekt 50W - dwa kanały

Post autor: painlust » czw, 16 stycznia 2020, 15:07

Dzieki... własnie znalazłem winowajcę... wstyd się przyznać ale siatka drugiego stopnia była na stałe zwarta do masy poprzez ekran kabla siatka - potencjometr Volume, który to ekran przywarł do żyły jakimś włoskiem. Zwiodło mnie to, ze sygnał podawany na te zwartą siatkę przedostawał się na wyjście czego do tej pory nie rozumiem.

Awatar użytkownika
LuC
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 404
Rejestracja: pn, 4 października 2010, 21:54
Lokalizacja: Łódź

Re: Nowy projekt 50W - dwa kanały

Post autor: LuC » czw, 16 stycznia 2020, 15:18

A skąd podawałeś sygnał? Jeśli z poprzedniego stopnia i oba są zasilane z tego samego "węzła" RC zasilacza to aż takie bardzo dziwne nie jest.
"I say we take off and nuke the entire site from orbit. It's the only way to be sure.'
GG 4835013

painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów
Posty: 10189
Rejestracja: wt, 13 kwietnia 2004, 14:42

Re: Nowy projekt 50W - dwa kanały

Post autor: painlust » czw, 16 stycznia 2020, 15:23

sygnał podawałem z oddzielnego urządzenia - discmana z którego zawsze podaje sygnał do testów. Mam taki specjalny kabel. Z jednej strony wtyk mini jack a z drugiej krokodylek do masy i końcówkę od kabli od miernika.

EDITH:

Podrzucam ostateczny schemat preampu.
pre5_9369088.jpg
W kanale czystym przed korektor wstawiłem kondensator 100n z rezystorem 1M aby pozbyć sie wysokiego napięcia trafiającego na korektor poprzez ekranowane kable. Pozwalało mi to bezpiecznie dokonywać pomiarów i testów w tym układzie. W kanale przesterowanym dałem antyparazyt 1k w siatce trzeciego stopnia. Nie to żeby był potrzebny, ale strzezonego...

Awatar użytkownika
LuC
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 404
Rejestracja: pn, 4 października 2010, 21:54
Lokalizacja: Łódź

Re: Nowy projekt 50W - dwa kanały

Post autor: LuC » czw, 16 stycznia 2020, 18:43

A sprawdz czy przeniesienie mutingu na 3 stopien zalatwia temat. Sprawa druga - pisząc o siatce 2go st. zwartej do masy masz na mysli skrecony do zera pot gain, przekaznik, czy to fizycznie np krotkim przewodem zwarte testowo bylo? Proponowalbym bym przy okazji wykonanie szpeja typu dobrze zaizolowany kondensator np 100n na robocze min 400V plus wzglednie krotki kawalek przewodu zakonczony krokodylkiem. Krokodylek do masy (preferowany dolny koniec Rk 2go stopnia), kondensator kolejno do siatki i anody. Czy pomaga i ktore. Generalna uwaga jest taka ze niezaleznie od "zmutowania" jednego stopnia i tak lekki bleed sygnalu moze sie zdarzyc, albo przez zasilanie, albo przez pojemnosci montazowe. Dlatego wyciszanie nieuzywanego kanalu mniej lub bardziej nieczystego lepiej dac w jego ostatnim stopniu.

PS. antyparazyt jak juz to przynajmniej 10k.
"I say we take off and nuke the entire site from orbit. It's the only way to be sure.'
GG 4835013

painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów
Posty: 10189
Rejestracja: wt, 13 kwietnia 2004, 14:42

Re: Nowy projekt 50W - dwa kanały

Post autor: painlust » czw, 16 stycznia 2020, 19:01

Chyba nie doczytałeś... już wszystko działa. Nic nie trzeba grzebać. Poprawiłem kabel, załozyłem potencjometr volume logarytmiczny jaki był na początku i generalnie śmiga. Nawet krótki filmik nagrałem. Zamieszce jak wrzucę na youtube.

Awatar użytkownika
LuC
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 404
Rejestracja: pn, 4 października 2010, 21:54
Lokalizacja: Łódź

Re: Nowy projekt 50W - dwa kanały

Post autor: LuC » czw, 16 stycznia 2020, 19:07

painlust pisze:
czw, 16 stycznia 2020, 15:07
Zwiodło mnie to, ze sygnał podawany na te zwartą siatkę przedostawał się na wyjście czego do tej pory nie rozumiem.
Ale ja sie odnosilem bardziej do tego fragmentu.
"I say we take off and nuke the entire site from orbit. It's the only way to be sure.'
GG 4835013

painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów
Posty: 10189
Rejestracja: wt, 13 kwietnia 2004, 14:42

Re: Nowy projekt 50W - dwa kanały

Post autor: painlust » czw, 16 stycznia 2020, 19:26

Zakończyłem walkę z preampem. Może powalczę z USZ i presencem bo jakoś działa to zero-jedynkowo jak na moje ucho. Wrzuciłem krótki filmik

https://youtu.be/r7qnIwqjcK0

ODPOWIEDZ